Nu confundaţi sărbătoarea cu mâncarea şi băutura
Consecinţele se măsoară în kilograme, în lipsa de tonus care se instalează când sărbătorile se sfârşesc. Pentru a evita urmările, căutaţi să disociaţi senzaţia de gol lăuntric de dorinţa de a mânca. Stresul, depresia, dezamăgirile cotidiene ne fac să ne aruncăm cu furie oarbă asupra mâncării.
Mestecaţi, mestecaţi
Aceasta vă face să beneficiaţi de întreaga savoare a alimentelor pe care le consumaţi. Pentru a vă oferi un reper, căutaţi să mestecaţi de minimum 30 de ori înainte de a înghiţi. Percepeţi cu atenţie gusturile şi senzaţiile pe care vi le oferă hrana. Veţi avea astfel mai multe avantaje: veţi sesiza din timp hrana care nu vă este potrivită sau chiar vă face rău (şi pe care altfel aţi fi mâncat-o, neacordându-i prea multă atenţie); veţi simţi la timp momentul în care v-aţi săturat şi trebuie să vă opriţi din mâncat (studiile nutriţioniştilor au arătat că există o anumită "inerţie" a organismului, astfel încât senzaţia de saţietate apare cu întârziere).
Folosiţi condimentele
Condimentele sunt "reglajul fin" al efectelor pe care dorim să le obţinem prin intermediul alimentelor. Cu ajutorul lor, putem îmbunătăţi digestia sau asimilaţia, putem mări sau diminua pofta de mâncare, putem evita supraalimentarea sau intoxicarea organismului. Iată câteva chei de utilizare a condimentelor:
* În cazul în care vreţi să slăbiţi, puneţi în mâncare condimente care favorizează ajungerea rapidă la saţietate: enibahar, nucşoară, busuioc. O altă soluţie este să renunţaţi la condimentele care stimulează apetitul: cimbrul, cimbrul de grădină, piperul negru şi în general condimentele foarte picante.
* În cazul în care vă balonaţi uşor, luaţi înainte de masă condimente carminative: chimen, fenicul, cimbru de grădină, cuişoare (în doze foarte mici). Aceste condimente (singure sau în combinaţii) se iau cu câteva minute înainte de masă, cu puţină apă. Ar fi de preferat să le ţineţi sub limbă câteva minute înainte de a le înghiţi.
* În cazul apetitului excesiv, consumaţi plante aromatice balsamice, care îl normalizează. Infuziile de cimbrişor, de muguri de pin, de mentă, de maghiran sau de rozmarin - 2 căni de ceai înainte de masă - cu siguranţă vor avea efect, dacă nu uitaţi să le folosiţi.
* Dacă aveţi un sistem digestiv sensibil, dar vreţi neapărat să consumaţi mâncăruri grele, adăugaţi în bucate: cardamon, cimbru, enibahar, chimen...
* Dacă vi se taie apetitul de sărbători, dinamizaţi-l cu condimente picante: piper negru, piper alb, boia de ardei iute, chilly, curry iute. O lingură de bitter suedez bun într-o jumătate de cană de apă o să vă ajute să digeraţi fără nici o problemă şi o să vă readucă pofta de mâncare la normal.
* Vreţi să vă săturaţi mai repede de dulciuri şi să nu consumaţi cantităţi prea mari? Atunci adăugaţi la ele mai mult din următoarele condimente: nucşoară, mac, rozmarin. Dulciurile cu cacao şi cu cafea trebuie condimentate cu cardamon, pentru a le diminua din toxicitate şi a le modera efectele.
* În loc de o cafea amară, puteţi folosi - pentru a fi vioi şi în formă - coaja rasă de la două lămâi la care se adaugă foarte puţină miere şi puţin praf de mentă (frunze). Este eficient şi mult mai sănătos.
Ce bem astăzi?
În primul rând, ce este natural şi nu ne dăunează. În general, consumarea băuturilor slab alcoolizate sau umezitul buzelor în paharul de şampanie li se recomandă femeilor care vor să-şi păstreze "clasa" şi prestanţa - aceasta, de pe vremea bunicii şi până acum, când revine în actualitate "viaţa sportivă". La bărbaţi, lucrurile sunt aparent invers, dar mai mult de jumătate dintre femei şi-ar da un an din viaţă ca să scape, de sărbători, de îndeletnicirile plictisitoare ale bărbaţilor vis-a-vis de alcool. Dacă aveţi de ales, preferaţi vinurile naturale. Vinurile "nobile" sunt în general mult mai tari şi mai subtile decât cele "obişnuite", de aceea este bine să le consumaţi cu foarte mare atenţie, dacă vreţi să vă amintiţi a doua zi ce aţi mâncat şi cu cine aţi discutat. Berea deformează silueta nu prin aportul caloric, care este nesemnificativ, ci prin efectele plantei din care se obţine - hameiul - care afectează echilibrul hormonal. În plus, berea, deşi lăudată că măreşte diureza şi stimulează rinichii, favorizează reţinerea apei în ţesuturi şi afectează în timp chiar rinichii.
