Culoarea galbenă în terapie

Ilie Tudor
- În miez de toamnă, când razele soarelui capătă acea nuanță unică, galbenă aurie, organismul nostru are nevoie de această lumină mai mult ca oricând. Amplificată de reflexia milioanelor de frunze galbene, are efecte cu totul excepționale asupra trupului și mai ales asupra psihicului nostru. Cercetările arată că lumina modulată în spectrul galben îmbunătățește rapid starea psihică, stimulează metabolismul, reglează producția de elemente figurate ale sângelui, somnul, precum și ciclurile veghe-somn. În cele ce urmează, vom cunoaște mai multe despre culoarea toamnei: galbenul-auriu, care atunci când este folosită cu consecvență, se comportă ca un adevărat medicament -

Lumina acționează asupra corpului și psihi­cu­lui nostru pe mai multe căi. Cea mai im­portantă acțiune o are radiația luminoasă la nivelul retinei, de unde ne influențează instantaneu atât starea de spirit, cât și fiziologia organismului. Apoi, s-a constatat faptul că pielea noastră are așa-numitele celule fotoreceptoare, sensibile la lumină și care transmit, fără ca noi să fim conștienți de acest lu­cru, semnale sistemului nervos și endocrin, reglân­du-le activitatea. Sufletul și trupul uman s-au obiș­nuit, de-a lungul evoluției, cu o lumină extrem de diversă, modulată în zeci și sute de culori și nuanțe. Fără această diversitate naturală, dacă am fi supuși la o lumină exclusiv artificială, monotonă, organismul ar intra într-o stare de stres, iar în sânge s-ar modifica anumite valori ale hormonilor, ar apărea un deficit de vitamine și minerale, ar crește nivelul colesterolului etc. La vreme de toamnă, se pare că organismul nos­tru este programat, din vremuri ancestrale, să interacționeze în mod special cu lumina din spectrul galben. A­ceas­tă radiație luminoasă, modulată de unghiul în care se află Pământul față de soare, filtrată și reflecată de frunzele uscate ale arborilor, ne dă o stare de optimism, ne face activi în timpul zilei și ne ajută să ne odihnim profund în tim­pul nopții. Aceasta au constatat cercetă­to­rii, după zeci de studii despre efectele radia­ției luminoase asupra psihicului, dar și asupra orga­nis­mului uman. Cercetătorii au ob­servat că nu doar lumina aurie a soarelui, ci și cea gal­benă, dată de in­candescența unui bec sau de flacăra unei lumânări, conferă aceleași efec­te psihice bene­fice, e drept că nu la aceeași intensitate.

Cum se "administrează" lumina galbenă

Conform studiilor, momentul cel mai bun pentru o baie de lumină galbenă-aurie este în luna octom­brie, după-amiaza, între orele 16.30 - 18.00, atunci când emi­sia în spectrul galben este cea mai puter­nică. Cea mai simplă metodă pentru a beneficia de efectele acestei culori este "baia de lumină", făcută sub bolta pădurii cu frunze îngălbenite, timp de mini­mum 30 de minute, în fiecare zi, privind coroanele bine iluminate ale arborilor (dar nu direct soarele). Dacă afară nu este prea rece, putem expune la lumina galbenă nu doar fața, ci și gâtul și brațele până la coate, iar efectele vor fi resimțite din plin. Și când sunt nori, lumina filtrată de acoperișul auriu al pădu­rilor de foioase își va exercita calitățile terapeutice, e drept că într-o proporție mai mică. Când nu ne pu­tem bucura de razele soarelui de toamnă, lumina electrică gălbuie (cum este cea produsă de becurile cu incandescență), de intensitate mare, este foarte uti­lă pentru relaxare, pentru socializare și pentru stimu­larea creativității. În fine, lumina galbenă pro­dusă de flacăra lumânării sau cea portocalie-roșiatică, produ­să de flăcările unui șemineu sau ale unui foc de tabără, amplifică foarte mult intimitatea, starea de con­fort psihic, calmează anxietatea, înlătură senti­mentul de singurătate sau de închidere afectivă. Să aflăm în con­tinuare câteva aplicații terapeutice con­crete ale aces­te lumini:

