Carte de vizită
Piersicile au fost aclimatizate şi cultivate cu cel puţin cinci milenii în urmă în China. Gustul şi aroma lor a produs o asemenea fascinaţie asupra oamenilor, încât, pornind din îndepărtata ţară asiatică, fructele zemoase şi pârguite au început treptat, de-a lungul secolelor şi mileniilor, să cucerească lumea. Mai întâi au poposit în Persia (teritoriul actualului Iran), perşii fiind cei care au adus la perfecţiune arta cultivării lor, iar de acolo au ajuns în întreaga Europă şi mai departe, pe toate continentele cu climă temperată. Numele de piersici vine de la Persia, patria lor de adopţie, de unde s-au răspândit. Ele sunt fructele unui arbore care atinge, la maturitate, 4-10 metri înălţime, cu frunze lunguieţe, de un verde deschis, şi care se coc începând cu mijlocul lui iunie şi până în septembrie. La noi, până acum cincizeci de ani, erau cultivate soiuri relativ sălbatice de piersici, pe care le mai găsim şi acum în sudul ţării: cu fructe foarte mici ca dimensiuni, de o culoare roşu-închis, dulci, şi care se coc de la începutul lui iulie şi până în toamnă. Acum 50 de ani s-au extins şi livezile cu piersici altoite, cel mai popular soi de la noi fiind cel de Medgidia - cu piersici mari, cu coaja ceva mai groasă, extrem de suculente, parfumate şi dulci. Dar indiferent de soiul lor, piersicile au proprietăţi medicinale nebănuit de puternice, de care putem beneficia din plin, cu o condiţie: să ştim cum să le administrăm.
Mod de administrare
De la bun început, trebuie spus că anumite substanţe vindecătoare, cum ar fi pigmenţii care dau piersicilor nuanţele de la portocaliu până la roşu-închis şi care au, totodată, şi un efect puternic antioxidant, se găsesc exclusiv în fructele proaspete, nu şi în cele preparate termic, la temperaturi mai mari de 60 de grade Celsius. Apoi, vitaminele şi polifenolii care fac din piersici o veritabilă armă anti-cancer se află în cantităţi suficiente doar în piersicile coapte natural, nu şi în cele coapte forţat în lăzi, eventual sub influenţa chimicalelor ce grăbesc maturizarea fructului. Ca atare, pentru a obţine efecte terapeutice, ne vom orienta doar spre consumul fructelor proaspete, coapte natural, care se disting prin gustul dulce, coacerea uniformă şi parfumul foarte puternic. Cum se administrează mai exact piersicile, pentru a obţine rezultate terapeutice, vom vedea în continuare.
Piersicile în consum
Doza minimă pentru a obţine beneficii de pe urma administrării acestor fructe este de 350 de grame pe zi. De altfel, aceasta este şi porţia zilnică minimă recomandată de nutriţionişti, fie că este vorba de piersici, caise sau prune. Deja, în această doză, fructele încep să aibă efectele scontate de prevenire a bolilor. Pentru a vindeca, însă, anumite afecţiuni, este necesar să mărim mult doza şi să stabilim un anumit interval de timp de administrare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o cură, despre care vom vorbi în continuare.
Cura cu piersici
Zilnic se consumă jumătate de kilogram - un kilogram de piersici, în mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute înaintea meselor principale. Se mănâncă fructele bine spălate, din care s-au îndepărtat toate părţile stricate sau intrate în fermentaţie (pentru a evita deranjamentele gastro-intestinale). O cură cu piersici durează minimum 14 zile şi maximum 1 lună şi jumătate, iar momentul în care o ţinem este bine să fie corelat cu cel în care se maturizează piersicile din livezile noastre, care pot fi coapte natural şi livrate fără să apuce să se strice.
Nectarul proaspăt de piersici
Se obţine din trei piersici de mărime medie, care se spală foarte bine şi cărora li se îndepărtează sâmburii, dar NU şi coaja, apoi se taie felii. Feliile de piersici se pun într-un mixer (blender) împreună cu jumătate de cană de apă şi 3-4 linguriţe de miere. Se mixează toate componentele vreme de 1-2 minute, iar sucul astfel obţinut se consumă cât mai proaspăt, într-o singură repriză. Are un gust minunat, conţine practic toate mineralele şi antioxidanţii din piersică într-o formă extrem de uşor de asimilat de către organism. În plus, aduce un aport consistent de apă, important - mai ales pe timpul verii - pentru menţinerea sănătăţii rinichilor şi pentru detoxifierea organismului.
