Din ingredientele folosite la prepararea lui, mere şi drojdie alimentară, cărora ulterior li se adaugă şi miere, oţetul reţine toate mineralele, vitaminele şi alte substanţe binefăcătoare. Este antibacterian şi antimicotic puternic, regenerator, revitalizant şi antiinflamator. Atunci când este utilizat în cosmetică, face adevărate minuni pentru păr şi piele, cu condiţia să fie de calitate (preparat în casă sau bio).
Mască cu oţet de mere, albuş şi fructe
Ingrediente: 1 lingură oţet de mere, 1 albuş de ou, 3 linguri de pulpă de fructe zemoase (pere, piersici, căpşuni).
Mod de preparare: Puneţi într-un castron albuşul. În altul pasaţi cu furculiţa fructele până se transformă într-un piure. Adăugaţi apoi albuşul şi amestecaţi bine. Turnaţi oţetul puţin câte puţin şi amestecaţi până obţineţi o pastă omogenă. Aplicaţi amestecul pe faţa şi pe gâtul proaspăt spălate şi lăsaţi să acţioneze 20 de minute. Clătiţi cu apă călduţă, apoi cu apă rece.
Masca este potrivită pentru tenul gras, mixt sau normal şi vă lasă pielea strălucitoare şi netedă.
Loţiune tonică I
Ingrediente: 2 linguri oţet de mere, 2 linguri apă distilată.
Mod de preparare: amestecaţi apa cu oţetul, apoi, cu ajutorul unui tampon de vată, loţionaţi faţa după demachiere. Lăsaţi să-şi facă efectul 20 de minute, apoi clătiţi cu apă rece. Hidratează, reîmprospătează, tonifică, ajută la restabilirea ph-ului natural al pielii, curăţă, reduce petele şi coşurile. Loţiunea poate fi folosită cu succes pentru toate tipurile de ten. În cazul tenului uscat, se scade cantitatea de oţet şi se creşte cantitatea de apă. De asemenea, aplicată zi de zi, tonifică şi catifelează gâtul şi decolteul.
Loţiune tonică II
Mod de preparare: Mărarul proaspăt se pune la fiert în apă, pentru 2-3 minute. Se ia de pe foc şi se lasă la infuzat, acoperind vasul cu capac. După ce s-a răcit, se strecoară şi se adaugă oţetul de mere. Se loţionează faţa proaspăt spălată, dimineaţa şi seara. Loţiunea este ideală pentru tenul gras, cu pori dilataţi.
Tratament pentru coşuri, acnee
Zona afectată se umezeşte cât mai des cu un tampon de vată înmuiat în oţet de mere. Se lasă şi peste noapte să acţioneze. De asemenea, beţi o dată pe zi, de preferat înainte de masă, o cană de apă în care aţi adăugat 2 linguri de oţet de mere, sucul unei jumătăţi de lămâie şi o linguriţă de miere. În câteva zile, veţi vedea rezultatele tratamentului. Pielea se va curăţa şi se va lumina.
Cremă contra celulitei
Ingrediente: 3 părţi oţet de mere, o parte cremă de corp. Se amestecă crema cu oţetul şi se aplică, cu masaj uşor, pe zonele afectate de celulită, de 2-3 ori pe zi.
Loţiune pentru păr
Ingrediente: oţet de mere şi apă în părţi egale. După spălare, turnaţi pe părul umed şi pe scalp amestecul de apă şi oţet. Nu clătiţi. Atunci când este utilizat în mod regulat, oţetul de mere revitalizează părul, lăsându-l mătăsos şi lucios. De asemenea, previne şi tratează căderea părului. Nu vă faceţi griji, mirosul de oţet se va risipi după câteva minute.
Loţiune pentru părul lipsit de volum
Ingrediente: 3 linguri oţet de mere, 3 linguri de rozmarin mărunţit, 1 jumătate de litru de apă.
Mod de preparare: Puneţi apa pe foc şi când fierbe adăugaţi rozmarinul. Lăsaţi să fiarbă 5-6 minute, îndepărtaţi de pe foc şi acoperiţi vasul cu capac, până se răceşte. Strecuraţi lichidul şi amestecaţi-l cu oţetul de mere. Această loţiune, pulverizată pe părul uscat sau umed, îi dă volum, vitalitate şi strălucire.