Sucurile naturale de citrice merg şi la sărbători la fel de bine ca oricând. Delicioase, ele înviorează, dau prospeţime respiraţiei şi vă ajută să vă menţineţi în formă toată perioada.
* Un pahar cu suc natural din grapefruit, îndulcit cu miere, înviorează instantaneu, redând atât tonusul fizic, cât şi pe cel interior.
* Sucul natural de lămâie elimină rapid congestia datorată hranei prea grase, preîntâmpinând depunerile nedorite de grăsime.
* Sucul natural de portocale reduce, datorită gustului preponderent dulce, dorinţa de a consuma prea mult din apetisantele prăjituri.
* Sucul de mere conferă senzaţia de uşurime şi prospeţime, putând fi consumat (pentru efecte maxime) cu 20-30 de minute înainte de a mânca; este un adevărat inamic al îngrăşării, menţinând - în cazul în care este consumat frecvent - un foarte bun tonus.
* Sucul natural de piersici sau caise este adecvat, datorită calităţilor blânde şi vitalizante, precum şi datorită gustului dulce, celor ce vor să se regenereze repede fără a fi nevoiţi să mănânce mult.
* Sucul natural de ananas este dezintoxicant, vitalizant, uşor afrodisiac, tonic general.
Râdeţi cât mai des, cu motiv
Nu este adevărat că râsul îngraşă. Cu cât vă bucuraţi mai mult de viaţă, cu atât veţi fi mai eliberaţi de stres, tensiuni, oboseală sau de micile vicii culinare. Căutaţi întotdeauna şi latura amuzantă a lucrurilor şi mai ales ceea ce vă bucură şi vă încântă. Lăsaţi-vă liber râsul, până vă simţiţi pline de bucurie; în modul acesta, simpla dumneavoastră prezenţă va deveni o sărbătoare.
Nu fiţi politicoşi
Una din capcanele sărbătorilor este dată de grija pe care amfitrioana sau gospodina o orientează asupra dumneavoastră, invitându-vă - uneori cu mari insistenţe - să serviţi fără reţinere din toate bunătăţile. Cea mai comică, dar şi neplăcută greşeală pe care o puteţi face cu această ocazie este să continuaţi să mâncaţi după ce v-aţi săturat - aveţi 90% şanse să "sărbătoriţi" momentul cu o indigestie de neuitat. Statistic, s-a constatat că există nenumărate persoane care îşi deranjează a doua zi după sărbători medicul de familie din cauza unei indigestii, a unei crize de apendicită sau a unei dureri abdominale puternice. Păcăliţi de această situaţie, este "uşor" să luaţi de la capăt lupta cu kilogramele. În general, este bine ca, uzând de tact şi delicateţe, dar totodată ferm, să evitaţi astfel de situaţii. Învăţaţi să vă eschivaţi cu un compliment: "Mă păstrez pentru prăjiturile care negreşit sunt la fel de bune ca şi friptura...", sau "pasând" problema: "Mâncarea dumneavoastră este atât de bună şi consistentă, încât mă satur imediat. În schimb, cred că X ar mai vrea, dar nu ştie cum să spună", schimbând vorba: "Îmi aduceţi aminte de verişoara mamei, care...", "Chiar voiam să vă întreb: cum faceţi salata de fructe?...". Aceasta vă va menaja cel puţin propriul corp.
Un sfat final
Pregătiţi momente speciale pentru cei dragi şi în acelaşi timp nu aşteptaţi încrâncenaţi ca lucrurile să se deruleze în totalitate conform "planului interior" pe care vi l-aţi realizat. Vă expuneţi multor dezamăgiri şi decepţii. Nu uitaţi că sărbătorile sunt, înainte de toate, un moment de apropiere şi comuniune între oameni. Tocmai de aceea, mai mult ca oricând, trebuie să căutam să trăim şi să oferim celor din jur bucurie, intimitate, tandreţe, dragoste,
joc, simpatie, sau chiar numai un surâs, indiferent dacă lucrurile se derulează sau nu aşa cum ne-am aştepta. Vom simţi astfel aproape imediat că fericirea sărbătorilor nu ţine neapărat de conjuncturile exterioare, ci este în esenţă o calitate a sufletului deschis către ceilalţi.
Sărbători fericite!