* În ultimii ani, se vorbește foarte mult despre dieta alcalină și beneficiile sale extraordinare pentru sănătate. Se uită însă că există și alimente naturale acide care au efecte benefice pentru organism. Între acestea se disting sucurile de fructe acide care, folosite cu măsură, sunt un ajutor neprețuit pentru imunitate, digestie sau echilibru hormonal *
Expresia sucuri acide ne poate induce în eroare, fiind asociată de cei mai mulți dintre noi cu răcoritoarele carbogazoase din comerț, care conțin acid citric sau fosforic, coloranți, conservanți și îndulcitori. Ei bine, aceste sucuri sunt într-adevăr acide, chiar foarte acide, dar efectele lor nocive asupra organismului întrec cu mult eventualele beneficii pe care le-ar putea aduce. Din aceste motive, este evident că nu le vom aduce în discuție în acest articol, decât cu recomandarea succintă: Evitați-le cu strictețe! Există însă și sucuri proaspete, produse casnic, din fructe cu un pH acid și care au un potențial terapeutic cu adevărat remarcabil. De acum, de la intrarea în sezonul rece, și până primăvara, târziu, aceste sucuri vor aduce un plus de vitamine, minerale, enzime și antioxidanți, de care organismul are mare nevoie. Dacă alimentele alcaline asigură sângelui și multor țesuturi ale organismului pH-ul ridicat de care au nevoie, aceste sucuri naturale acide sunt de un mare ajutor pentru tubul digestiv, care, pentru a fi sănătos, trebuie să fie mai acid decât restul corpului. Aceste sucuri acide reușesc să completeze dieta noastră, ajutându-ne nu doar să prevenim îmbolnăvirile, dar și să tratăm anumite afecțiuni deja existente.
Sucul de mere
Se obține de regulă prin centrifugare, la storcătorul electric, unde merele vor fi puse cu tot cu coajă, după ce au fost bine spălate și curățate de părțile stricate și de impurități. Sucul astfel obținut se bea cât mai proaspăt posibil, pe stomacul gol, cu câteva minute înainte de masă. Este o băutură bogată în potasiu, vitamina C și alți antioxidanți, recomandată în mod special contra următoarelor afecțiuni:
* Hipertensiunea arterială - cunoaște o agravare în timpul iernii, din cauza alimentației bogate în grăsimi, a absenței vegetalelor crude, precum și ca urmare a stresului produs de temperaturile scăzute și fenomenele meteo extreme. O jumătate de litru de suc de mere băut zilnic ajută la scăderea și stabilizarea tensiunii arteriale, datorită efectului său puternic diuretic și a acțiunii la nivelul sistemului nervos central. În plus, acest remediu previne apariția unor complicații periculoase ale hipertensiunii, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
* Circulație periferică deficitară (mâini și picioare reci) - prin conținutul său de vitamine (mai ales vitamina C) și flavonoide, sucul de mere este un excelent reglator al circulației sângelui. O cură de trei săptămâni cu acest suc, din care se bea câte o cană înainte de fiecare masă principală, este de natură să stimuleze circulația normală a sângelui la extremități, înlăturând gradat senzația de frig și disconfort. De asemenea, sucul de mere are o acțiune relaxantă la nivelul musculaturii corpului, prevenind stările de contractură și eventualele crampe care apar de la frig.
* Astm - studiile arată că cei care consumă regulat suc din mere integrale (cu tot cu coajă) sunt mult mai puțin predispuși spre astm decât cei care consumă rar aceste fructe și au o dietă cu multe proteine și alimente rafinate. Explicația acestui fenomen este că în coaja merelor sunt conținute substanțe cu efect antiinflamator și antioxidant, care previn modificările la nivelul arborelui bronșic, specifice apariției astmului. Această protecție, realizată prin consumul zilnic de suc de mere, este necesară mai ales în timpul sezonului rece, fiind recomandată în mod special celor care suferă de bronșită cronică sau recidivantă, de alergie respiratorie.
* Artrită reumatoidă - dacă vreți să nu vă treziți cu articulațiile înțepenite odată cu venirea primelor valuri de frig, un demers foarte bun este consumul zilnic a câte 400-600 ml de suc de mere, în cure de măcar patru săptămâni. Conținutul de vitamina C al acestor fructe, dar și de substanțe antioxidante, le recomandă pentru prevenirea inflamării articulațiilor, pentru prevenirea modificărilor degenerative la nivelul finelor cartilaje din articulații, precum și pentru păstrarea mobilității și a funcționalității membrelor, în ansamblu.
