Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
- De la lume adunate și-napoi la lume date -

Câteva rețete de folos

Dragă "Formula AS",
Deși nu sunt o cititoare foarte fidelă a dvs. vă scriu câteva rânduri și vă trimit câteva rețete pe care eu le-am învățat de la o bătrână, mai demult, pe când locuiam în Iași. Nu sunt o cititoare fidelă, de­oa­rece locuiesc foarte departe de oraș și sunt și para­lizată și mă deplasez extrem de greu. În schimb, când ajung în spital, ceea ce se întâmplă destul de des, citesc revista săptămânal.
Vreau să fiu și eu de folos cititorilor dvs. cu câte­va rețete și, pe această cale, vreau să vă mulțumesc dvs. și lui Dumnezeu că existați și că prin muncă și dăruire ajutați foarte multă lume cu rețetele și sfatu­rile pe care le publicați. Păcat că aceia care, într-ade­văr, au nevoie de această revistă (mă refer la cei bol­navi grav și fără posibilități materiale) nu pot să o cumpere.
Bătrâna din Iași de la care am învățat foarte multe leacuri m-a povățuit cum să prețuiesc și să respect plan­tele care cresc în grădina Domnului. M-a învățat să fac diferite alifii și tincturi și, bineînțeles, să pun mult suflet în tot ceea ce fac, ca să fie folositoare.

Tinctură de usturoi

(O pot folosi cei bolnavi de cancer, dar și cei cu hipertensiune arterială)
Rețetă: Luăm 100 g de usturoi pisat foarte fin, îl punem într-o sticluță și turnăm peste el 150 ml de vodcă de 40°. Închidem etanș și scuturăm ener­gic. Pu­nem sticla undeva la întuneric și rece (într-o cămară). Lăsăm la macerat 14 zile, timp în care mai agităm din când în când sticluța. După 14 zile strecurăm conți­nutul și punem lichidul obținut într-o sticluță nea­gră sau o învelim pe prima într-o pânză de culoare nea­gră sau oranj. O ținem așa tot timpul tratamentului într-un loc răco­ros, dar nu la frigider. * Pentru hiper­tensiune se iau câte 30 picături, cu 15-20 minute înainte de fiecare masă, de trei ori pe zi. * Cei bolnavi de cancer (este foarte eficientă) iau câte 25 picături, tot cu 15-20 minute înainte de fiecare masă princi­pală, de trei ori pe zi. Important: să se țină sticla înve­lită în negru sau oranj. Să evite tinctura de usturoi cei bolnavi de gastrită sau ulcer stomacal.

Diaree persistentă
În fiecare dimineață se bea o ceașcă de cafea neîn­dulcită, pe stomacul gol, preparată dintr-o linguriță de ghindă (fructele stejarului), prăjită și măcinată. Se pune o linguriță la o ceșcuță obiș­nuită de cafea. Este foarte eficientă. Diareea trece în 3 zile.

Pentru bolnavii care nu au poftă de mâncare

Rețetă: 100 g rădăcină mărunțită de obligeană se macerează 8 zile într-un litru de vin negru ne­tratat. După 8 zile se strecoară și se îndulcește cu miere de albine, după gust. Se ia câte un păhărel de țuică, plin cu macerat, înaintea fiecă­rei mese principale, de trei ori pe zi.

Alifie din frunze de nuc, pentru vindecarea rănilor

Eu o prepar în fiecare an și nu-mi lip­sește din casă. Rețetă: se pun la ma­cerat 150 g frunze de nuc mă­runțite (se aleg cele tinere), în 100 ml ulei de floa­rea-soarelui sau de măsline și se ține vasul 7 zile la tem­peratura camerei. Du­pă 7 zile, vasul cu acest macerat se pune la fiert în alt vas cu apă care clocotește și se lasă să fiarbă 3 ore. Se strecoară apoi prin tifon, adău­gând 15 g ceară curată de albine. Se pune iar pe foc 30 de minute. Se ia de pe foc și se amestecă până la răcire. Când încă alifia mai curge, se pune într-o cu­tiuță ermetic închisă. Se păstrează la loc uscat și răco­ros. Eu am folosit-o când am făcut escare, cu mult succes.

Hemoroizi și răni provocate de arsenic

Rețetă: 20 de muguri de plop se zdrobesc și se amestecă cu 5 ml spirt de 70-90° (circa o linguriță), se lasă 24 de ore, după care se adaugă 100 g untură de porc curată, nesărată, și 5 g ceară de albine. Se pune pe baie de apă trei ore (se fierbe), apoi se strecoară printr-un tifon și se freacă până se formează alifia. În același fel se face și uleiul din muguri de plop, dar se înlocuiește untura cu ulei de floarea-soarelui sau de măsline.

Pentru poftă de mâncare, mai ales la copii

Se face din țintaură (potroacă), un sirop din care se beau 3 păhărele (de țuică mici) pe zi, înaintea meselor principale. Se iau 10 g țintaură mărunțită (e foarte amară), se infuzează 15 minute în 300 ml apă clocotită, se strecoară apoi și se amestecă cu 500 g zahăr. Se obține un sirop din care se beau 3 păhărele, de trei ori pe zi.
Se poate folosi și vin alb curat, netra­tat. Se lasă planta la macerat 8 zile în vin (1 l), se strecoară, se în­dulcește cu 100-200 g zahăr, și se bea câte un păhărel, înaintea fiecărei mese principale.

