Reţete cu hamei
30% din populaţia globului suferă, la un moment dat, de dereglări ale somnului. Problemele vizează, în special, dificultatea de a adormi şi somnul întrerupt.
Florile de hamei (Humulus lupulus) sunt cunoscute pentru efectul lor benefic de stimulare a somnului. Substanţele amare şi uleiurile eterice pe care le conţin destind şi calmează nervii. În orice caz, dormim mult mai bine, fără să suferim efectele secundare nocive ale somniferelor. Hameiul uscat în casă conţine mai multe uleiuri eterice decât cel cumpărat.
Pernă cu hamei împotriva insomniei
Ingrediente pentru o pernă de circa 30x25 cm: 4 pumni de flori uscate de hamei, 4 pumni de flori uscate de levănţică.
Preparare: 1. Hameiul sau levănţica proaspătă se usucă în mănunchiuri, atârnate vreme de 2 săptămâni cu "capul în jos" - într-un loc bine aerisit şi ferit de lumina directă a soarelui. O alternativă: uscarea mănunchiurilor în cuptorul încins la 100°, vreme de 30 de minute, adică până ce planta devine fărâmicioasă. Florile cu tulpini groase sau tari se rup şi se usucă doar ele. 2. Se umple o faţă de pernă de bumbac cu cantitatea corespunzătoare de flori uscate de hamei şi levănţică şi se coase marginea desfăcută.
Utilizare: Pentru stimularea somnului, se ţine perna sub cap sau lângă cap.
Baie cu muşeţel şi hamei
Ingrediente: 1 pumn de flori de muşeţel (20 g) şi unul de flori de hamei (20 g).
Preparare: Se face o pungă mică de pânză, lăsând o margine desfăcută. Se umple punga cu amestecul de flori de muşeţel şi de hamei şi se coase. Ca alternativă, se poate folosi o bucată de ciorap curat de nylon, umplută şi înnodată la capete.
Utilizare: Se pune punga în cadă şi se dă drumul la apă. Punga trebuit tot timpul mişcată şi - din când în când - stoarsă. Apa fierbinte scoate aburii din uleiurile eterice, care pot fi inhalaţi.
Relaxaţi-vă cel puţin 15-20 de minute în apa fierbinte.
Slăbirea memoriei
Ceai de ginkgo biloba
Ingrediente: 2 linguriţe de frunze uscate sau 5 linguriţe de frunze proaspete de ginkgo biloba, 1 ceaşcă de apă clocotită.
Preparare: Se toarnă apa clocotită peste frunzele de ginkgo biloba şi se lasă să se infuzeze 10 minute. Se strecoară ceaiul şi se bea imediat.
Utilizare: 1-2 ceşti pe zi.
Prevenirea migrenelor
Încă din 1772, marele medic britanic John Hill pomenea în cartea sa "The British Herbal" despre virtuţile unei plante numită spilcuţă sau granat, în combaterea durerilor "cumplite" de cap. Studiile clinice au demonstrat că, administrate în mod regulat, frunzele proaspete ale acestei plante pot preveni, efectiv, instalarea migrenelor. Şi pentru că frunzele de spilcuţă au un gust amar, neplăcut, ele sunt amestecate în mâncare. Spilcuţa este recomandată şi în cazul durerilor artritice.
Sandvici cu spilcuţă
Preparare: Se pun între feliile de pâine 2 frunze de spilcuţă şi se mănâncă sandviciul pe parcursul zilei.
Stări de încordare
Ciocolată fierbinte cu valeriană sau roiniţă
Această băutură uşor de preparat calmează nervii, la capătul unei zile obositoare. Chiar dacă nu aveţi la-ndemână nici valeriană şi nici roiniţă, gustul va fi pe placul dvs.
Ingrediente pentru 3 ceşti: 3 linguri rădăcină proaspătă de valeriană, 3 linguri flori de roiniţă, 3 linguri flori de levănţică, 6 frunze şi 3 inflorescenţe de floarea pasiunii (passiflora), coaja unei portocale şi jumătate, 900 ml lapte integral, 50 g ciocolată amăruie (cu cel puţin 50% cacao), 1/2 linguriţă zahăr vanilat.
