Câteva reţete de folos
Dragă "Formula AS",
Deşi nu sunt o cititoare foarte fidelă a dvs. vă scriu câteva rânduri şi vă trimit câteva reţete pe care eu le-am învăţat de la o bătrână, mai demult, pe când locuiam în Iaşi. Nu sunt o cititoare fidelă, deoarece locuiesc foarte departe de oraş şi sunt şi paralizată şi mă deplasez extrem de greu. În schimb, când ajung în spital, ceea ce se întâmplă destul de des, citesc revista săptămânal.
Vreau să fiu şi eu de folos cititorilor dvs. cu câteva reţete şi, pe această cale, vreau să vă mulţumesc dvs. şi lui Dumnezeu că existaţi şi că prin muncă şi dăruire ajutaţi foarte multă lume cu reţetele şi sfaturile pe care le publicaţi. Păcat că aceia care, într-adevăr, au nevoie de această revistă (mă refer la cei bolnavi grav şi fără posibilităţi materiale) nu pot să o cumpere.
Bătrâna din Iaşi de la care am învăţat foarte multe leacuri m-a povăţuit cum să preţuiesc şi să respect plantele care cresc în grădina Domnului. M-a învăţat să fac diferite alifii şi tincturi şi, bineînţeles, să pun mult suflet în tot ceea ce fac, ca să fie folositoare.
Tinctură de usturoi
(O pot folosi cei bolnavi de cancer, dar şi cei cu hipertensiune arterială)
Reţetă: Luăm 100 g de usturoi pisat foarte fin, îl punem într-o sticluţă şi turnăm peste el 150 ml de vodcă de 40°. Închidem etanş şi scuturăm energic. Punem sticla undeva la întuneric şi rece (într-o cămară). Lăsăm la macerat 14 zile, timp în care mai agităm din când în când sticluţa. După 14 zile strecurăm conţinutul şi punem lichidul obţinut într-o sticluţă neagră sau o învelim pe prima într-o pânză de culoare neagră sau oranj. O ţinem aşa tot timpul tratamentului într-un loc răcoros, dar nu la frigider. * Pentru hipertensiune se iau câte 30 picături, cu 15-20 minute înainte de fiecare masă, de trei ori pe zi. * Cei bolnavi de cancer (este foarte eficientă) iau câte 25 picături, tot cu 15-20 minute înainte de fiecare masă principală, de trei ori pe zi. Important: să se ţină sticla învelită în negru sau oranj. Să evite tinctura de usturoi cei bolnavi de gastrită sau ulcer stomacal.
Diaree persistentă
În fiecare dimineaţă se bea o ceaşcă de cafea neîndulcită, pe stomacul gol, preparată dintr-o linguriţă de ghindă (fructele stejarului), prăjită şi măcinată. Se pune o linguriţă la o ceşcuţă obişnuită de cafea. Este foarte eficientă. Diareea trece în 3 zile.
Pentru bolnavii care nu au poftă de mâncare
Reţetă: 100 g rădăcină mărunţită de obligeană se macerează 8 zile într-un litru de vin negru netratat. După 8 zile se strecoară şi se îndulceşte cu miere de albine, după gust. Se ia câte un păhărel de ţuică, plin cu macerat, înaintea fiecărei mese principale, de trei ori pe zi.
Alifie din frunze de nuc, pentru vindecarea rănilor
Eu o prepar în fiecare an şi nu-mi lipseşte din casă. Reţetă: se pun la macerat 150 g frunze de nuc mărunţite (se aleg cele tinere), în 100 ml ulei de floarea-soarelui sau de măsline şi se ţine vasul 7 zile la temperatura camerei. După 7 zile, vasul cu acest macerat se pune la fiert în alt vas cu apă care clocoteşte şi se lasă să fiarbă 3 ore. Se strecoară apoi prin tifon, adăugând 15 g ceară curată de albine. Se pune iar pe foc 30 de minute. Se ia de pe foc şi se amestecă până la răcire. Când încă alifia mai curge, se pune într-o cutiuţă ermetic închisă. Se păstrează la loc uscat şi răcoros. Eu am folosit-o când am făcut escare, cu mult succes.
Hemoroizi şi răni provocate de arsenic
Reţetă: 20 de muguri de plop se zdrobesc şi se amestecă cu 5 ml spirt de 70-90° (circa o linguriţă), se lasă 24 de ore, după care se adaugă 100 g untură de porc curată, nesărată, şi 5 g ceară de albine. Se pune pe baie de apă trei ore (se fierbe), apoi se strecoară printr-un tifon şi se freacă până se formează alifia. În acelaşi fel se face şi uleiul din muguri de plop, dar se înlocuieşte untura cu ulei de floarea-soarelui sau de măsline.
Pentru poftă de mâncare, mai ales la copii
Se face din ţintaură (potroacă), un sirop din care se beau 3 păhărele (de ţuică mici) pe zi, înaintea meselor principale. Se iau 10 g ţintaură mărunţită (e foarte amară), se infuzează 15 minute în 300 ml apă clocotită, se strecoară apoi şi se amestecă cu 500 g zahăr. Se obţine un sirop din care se beau 3 păhărele, de trei ori pe zi.
Se poate folosi şi vin alb curat, netratat. Se lasă planta la macerat 8 zile în vin (1 l), se strecoară, se îndulceşte cu 100-200 g zahăr, şi se bea câte un păhărel, înaintea fiecărei mese principale.
