"Fiecare «anomalie» la nivelul irisului ne dezvăluie o suferinţă fizică a pacientului!"
Cauza de unde a pornit suferinţa
- Iridologia, un fel de "citit în ochi", este o metodă de diagnosticare cunoscută de multă vreme, dar cam extravagantă, la o primă vedere. Există şi ceva ştiinţific în ea?
- Iridologia este o disciplină paradoxală, uneori, ca exactitate, dar nu oferă informaţii exacte, în limbajul medical modern, respectiv, nu indică numele bolilor de care suferă subiectul examinat. Informaţia ei este însă fundamentală şi de neînlocuit pentru un medic cunoscător. Iridologia are o mare greutate în gândirea diagnostică a sistemelor holistice, cum este cel medical tradiţional extrem oriental. Ayurveda şi acupunctura au integrat diagnosticarea funcţionării organismului după aprecierea irisului, încă din timpuri străvechi. Folosită de practicienii medicali încă din Antichitate, iridologia s-a dezvoltat continuu, iar cercetătorii o studiază cu mult interes în prezent, pentru că s-a dovedit că este o bună metodă de evaluare a stării de sănătate. Din experienţa mea, circa 75% dintre pacienţi pot beneficia de aportul ei. Informaţiile aduse de iridologie completează tabloul situaţiei pacientului, cu elemente suplimentare faţă de analizele obişnuite.
Pe mine, în particular, ca diagnostician, iridologia mă ajută, pot să fac multe observaţii paralele. Iridologia îmi dezvăluie dintr-o privire situaţia întregului corp, dar şi funcţiile organismului, exact ca şi cum aş recunoaşte munţii, văile şi apele pe o hartă. Prin iridologie putem descoperi probleme din naştere (congenitale), slăbiciuni care ne pot afecta funcţionarea generală (adesea fără să ştim), probleme ale ţesuturilor, felul cum vom reacţiona imunitar la diverse situaţii, capacitatea de a face faţă la boală, puterea la efort fizic şi rezistenţa pe care o avem la stres.
Iridologia arată cauza de unde a pornit suferinţa pacientului (sau lanţul de suferinţe) - or nimic nu este mai important decât să descoperim cauzele reale ale unei afecţiuni. Este bine să privim lucrurile obiectiv: iridologia este integrată în context şi nu poate exista de una singură. În Extremul Orient, medicina tradiţională foloseşte, pe lângă iridologie, şi studierea limbii, observaţia urechii, a pulsului arterei radiale, pulsologia acupuncturală chineză etc. Informaţiile sunt privite în ansamblu şi apoi sunt corelate, pentru a stabili corect cauza bolii şi tratamentul potrivit. Introducerea iridologiei în practica medicală modernă ar putea aduce beneficii reale pacienţilor. Medicii ar avea astfel un punct de plecare foarte preţios şi o imagine generală a sănătăţii bolnavului, care, altfel, poate fi obţinută doar după multe analize medicale şi investigaţii, adică timp şi bani pierduţi. Mai mult, acea "vedere de sus" specifică iridologiei nu este posibilă prin alte metode.
Hărţile organelor
- Ce semne particulare de pe iris vă îndrumă să descoperiţi afecţiuni manifeste sau viitoare?
- Partea anterioară (colorată) a ochiului este irisul. Iar irisul şi mucoasele lui ne pot oferi informaţii despre starea de sănătate a organismului. Folosim hărţi ale reprezentării organelor pe iris. La examinare, putem descoperi modificări de culoare (pete, raze colorate, inele), de structură, de relief, dispariţia unor porţiuni întregi din iris sau doar apariţia de lacune, modificarea poziţiei pupilelor, deformarea lor etc., iar fiecare "anomalie" la nivelul irisului ne dezvăluie o suferinţă fizică a pacientului!
Dar iridologia ne relevă mai mult decât suferinţa unui organ! Acest aspect este de neînlocuit: ne arată Constituţia Individuală şi, dacă există, problemele funcţionale, unele cu care ne naştem, altele dobândite. Dacă le-am cunoaşte de la început, am avea un diagnostic exact şi am alege imediat tratamentul potrivit, evitând medicamentele chimice, chiar şi intervenţiile chirurgicale, pentru că acestea nu se adresează cauzei şi nu pot rezolva problema pacientului.
Constituţia Individuală este un concept foarte valoros, util în prevenirea îmbolnăvirilor şi a posibilelor erori ale medicinei moderne. Medicina alopată nu valorifică principiile medicinelor tradiţionale (în special cele ayurvedice), care spun: "Constituţiile Individuale folosesc la cunoaşterea tendinţelor fireşti pe care fiecare om le are către anumite boli sau anumite reacţii la solicitări mai intense".
