Ce nu știți despre DIABET

Redactia
Idei greșite despre alimente și băuturi

1. Produse dietetice fără limită
Produsele dietetice pentru diabetici conțin înlo­cui­tori de zahăr sau edulcoranți, în locul zahărului obiș­nuit. Dar ele trebuie consumate respectând un program dietetic. Ceea ce înseamnă că sunt luate în calcul la cantitatea substanțelor nutritive, iar limita lor este stabilită de planul de regim.

2. Fructoza e mai sănătoasă decât zahărul obișnuit
Fructoza are un index glicemic mai mic decât zahărul obișnuit. Cu toate acestea, cantitatea maximă de con­sum zilnic nu trebuie să depășească 40 g, nici în cazul fructozei, nici în ca­zul zahărului obișnuit. De­oa­rece zahărul prea mult nu afec­tea­ză doar greutatea cor­porală, ci și tri­gliceridele (gră­simile) din sânge. Care grăbesc scle­rozarea vaselor și îngroașă con­sis­ten­ța sângelui.

3. Sucurile fără zahăr sunt băutura potrivită pentru diabetici
Indicația "fără adaos de zahăr" înseamnă doar că sucului respectiv nu i s-a adăugat zahăr obișnuit de consum. Cu toate acestea, sucul conține - în funcție de felul fructului - între 6-12 g de zahăr la 100 ml și trebuie, deci, băut cu economie.

4. Brânzeturile "light" ajută - în orice situație - la slăbit
Brânzeturile "light" conțin circa 17% grăsime generală, adică 30% grăsime în stare uscată. Caloriile pot fi "economisite" doar înlocuind o felie de brânză cu 45% grăsime, cu o felie de brânză "light", având aceeași greutate. Dacă feliile cântăresc 25 g, puteți "economisi" circa 20 de calorii.

5. La legume nu există restricții, se pot mânca după bunul plac
Nu există aliment pe care să-l putem mânca fără limite. Dacă mân­căm mai mult decât a­vem ne­voie, ne în­grășăm. Chiar dacă este vorba despre legumele sănătoase.

6. Bananele conțin mai mult zahăr decât merele
Este valabil doar dacă sunt comparate porții de câte 100 g. O banană mică, fără coajă, cântărește 100 g și conține circa 21 g de zahăr, iar un măr mare cântărește - fără partea lemnoasă și sâm­buri - 200 g și conține 23 g de zahăr.

7. Carnea de curcan e mai săracă în calorii decât cea de porc
Este adevărat, doar dacă se compară carnea de curcan cu carnea grasă de porc. Carnea slabă de curcan are - în schimb - la fel de multe calorii precum carnea slabă de porc (mușchiuleții, de pildă), 100 g de carne de curcan conține 105 kcal, iar 100 g de mușchi sau pulpă de porc, 106 kcal.

8. Slăbim, dacă înlocuim dulciurile cu fructele
Cel care mănâncă, de exemplu, o nectarină mare de circa 200 g, în locul unui baton de ciocolată, consumă mai puține grăsimi și asimilează mai multe vitamine și substanțe minerale, dar numărul caloriilor este același.

9. Mâncatul după ora 18 îngrașă
Valabil și în acest caz: ne îngrășăm doar dacă mân­căm mai mult decât consumăm. Ora nu are nicio im­por­tanță. Deci, nu există niciun pericol dacă obișnuiți să mâncați după ora 18! Dar foarte puțin!


Rețete pentru diabetici

Salată de porumb cu Mozzarella

Ingrediente (pentru 2 persoane): 1 cutie mică de porumb (285 g), scurs, 3 linguri zeamă de lămâie, 2 lingurițe ulei de măsline, sare, piper, 1 ardei gras roșu, 1/2 legătură ceapă verde, 200 g roșii-cireașă, 1 bulgăre Mozza­rella (125 g), 1 pumn frunze de busuioc.
Mod de preparare:
* Se lasă porumbul să se scurgă într-o strecură­toa­re. Într-un castron, se amestecă zeama de lămâie cu uleiul de măsline, se sărează, se piperează (even­tual) și se în­corporează boabele de po­rumb.
* Se spală ardeiul, se taie mai întâi în două și, după ce s-au îndepărtat nervurile și semințele, se taie cubulețe. Ceapa, curățată și spălată, se taie în două pe lung și apoi semirondele sub­țiri. Roșiile se spală și se taie în patru. Se pun toate legumele în castron și se ames­tecă cu porumbul.
* Se lasă să se scurgă Mozzarella, se taie cubu­lețe de circa 2 cm și se în­corporează în salată, împre­ună cu frun­zulițele de busuioc spălate și zvân­tate.
* Se condimentează salata cu sare și piper și se servește imediat.