Lumina galbenă, anxietatea și fobiile

Studii făcute recent au demonstrat faptul că lu­mina aurie, blândă, este un adevărat calmant natural, care înlătură starea de teamă, de neliniște, de nesigu­ranță. Acest efect este exercitat în timpul simplului contact vizual, vreme de câteva zeci de minute zilnic cu aceas­tă lumină, dar și prin expunerea pielii la ea. Pur și sim­plu, după mai multe zile de baie de lumină galben-au­rie, pacienții devin mai calmi, mai siguri pe ei, mai creativi, cu predispoziție spre reflecție și me­ditație. Apoi, extrem de important, sub influența aces­tei lu­mini, treptat, starea lor psihică devine mult mai stabilă, cu fluctuații mult mai reduse de la o ex­tremă la alta.
Nu în ultimul rând, lumina galben-aurie este un re­­mediu excepțional pentru cei care au fobii sau anu­mite probleme de socializare, deoarece ea predispune la exprimarea cădurii afective, la relaționare, la co­muni­care mentală și emoțională cursivă. Acesta este și moti­vul pentru care, de la întâlnirile romantice la festivi­tă­țile de ținută, totul se desfășoară la lumina cal­dă a lu­mânărilor.

Lumina galbenă și somnul

Mai multe cercetări făcute în Statele Unite, Japo­nia și Germania au con­firmat faptul că lumina electrică albăstruie fo­lo­sită în prezent, pro­venită de la neoane, be­curi economice etc. este excelentă pentru activitățile intelectuale, dar nefastă pentru cali­tatea somnului. In­som­niacul tipic al zilelor noastre, care stă treaz până târziu la televizor sau calculator, pentru a se trezi cu mare difi­cultate dimineața, da­to­rează starea sa, în ma­re măsură, acestei lumini albăstrui, omni­prezente. Studiile au arătat că radiația luminoasă de acest tip perturbă se­creția de melatonină, care are un rol decisiv în apariția somnului și în reglarea ciclului veghe-somn. Ei bine, antidotul la această perturbare a secreției de mela­tonină este chiar expunerea la lu­mina galbenă-aurie, care reglează de la sine somnul, ne face capabili de o relaxare mai profundă și ne ajută să ne reglăm ritmul circadian. În afară de baia de lu­mină în soarele de toamnă, este recomandată și folo­sirea, seara, în spa­țiile de relaxare, a becurilor cu in­candescență sau chiar a lumânărilor care dau o lumină din spectrul galben.

Lumina galbenă și digestia

Acest tip de radiație luminoasă are un excelent efect tonic digestiv și hepatic. Studiile arată că expu­ne­rea la lumina galben-aurie stimulează secreția de sucuri gastrice, activitatea ficatului și a vezicii biliare, ajută la eliminarea balonării și a tulburărilor de tranzit intestinal. Persoanele care suferă frecvent de indiges­tie, care au o digestie prea lentă sau care suferă de gastrită hipoacidă vor beneficia din plin de efectele aces­tei lumini.

Lumina galbenă și cancerul

Fiind un puternic stimulent al secreției de mela­to­nină, lumina galbenă-aurie naturală este și un puter­nic aliat contra afecțiunilor tumorale maligne. Aceas­ta, pentru că melatonina este unul dintre cele mai pu­ternice medicamente anti-cancer pe care organismul le secretă. Concret, o secreție sporită de melatonină ajută la combaterea tumorilor cerebrale, pulmonare, gastrice, genitale, ale prostatei, la sân. Mai mult, la pacienții cu cancer, expuși la lumina galbenă-aurie, s-a remarcat o reducere a stării de teamă, de anxietate, precum și o mai mare încredere în capacitatea orga­nis­mului lor de auto-vindecare, extrem de necesară în tratamentul acestei maladii.

Contraindicații la lumina galbenă

Expunerea la lumina galbenă puternică este con­tra­indicată la pacienții cu boli însoțite de febră pu­ternică, precum și la cei cu gastrită hiperacidă, hiper­activi sau care suferă de hiperexcitabilitate nervoasă.