Medicinele tradiţionale orientale folosesc de mii de ani Constituţiile Individuale. Acestea şi-au dovedit utilitatea şi au rezistat în timp pentru că sunt valoroase în prevenţie şi tratament. Sunt de părere că scopul medicinei moderne este focalizat prea mult pe "reparaţii" locale şi scapă total din vedere întreţinerea organismului şi prevenţia, de aceea nici tratamentele nu au efectul scontat.
- Cum se desfăşoară o diagnosticare prin iridologie?
- Examinarea irisului se face cu o lupă cu mare putere de mărire, cu un aparat fotografic profesional sau cu un iridoscop. Se luminează puternic ochii şi se studiază pe rând. Examinatorul comunică cu pacientul în cursul evaluării, îi oferă informaţii şi îi pune continuu întrebări. Dialogul cu pacientul îi permite o apreciere mai exactă a situaţiei, a semnelor particulare existente şi a istoricului medical. Eu folosesc un formular amănunţit (pe care pacientul îl completează singur, înainte de examinare), pentru a avea un tablou al trecutului său medical, tratamentele pe care le urmează şi examinările făcute până acum de alţi medici. Formularul îl citesc după ce evaluez irisul, pentru a avea o privire obiectivă asupra semnelor depistate. Atât persoanele sănătoase, cât şi cele bolnave pot să beneficieze de aportul iridologiei. Această metodă completează informaţiile existente, ajută medicul şi scurtează semnificativ drumul spre vindecare.
Drumul către cel mai bun tratament
- Spuneaţi că iridologia poate releva probleme ale pacientului care nu se pot depista prin analize de laborator... Cum este posibil acest lucru?
- Iridologia nu ne scuteşte de analize de laborator şi de investigaţii cu aparatură modernă, ci completează tabloul cu informaţii unice, ceea ce o face foarte valoroasă în diagnosticare. Iridologia abordează omul ca un întreg, nu doar pe aparate şi sisteme, aşa cum o face în mod curent medicina clasică. N-aş vrea să credeţi că iridologia este o disciplină ce ţine loc de "oracol". Ea arată starea generală a organismului, resursele de însănătoşire ale pacientului, indică analizele suplimentare de care avem nevoie şi îndrumă medicul în alegerea celui mai bun tratament. Practic, prin iridologie, noi vedem multe aspecte legate de sănătatea pacientului: puterea lui constituţională; nivelul de sănătate al întregului organism, ca structură unificată; cum face faţă la stres; nevoile nutriţionale şi de elemente chimice în organism; localizarea toxinelor; răspunsul organismului la tratament (cât de repede se vindecă afecţiunea şi cu ce rată de progres); hiperaciditatea din organism; starea sistemului nervos şi a celui emoţional; situaţii şi condiţii ce se dezvoltă cu mult înainte ca vreun simptom să apară în procesul de generare a bolii şi multe altele.
- Care sunt limitele iridologiei? Ce boli nu pot fi descoperite prin această metodă?
- Iridologia nu ne indică numele bolilor; nu ne dă indicii despre operaţiile suferite sub anestezie; nu depistează graviditatea; nu descoperă calculii la vezica biliară; nu face analiza psihică a subiecţilor; nu ne specifică accidentele suferite, dar poate depista ţesuturile afectate; nu poate să indice o patologie specifică existentă; nu poate localiza cu exactitate paraziţii, germenii sau un proces bacterian în organism, dar ne arată faptul că ţesuturile sunt în suferinţă şi gradul lor de afectare.
- După diagnosticare, ce terapii utilizaţi şi cu ce rezultate?
- În tratament folosesc remedii naturale din fitoterapie, Ayurveda, homeopatie şi medicina florală Bach. Am tratat cu succes bolnavi de cancer, abandonaţi de medicina oncologică, şi din cei aflaţi sub tratament citostatic; boli tiroidiene; probleme ale sistemului imunitar; boli dermatologice; afecţiuni digestive; reumatism; probleme ginecologice; boli ale prostatei etc. Rezultatele depind foarte mult de pacient. Consecvenţa în tratament este condiţia succesului, iar rezultatele tratamentelor naturiste în bolile cronice vin uneori în timp mai îndelungat. În schimb, tratamentele naturiste sunt lipsite de efecte secundare şi se adresează întotdeauna cauzelor bolii, ceea ce asigură o stare de sănătate profundă şi durabilă.
D-l dr. FLORIN BEBEŞEL poate fi contactat la Policlinica Pescăruş din Str. Pescăruşului nr. 12, sector 2, Bucureşti, la cabinetul din Braşov,
str. Iuliu Maniu nr. 61 sau la tel. 0722/68.34.11. Informaţii suplimentare găsiţi pe site-ul www.florinbebesel.sfatulmediculuinaturist.ro