Sucul (nectarul) de pere
Se obține în mixerul electric, prin pasarea perelor bine coapte, amestecate cu apă și miere. Pasta (nectarul) obținută se consumă cât mai proaspătă posibil, cu 15-30 de minute înainte de masă. Spre deosebire de sucul obținut prin centrifugare, nectarul de pere este bogat în fibre alimentare, pe lângă ceilalți nutrienți, ceea ce-l face să fie recomandat în câteva afecțiuni, în mod special:
* Colesterol și trigliceride mărite - trei pahare de nectar proaspăt de pere, consumate zilnic, asigură necesarul de fibre alimentare de care are nevoie organismul uman. Fibrele alimentare sunt substanțe nedigerabile, care au un rol benefic pentru organism, între altele ajutând la reducerea nivelului colesterolului și al trigliceridelor din sânge. Studiile arată că la persoanele care consumă vreme de 60 de zile suc de pere în doze suficiente, se înregistrează o scădere a nivelului colesterolului total și al colesterolului negativ (LDL) cu peste 10%.
* Constipație - acizii organici, enzimele și zaharurile complexe din aceste fructe ajută la normalizarea florei intestinale, în timp ce fibrele alimentare acționează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. Ca atare, cura cu suc de pere este unul din cele mai simple și mai eficiente mijloace pentru a scăpa de constipație. Se consumă cu 30 de minute înaintea micului dejun și a cinei câte o porție (de minimum 200 ml) de suc de pere, cu tot cu coajă, amestecat cu miere lichidă (este recomandată în mod special mierea de mană). Tratamentul durează măcar 10 zile și poate fi reluat după o pauză de 4 zile, dacă simțim nevoia.
* Fumat - o categorie de substanțe conținute tot în coaja perelor, numite catehine, inactivează în mare măsură cei peste 60 de compuși cancerigeni existenți în fumul de țigară (printre ei, cadmiul). Consumul de suc de pere nu ne ajută să fumăm fără probleme de sănătate, dar reduce mult efectele nocive ale acestui obicei. Se recomandă cura cu suc proaspăt de pere, atât pentru fumătorii activi, cât și pentru victimele pasive ale acestui viciu.
* Gută, nivel ridicat al ureei din sânge - se agravează adesea în timpul iernii, ca urmare a alimentației preponderent carnivore. Pentru tratarea acestor probleme se consumă câte 0,5 - 0,75 litri de suc de pere zilnic, pe o perioadă de timp de minimum 21 de zile. Este o cură simplă, dar care mobilizează puternic sărurile acidului uric din țesuturi și ajută la eliminarea lor prin urină. În plus, prin efectul său antiinflamator, cura cu suc de pere ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal și a mobilității articulațiilor afectate. Este un tratament valabil și pentru vindecarea și, mai ales, prevenirea formării calculilor renali, formați din săruri ale acidului uric (urați).
Sucul de portocale
Se obține prin simpla stoarcere, făcută fie cu clasicul dispozitiv manual, fie cu cel electric. Pentru a avea efecte terapeutice maxime, sucul de portocale trebuie consumat proaspăt, stors cu cel mult 2 ore înainte de a fi băut - dacă se păstrează la temperatura camerei - și cu 18 ore înainte de a-l bea - dacă se ține la frigider. Pentru efect maxim, se administrează pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă. Iată câteva din cele mai frecvente aplicații.
* Răceli, gripă - se bea 3 zile la rând câte un litru de suc proaspăt de portocale, în reprize. Remediul este și mai eficient dacă se pune în el și coaja rasă de la 1-2 lămâi. Sucul de portocale are efecte antiinfecțioase, stimulează imunitatea prin concentrația mare de vitamina C. De asemenea, ameliorează anumite simptome ale gripei, cum ar fi durerile de cap, cele musculare, senzația de vertij, astenia.
* Pietre la rinichi - un pahar de suc de portocale pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi. Oxalații și urații sunt dizolvați efectiv de acidul citric și de alte substanțe conținute în portocală, care este mai eficientă în acest sens decât suratele ei, lămâile, mandarinele sau grepfruitul. Persoanele care au eliminat pe cale naturală sau chirurgicală calculi renali este bine să consume zilnic o jumătate sau un litru de suc de portocale, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză.