Preparare: 1. Se taie ambele capete ale rădăcinii de valeriană. Se pun pe foc, într-o oală, valeriana, roiniţa, levănţica, frunzele şi inflorescenţele passiflorei, coaja de portocală şi laptele, se lasă să se-ncingă, la foc mic 8-10 minute şi se strecoară. 2. Se toarnă laptele înapoi în oală, se încorporează ciocolata şi zahărul vanilat şi se lasă să se topească, amestecând într-una. Se bea imediat.
Pierderea memoriei
În limba engleză, rozmarinul se mai numeşte şi "planta amintirii". Se ştie de foarte multă vreme că rozmarinul poate îmbunătăţi memoria şi poate preveni demenţa. Pentru tonicul de mai jos, se recomandă folosirea unui vin bun, care conţine mai mult alcool şi a acumulat o "cantitate" mai mare de căldură solară.
Vin de rozmarin
Ingrediente: 1 sticlă de vin bun, natural, 5 crenguţe proaspete de rozmarin.
Preparare: Se striveşte rozmarinul într-o piuliţă şi se pune într-o sticlă plină cu vin. Se astupă cu dopul şi se păstrează 2 săptămâni, scuturând sticla o dată pe zi.
Utilizare: Se bea câte un păhărel de vin, seara, după cină.
Anxietate
Presopunctura
În vechile melodrame, când erau disperate, eroinele îşi frângeau mâinile. Un gest instinctiv şi util. Frecatul, masatul sau presatul mâinilor inhibă transmiterea impulsurilor nervoase în tot organismul şi atenuează reacţiile la stres. De-a lungul secolelor, călugării tibetani au recurs la presiunea cu degetele pe două puncte speciale, pentru a elibera tensiunile.
Mod de executare: primul punct (Tchong-Tchong) se află la vârful degetului mare, în colţul unghiei dinspre degetul arătător. Al doilea punct se află pe talpa piciorului, deasupra părţii cărnoase, sub degetul mijlociu. Frecaţi sau presaţi blând unul din aceste puncte, când aveţi stări de anxietate.
Respiraţie: 6-3-6
Yoga cuprinde un exerciţiu de relaxare care constă în a respira după metoda numită 6-3-6. Inspiraţi pe nas numărând până la 6. Ţineţi-vă respiraţia cât număraţi până la 3 şi expiraţi numărând iar până la 6. Respiraţi de mai multe ori în felul acesta şi starea dvs. de anxietate se va potoli.
Vin de salvie
În 1814, un farmacist american a publicat un volum de reţete de vindecare cu plante, între care amintea şi de un leac tibetan pe care îl recomanda contra neliniştii şi depresiei. Iată reţeta:
* Puneţi frunze de salvie într-un litru de apă în clocot şi preparaţi o infuzie concentrată. Lăsaţi să se infuzeze bine, apoi strecuraţi. Adăugaţi în ceai un vârf de cuţit de pudră de scorţişoară, un vârf de cuţit de pulbere de ghimbir, aceeaşi cantitate de pulbere de cuişoare aromate şi o bucăţică mică de rădăcină de angelică. Amestecaţi lichidul cu un litru de vin roşu tare. Lăsaţi să se infuzeze o oră. Strecuraţi vinul cu ajutorul unui tifon dublu. Vărsaţi lichidul în sticle închise etanş şi puneţi-le la răcoare în pivniţă sau în frigider. Pentru a potoli răul la inimă, neliniştea, anxietatea şi depresia, beţi o jumătate de pahar din acest vin dimineaţa, înainte de a mânca.
* Şi mestecatul frunzelor proaspete de busuioc alungă depresia.
* Puteţi pune frunze proaspete şi în salatele dvs. sau preparaţi o băutură antidepresie, vărsând 250 ml apă clocotită peste 2 linguriţe de frunze uscate de busuioc. Lăsaţi să se infuzeze 10 minute şi strecuraţi lichidul doar înainte de a-l bea.