Bogat în microelemente, vitamina C şi amidon, el oferă posibilitatea de a întineri pielea cu cheltuieli minime şi cu rezultate maxime. Vă propun, în continuare, câteva reţete practicate de actriţele din Rusia anilor '50, care s-au bucurat de mare succes.
Mască pentru ten luminos
Un cartof fiert în coajă se curăţă şi se pisează bine. O lingură de piure se amestecă cu o lingură de brânză de vaci sau lapte prins, câte o linguriţă de ulei de masline sau de migdale şi glicerină farmaceutică. Dacă masca este prea subţire, se adaugă puţin amidon, făină de orez sau de ovăz. Amestecul se încălzeşte pe baie de aburi sau pe calorifer şi se întinde pe pielea uşor umezită de pe faţă, gât şi decolteu. După 15-20 de minute masca se spală cu apă caldă, urmată de apă rece. Procedura se face o dată la 3-4 zile, timp de 4-6 săptămâni.
Mască antirid
Se amestecă câte o lingură de piure din cartofi cu o lingură de piure de fasole şi o lingură de lapte cald. Masca fierbinte se întinde pe faţă, se acoperă cu un prosop şi se lasă 15-20 de minute. Dacă pielea este uscată, masca se spală cu un şerveţel de in înmuiat în lapte încălzit la 45 de grade, iar de pe pielea grasă, se înlătură cu apă fiartă şi răcită. Faţa se unge cu o cremă hidratantă. Pielea devine fină, netedă, dispar sau se previn ridurile mici.
Mască pentru pielea îmbătrânită a feţei şi a mâinilor
* Se pisează 3 cartofi fierţi, se amestecă cu 3 linguri suc de mandarine proaspăt stors, un gălbenuş de ou crud şi o lingură de lapte. Masca se întinde pe faţă şi pe mâini, se acoperă cu o folie alimentară (pentru palme se pot folosi mănuşi de cauciuc) şi se lasă timp de 15-20 minute. Masca se spală apoi cu un ceai cald, preparat din cantităţi egale de mentă şi flori de tei.
* În loc de cartofi se poate folosi amidon. Se dă pe răzătoare o feliuţă de pepene galben, se adaugă suc dintr-o mandarină mică, amidon de cartofi, astfel ca masca să fie mai groasă decât smântâna. Se unge pielea mâinilor, se lasă 15 minute şi se spală cu apă fierbinte.
* Se amestecă repede, ca să nu se răcească, 2 linguri de piure de cartofi şi o linguriţă de miere încălzită. Pasta se întinde pe un prosopel de bumbac, se înfăşoară gâtul şi se leagă cu un fular de lână. Compresa se ţine 30-40 de minute, apoi se spală cu apă la temperatura camerei. Procedeul se repetă de 2-3 ori pe săptămână.
* O altă mască se prepară dintr-un cartof mare, crud, ras pe răzătoarea cu orificii mici, amestecat cu cantităţi egale de făină de ovăz sau de secară şi lapte. Se leagă gâtul ca în reţeta precedentă, se acoperă cu hârtie pentru comprese şi cu un fular deasupra.
* Ochii umflaţi, cu pungi. Dacă trebuie să rezolvaţi problema rapid, se fierbe un cartof, se taie pe lung, se răceşte puţin şi se aplică pe ochi. Procedura durează 30 de minute. Apoi zona dimprejurul ochilor se freacă cu un cubuleţ de gheaţă din apă minerală, ceai de muşeţel sau flori de tei.