Uleiul de măsline

Iulia Vlad
Datorită efectelor sale de ex­cepție, este nelipsit în alimen­tația sănătoasă, în tratamentele naturis­te, dar și în cosmetică.

Cel mai eficient este uleiul de măsline extravirgin, pen­tru că este obținut de la prima presare la rece, doar prin metode mecanice, și păstrează nealterate toate substanțele valoroase. Prin componentele sale, el încetinește procesul de îmbătrânire, dezinflamează, hrănește, hidratează și regenerează. Este o adevărată binecu­vântare pentru piele și păr și poate fi folosit simplu sau alături de alte in­grediente.

Pentru piele
* Pentru piele uscată, îmbă­trâ­nită, ridată - seara, după duș, ma­sați ușor cu o cantitate mică de ulei pie­lea corpului, mai ales brațele și pi­cioarele, până este absorbit, apoi șter­geți ușor surplusul cu un șervețel.
* Pentru ten obosit, ridat, uscat - masați zil­nic, câteva minute, fața proaspăt spălată cu ulei de măsline, timp de 2-3 săptă­mâni. Apoi trata­men­tul se face pentru întreținere, o dată sau de 2 ori pe săptă­mână.
* Pentru buze cră­pate, uscate - ungeți bu­zele, dimineața și seara, cu puțin ulei de măsline.
* Pentru mâini cu pie­­le aspră, călcâie crăpate - sea­ra, la culcare, masați mâinile sau căl­câiele cu ulei de măsline, timp de câte­va minute, și tamponați apoi cu un șer­vețel.

Mască cu ulei de măsline, argilă, castravete
Ingrediente: 1 lingură de ulei de măs­line, 1 lingură de suc de castravete sau pepene galben sau roșu, argilă.
Mod de preparare: Amestecați ule­iul cu sucul de castraveți, apoi adăugați argilă, până se transformă într-o pastă. Se aplică pe față timp de 20-25 de minute, apoi se clătește cu apă călduță. Revigorează, tonifică și "întinde" ridu­rile.
Mască cu ulei de măsline, banană, miere
Ingrediente: 1 linguriță de ulei de măsline, 1/2 banană bine coaptă, 1 lin­guriță de miere, făină de ovăz.
Mod de preparare: Pasați banana cu furculița, adăugați și amestecați bine uleiul, mierea și făina de ovăz, până ajung ca o pastă. Întindeți pe față și pe gât, după 30 de minute clătiți. Cu­răță, hrănește, catifelează, dă strălucire și reduce urmele de oboseală ale tenu­lui.

Cremă cu ulei de măsline
Ingrediente: ulei de măsline, flori uscate, ceară de albine (jumătate din cantitatea de ulei).
Mod de preparare: Într-un recipient de sticlă puneți flori uscate la alegere: de patlagină, coada-șoricelului, gălbe­nele, cimbru, pelin, apoi turnați ulei de măsline cât să le acopere, amestecând bine. Închideți ermetic, de­pozitați timp de 2 săptă­mâni la lumină și agitați zilnic. Strecurați și mutați uleiul în alt recipient. În­călziți pe aburi ceara de albine, până se topește. Luați-o de pe foc și adău­gați uleiul, ames­tecând bine. Depozitați flaconul într-un recipient de sticlă sau porțelan, la frigider, nu mai mult de 2-3 luni. Este o cremă care nete­zește ridurile, hidratantă și emolientă, pentru față și corp.

Pentru unghii
* Unghii casante, fragile - ma­sați în fiecare seară unghiile cu ulei de măsline, apoi tamponați cu un șervețel. De asemenea, de două ori pe săptă­mâ­nă, înmuiați unghiile timp de 20-30 de minute într-un păhărel cu ulei încălzit la aburi. În scurt timp, ele își vor recă­păta sănătatea.
Pentru păr
Părul deteriorat, uscat sau cu vârfurile despicate se reface după apli­carea repetată a următorului trata­ment: întindeți de la jumătatea firelor de păr către vârfuri o cantitate mică de ulei de măsline. Se poate adău­ga și un gălbenuș, care se amestecă bine cu ule­iul. Acoperiți părul cu folie de plastic, apoi cu un prosop, și stați lângă o sursă de căldură timp de o oră. Spălați-vă apoi pe cap, cu șamponul obișnuit.