Dintre diversele tipuri de cancer cutanat, carcinomul bazocelular şi cel spinocelular reprezintă, din fericire, formele cu cel mai redus grad de malignitate, factorul de risc principal fiind radiaţia ultravioletă, fie naturală/ actinică, fie artificială (aparate de bronzat). În general, carcinomul bazocelular se prezintă sub aspectul unui nodul tumoral sau placă infiltrată ori ulcerată, care prezintă la periferie un chenar format din "perle epiteliomatoase". Caracterizat de o creştere foarte lentă în timp a leziunii tumorale, acest tip de cancer cutanat nu are localizări la nivelul mucoaselor şi nu metastazează sau metastazează foarte rar. Totuşi, în absenţa controlului şi tratamentului medical alopat, există posibilitatea ca tumora să invadeze ţesuturile învecinate şi structurile subiacente, inclusiv nervii, oasele sau creierul. Desigur, există tratamente naturiste pentru diferite forme de cancer cutanat, inclusiv pentru forma care afectează celulele bazale din epiderm (carcinom bazocelular), dar, în opinia mea, prima opţiune terapeutică rămâne totuşi terapia standard, cea pe care dvs. doriţi să o evitaţi. Tratamentul convenţional depinde de mărimea tumorii, profunzimea şi localizarea ei şi include, de la caz la caz, curăţirea şi cauterizarea leziunii, îngheţarea (crioterapia), iradierea, excizia chirurgicală sau o serie de metode de excizie prin radere sub control microscopic (aşa-numita chirurgie Mobs). Despre terapia Mobs trebuie spus că este o tehnică chirurgicală sub control microscopic, utilizată pentru cancerele cutanate mari, recurente şi dificil de tratat, cu aplicabilitate pentru ambele forme mai "blânde" de cancer cutanat (bazocelular şi spinocelular).
Practic, tumora cutanată se îndepărtează strat cu strat, până când nu mai rămân celule anormale. Mai mult, tehnica chirurgicală Mobs este utilizată pentru a îndepărta leziunea canceroasă fără a lua o cantitate excesivă din ţesuturile peritumorale (din jurul tumorii). Cu specificaţia că tehnica chirurgicală Mobs este forma de terapie care corespunde perfect cazului dvs., mai menţionez şi că majoritatea tratamentelor destinate cancerelor cutanate presupun utilizarea unui anestezic local şi pot fi făcute ambulator. Totodată, este bine să se ştie că, prin tratarea precoce (în stadiu incipient), carcinomul bazocelular are o rată de vindecare de peste 95%.
Tratamentul naturist intern, în cazul carcinomului bazocelular, include produse cu eficienţă terapeutică demonstrată clinic, precum Seleniul organic, Cartilajul de rechin, Drojdia de bere, Coenzima Q10, Resveratrolul, ciupercile antitumorale Ganoderma, Cordyceps, Agaricus etc., uleiurile care conţin acizi graşi mono şi polinesaturaţi (ex. uleiul de In), Zeolithul. Acesta din urmă şi-a dovedit eficienţa în mai multe forme de cancer al pielii - carcinomul cu celule bazale, carcinomul cu celule scuamoase, melanomul etc.
Extern, se utilizează o combinaţie obţinută din tincturi de Mărul-lupului, Propolis şi Tătăneasă, care se aplică sub formă de cataplasme (60-90 de minute) pe zona leziunii tumorale.
Pentru informaţii suplimentare, contactaţi-mă telefonic! Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Sora mea suferă de miastenia gravis"
(Răspuns pentru DRAGOŞ VASILIU - Craiova, F. AS 1059)
Stimate domn,
Miastenia gravis este o tulburare relativ rară, iar datorită posibilităţii de tratament actuale, alopate, desemnarea "gravis" începe să-şi piardă relevanţa. Tulburarea afectează atât femeile, cât şi bărbaţii, deşi este puţin mai frecventă la femei (3 femei la fiecare 2 bărbaţi afectaţi), în cazul cărora predomină vârstele mai mici (până în 30 de ani). La bărbaţi, vârstele sunt mai avansate (peste 50 ani).
Patologia se află la nivelul joncţiunii între nervul motor (nervul care conduce semnalul pentru activitatea muşchiului) şi muşchi, în aşa manieră, încât semnalele sunt diminuate. Astfel, nu este o tulburare a muşchiului propriu-zis, ci una de "transmisie" sau de "stimulare" la nivelul acestuia. Bolnavii obosesc pe timp ce trece şi îşi revin cu odihnă. Pot avea crize miastenice, după modelul descris de dumneavoastră. Printre pericolele care îi pasc pe cei care suferă de această afecţiune se află paralizia musculaturii respiratorii sau aspiraţia în plămâni a secreţiilor. Nu aţi spus vârsta surorii dumneavoastră, însă prognoza pentru această boală, la ora actuală, este în general bună, bolnavii putând avea o speranţă de viaţă aproape de cea normală. Din punct de vedere naturist, am putea acuza o tulburare la nivelul meridianelor stomacului şi al pancreasului, care controlează ţesuturile, printre altele. Ar mai putea fi vorba de un şoc, o dezamăgire, care anihilează dorinţa de a lupta, ceea ce poate să se manifeste fizic drept slăbiciune generală.