Vinete la cuptor

Ingrediente (pentru 2 persoane): 1 vânătă mare (350-400 g), sare, 4 lin­gurițe ulei de măsline, piper, 1 bulgăre de Mozzarella (125 g), 4 roșii uscate, conservate în ulei (se găsesc la super­market), 6-8 frunzulițe de busuioc.
Mod de preparare:
* Se spală vânăta și după ce se în­de­părtează codița se taie felii subțiri (pe lung). Se presară cu sare, se lasă puțin să zemuiască și se zvântă cu hârtie ab­sorbantă. Se-ncinge cuptorul la 220°.
* Se ung feliile de vânătă - pe am­bele părți - cu ulei și se prăjesc, pe rând, pe un grătar încins sau într-o ti­gaie, apăsându-le tot mereu cu fur­cu­lița. Se așează apoi într-o formă de bu­din­că și se presară cu piper.
* Se taie Mozzarella felii subțiri, iar roșiile con­ser­vate se taie fâșii. Se pun ambele peste feliile de vânătă, iar deasupra se presară frunzulițele de bu­suioc.
* Se dau la cuptor și se lasă să se rumenească 4-5 minute.
Bine de știut: roșiile uscate și con­ser­vate în ulei pot fi înlocuite cu 1-2 roșii proaspete, tăiate felii.

Piept de curcan cu dovlecei și sos de lămâie

Ingrediente (pentru 2 persoane): 250 g piept de curcan, 1 ceapă mare, 1 cățel de usturoi, 3 dovlecei potriviți, 2 lingurițe ulei de măsline, sare, piper, 1/2 linguriță coajă rasă de lămâie, 1 lingură brânză de vaci slabă, 1 lingură zeamă de lămâie, 8-10 frunzulițe de busuioc.
Mod de preparare:
* Se spală carnea de curcan cu apă rece, se zvântă și se taie fâșii late de 1 cm și lungi de 4 cm. Se curăță ceapa și se taie julien, iar usturoiul curățat se toacă mărunt. Se spală dovleceii și se taie rondele subțiri.
* Se-ncinge uleiul într-o tigaie și se prăjesc în el, 2-3 minute, carnea cu cea­pa și cu usturoiul. Se sărează, se pipe­rează, se adaugă feliile de dovlecel și coaja rasă de lămâie și se călesc - și ele - alte 2-3 minute.
* Se încorporează brânza de vaci și zeama de lămâie, se lasă mâncarea să se încingă bine și se condimentează (puternic) cu sare și piper. La sfârșit, se adaugă frun­zele de busuioc spălate și rupte bucățele.

Omletă cu ciocolată și căpșuni

Ingrediente (pentru 2 persoane): 250 g căpșuni, 1 ou, 50 ml lapte de­gre­sat, 1 lingură făină, 1 linguriță cacao pudră, 1 priză coajă rasă de portocală, 1 linguriță zahăr, sare, 2 lingurițe ulei, 1 linguriță zahăr pudră.
Mod de preparare:
* Se spală căpșunile, se curăță și se taie felii subțiri.
* Se separă albușul de gălbenuș. Într-un castron, se bate gălbenușul cu laptele, se adaugă făina și pudra de cacao și apoi se încorporează coaja de portocală și zahărul, amestecând cu grijă, ca să nu se formeze cocoloașe.
* Se bate albușul spumă împreună cu o priză de sare și se încorporează în aluat. Se-ncinge uleiul într-o tigaie și se prăjesc în el două omlete mici. După 2-3 minute se întorc și se mai lasă 2 minute să se prăjească.
* Se așează omletele pe farfurii, se acoperă - pe jumătate - cu căpșuni, se pliază și se presară cu zahăr pudră.