"Fiecare «anomalie» la nivelul irisului ne dezvăluie o suferință fizică a pacientului!"
Cauza de unde a pornit suferința
- Iridologia, un fel de "citit în ochi", este o metodă de diagnosticare cunoscută de multă vreme, dar cam extravagantă, la o primă vedere. Există și ceva științific în ea?
- Iridologia este o disciplină paradoxală, uneori, ca exactitate, dar nu oferă informații exacte, în limbajul medical modern, respectiv, nu indică numele bolilor de care suferă subiectul examinat. Informația ei este însă fundamentală și de neînlocuit pentru un medic cunoscător. Iridologia are o mare greutate în gândirea diagnostică a sistemelor holistice, cum este cel medical tradițional extrem oriental. Ayurveda și acupunctura au integrat diagnosticarea funcționării organismului după aprecierea irisului, încă din timpuri străvechi. Folosită de practicienii medicali încă din Antichitate, iridologia s-a dezvoltat continuu, iar cercetătorii o studiază cu mult interes în prezent, pentru că s-a dovedit că este o bună metodă de evaluare a stării de sănătate. Din experiența mea, circa 75% dintre pacienți pot beneficia de aportul ei. Informațiile aduse de iridologie completează tabloul situației pacientului, cu elemente suplimentare față de analizele obișnuite.
Pe mine, în particular, ca diagnostician, iridologia mă ajută, pot să fac multe observații paralele. Iridologia îmi dezvăluie dintr-o privire situația întregului corp, dar și funcțiile organismului, exact ca și cum aș recunoaște munții, văile și apele pe o hartă. Prin iridologie putem descoperi probleme din naștere (congenitale), slăbiciuni care ne pot afecta funcționarea generală (adesea fără să știm), probleme ale țesuturilor, felul cum vom reacționa imunitar la diverse situații, capacitatea de a face față la boală, puterea la efort fizic și rezistența pe care o avem la stres.
Iridologia arată cauza de unde a pornit suferința pacientului (sau lanțul de suferințe) - or nimic nu este mai important decât să descoperim cauzele reale ale unei afecțiuni. Este bine să privim lucrurile obiectiv: iridologia este integrată în context și nu poate exista de una singură. În Extremul Orient, medicina tradițională folosește, pe lângă iridologie, și studierea limbii, observația urechii, a pulsului arterei radiale, pulsologia acupuncturală chineză etc. Informațiile sunt privite în ansamblu și apoi sunt corelate, pentru a stabili corect cauza bolii și tratamentul potrivit. Introducerea iridologiei în practica medicală modernă ar putea aduce beneficii reale pacienților. Medicii ar avea astfel un punct de plecare foarte prețios și o imagine generală a sănătății bolnavului, care, altfel, poate fi obținută doar după multe analize medicale și investigații, adică timp și bani pierduți. Mai mult, acea "vedere de sus" specifică iridologiei nu este posibilă prin alte metode.
Hărțile organelor
- Ce semne particulare de pe iris vă îndrumă să descoperiți afecțiuni manifeste sau viitoare?
- Partea anterioară (colorată) a ochiului este irisul. Iar irisul și mucoasele lui ne pot oferi informații despre starea de sănătate a organismului. Folosim hărți ale reprezentării organelor pe iris. La examinare, putem descoperi modificări de culoare (pete, raze colorate, inele), de structură, de relief, dispariția unor porțiuni întregi din iris sau doar apariția de lacune, modificarea poziției pupilelor, deformarea lor etc., iar fiecare "anomalie" la nivelul irisului ne dezvăluie o suferință fizică a pacientului!
De exemplu, la cabinet s-a prezentat un pacient ale cărui pupile (zonele negre din centrul ochiului) s-au deformat și s-au deplasat. Această informație m-a trimis la organele corespondente de pe harta ochiului și s-a dovedit că pacientul avea o afectare cronică a inimii. Un alt pacient prezenta o pată neagră ce arăta lipsa țesutului irisului, localizată pe hartă în locația corespondentă splinei. Am întrebat pacientul dacă știe să aibă vreo suferință a splinei, iar acesta mi-a spus că este diagnosticat de doi ani cu o tumoră a splinei. Semnul ce apărea ca o gaură neagră în iris arăta că țesutul splinei este foarte afectat, având distrugeri mari.
Dar iridologia ne relevă mai mult decât suferința unui organ! Acest aspect este de neînlocuit: ne arată Constituția Individuală și, dacă există, problemele funcționale, unele cu care ne naștem, altele dobândite. Dacă le-am cunoaște de la început, am avea un diagnostic exact și am alege imediat tratamentul potrivit, evitând medicamentele chimice, chiar și intervențiile chirurgicale, pentru că acestea nu se adresează cauzei și nu pot rezolva problema pacientului.
