Răspuns pentru DAN SĂVULESCU, F.AS 1099 - "Există tratamente naturiste pentru epiteliom bazocelular?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Dintre diversele tipuri de cancer cutanat, carcino­mul bazocelular și cel spinocelular reprezintă, din fericire, formele cu cel mai redus grad de malignitate, factorul de risc principal fiind radiația ultravioletă, fie naturală/ actinică, fie artificială (aparate de bron­zat). În general, carcinomul bazocelular se prezintă sub aspectul unui nodul tumoral sau placă infiltrată ori ulcerată, care prezintă la periferie un chenar format din "perle epiteliomatoase". Ca­racterizat de o creștere foarte lentă în timp a leziunii tumorale, acest tip de cancer cutanat nu are localizări la nivelul mucoaselor și nu metastazează sau metasta­zează foarte rar. Totuși, în absența controlului și trata­mentului medical alopat, există posibilitatea ca tumora să invadeze țesuturile învecinate și structurile subia­cen­te, inclusiv nervii, oasele sau creierul. Desigur, există tratamente naturiste pentru diferite forme de cancer cutanat, inclusiv pentru forma care afectează celulele bazale din epiderm (carcinom bazocelular), dar, în opinia mea, prima opțiune terapeutică rămâne totuși terapia standard, cea pe care dvs. doriți să o evitați. Tratamentul convențional depinde de mărimea tumorii, profun­zimea și localizarea ei și include, de la caz la caz, curățirea și cauterizarea leziunii, înghețarea (crioterapia), iradierea, excizia chirurgicală sau o serie de metode de excizie prin ra­dere sub control microscopic (așa-nu­mita chirurgie Mobs). Despre tera­pia Mobs trebuie spus că este o teh­nică chirurgicală sub control mi­cro­scopic, utilizată pentru cance­rele cutanate mari, recurente și dificil de tratat, cu aplicabilitate pentru ambele forme mai "blânde" de cancer cuta­nat (bazocelular și spinocelular).
Practic, tumora cutanată se înde­părtează strat cu strat, până când nu mai rămân celule anormale. Mai mult, tehnica chirurgicală Mobs este utilizată pentru a îndepărta leziunea canceroasă fără a lua o cantitate excesivă din țesuturile peritumorale (din jurul tu­morii). Cu specificația că tehnica chirur­gicală Mobs este forma de terapie care corespunde perfect cazului dvs., mai menționez și că majoritatea tratamentelor destinate cancerelor cutanate presupun utilizarea unui anestezic local și pot fi făcute ambula­tor. Totodată, este bine să se știe că, prin tratarea pre­coce (în stadiu inci­pient), carcinomul bazocelular are o rată de vindecare de peste 95%.
Tratamentul naturist intern, în cazul carcinomului bazocelular, include produse cu eficiență terapeutică demonstrată clinic, precum Seleniul organic, Cartila­jul de rechin, Drojdia de bere, Coenzima Q10, Resve­ra­trolul, ciupercile antitumorale Ganoderma, Cordy­ceps, Agaricus etc., uleiurile care conțin acizi grași mono și polinesaturați (ex. uleiul de In), Zeolithul. Acesta din urmă și-a dovedit eficiența în mai multe forme de cancer al pielii - carcinomul cu celule bazale, carcinomul cu celule scuamoase, melanomul etc.
Extern, se utilizează o combinație obținută din tincturi de Mărul-lupului, Propolis și Tătăneasă, care se aplică sub formă de cataplasme (60-90 de minute) pe zona leziunii tumorale.
Pentru informații suplimentare, contactați-mă tele­fonic! Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Sora mea suferă de miastenia gravis"
(Răspuns pentru DRAGOȘ VASILIU - Craiova, F. AS 1059)