Piersicile şi obezitatea
Aceste fructe sunt cea mai delicioasă armă contra kilogramelor în plus. Deşi sunt suculente, cu un gust dulce foarte plăcut, piersicile nu îngraşă, ci din contră, sunt un drenor şi detoxifiant fantastic, care reduce prompt masa corporală. Aceasta, deoarece stimulează tranzitul intestinal, favorizează eliminarea surplusului de apă din organism, iar datorită fibrelor pe care le conţin, prelungesc senzaţia de saţietate. Dacă doriţi să slăbiţi, aşadar, consumaţi cât de multe piersici puteţi, înainte de fiecare masă. Ele sunt sărace în calorii, bogate în vitamine şi alţi nutrienţi cu efect întineritor, ajutându-vă să slăbiţi frumos şi sănătos. Încercaţi o cură de patru săptămâni, timp în care veţi consuma câte două piersici înainte de masă. Rezultatele vă vor surprinde extrem de plăcut!
Piersicile şi cancerul
Pigmenţii care dau minunata culoare portocalie-roşiatică piersicilor sunt printre cele mai puternice substanţe naturale anticancerigene cunoscute. Ca atare, aceste fructe sunt eficiente atât pentru prevenirea, cât şi ca adjuvant contra bolii canceroase. Cele mai puternice efecte s-au observat contra următoarelor tipuri de cancer:
* Cancer la prostată - licopenul şi antocianii din piersici s-au dovedit nişte agenţi antitumorali foarte activi în cancerul cu această localizare.
* Cancer de colon - pectina, o fibră alimentară solubilă, conţinută de piersicile proaspete, este unul din cei mai buni agenţi profilactici pentru cancerul de colon. De asemenea, antioxidanţii din piersici inhibă dezvoltarea tumorilor din colon.
* Cancer pulmonar - complexul de nutrienţi format din vitamina C naturală, complexul de vitamine B şi pigmenţii din piersici sunt un excelent agent de prevenire pentru tumorile pulmonare. Mai mult, odată declanşată această formă de cancer, acest complex de substanţe îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi reduce ritmul de evoluţie al bolii.
Piersicile şi bolile de rinichi
Cu conţinutul lor ridicat de apă, bogate în săruri de potasiu, cu efect diuretic, şi în substanţe antiseptice (conţinute mai ales în coajă şi chiar în puful care înveleşte coaja), piersicile sunt alimentul-medicament ideal pentru prevenirea şi tratarea bolilor renale. Cura cu piersici se recomandă contra nefritelor, pielitelor, cistitelor, unde fructele au un dublu efect: combat direct microorganismele infecţioase şi, foarte important, provoacă o reacţie alcalină în interiorul organismului, contribuind la alcalinizarea urinei. Or, antibioticele de sinteză, dar şi substanţele antibacteriene naturale (cum ar fi strugurii-ursului, frunzele de afin, frunzele de merişor etc.) devin active, putându-şi exercita acţiunea antiinfecţioasă doar atunci când pH-ul urinei este alcalin. Aşadar, în timpul tratamentelor contra infecţiilor reno-urinare, consumaţi măcar jumătate de kilogram de piersici pe zi, dar evitaţi în schimb carnea, produsele conservate, proteinele în exces, zahărul şi dulciurile.
Persoanele cu predispoziţie spre calculi renali (mai ales uraţi) vor consuma nectarul proaspăt de piersici, câte un litru pe zi. Este un excelent diuretic şi - se pare - dizolvă calculii de mici dimensiuni.
TRATAMENTE INTERNE
* Colesterol şi trigliceride mărite - se ţin cure de minimum 4 săptămâni, timp în care se consumă jumătate de kilogram - un kilogram de piersici pe zi. Fibrele alimentare din compoziţia piersicilor împiedică în bună măsură asimilarea grăsimilor saturate, în timp ce aportul masiv de vitamina A din aceste fructe previne oxidarea colesterolului rău (LDL) şi depunerea sa pe pereţii vaselor de sânge.
* Boala coronariană şi infarctul miocardic - pigmenţii din piersici, dar şi alte substanţe active, cum ar fi vitaminele A şi C, potasiul etc. protejează inima şi vasele de sânge, prevenind aceste afecţiuni. Un studiu din 2007, făcut în Germania, demonstrează că aceşti antioxidanţi împiedică oxidarea colesterolului şi depunerea sa pe arterele coronare, micşorând astfel riscul de infarct.