Posibilele abordări naturiste ar putea include:
* Sprijin moral - compasiunea (nu mila!) pe care o arătăm pacienţilor este foarte importantă. Trebuie mereu ţinute în faţa ochilor şansele pozitive de vindecare, în vreme ce negativismul, precum şi "cocoloşeala" trebuie excluse.
* Fizioterapia - este importantă pentru a menţine tonusul musculaturii, altfel defectul de "transmitere" a semnalelor nervoase poate fi accentuat şi complicat prin scăderea forţei şi masei musculare.
* Plante medicinale - ceaiurile de gălbenele şi curcuma pot întări muşchii. De asemenea, unele plante, cum ar fi urzica, pot fi bune pentru curăţirea sanguină.
* Dietă - poate include unele fructe uşor mai dulci, cum ar fi curmale, smochine, inclusiv gutuile pot fi de folos. Reduceţi la minimum sarea şi grăsimea în dietă.
* Homeopatie - medicamente cum ar fi Coca, Graphites, Granite, Kola pot fi utile pentru crizele acute. Medicamentele individualizate create de un medic specialist dau, însă, cele mai bune rezultate pe termen lung.
* Acupunctura - vine să echilibreze energiile corpului per ansamblu. De asemenea, ea poate întări energiile muşchilor şi îndepărta blocajele energetice ale nervilor. Cele mai utile puncte ar fi pe meridianele splină-pancreas, stomac, vezică urinară, ficat, plămân.
Vă urez succes!
Dr. ANDREI MANU-MARIN -medic primar urologie, specializare neuro-urologie şi urodinamică, EVOMED Bucureşti, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com
"Pot scăpa de cistită cu un leac naturist?"
(Răspuns pentru DOINA POCOVNICU - Neamţ, F. AS nr. 1099)
Este important de ştiut dacă cistita dvs. este infecţioasă sau nu, adică, dacă episoadele de cistită au avut germeni prezenţi la urocultură sau dacă uroculturile erau sterile. Dacă au fost cistite cu germeni pozitivi la urocultură v-ar ajuta tabletele de merişor. Acest fruct a fost dovedit ştiinţific de studiile clinice că are efect de rărire a infecţiilor urinare. El participă la formarea unui mucus vezical de bună calitate, care face ca bacteriile să nu poată adera la peretele vezical şi astfel sunt repede eliminate la urinare.
Dacă au fost cistite fără germeni dovediţi la proba de urocultură, atunci este posibil să aveţi o cistită interstiţială. Aceasta este o formă de durere cronică a vezicii urinare, care este sensibilă la propria urină, se pare că tot din cauza unui mucus de slabă calitate. Ca urmare, puteţi încerca şi în acest caz tabletele de merişor, la care puteţi adăuga bicarbonat alimentar, 2 linguriţe după mese, pentru a mai scădea aciditatea urinei. Este bine să evitaţi băuturile colorate, acidulate, murăturile şi cafeaua.
În oricare din situaţiile descrise mai sus aţi fi, ar fi bine să faceţi o ecografie a vezicii urinare.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Am dificultăţi la înţelegerea cuvintelor"
(Răspuns pentru B.M. - Constanţa, F. AS nr. 1092)
Scăderea acuităţii auditive este cunoscută sub denumirea de surditate sau hipoacuzie. Surditatea de percepţie este provocată de leziuni ale urechii interne (organul lui Corti) sau ale căilor neurale auditive. Surditatea de percepţie se clasifică în: senzorială (cohleară), neurală (retrocohleară) şi neuro-senzorială. Bolnavul cu surditate neuro-senzorială nu aude vocea şoptită, sunetele ascuţite, cele înalte sunt auzite mai prost decât cele joase, iar cele peste o anumită intensitate deranjează (apare recruitment). Surditatea neurosenzorială este însoţită, adesea, de zgomote în urechi (acufene) şi ameţeli (vertij).
Tratamentul surdităţii neuro-senzoriale este definit în raport cu diversele cauze şi rezultatele sunt variabile de la caz la caz. În cazul descris de dvs., recomand administrarea a 10 perfuzii cu Vitaminele B1, B6, Pentoxifilin, Piracetam, Hemisuccinat de hidrocortizon. Perfuzia se administrează lent, intravenos, 20-40 picături pe minut. Atenţie la bolile asociate (hipertensiune, diabet). Se continuă tratamentul cu Tanakan (extract de Ginkgo Biloba), Gerovital H3 şi Ginsavit sau Vitamax (extract de lăptişor de matcă, ginseng).
Tratamentul surdităţii este dificil şi, adeseori, este nevoie şi de protezare auditivă.