Câteva rețete de folos
Dragă "Formula AS",
Deși nu sunt o cititoare foarte fidelă a dvs. vă scriu câteva rânduri și vă trimit câteva rețete pe care eu le-am învățat de la o bătrână, mai demult, pe când locuiam în Iași. Nu sunt o cititoare fidelă, deoarece locuiesc foarte departe de oraș și sunt și paralizată și mă deplasez extrem de greu. În schimb, când ajung în spital, ceea ce se întâmplă destul de des, citesc revista săptămânal.
Vreau să fiu și eu de folos cititorilor dvs. cu câteva rețete și, pe această cale, vreau să vă mulțumesc dvs. și lui Dumnezeu că existați și că prin muncă și dăruire ajutați foarte multă lume cu rețetele și sfaturile pe care le publicați. Păcat că aceia care, într-adevăr, au nevoie de această revistă (mă refer la cei bolnavi grav și fără posibilități materiale) nu pot să o cumpere.
Bătrâna din Iași de la care am învățat foarte multe leacuri m-a povățuit cum să prețuiesc și să respect plantele care cresc în grădina Domnului. M-a învățat să fac diferite alifii și tincturi și, bineînțeles, să pun mult suflet în tot ceea ce fac, ca să fie folositoare.
Tinctură de usturoi
(O pot folosi cei bolnavi de cancer, dar și cei cu hipertensiune arterială)
Rețetă: Luăm 100 g de usturoi pisat foarte fin, îl punem într-o sticluță și turnăm peste el 150 ml de vodcă de 40°. Închidem etanș și scuturăm energic. Punem sticla undeva la întuneric și rece (într-o cămară). Lăsăm la macerat 14 zile, timp în care mai agităm din când în când sticluța. După 14 zile strecurăm conținutul și punem lichidul obținut într-o sticluță neagră sau o învelim pe prima într-o pânză de culoare neagră sau oranj. O ținem așa tot timpul tratamentului într-un loc răcoros, dar nu la frigider. * Pentru hipertensiune se iau câte 30 picături, cu 15-20 minute înainte de fiecare masă, de trei ori pe zi. * Cei bolnavi de cancer (este foarte eficientă) iau câte 25 picături, tot cu 15-20 minute înainte de fiecare masă principală, de trei ori pe zi. Important: să se țină sticla învelită în negru sau oranj. Să evite tinctura de usturoi cei bolnavi de gastrită sau ulcer stomacal.
Diaree persistentă
În fiecare dimineață se bea o ceașcă de cafea neîndulcită, pe stomacul gol, preparată dintr-o linguriță de ghindă (fructele stejarului), prăjită și măcinată. Se pune o linguriță la o ceșcuță obișnuită de cafea. Este foarte eficientă. Diareea trece în 3 zile.
Pentru bolnavii care nu au poftă de mâncare
Rețetă: 100 g rădăcină mărunțită de obligeană se macerează 8 zile într-un litru de vin negru netratat. După 8 zile se strecoară și se îndulcește cu miere de albine, după gust. Se ia câte un păhărel de țuică, plin cu macerat, înaintea fiecărei mese principale, de trei ori pe zi.
Alifie din frunze de nuc, pentru vindecarea rănilor
Eu o prepar în fiecare an și nu-mi lipsește din casă. Rețetă: se pun la macerat 150 g frunze de nuc mărunțite (se aleg cele tinere), în 100 ml ulei de floarea-soarelui sau de măsline și se ține vasul 7 zile la temperatura camerei. După 7 zile, vasul cu acest macerat se pune la fiert în alt vas cu apă care clocotește și se lasă să fiarbă 3 ore. Se strecoară apoi prin tifon, adăugând 15 g ceară curată de albine. Se pune iar pe foc 30 de minute. Se ia de pe foc și se amestecă până la răcire. Când încă alifia mai curge, se pune într-o cutiuță ermetic închisă. Se păstrează la loc uscat și răcoros. Eu am folosit-o când am făcut escare, cu mult succes.
Hemoroizi și răni provocate de arsenic
Rețetă: 20 de muguri de plop se zdrobesc și se amestecă cu 5 ml spirt de 70-90° (circa o linguriță), se lasă 24 de ore, după care se adaugă 100 g untură de porc curată, nesărată, și 5 g ceară de albine. Se pune pe baie de apă trei ore (se fierbe), apoi se strecoară printr-un tifon și se freacă până se formează alifia. În același fel se face și uleiul din muguri de plop, dar se înlocuiește untura cu ulei de floarea-soarelui sau de măsline.
Pentru poftă de mâncare, mai ales la copii
Se face din țintaură (potroacă), un sirop din care se beau 3 păhărele (de țuică mici) pe zi, înaintea meselor principale. Se iau 10 g țintaură mărunțită (e foarte amară), se infuzează 15 minute în 300 ml apă clocotită, se strecoară apoi și se amestecă cu 500 g zahăr. Se obține un sirop din care se beau 3 păhărele, de trei ori pe zi.
Se poate folosi și vin alb curat, netratat. Se lasă planta la macerat 8 zile în vin (1 l), se strecoară, se îndulcește cu 100-200 g zahăr, și se bea câte un păhărel, înaintea fiecărei mese principale.