Vin din cătină
Peste 1 kg de fructe zdrobite de cătină se toarnă 5 l de apă fiartă şi răcită, şi 1,5 kg zahăr. Uneori, în loc de zahăr, eu folosesc miere de albine, dar nu ştiu ce cantităţi, potrivesc după gust. Ca să fermenteze, pun şi o lingură-două de drojdie de vin. Se lasă la macerat 15-20 zile, apoi decantez lichidul în sticle, timp în care la suprafaţă se ridică un ulei portocaliu. Dă poftă de mâncare şi completează lipsa de vitamine. Cine vrea alege uleiul de deasupra vinului şi îl pune separat, într-o sticluţă.
Vă doresc din toată inima multă sănătate, putere să ajutaţi cât mai mulţi oameni bolnavi şi necăjiţi, şi satisfacţii pentru munca pe care o faceţi. Cinste dvs.! Cu respect şi consideraţie,
MARIA TRIFINA - sat Moişa, com. Boroaia, jud. Suceava
Reţetă pentru curăţarea intestinală
Aveţi nevoie de 1 litru de ţuică de calitate bună, 200 ml suc proaspăt de morcov, 200 ml suc proaspăt de sfeclă roşie, 200 ml suc de ridiche neagră, 200 ml miere de albine, sucul de la 3 lămâi.
Luaţi un vas de 2 l, puneţi ţuica, apoi adăugaţi componentele. Amestecaţi bine. Preparatul se ţine 3 zile, amestecând în fiecare zi. Se iau câte 2-3 linguri pe stomacul gol, de trei ori pe zi, timp de o lună. O să fiţi uimiţi ce reziduuri se vor elimina din organism.
Pentru orice întrebări, pot fi contactat la tel. 00306942514631 (Grecia), ori pe SKYPE, Cipileagă Iurii.
Tratament pentru vindecarea spondilitei anchilopoetice
Spondilita anchilopoetică este o boală cumplită, care din om te face neom toată viaţa, cu mari suferinţe. La început, eu am folosit ceaiul din coajă de salcă, combinat cu un diuretic, zămoşiţa, care au dat rezultate mulţumitoare.
Reţeta: o lingură coajă de salcă se fierbe 10 minute într-un litru de apă. Se introduce o lingură de zămoşiţă, se pune capac şi se lasă să se răcească împreună. Acest ceai se foloseşte în decursul unei zile.
Al doilea tratament, care dă rezultate uimitoare, se obţine prin comprese cu ceapă albă, macerată în petrol. Reţeta: se taie mărunt ceapa albă sau gălbuie şi se bagă într-un borcan de 3 l, până se umple. Peste ceapă se pune petrol. Se lasă o săptămână la temperatura camerei. După o săptămână, se scurge petrolul, fără a stoarce ceapa. Răzătura se pune pe o folie de nylon întinsă pe o saltea. Ceapa se întinde sub formă de T, să ajungă la şale şi pe coloană, până la cap. Pe ceapă se pun două cârpe. Bolnavul dezbrăcat se aşează pe spate, cu locul dureros pe ceapa acoperită de cele două cârpe şi se înveleşte cu plapuma, să ţină căldură. (Bolnavii care au gâtul "prins" şi consideră că ceapa de pe saltea nu ajunge la locul dureros, este bine să facă o faşă specială.) Se stă pe această ceapă cu petrol cel puţin 2 ore. După ridicare, bolnavul se îmbracă cu o haină şi nu face baie, până a doua zi, când toate durerile trebuie să dispară. Dacă în timpul şederii pe compresa cu ceapă se simt înţepături în vezica udului, îţi dai seama că ai probleme şi la acest organ foarte important.
În general, se spune că spondilita anchilopoetică este boala vezicii udului. Dacă nu se tratează infecţiile vezicale şi organele genitale, apare din nou spondilita, şi compresa cu ceapă macerată în petrol trebuie aplicată mereu. Eu vă doresc multă sănătate!
Vindecarea diabetului
* Tratament simplu şi foarte eficient, pentru scăderea glicemiei *
Dimineaţa, pe stomacul gol, se ia o lingură făină de mălai necernută (să fie plină cu vârf) şi se goleşte într-o farfurie. Cu o linguriţă, luăm făina din farfurie şi o băgăm în gură. Luăm apă sau ceai şi înghiţim făina, până se termină tot conţinutul din farfurie. Cel puţin 30 minute nu se mănâncă nimic. După 30-40 minute, fiecare bolnav mănâncă ce ştie că are voie, în funcţie de regimul lui alimentar. Pe parcursul tratamentului, se observă că se pot
mânca mai multe produse din cele interzise. Bolnavul se simte mult mai bine. Unele persoane, în decurs de 6 luni, s-au vindecat. Glicemia se menţine în jur de 100. Din acest moment, se poate mânca orice, atât pâine şi produse făinoase, cât şi produse zaharoase. Dar nu uitaţi: făina de mălai se ia în continuare, pe tot parcursul vieţii, ca să nu recidiveze diabetul. Făina de mălai nefiartă are enzime şi se poate considera un medicament minune pentru diabet. Este bine să folosim făina de mălai obţinută de la o moară sătească cu pietre. Vă doresc multă sănătate!
IOAN VASILE GROZA - str. Doctor Ciortea nr. 21, Aiud, jud. Alba, tel. 0751/97.68.46, 0726/72.19.90 (Pentru relaţii suplimentare sunaţi doar seara!)