Constituția Individuală este un concept foarte valoros, util în prevenirea îmbolnăvirilor și a posibilelor erori ale medicinei moderne. Medicina alopată nu valorifică principiile medicinelor tradiționale (în special cele ayurvedice), care spun: "Constituțiile Individuale folosesc la cunoașterea tendințelor firești pe care fiecare om le are către anumite boli sau anumite reacții la solicitări mai intense".
Medicinele tradiționale orientale folosesc de mii de ani Constituțiile Individuale. Acestea și-au dovedit utilitatea și au rezistat în timp pentru că sunt valoroase în prevenție și tratament. Sunt de părere că scopul medicinei moderne este focalizat prea mult pe "reparații" locale și scapă total din vedere întreținerea organismului și prevenția, de aceea nici tratamentele nu au efectul scontat.
- Cum se desfășoară o diagnosticare prin iridologie?
- Examinarea irisului se face cu o lupă cu mare putere de mărire, cu un aparat fotografic profesional sau cu un iridoscop. Se luminează puternic ochii și se studiază pe rând. Examinatorul comunică cu pacientul în cursul evaluării, îi oferă informații și îi pune continuu întrebări. Dialogul cu pacientul îi permite o apreciere mai exactă a situației, a semnelor particulare existente și a istoricului medical. Eu folosesc un formular amănunțit (pe care pacientul îl completează singur, înainte de examinare), pentru a avea un tablou al trecutului său medical, tratamentele pe care le urmează și examinările făcute până acum de alți medici. Formularul îl citesc după ce evaluez irisul, pentru a avea o privire obiectivă asupra semnelor depistate. Atât persoanele sănătoase, cât și cele bolnave pot să beneficieze de aportul iridologiei. Această metodă completează informațiile existente, ajută medicul și scurtează semnificativ drumul spre vindecare.
Drumul către cel mai bun tratament
- Spuneați că iridologia poate releva probleme ale pacientului care nu se pot depista prin analize de laborator... Cum este posibil acest lucru?
- Iridologia nu ne scutește de analize de laborator și de investigații cu aparatură modernă, ci completează tabloul cu informații unice, ceea ce o face foarte valoroasă în diagnosticare. Iridologia abordează omul ca un întreg, nu doar pe aparate și sisteme, așa cum o face în mod curent medicina clasică. N-aș vrea să credeți că iridologia este o disciplină ce ține loc de "oracol". Ea arată starea generală a organismului, resursele de însănătoșire ale pacientului, indică analizele suplimentare de care avem nevoie și îndrumă medicul în alegerea celui mai bun tratament. Practic, prin iridologie, noi vedem multe aspecte legate de sănătatea pacientului: puterea lui constituțională; nivelul de sănătate al întregului organism, ca structură unificată; cum face față la stres; nevoile nutriționale și de elemente chimice în organism; localizarea toxinelor; răspunsul organismului la tratament (cât de repede se vindecă afecțiunea și cu ce rată de progres); hiperaciditatea din organism; starea sistemului nervos și a celui emoțional; situații și condiții ce se dezvoltă cu mult înainte ca vreun simptom să apară în procesul de generare a bolii și multe altele.
- Care sunt limitele iridologiei? Ce boli nu pot fi descoperite prin această metodă?
- Iridologia nu ne indică numele bolilor; nu ne dă indicii despre operațiile suferite sub anestezie; nu depistează graviditatea; nu descoperă calculii la vezica biliară; nu face analiza psihică a subiecților; nu ne specifică accidentele suferite, dar poate depista țesuturile afectate; nu poate să indice o patologie specifică existentă; nu poate localiza cu exactitate paraziții, germenii sau un proces bacterian în organism, dar ne arată faptul că țesuturile sunt în suferință și gradul lor de afectare.
- După diagnosticare, ce terapii utilizați și cu ce rezultate?
- În tratament folosesc remedii naturale din fitoterapie, Ayurveda, homeopatie și medicina florală Bach. Am tratat cu succes bolnavi de cancer, abandonați de medicina oncologică, și din cei aflați sub tratament citostatic; boli tiroidiene; probleme ale sistemului imunitar; boli dermatologice; afecțiuni digestive; reumatism; probleme ginecologice; boli ale prostatei etc. Rezultatele depind foarte mult de pacient. Consecvența în tratament este condiția succesului, iar rezultatele tratamentelor naturiste în bolile cronice vin uneori în timp mai îndelungat. În schimb, tratamentele naturiste sunt lipsite de efecte secundare și se adresează întotdeauna cauzelor bolii, ceea ce asigură o stare de sănătate profundă și durabilă.
D-l dr. FLORIN BEBEȘEL poate fi contactat la Policlinica Pescăruș din Str. Pescărușului nr. 12, sector 2, București, la cabinetul din Brașov,
str. Iuliu Maniu nr. 61 sau la tel. 0722/68.34.11. Informații suplimentare găsiți pe site-ul www.florinbebesel.sfatulmediculuinaturist.ro