* Avitaminoză - portocalele sunt mult mai eficiente, în efectul lor de creștere a concentrației de vitamine din sânge, decât legumele. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de medici olandezi asupra unui grup de copii anemici, cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani. Chiar dacă vitamina A, vitamina C și vitaminele din complexul B există într-o concentrație, nu foarte mare, în portocale, criteriul principal în utilizarea terapeutică a sucului acestor fructe este faptul că substanțele nutritive din ele sunt absorbite cu o mult mai mare eficiență decât cele din legume. Mai ales pe timpul iernii, consumarea a 1-2 pahare de suc de portocale pe zi este benefică pentru organism, compensând deficitul de vitamine și combătând eficient și alte probleme conexe, cum ar fi anemia, astenia, lipsa de tonus fizic și psihic etc.
* Dureri de cap - se consumă un litru de suc de portocale și grepfruit pe parcursul zilei. Acest preparat amar-acrișor stimulează vărsarea bilei în duoden, fiind eficient în combaterea migrenelor biliare. De asemenea, îmbunătățește irigarea cu sânge a creierului și acționează direct la nivelul sistemului nervos central, reducând senzația de durere.
Precauții și contraindicații la cura cu sucuri acide
Cura cu sucuri acide este, practic, lipsită de contraindicații. Totuși, persoanele cu gastrită acută, colită de fermentație sau rectocolită ulcero-hemoragică vor aborda cu prudență acest regim. Apoi, sucurile acide trebuie balansate zilnic, în dietă, de alimentele sau suplimentele nutritive bogate în calciu și magneziu, precum și de alimentele care produc în organism un pH alcalin (legume, zarzavaturi).
Sucurile alcaline
Dacă sucurile acide sunt un remediu minunat pentru afecțiunile ceva mai ușoare, precum și pentru stimularea tonusului psihic și a digestiei, cele alcaline fac parte din arsenalul greu al medicinei naturiste. Dar ce sunt sucurile alcaline? Ei bine, denumirea din titlu nu este chiar corectă, termenul exact fiind acela de sucuri alcalinizante. Ele se numesc așa pentru că ajută la modificarea pH-ului sângelui, de la unul acid la unul alcalin. Însă nu doar sângele este alcalinizat de aceste sucuri, ci și urina, saliva și anumite țesuturi. Aceasta, în condițiile în care, pentru ca organismul să funcționeze la parametrii optimi, valorile pH-ului sângelui trebuie să fie ușor alcaline, adică să fie cuprinse între 7,35 și 7,45. La majoritatea oamenilor, din cauza greșelilor de alimentație și a stresului, sângele și foarte multe țesuturi au un pH mai degrabă acid (cu valori sub 7), ceea ce duce la scăderea imunității și la apariția unor boli din cele mai diverse. Vestea bună este că, după cura cu sucuri alcalinizante, pH-ul poate fi adus la normal, ceea ce va produce vindecări spontane impresionante, așa cum vom vedea. În continuare, vom vorbi despre cele mai puternice, din punct de vedere terapeutic, sucuri alcalinizante pe care le putem folosi acum, la început de iarnă:
Sucul de varză
Se obține foarte simplu, cu ajutorul storcătorului centrifugal. Varza se spală, i se îndepărtează eventualele porțiuni stricate, apoi se taie în bucăți suficient de mici pentru a intra pe orificiul de admisie al storcătorului, care le va mărunți și apoi le va centrifuga. Sucul de varză va fi consumat imediat după preparare, pentru a nu avea timp să se oxideze. De regulă, se beau câte 400-1000 ml de suc de varză pe zi, în cure de 21-60 de zile, cu pauze de 2-4 săptămâni. Efectele sale terapeutice sunt foarte puternice, sucul de varză fiind un adevărat citostatic natural, folosit cu succes într-o multitudine de forme de cancer, așa cum vom vedea:
* Cancerul vezicii urinare - este prevenit și tratat foarte eficient de către curele cu suc de varză. O cercetare făcută la Universitatea din Texas, în care au fost studiate cazurile a 697 de bolnavi de cancer al vezicii urinare, în paralel cu cazurile a 708 persoane sănătoase, din aceeași grupă de vârstă și de aceeași rasă, consumul de varză reduce puternic incidența acestei boli. La persoanele care consumă de mai multe ori pe săptămână varză crudă (iar sucul este remediul cel mai eficient care poate fi obținut din această cruciferă) incidența cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mică.
* Cancer uterin - un miniexperiment la care au participat 30 de femei cu cancer uterin în stadiul I a presupus consumul sucului de varză, care conține o substanță denumită I3C (prescurtarea de la indol-3-carbinol). După 12 săptămâni de administrare, analizele au arătat că la 47,5% dintre femeile care au beneficiat de experiment, celulele maligne au dispărut, neoplasmul înregistrând remisie completă. Prin comparație, la nici una dintre pacientele din grupul de control, care au luat un remediu placebo (fals), nu s-a înregistrat remisia cancerului. Contra acestei afecțiuni se recomandă o cură de 3-4 luni, timp în care se consumă suc foarte proaspăt de varză, din care se beau 600-800 ml pe zi.