* Oboseală oculară, scăderea acuităţii vizuale - se consumă piersici proaspete, câte 500 de grame pe zi, în cure de măcar şase săptămâni. Pigmenţii din coaja piersicilor ajută la menţinerea acuităţii vizuale, protejând - se pare - ochii şi de o sumedenie de alte neplăceri, cum ar fi degenerescenţa maculară, cataracta sau glaucomul. Se recomandă piersicile cu coaja cât mai închisă la culoare, care sunt mai bogate în substanţe care protejează ochii.
* Gută - se consumă câte un kilogram de piersici proaspete zilnic, pe o perioadă de minimum 21 de zile. Este o cură simplă, dar care are efecte revoluţionare în organism: substanţele depurative din miezul şi coaja piersicilor mobilizează puternic sărurile acidului uric din ţesuturi şi ajută la eliminarea lor prin urină şi fecale. În plus, prin efectul său antiinflamator, cura cu caise ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal şi a mobilităţii articulaţiilor afectate.
* Constipaţie - datorită conţinutului ridicat de celuloză şi de pectină al piersicilor, acestea sunt foarte des folosite ca laxativ, în problemele de tranzit intestinal. Celuloza şi pectina sunt fibre alimentare, adică substanţe comestibile nedigerabile, care acţionează la nivelul intestinului gros ca un piston, împingând din acesta toate reziduurile. Apoi, sorbitolul, un zahăr natural conţinut de piersici, îi conferă proprietăţi laxative suplimentare. Se face un tratament de două săptămâni, în timpul căruia se consumă în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, câte 500-800 de grame de piersici şi, suplimentar, un litru de apă.
* Adjuvant în litiază biliară - în medicina populară din Orientul Mijlociu, dar şi din zona sudică europeană, un leac foarte des utilizat contra microlitiazei şi a litiazei biliare este consumul de piersici. În fiecare dimineaţă, înainte de a mânca orice altceva, se administrează câte trei linguri de ulei de măsline sau de susan, apoi se aşteaptă o oră înainte de a mânca altceva. Pe parcursul zilei, se consumă câte zece piersici proaspete, dulci-acrişoare, care au efect coleretic (ajută la evacuarea bilei din colecist) şi dizolvă calculii biliari.
* Tabagism - se recomandă consumul zilnic de piersici, minimum 600 de grame pe zi, pentru prevenirea şi combaterea efectelor nocive ale fumatului. Foarte bogate în vitamina A şi C, dar şi în polifenoli, piersicile sunt un excelent antidot contra otrăvurilor conţinute de ţigări. Ele reduc deopotrivă senzaţia de dependenţă (se pare că anumite substanţe din piersici stimulează aceiaşi receptori-ţintă ca şi nicotina) şi, în acelaşi timp, ajută la detoxifierea de metalele grele, gudroanele şi alte substanţe nocive din fumul de ţigară. Cura cu piersici este în mod excepţional recomandată femeilor care au fost fumătoare şi care se pregătesc să devină mame şi au nevoie de o detoxifiere rapidă.
* Febră, boli infecţioase însoţite de febră - sucurile proaspete de piersici (obţinute prin simpla mixare) constituie un adevărat tonic natural atunci când sunt folosite de către bolnavii cu febră ridicată sau cu manifestări inflamatorii (inclusiv la nivel cutanat). Sucul de piersici, amestecat cu puţină miere şi, eventual, cu o tulpină proaspătă de mentă, este foarte răcoritor pentru cei care au febră mare, fiind şi un suport pentru sistemul cardiovascular, extrem de solicitat atunci când temperatura corpului creşte peste 38,5 grade Celsius.
* Îmbătrânirea prematură - în China antică, piersicile erau deopotrivă simbolul tinereţii veşnice şi al regalităţii. Maeştrii taoişti considerau piersicul pomul fructifer cu cea mai puternică energie (Qi). Mugurii şi florile sale atingeau forţa maximă primăvara, în timp ce fructele erau creditate cu un nivel de Qi foarte ridicat, cu efecte reîntineritoare. Străvechile credinţe chinezeşti au fost obiectivate de mai multe studii făcute în Statele Unite ale Americii, care indică miezul acestor fructe ca fiind printre cele mai puternice alimente pentru stoparea şi chiar "inversarea" proceselor de îmbătrânire. Piersicile proaspete ajută la menţinerea sănătăţii sistemului nervos, protejând, în special, memoria. Apoi, ele ajută la menţinerea sănătăţii sistemului digestiv şi a vaselor de sânge, precum şi a tonusului muscular. Pe timpul sezonului, se ţin tratamente de până la patru săptămâni, timp în care se consumă minimum jumătate de kilogram de piersici pe zi.
