Nu confundați sărbătoarea cu mâncarea și băutura
Consecințele se măsoară în kilograme, în lipsa de tonus care se instalează când sărbătorile se sfârșesc. Pentru a evita urmările, căutați să disociați senzația de gol lăuntric de dorința de a mânca. Stresul, depresia, dezamăgirile cotidiene ne fac să ne aruncăm cu furie oarbă asupra mâncării.
Mestecați, mestecați
Aceasta vă face să beneficiați de întreaga savoare a alimentelor pe care le consumați. Pentru a vă oferi un reper, căutați să mestecați de minimum 30 de ori înainte de a înghiți. Percepeți cu atenție gusturile și senzațiile pe care vi le oferă hrana. Veți avea astfel mai multe avantaje: veți sesiza din timp hrana care nu vă este potrivită sau chiar vă face rău (și pe care altfel ați fi mâncat-o, neacordându-i prea multă atenție); veți simți la timp momentul în care v-ați săturat și trebuie să vă opriți din mâncat (studiile nutriționiștilor au arătat că există o anumită "inerție" a organismului, astfel încât senzația de sațietate apare cu întârziere).
Folosiți condimentele
Condimentele sunt "reglajul fin" al efectelor pe care dorim să le obținem prin intermediul alimentelor. Cu ajutorul lor, putem îmbunătăți digestia sau asimilația, putem mări sau diminua pofta de mâncare, putem evita supraalimentarea sau intoxicarea organismului. Iată câteva chei de utilizare a condimentelor:
* În cazul în care vreți să slăbiți, puneți în mâncare condimente care favorizează ajungerea rapidă la sațietate: enibahar, nucșoară, busuioc. O altă soluție este să renunțați la condimentele care stimulează apetitul: cimbrul, cimbrul de grădină, piperul negru și în general condimentele foarte picante.
* În cazul în care vă balonați ușor, luați înainte de masă condimente carminative: chimen, fenicul, cimbru de grădină, cuișoare (în doze foarte mici). Aceste condimente (singure sau în combinații) se iau cu câteva minute înainte de masă, cu puțină apă. Ar fi de preferat să le țineți sub limbă câteva minute înainte de a le înghiți.
* În cazul apetitului excesiv, consumați plante aromatice balsamice, care îl normalizează. Infuziile de cimbrișor, de muguri de pin, de mentă, de maghiran sau de rozmarin - 2 căni de ceai înainte de masă - cu siguranță vor avea efect, dacă nu uitați să le folosiți.
* Dacă aveți un sistem digestiv sensibil, dar vreți neapărat să consumați mâncăruri grele, adăugați în bucate: cardamon, cimbru, enibahar, chimen...
* Dacă vi se taie apetitul de sărbători, dinamizați-l cu condimente picante: piper negru, piper alb, boia de ardei iute, chilly, curry iute. O lingură de bitter suedez bun într-o jumătate de cană de apă o să vă ajute să digerați fără nici o problemă și o să vă readucă pofta de mâncare la normal.
* Vreți să vă săturați mai repede de dulciuri și să nu consumați cantități prea mari? Atunci adăugați la ele mai mult din următoarele condimente: nucșoară, mac, rozmarin. Dulciurile cu cacao și cu cafea trebuie condimentate cu cardamon, pentru a le diminua din toxicitate și a le modera efectele.
* În loc de o cafea amară, puteți folosi - pentru a fi vioi și în formă - coaja rasă de la două lămâi la care se adaugă foarte puțină miere și puțin praf de mentă (frunze). Este eficient și mult mai sănătos.
Ce bem astăzi?
În primul rând, ce este natural și nu ne dăunează. În general, consumarea băuturilor slab alcoolizate sau umezitul buzelor în paharul de șampanie li se recomandă femeilor care vor să-și păstreze "clasa" și prestanța - aceasta, de pe vremea bunicii și până acum, când revine în actualitate "viața sportivă". La bărbați, lucrurile sunt aparent invers, dar mai mult de jumătate dintre femei și-ar da un an din viață ca să scape, de sărbători, de îndeletnicirile plictisitoare ale bărbaților vis-a-vis de alcool. Dacă aveți de ales, preferați vinurile naturale. Vinurile "nobile" sunt în general mult mai tari și mai subtile decât cele "obișnuite", de aceea este bine să le consumați cu foarte mare atenție, dacă vreți să vă amintiți a doua zi ce ați mâncat și cu cine ați discutat. Berea deformează silueta nu prin aportul caloric, care este nesemnificativ, ci prin efectele plantei din care se obține - hameiul - care afectează echilibrul hormonal. În plus, berea, deși lăudată că mărește diureza și stimulează rinichii, favorizează reținerea apei în țesuturi și afectează în timp chiar rinichii.
