Cel mai eficient este uleiul de măsline extravirgin, pentru că este obţinut de la prima presare la rece, doar prin metode mecanice, şi păstrează nealterate toate substanţele valoroase. Prin componentele sale, el încetineşte procesul de îmbătrânire, dezinflamează, hrăneşte, hidratează şi regenerează. Este o adevărată binecuvântare pentru piele şi păr şi poate fi folosit simplu sau alături de alte ingrediente.
Pentru piele
* Pentru piele uscată, îmbătrânită, ridată - seara, după duş, masaţi uşor cu o cantitate mică de ulei pielea corpului, mai ales braţele şi picioarele, până este absorbit, apoi ştergeţi uşor surplusul cu un şerveţel.
* Pentru ten obosit, ridat, uscat - masaţi zilnic, câteva minute, faţa proaspăt spălată cu ulei de măsline, timp de 2-3 săptămâni. Apoi tratamentul se face pentru întreţinere, o dată sau de 2 ori pe săptămână.
* Pentru buze crăpate, uscate - ungeţi buzele, dimineaţa şi seara, cu puţin ulei de măsline.
* Pentru mâini cu piele aspră, călcâie crăpate - seara, la culcare, masaţi mâinile sau călcâiele cu ulei de măsline, timp de câteva minute, şi tamponaţi apoi cu un şerveţel.
Mască cu ulei de măsline, argilă, castravete
Ingrediente: 1 lingură de ulei de măsline, 1 lingură de suc de castravete sau pepene galben sau roşu, argilă.
Mod de preparare: Amestecaţi uleiul cu sucul de castraveţi, apoi adăugaţi argilă, până se transformă într-o pastă. Se aplică pe faţă timp de 20-25 de minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă. Revigorează, tonifică şi "întinde" ridurile.
Mască cu ulei de măsline, banană, miere
Ingrediente: 1 linguriţă de ulei de măsline, 1/2 banană bine coaptă, 1 linguriţă de miere, făină de ovăz.
Mod de preparare: Pasaţi banana cu furculiţa, adăugaţi şi amestecaţi bine uleiul, mierea şi făina de ovăz, până ajung ca o pastă. Întindeţi pe faţă şi pe gât, după 30 de minute clătiţi. Curăţă, hrăneşte, catifelează, dă strălucire şi reduce urmele de oboseală ale tenului.
Ingrediente: ulei de măsline, flori uscate, ceară de albine (jumătate din cantitatea de ulei).
Mod de preparare: Într-un recipient de sticlă puneţi flori uscate la alegere: de patlagină, coada-şoricelului, gălbenele, cimbru, pelin, apoi turnaţi ulei de măsline cât să le acopere, amestecând bine. Închideţi ermetic, depozitaţi timp de 2 săptămâni la lumină şi agitaţi zilnic. Strecuraţi şi mutaţi uleiul în alt recipient. Încălziţi pe aburi ceara de albine, până se topeşte. Luaţi-o de pe foc şi adăugaţi uleiul, amestecând bine. Depozitaţi flaconul într-un recipient de sticlă sau porţelan, la frigider, nu mai mult de 2-3 luni. Este o cremă care netezeşte ridurile, hidratantă şi emolientă, pentru faţă şi corp.
Pentru unghii
* Unghii casante, fragile - masaţi în fiecare seară unghiile cu ulei de măsline, apoi tamponaţi cu un şerveţel. De asemenea, de două ori pe săptămână, înmuiaţi unghiile timp de 20-30 de minute într-un păhărel cu ulei încălzit la aburi. În scurt timp, ele îşi vor recăpăta sănătatea.
Pentru păr
Părul deteriorat, uscat sau cu vârfurile despicate se reface după aplicarea repetată a următorului tratament: întindeţi de la jumătatea firelor de păr către vârfuri o cantitate mică de ulei de măsline. Se poate adăuga şi un gălbenuş, care se amestecă bine cu uleiul. Acoperiţi părul cu folie de plastic, apoi cu un prosop, şi staţi lângă o sursă de căldură timp de o oră. Spălaţi-vă apoi pe cap, cu şamponul obişnuit.