Vin din cătină

Peste 1 kg de fructe zdrobite de căti­nă se toarnă 5 l de apă fiartă și răcită, și 1,5 kg zahăr. Uneori, în loc de zahăr, eu folosesc miere de albine, dar nu știu ce cantități, potrivesc după gust. Ca să fer­menteze, pun și o lingură-două de droj­die de vin. Se lasă la macerat 15-20 zile, apoi decantez lichidul în sticle, timp în care la suprafață se ridică un ulei porto­caliu. Dă poftă de mâncare și comple­tează lipsa de vitamine. Cine vrea alege uleiul de deasupra vinului și îl pune separat, într-o sticluță.
Vă doresc din toată inima multă să­nă­tate, putere să ajutați cât mai mulți oameni bolnavi și necăjiți, și satisfacții pentru munca pe care o faceți. Cinste dvs.! Cu respect și considerație,
MARIA TRIFINA - sat Moișa, com. Boroaia, jud. Suceava

Rețetă pentru curățarea intestinală

Aveți nevoie de 1 litru de țuică de calitate bună, 200 ml suc proaspăt de morcov, 200 ml suc proaspăt de sfeclă roșie, 200 ml suc de ridiche neagră, 200 ml miere de albine, sucul de la 3 lămâi.
Luați un vas de 2 l, puneți țuica, apoi adăugați componentele. Amestecați bine. Preparatul se ține 3 zile, amestecând în fiecare zi. Se iau câte 2-3 linguri pe stomacul gol, de trei ori pe zi, timp de o lună. O să fiți uimiți ce reziduuri se vor elimina din organism.
Pentru orice întrebări, pot fi contactat la tel. 00306942514631 (Grecia), ori pe SKYPE, Cipileagă Iurii.

Tratament pentru vindecarea spondilitei anchilopoetice

Spondilita anchilopoetică este o boală cumplită, care din om te face neom toată viața, cu mari suferin­țe. La început, eu am folosit ceaiul din coajă de salcă, combinat cu un diuretic, zămoșița, care au dat rezultate mulțumitoare.
Rețeta: o lingură coajă de salcă se fierbe 10 mi­nute într-un litru de apă. Se introduce o lingură de zămoșiță, se pune capac și se lasă să se răceas­că împreună. Acest ceai se folosește în decursul unei zile.
Al doilea tratament, care dă rezultate uimitoa­re, se obține prin comprese cu ceapă albă, mace­ra­tă în petrol. Rețeta: se taie mărunt ceapa albă sau gălbuie și se bagă într-un borcan de 3 l, până se umple. Peste ceapă se pune petrol. Se lasă o săp­tămână la temperatura camerei. După o săptă­mână, se scurge petrolul, fără a stoarce ceapa. Răzătura se pune pe o folie de nylon întinsă pe o saltea. Ceapa se întinde sub formă de T, să ajungă la șale și pe coloană, până la cap. Pe ceapă se pun două cârpe. Bolnavul dezbrăcat se așează pe spate, cu locul dureros pe ceapa acoperită de cele două cârpe și se învelește cu plapuma, să țină căldură. (Bolnavii care au gâtul "prins" și consideră că ceapa de pe saltea nu ajunge la locul dureros, este bine să facă o fașă specială.) Se stă pe această cea­pă cu petrol cel puțin 2 ore. După ridicare, bolna­vul se îmbracă cu o haină și nu face baie, până a doua zi, când toate durerile trebuie să dispară. Da­că în timpul șederii pe compresa cu ceapă se simt înțepături în vezica udului, îți dai seama că ai pro­bleme și la acest organ foarte important.
În general, se spune că spondilita anchilo­poe­tică este boala vezicii udului. Dacă nu se tratează infecțiile vezicale și organele genitale, apa­re din nou spondilita, și compresa cu ceapă ma­cerată în petrol trebuie aplicată mereu. Eu vă doresc multă sănătate!

Vindecarea diabetului

* Tratament simplu și foarte eficient, pentru scăderea glicemiei *
Dimineața, pe stomacul gol, se ia o lingură făi­nă de mălai necernută (să fie plină cu vârf) și se go­lește într-o farfurie. Cu o linguriță, luăm făina din far­furie și o băgăm în gură. Luăm apă sau ceai și înghi­țim făina, până se termină tot conținutul din farfurie. Cel puțin 30 minute nu se mănâncă nimic. După 30-40 minute, fiecare bolnav mănâncă ce știe că are voie, în funcție de regimul lui alimentar. Pe parcursul tra­tamentului, se observă că se pot mânca mai multe pro­­duse din cele interzise. Bolnavul se simte mult mai bine. Unele persoane, în decurs de 6 luni, s-au vinde­cat. Glicemia se menține în jur de 100. Din acest mo­ment, se poate mânca orice, atât pâine și produse făi­noa­se, cât și produse zaharoase. Dar nu uitați: făina de mălai se ia în continuare, pe tot parcursul vieții, ca să nu re­ci­diveze diabetul. Făina de mălai nefiartă are en­zime și se poate considera un medicament minune pen­tru diabet. Este bine să folosim făina de mălai ob­ți­nută de la o moară sătească cu pietre. Vă doresc mul­tă sănă­tate!
IOAN VASILE GROZA - str. Doctor Ciortea nr. 21, Aiud, jud. Alba, tel. 0751/97.68.46, 0726/72.19.90 (Pentru relații suplimentare sunați doar seara!)