Răspuns pentru MARIA SAVA, F. AS 1047 - "Soțul meu a devenit dintr-o dată polialergic"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată doamnă, din cele puține descrise, nu aș spune că soțul dvs. este alergic. Cu toate că prezintă simptome și semne pe care le asociem, ade­sea, cu alergia - anume prurit și urticarie - nu toți oamenii care prezintă aceste manifestări sunt alergici. Din descriere rezultă, după părerea mea, că soțul dvs. ar putea avea mai degrabă masto­citoză cutanată. De regulă (peste 75% din cazuri), mastocitoza apare la copii, dar un alt vârf al prevalenței se manifestă între 30-49 de ani. Pacienții cu această boală pot prezenta simptome de urticarie și, câteodată, angioedem (edeme, greutăți în respirație), provocat de substanțe care dau și reacții alergice, de exemplu alimente, în special cele picante. Leziunile urticariene apar și la un traumatism minor, cum ar fi frecarea pielii, precum și la schimbările de temperatură.
O altă posibilitate este urticaria cronică și angio­edemul. Acestea sunt mult mai frecvent întâlnite, iar în cazul soțului dumneavoastră, ar putea avea și o cauză autoimună (o boală în care siste­mul de apărare atacă propriul corp). Investigațiile sunt multiple, în aceasta situație.
Mastocitoza se datorează unei proliferări a celulelor numite mas­tocite, într-o manieră anormală. În mod firesc, aceste celule sunt utile pentru reacțiile imune ale corpu­lui, precum și (consideră unii) pentru vindecarea rănilor, datorită creșterii con­centrațiilor celulare din jurul unei răni. Ca orice tul­burare în care se produce o pro­liferare anormală a celulelor cor­pului, mastocitoza, din punct de vedere naturist, reprezintă o lipsă de control la nivelul intern, ceea ce duce la manifestarea haotică a celulelor. O parte foarte semni­fi­cativă în această boală este energia ficatului. Con­form medicinei orientale, ficatul găzdu­iește sufletul, iar sufletul amprentează corpul prin vibrațiile sale. Ficatul energetic, în mod normal, ve­ghează la orânduirea să­nătoasă a energiilor organis­mului. Acolo unde ficatul energetic nu funcționează așa cum trebuie, energiile pot deveni haotice, ducând, în cele din urmă, la creșteri necontrolate și anormale în corp.
Urticaria (din punct de vedere naturist) se dato­rează, adesea, unei creșteri în căldură la nivelul intes­tinului gros. Aceasta ca urmare, adesea, a alimentelor consumate. Consecința este eliminarea căldurii prin piele - urticarie. Totuși, mai poate fi o eliberare de ener­gie pe care corpul, la un moment dat, nu o poate tolera, adesea, din cauza unui dezechilibru (frig, soare, presiune atmosferică etc.). Frecvent, urticariile țin de energiile plămânului și ale cordului.
Fără o consultație amănunțită, urmând pistele ofe­rite mai sus, cu greu se poate găsi un răspuns adecvat. Prin aceasta, este posibil să descoperiți o altă cauză de­cât cele discutate anterior.
Având în vedere cele spuse, posibilele abordări naturiste includ:
* Relaxare - exercițiile de relaxare elimină tensiu­nile și dau o perspectivă diferită, ceea ce ajută, adesea, pacienții cu ambele boli descrise (mas­tocitoză și urticarie).
* Adoptarea unei atitudini pozitive ne am­pren­tează organismul cu o energie pozitivă. Este greu de realizat, la început, însă noi suntem primii care suferim din cauza energiilor negative pe care le generăm.
* Rugăciunea. Majoritatea oamenilor subesti­mează puterea rugăciunii și nu o înțeleg prea bine. Nu este locul acum pentru explicații detaliate. Trebuie doar să realizăm că nu există rugăcine adevărată fără o recunoaștere corectă a lui DUMNEZEU, care este ori­ginea vieții și a iubirii. Doar iubirea este baza pentru o rugăciune corectă. Este lesne de înțeles că cel care are această bază a rugăciunii, cel ce iubește nu poate simți sau proiecta ceva negativ și este, astfel, liber de orice boală.
* Reducerea traumatismelor - până la rezoluția fi­nală, este bine să aveți în vedere folosirea prosoapelor mai moi, cremele anti-insecte, care să reducă șansele de a fi mușcat, înțepat etc.
* Cremele, gelurile cu calamine, care conțin în mare parte oxid de zinc, sunt un excelent antipruritic. Fulgii de ovăz, măcinați și puși în baie sau amestecați într-o pastă ușoară, pot fi, de asemenea, utili.
* Unele plante medicinale ar putea fi de folos, cum ar fi ceaiul din frunze de urzică (Urtica dioica). Unul dintre ingrediente, quercitina, găsită în multe vegetale și unele vinuri, este considerată de unii cerce­tători că ar avea efect stabilizator asupra mastocitelor, împiedicând reacțiile din mastocitoză, din urticaria cronică. Alte posibilități ar putea fi ceaiul de trei-frați-pătați, gheara pisicii (mai ales pentru urticarie auto­imună) și echinacea.
* Acupunctura este excelentă pentru urticarie. Ea elimină căldura, în cazul urticariilor clasice. Echi­librează energiile plămânului și ale cordului (urticarie autoimună). Poate întări ficatul energetic, ajutând și la mastocitoză.
* Homeopatia este, și ea, foarte bună pentru am­bele boli. Am experiențe plăcute prin tratamente ho­meo­patice în urticaria cronică. În mastocitoză merge mai lent. Cele mai bune tratamente sunt cele indivi­dualizate. Însă unele medicamente, în special Apis mellifica, Bovista, Dulcamara, Urtica urens, sunt utile pentru stadiile acute.
Stabiliți-vă diagnosticul, înainte să vă apucați de tratament!
Vă urez succes!

Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradițională chineză - București, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

"Am dureri de cap pe care nu le mai suport"
(Răspuns pentru VIORICA HALALAL, F. AS nr. 1037)


Ce este nevralgia de trigemen și care sunt cauzele ei?
Nervii trigemen transmit creierului informații de la senzorii aflați pe față. Dereglarea funcționării lor, cum ar fi apăsarea exercitată de un vas de sânge, provoacă o durere de scurtă durată, dar foarte intensă, ca un junghi, pe o latură a feței. Are mai mult legătură cu vân­tul, recele și stresul. Acesta este simptomul nevralgiei de trigemen.
Indicații
Când vă spălați pe față și pe dinți sau când mâncați, procedați cu atenție. Uneori, activitățile de zi cu zi pot declanșa criza. Nu folosiți apa prea fierbinte sau prea rece.
Ce nu trebuie să faceți?
* Nu consumați alimente condimentate sau grase, ardei iuți, curry, praf de ghimbir sau muștar. Mâncați doar alimente moi. Evitați crabii, creveții și alte fructe de mare, prăjelile și alunele.
* Nu beți cafea sau alcool. Nu consumați mâncă­ruri sau băuturi prea fierbinți.
* Nu fumați. Nicotina contractă va­sele de sânge și declanșează durerea.
* Nu vă expuneți la vânt. Când este frig, purtați un fular care să vă acopere fața.
* Reduceți stresul mental și fizic. Stre­sul este cel mai des întâlnit agent de­clan­șator.
Remedii tradiționale
* Pieptănați-vă pielea capului cu un pieptăn de lemn: pieptănați-vă de la frunte către creștet și apoi până la ceafă, de 20 de ori pe minut. Puteți mări treptat viteza. Faceți mișcările de pieptănare regulat, apăsând ferm, dar nu atât de tare încât să vă răniți pielea. Piep­tănați-vă câte cinci minute, de trei ori pe zi. Procedura este indicată pentru durerea dată de prima ramură a nervului.
* Picurați în nas suc de ridichi: puneți în storcător ridichi roșii și faceți suc. Culcați-vă pe spate și puneți cu pipeta două picături în nara de pe partea afectată.
Acupunctură
Cea mai bună metodă pentru nevralgie este acu­punctura, stimulează echilibrul Qi (energie), urmărește eliminarea factorilor ce produc boala și crește rezis­tența proprie a organismului la îmbolnăvire. Vă doresc numai bine și toate cele bune.

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, București, tel. 0723/51.07.37

"Am arterită obliterantă, coxartroză și sunt cardiac"
(Răspuns pentru A. - Constanța, F. AS nr. 1079)


Dragă domnule, nu ați scris ce vârstă aveți, dar la simptomele descrise de dvs., cred că sunteți trecut de 65 de ani și e posibil să suferiți și de diabet de tip 2. Probabil că sunteți și fumător, sau ați trăit într-un me­diu în care s-a fumat. Bănuiesc aceste lucruri, deoarece sunt cau­zele principale ale arteritei obliterante. Ca primă măsură, vă sunt de mare folos pe mo­ment Pentoxifilin și Aspirina naturală. Pen­tru a vindeca boala de la cauză, aveți ne­voie de supli­men­te ce scad colesterolul, așa cum este Omega 3 - formula com­pletă de 8 molecule, Su­pliment de Garlic allium complex și vitamine și mine­rale naturale, pentru hrănirea țesuturilor. De asemenea, este nevoie de băi calde cu fân, alternate cu dușuri reci. Pentru rezultate mai bune, sunt excelente sucurile din fructe, precum lămâie, grapefruit, mere, pepene, caise și struguri. Dacă doriți și alte detalii, mă puteți contacta telefonic.