Vin din cătină
Peste 1 kg de fructe zdrobite de cătină se toarnă 5 l de apă fiartă și răcită, și 1,5 kg zahăr. Uneori, în loc de zahăr, eu folosesc miere de albine, dar nu știu ce cantități, potrivesc după gust. Ca să fermenteze, pun și o lingură-două de drojdie de vin. Se lasă la macerat 15-20 zile, apoi decantez lichidul în sticle, timp în care la suprafață se ridică un ulei portocaliu. Dă poftă de mâncare și completează lipsa de vitamine. Cine vrea alege uleiul de deasupra vinului și îl pune separat, într-o sticluță.
Vă doresc din toată inima multă sănătate, putere să ajutați cât mai mulți oameni bolnavi și necăjiți, și satisfacții pentru munca pe care o faceți. Cinste dvs.! Cu respect și considerație,
MARIA TRIFINA - sat Moișa, com. Boroaia, jud. Suceava
Rețetă pentru curățarea intestinală
Aveți nevoie de 1 litru de țuică de calitate bună, 200 ml suc proaspăt de morcov, 200 ml suc proaspăt de sfeclă roșie, 200 ml suc de ridiche neagră, 200 ml miere de albine, sucul de la 3 lămâi.
Luați un vas de 2 l, puneți țuica, apoi adăugați componentele. Amestecați bine. Preparatul se ține 3 zile, amestecând în fiecare zi. Se iau câte 2-3 linguri pe stomacul gol, de trei ori pe zi, timp de o lună. O să fiți uimiți ce reziduuri se vor elimina din organism.
Pentru orice întrebări, pot fi contactat la tel. 00306942514631 (Grecia), ori pe SKYPE, Cipileagă Iurii.
Tratament pentru vindecarea spondilitei anchilopoetice
Spondilita anchilopoetică este o boală cumplită, care din om te face neom toată viața, cu mari suferințe. La început, eu am folosit ceaiul din coajă de salcă, combinat cu un diuretic, zămoșița, care au dat rezultate mulțumitoare.
Rețeta: o lingură coajă de salcă se fierbe 10 minute într-un litru de apă. Se introduce o lingură de zămoșiță, se pune capac și se lasă să se răcească împreună. Acest ceai se folosește în decursul unei zile.
Al doilea tratament, care dă rezultate uimitoare, se obține prin comprese cu ceapă albă, macerată în petrol. Rețeta: se taie mărunt ceapa albă sau gălbuie și se bagă într-un borcan de 3 l, până se umple. Peste ceapă se pune petrol. Se lasă o săptămână la temperatura camerei. După o săptămână, se scurge petrolul, fără a stoarce ceapa. Răzătura se pune pe o folie de nylon întinsă pe o saltea. Ceapa se întinde sub formă de T, să ajungă la șale și pe coloană, până la cap. Pe ceapă se pun două cârpe. Bolnavul dezbrăcat se așează pe spate, cu locul dureros pe ceapa acoperită de cele două cârpe și se învelește cu plapuma, să țină căldură. (Bolnavii care au gâtul "prins" și consideră că ceapa de pe saltea nu ajunge la locul dureros, este bine să facă o fașă specială.) Se stă pe această ceapă cu petrol cel puțin 2 ore. După ridicare, bolnavul se îmbracă cu o haină și nu face baie, până a doua zi, când toate durerile trebuie să dispară. Dacă în timpul șederii pe compresa cu ceapă se simt înțepături în vezica udului, îți dai seama că ai probleme și la acest organ foarte important.
În general, se spune că spondilita anchilopoetică este boala vezicii udului. Dacă nu se tratează infecțiile vezicale și organele genitale, apare din nou spondilita, și compresa cu ceapă macerată în petrol trebuie aplicată mereu. Eu vă doresc multă sănătate!
Vindecarea diabetului
* Tratament simplu și foarte eficient, pentru scăderea glicemiei *
Dimineața, pe stomacul gol, se ia o lingură făină de mălai necernută (să fie plină cu vârf) și se golește într-o farfurie. Cu o linguriță, luăm făina din farfurie și o băgăm în gură. Luăm apă sau ceai și înghițim făina, până se termină tot conținutul din farfurie. Cel puțin 30 minute nu se mănâncă nimic. După 30-40 minute, fiecare bolnav mănâncă ce știe că are voie, în funcție de regimul lui alimentar. Pe parcursul tratamentului, se observă că se pot mânca mai multe produse din cele interzise. Bolnavul se simte mult mai bine. Unele persoane, în decurs de 6 luni, s-au vindecat. Glicemia se menține în jur de 100. Din acest moment, se poate mânca orice, atât pâine și produse făinoase, cât și produse zaharoase. Dar nu uitați: făina de mălai se ia în continuare, pe tot parcursul vieții, ca să nu recidiveze diabetul. Făina de mălai nefiartă are enzime și se poate considera un medicament minune pentru diabet. Este bine să folosim făina de mălai obținută de la o moară sătească cu pietre. Vă doresc multă sănătate!
IOAN VASILE GROZA - str. Doctor Ciortea nr. 21, Aiud, jud. Alba, tel. 0751/97.68.46, 0726/72.19.90 (Pentru relații suplimentare sunați doar seara!)