Stimate domn,
Miastenia gravis este o tulburare relativ rară, iar da­torită posibilității de tratament actuale, alopate, de­semnarea "gravis" începe să-și piardă relevanța. Tul­bu­rarea afectează atât femeile, cât și bărbații, deși este puțin mai frecventă la femei (3 femei la fiecare 2 bărbați afectați), în cazul cărora predomină vârstele mai mici (până în 30 de ani). La bărbați, vârstele sunt mai avansate (peste 50 ani).
Patologia se află la nivelul jonc­țiunii între nervul motor (nervul care conduce semnalul pentru activitatea muș­chiului) și mușchi, în așa manieră, încât semnalele sunt dimi­nuate. Astfel, nu este o tulburare a mușchiului pro­priu-zis, ci una de "transmisie" sau de "stimulare" la nivelul acestuia. Bolnavii obosesc pe timp ce trece și își revin cu odih­nă. Pot avea crize miastenice, după modelul descris de dumneavoastră. Printre pericolele care îi pasc pe cei care suferă de această afecțiune se află pa­ra­lizia musculaturii respiratorii sau aspirația în plă­mâni a secrețiilor. Nu ați spus vârsta surorii dum­nea­voas­tră, însă prognoza pentru această boală, la ora ac­tuală, este în general bună, bolnavii putând avea o speranță de viață aproape de cea normală. Din punct de vedere naturist, am putea acuza o tulburare la nivelul meridianelor stomacului și al pancrea­sului, care con­tro­lează țesutu­rile, printre altele. Ar mai putea fi vorba de un șoc, o dezamă­gire, care anihilează do­rința de a lupta, ceea ce poate să se manifeste fizic drept slăbi­ciune generală.
Posibilele abordări naturiste ar putea include:
* Psihoterapie/consiliere - ajută pacientul sufe­rind să aibă o idee mai clară asupra originii spirituale a bolii, și nu doar informații asupra patologiei. Acest lucru poate să-l determine să facă schimbările interi­oare ce vor stârpi boală de la rădăcina sa.
* Sprijin moral - compasiunea (nu mila!) pe care o arătăm pacienților este foarte importantă. Trebuie mereu ținute în fața ochilor șan­se­le pozitive de vindecare, în vre­me ce negativismul, pre­cum și "co­colo­șeala" trebuie excluse.
* Fizioterapia - este impor­tantă pentru a menține tonusul mus­culaturii, altfel defectul de "transmitere" a semnalelor ner­voase poate fi accentuat și com­pli­cat prin scă­de­rea forței și ma­sei mus­culare.
* Plante medicinale - ceaiu­rile de gălbenele și curcuma pot întări mușchii. De asemenea, unele plante, cum ar fi urzica, pot fi bune pentru curățirea san­gui­nă.
* Dietă - poate include une­le fructe ușor mai dulci, cum ar fi curmale, smochine, inclusiv gu­tuile pot fi de fo­los. Re­duceți la minimum sarea și grăsimea în dietă.
* Homeopatie - medicamente cum ar fi Coca, Graphites, Granite, Kola pot fi utile pentru crizele acute. Medicamentele individualizate crea­te de un medic specialist dau, însă, cele mai bune rezultate pe termen lung.
* Acupunctura - vine să echilibreze energiile cor­pului per ansamblu. De asemenea, ea poate întări ener­giile mușchilor și îndepărta blo­cajele energetice ale ner­vilor. Cele mai utile puncte ar fi pe meridianele splină-pancreas, stomac, vezică urinară, ficat, plămân.
Vă urez succes!

Dr. ANDREI MANU-MARIN -medic primar urologie, specializare neuro-urologie și urodinamică, EVOMED București, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com

"Pot scăpa de cistită cu un leac naturist?"
(Răspuns pentru DOINA POCOVNICU - Neamț, F. AS nr. 1099)


Este important de știut dacă cistita dvs. este in­fecțioasă sau nu, adică, dacă episoadele de cistită au avut germeni prezenți la urocultură sau dacă urocul­tu­rile erau sterile. Dacă au fost cistite cu germeni pozitivi la urocultură v-ar ajuta tabletele de merișor. Acest fruct a fost dovedit științific de studiile clinice că are efect de rărire a infecțiilor urina­re. El participă la formarea unui mucus ve­zical de bună calitate, care face ca bac­te­riile să nu poată adera la peretele ve­zi­cal și astfel sunt repede eliminate la urinare.
Dacă au fost cistite fără germeni do­vediți la proba de urocultură, atunci este posibil să aveți o cistită interstițială. A­ceasta este o formă de durere cronică a vezicii urinare, care este sensibilă la propria urină, se pare că tot din cau­za unui mucus de slabă calitate. Ca urmare, puteți încerca și în acest caz tabletele de merișor, la care pu­teți adăuga bicarbonat alimentar, 2 lingurițe după mese, pentru a mai scădea aciditatea urinei. Este bine să evi­tați băuturile colorate, acidulate, murăturile și cafeaua.
În oricare din situațiile descrise mai sus ați fi, ar fi bine să faceți o ecografie a vezicii urinare.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Am dificultăți la înțelegerea cuvintelor"
(Răspuns pentru B.M. - Constanța, F. AS nr. 1092)


Scăderea acuității auditive este cunoscută sub denumirea de surditate sau hipoacuzie. Surditatea de percepție este provocată de leziuni ale urechii interne (organul lui Corti) sau ale căilor neurale auditive. Sur­di­tatea de percepție se clasifică în: senzorială (cohlea­ră), neurală (retrocohleară) și neuro-senzorială. Bolna­vul cu surditate neuro-senzorială nu aude vocea șopti­tă, sunetele ascuțite, cele înalte sunt auzite mai prost decât cele joase, iar cele peste o anumită intensitate deranjează (apare recruitment). Surditatea neurosen­zorială este însoțită, adesea, de zgomote în urechi (acufene) și amețeli (vertij).
Tratamentul surdității neuro-senzo­riale este definit în raport cu diversele cauze și rezultatele sunt variabile de la caz la caz. În cazul descris de dvs., re­comand administrarea a 10 perfuzii cu Vitaminele B1, B6, Pentoxifilin, Pira­ce­­tam, Hemisuccinat de hidrocortizon. Perfuzia se administrează lent, intrave­nos, 20-40 pică­turi pe minut. Atenție la bolile asociate (hipertensiune, diabet). Se continuă tratamentul cu Tanakan (extract de Ginkgo Biloba), Gerovital H3 și Ginsavit sau Vita­max (extract de lăptișor de matcă, ginseng).
Tratamentul surdității este dificil și, adeseori, este nevoie și de protezare auditivă.