* Cancer la sân - nu avem spațiu pentru a rezuma în acest articol toate studiile făcute despre efectele de prevenție ale consumului de varză în neoplasmul mamar (în Singapore, China, Statele Unite, Polonia, Olanda), dar toate arată că femeile care consumă varză se bucură într-o proporție foarte ridicată de imunitate la cancerul de sân. Conform cercetărilor, cea mai ridicată rată a imunității o au femeile care au consumat varză, sub formă de suc sau salată, încă de la vârsta de 12-13 ani, măcar o dată la 2-3 zile. În zonele unde se consumă multă varză, cazurile de cancer mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de 72%, decât în celelalte zone ale lumii. Apoi, mai multe studii de medicină experimentală arată că tratamentele cu compușii pe bază de sulf prezenți în varză determină remisia tumorilor maligne mamare într-un procentaj uimitor de mare, situat în jurul valorii de 40%.
* Cancer pulmonar - la Lyon, în Franța, există o instituție multinațională, "Agency for Research on Cancer", care a publicat, în 29 octombrie 2005, un studiu privind influența consumului verzei și al legumelor înrudite cu ea în incidența cancerului pulmonar. Comunicarea a avut la bază studiul a 2.141 de cazuri de cancer pulmonar, diagnosticat în Republica Cehă, în România, în Ungaria, în Federația Rusă, în Polonia și în Slovacia. Modul de a se alimenta și caracteristicile genetice ale celor peste 2.000 de bolnavi investigați au fost comparate cu cele ale unor persoane sănătoase din aceleași țări. S-a dovedit că varza crudă și legumele înrudite cu ea reduc cu 37% riscul de apariție a cancerului pulmonar. Prin studii similare făcute în China, s-a arătat că și fumătorii sau foștii fumători beneficiază de aceleași extraordinare efecte pozitive ale consumului de suc de varză.
* Ulcer gastric - studii făcute de mai multe echipe de medici arată că o cură cu suc proaspăt de varză, din care se bea câte un litru pe zi, vindecă spectaculos această afecțiune, într-o proporție de 35-47%, și aceasta, într-un timp uluitor de scurt - sub două săptămâni. Alt studiu, al doctorului american George Cheney, se intitulează chiar: "Vindecarea rapidă a ulcerului peptic la pacienții care consumă suc de varză". Se face o cură de 10 zile, timp în care se consumă câte un litru de suc proaspăt, în 2-3 reprize, pe parcursul unei zile. Efectele vindecătoare se datorează în principal unui aminoacid conținut de către varză (glutamina), care stimulează refacerea, creșterea și dezvoltarea normală a celulelor ce alcătuiesc țesutul protector care "căptușește" stomacul și intestinul subțire.
* Surmenaj fizic și intelectual - consumul de suc de varză este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular și pentru sistemul nervos. Bogată în vitamine și în minerale, conținând substanțe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni care intensifică procesele de regenerare din organism, varza are efect adaptogen și anti-oboseală. Se țin cure de trei săptămâni, timp în care se consumă la prânz și la masa de seară câte un pahar (200 ml) de suc de varză. Acest tratament este foarte bun adjuvant și contra depresiei psihice.
Sucul de pătrunjel (frunze)
Pentru a obține sucul de pătrunjel verde se mixează o mână de frunze proaspete, la care s-au adăugat patru linguri de apă, după care se lasă jumătate de oră la macerat și apoi se filtrează. Licoarea obținută trebuie să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt obținut din frunze de pătrunjel este un medicament puternic, care de obicei nu se administrează singur, ci diluat în puțin suc de rădăcină de morcov. De regulă, se iau de 4 ori pe zi câte 4-6 linguri de suc de frunze de pătrunjel diluat în câte un sfert de pahar de suc de morcov.
* Hepatită virală - studii recente au arătat că pătrunjelul are un neobișnuit efect de combatere a virușilor care atacă ficatul. Se recomandă așadar bolnavilor de hepatita A, B și C să facă vreme de 4 săptămâni o cură cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel, câte 15 linguri pe zi, luate de preferință pe stomacul gol, înainte de masă.
* Anorexie - un păhărel cu suc de frunze de pătrunjel, luat înainte de masă, trezește pofta de mâncare și activează digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest zarzavat combate greața, fiind de un real ajutor celor cu boli grave, care nu pot mânca din cauza stărilor de greață persistente.