Sucurile naturale de citrice merg și la sărbători la fel de bine ca oricând. Delicioase, ele înviorează, dau prospețime respirației și vă ajută să vă mențineți în formă toată perioada.
* Un pahar cu suc natural din grapefruit, îndulcit cu miere, înviorează instantaneu, redând atât tonusul fizic, cât și pe cel interior.
* Sucul natural de lămâie elimină rapid congestia datorată hranei prea grase, preîntâmpinând depunerile nedorite de grăsime.
* Sucul natural de portocale reduce, datorită gustului preponderent dulce, dorința de a consuma prea mult din apetisantele prăjituri.
* Sucul de mere conferă senzația de ușurime și prospețime, putând fi consumat (pentru efecte maxime) cu 20-30 de minute înainte de a mânca; este un adevărat inamic al îngrășării, menținând - în cazul în care este consumat frecvent - un foarte bun tonus.
* Sucul natural de piersici sau caise este adecvat, datorită calităților blânde și vitalizante, precum și datorită gustului dulce, celor ce vor să se regenereze repede fără a fi nevoiți să mănânce mult.
* Sucul natural de ananas este dezintoxicant, vitalizant, ușor afrodisiac, tonic general.
Râdeți cât mai des, cu motiv
Nu este adevărat că râsul îngrașă. Cu cât vă bucurați mai mult de viață, cu atât veți fi mai eliberați de stres, tensiuni, oboseală sau de micile vicii culinare. Căutați întotdeauna și latura amuzantă a lucrurilor și mai ales ceea ce vă bucură și vă încântă. Lăsați-vă liber râsul, până vă simțiți pline de bucurie; în modul acesta, simpla dumneavoastră prezență va deveni o sărbătoare.
Nu fiți politicoși
Una din capcanele sărbătorilor este dată de grija pe care amfitrioana sau gospodina o orientează asupra dumneavoastră, invitându-vă - uneori cu mari insistențe - să serviți fără reținere din toate bunătățile. Cea mai comică, dar și neplăcută greșeală pe care o puteți face cu această ocazie este să continuați să mâncați după ce v-ați săturat - aveți 90% șanse să "sărbătoriți" momentul cu o indigestie de neuitat. Statistic, s-a constatat că există nenumărate persoane care își deranjează a doua zi după sărbători medicul de familie din cauza unei indigestii, a unei crize de apendicită sau a unei dureri abdominale puternice. Păcăliți de această situație, este "ușor" să luați de la capăt lupta cu kilogramele. În general, este bine ca, uzând de tact și delicatețe, dar totodată ferm, să evitați astfel de situații. Învățați să vă eschivați cu un compliment: "Mă păstrez pentru prăjiturile care negreșit sunt la fel de bune ca și friptura...", sau "pasând" problema: "Mâncarea dumneavoastră este atât de bună și consistentă, încât mă satur imediat. În schimb, cred că X ar mai vrea, dar nu știe cum să spună", schimbând vorba: "Îmi aduceți aminte de verișoara mamei, care...", "Chiar voiam să vă întreb: cum faceți salata de fructe?...". Aceasta vă va menaja cel puțin propriul corp.
Un sfat final
Pregătiți momente speciale pentru cei dragi și în același timp nu așteptați încrâncenați ca lucrurile să se deruleze în totalitate conform "planului interior" pe care vi l-ați realizat. Vă expuneți multor dezamăgiri și decepții. Nu uitați că sărbătorile sunt, înainte de toate, un moment de apropiere și comuniune între oameni. Tocmai de aceea, mai mult ca oricând, trebuie să căutam să trăim și să oferim celor din jur bucurie, intimitate, tandrețe, dragoste, joc, simpatie, sau chiar numai un surâs, indiferent dacă lucrurile se derulează sau nu așa cum ne-am aștepta. Vom simți astfel aproape imediat că fericirea sărbătorilor nu ține neapărat de conjuncturile exterioare, ci este în esență o calitate a sufletului deschis către ceilalți.
Sărbători fericite!