* Cancer de colon, bucal și gastric - sucul de frunze și rădăcină de pătrunjel este un excelent adjuvant în tratamentul bolii canceroase cu aceste localizări. Pe lângă efectul antitumoral direct, sucul din acest zarzavat proaspăt menține pofta de mâncare, activează sistemul imunitar, susținând organismul să lupte cu boala, ajută la restabilirea echilibrului sistemului nervos. În plus, pătrunjelul verde combate multe dintre reacțiile adverse ale citostaticelor și ale radioterapiei.
* Litiază renală și biliară - se bea de trei ori pe zi, cu 1-2 ore înainte de masă, câte un sfert de pahar de suc de pătrunjel (rădăcină și frunze), diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.
Sucul de țelină (rădăcină și frunze)
Se obține cu ajutorul storcătorului electric centrifugal, din țelina proaspătă, bine spălată, dar necurățată de coajă, care este partea cea mai bogată în substanțe nutritive. Coaja va fi doar spălată foarte bine și vor fi îndepărtate părțile stricate. În timpul stoarcerii, vor fi adăugate și câteva frunze, pe lângă rădăcini. După stoarcerea țelinei, sucul obținut se amestecă în proporție de 3:1 cu suc de morcov, consumându-se acest amestec imediat sau, dacă nu este posibil, se păstrează la rece, în recipiente bine închise, dar nu mai mult de șase ore. De regulă, un adult va consuma zilnic 50-150 ml de suc de țelină pe zi, o cantitate mai mare fiind contraindicată, deoarece poate produce deranjamente gastro-intestinale, stări de inapetență, vomă. Iată câteva recomandări ale acestui aliment-medicament:
* Cancer gastric - se recomandă administrarea unui amestec de suc de țelină și suc de cartof, combinate în proporția 1:2, amestec din care se consumă câte 300 ml pe zi, în reprize. Cura durează timp de o lună, după care se face o pauză de 15 zile (timp în care se administrează suc de varză), apoi se reia.
* Leucemie - se consumă sucul obținut din rădăcini și frunze de țelină, câte 100 ml, de două ori pe zi, combinat în proporții egale cu suc de rădăcină de morcov. Sucul se bea foarte proaspăt, pentru a împiedica deteriorarea unor substanțe conținute de frunzele de țelină, substanțe care sunt o speranță în tratamentul acestei afecțiuni. Studii de medicină experimentală au arătat că două categorii de principii active conținute de țelină (luteolina și ftalidele) au efect citostatic, provocând așa-numita moarte programată a celulelor mutante.
* Cistită - combinația de suc de țelină și de morcov este un ajutor foarte puternic în tratamentul cistitei. Coaja țelinei este bogată în substanțe antibiotice cu spectru larg, substanțe care fac - între altele - ca rădăcina de țelină să reziste fără să se strice un timp mult mai îndelungat decât alte legume. Dar cea mai importantă proprietate a acestei legume este cea de alcalinizare a urinei, ceea ce va face mult mai eficient tratamentul cu plante medicinale sau cu antibiotice de sinteză.
* Dismenoree, infertilitate feminină, menopauză prematură - sucul de țelină (frunze și rădăcini) are efecte întineritoare și de reglaj hormonal asupra femeilor. Fitohormonii prezenți în întreaga plantă acționează asupra hipofizei, glandă care coordonează, între altele, activitatea ovarelor. Din acest motiv, sucul de țelină este eficient contra tulburărilor de ciclu menstrual (dismenoree) și în apariția precoce a menopauzei, cu dereglări la debutul climaxului (bufeuri, prurit vaginal). Câte 30 ml de suc de țelină se iau cu 30 minute înaintea meselor principale, într-o cură de 28 de zile. În timpul curei, nu se vor consuma dulciuri (ciocolată, prăjituri, sucuri artificiale), iar timp de 3 luni, se reduce consumul alimentelor bogate în grăsimi și proteine (carne, preparate din carne, conserve, brânzeturi grase).
* Aritmie cardiacă - datorită conținutului foarte ridicat de potasiu și magneziu (de 4 ori mai mare decât al altor plante), țelina are calități puternice de stabilizare a ritmului cardiac. De altfel, această plantă este recomandată în toate afecțiunile inimii, având efecte ușor coronaro-dilatatoare, prevenind depunerile de aterom pe vasele de sânge care alimentează inima, ajutând la reducerea edemelor celor cu insuficiență renală.