* Vitamina C - o doză de doar 800 de grame de piersici asigură aproximativ 75% din necesarul de vitamina C al unui adult. Persoanele care au un deficit din această vitamină vor consuma câte un kilogram de piersici, minimum, vreme de două săptămâni. Această "supradoză" de vitamina C este extrem de favorabilă în afecţiuni cum ar fi alergia, astmul, virozele respiratorii, afecţiunile însoţite de febră şi de inflamaţie, în general.
* Vitamina A - după fructul de cătină, care este campionul absolut, caisele şi piersicile conţin cea mai mare cantitate de vitamina A (de fapt, provitamina A, pe care organismul o transformă în vitamina A, prin procesele de digestie). Un singur fruct ne furnizează aproape 20% din necesarul zilnic de vitamina A al unui adult, vitamină necesară pentru menţinerea în bună stare a sistemului imunitar şi nervos, dar şi pentru echilibrul endocrin.
APLICAŢII EXTERNE
* Acnee - pe timpul verii, când pielea este mai expusă la erupţiile acneice, din cauza transpiraţiei şi a prafului, se curăţă, înainte de duş, zonele sensibile la apariţia acestei afecţiuni cu ajutorul pulpei de piersică sau nectarină. Pielea se va şterge în mai multe rânduri cu pulpa fructului, apoi se va lăsa să se usuce timp de 5-10 minute, după care se va clăti cu apă călduţă. Suplimentar, se vor consuma piersici proaspete, câte o jumătate de kilogram pe zi, pentru efectul laxativ şi depurativ.
* Arsuri solare - se zdrobesc bine, cu ajutorul mixerului electric, 2-3 piersici fără sâmburi, şi un castravete. Sucul rezultat va fi aplicat pe arsurile provocate de expunerea la soare. Acest remediu va acţiona eficient, calmând inflamaţia şi usturimea, vindecând mai rapid epiderma afectată.
Precauţii şi contraindicaţii la tratamentul cu piersici
Piersicile proaspete sunt, în general, bine tolerate de organism, însă puful de la suprafaţa cojii, care conţine substanţe cu rol de apărare, poate declanşa reacţii alergice. De aceea, se vor administra cu precauţie, în cantităţi mici la început. Precauţia este valabilă şi pentru cazurile de colită de fermentaţie, diaree acută sau cronică, gastrită hiperacidă, pentru a nu accentua aceste tulburări digestive. Persoanele alergice la piersici vor putea consuma nectarinele, care au un potenţial alergic mult mai redus, fiind foarte bine tolerate de sistemul digestiv.
FRUMUSEŢE
* Tenul gras, seboreic - se spală o piersică sau o nectarină bine coaptă, se taie în două, se scoate sâmburele şi se masează cu pulpa fructului tenul curăţat în prealabil cu puţină apă călduţă. Se repetă această operaţiune în fiecare zi, ceea ce va face ca tenul să devină mai curat, mai strălucitor şi pielea mai elastică.
NECTARINELE - fructul antialergic ideal
Cele două fructe, adică nectarinele şi piersicile, sunt aceeaşi specie, denumirea lor ştiinţifică fiind Prunus persica. Aşadar, nectarina conţine aceiaşi nutrienţi şi are majoritatea proprietăţilor terapeutice identice cu piersica. Principala diferenţă între cele două fructe este coaja, care este netedă la nectarine. Acestea sunt mai sărace în aromă decât piersicile, dar, în schimb, sunt excelent tolerate de sistemul digestiv şi, în plus, nu produc reacţii alergice. Mai mult decât atât, nectarinele sunt un foarte puternic antialergic, atunci când sunt administrate intern. De ce? În primul rând, datorită conţinutului ridicat de vitamina C naturală, care reduce severitatea reacţiilor şi ajută organismul să facă faţă proceselor alergice. Apoi, nectarinele pot fi administrate în doze mari (până la 2 kilograme pe zi, la un adult) fără a produce tulburări digestive, cu condiţia să fie sănătoase şi bine coapte. În doze atât de ridicate, polifenolii şi flavonoidele din nectarine ajută la reglarea reacţiilor sistemului imunitar, acţionând chiar la nivelul cauzei alergiilor şi eliminând-o. Aşadar, curele cu nectarine sunt în mod special recomandate persoanelor cu alergie (cutanată, respiratorie, digestivă etc.), ajutând atât la prevenirea, cât şi la tratarea acestei afecţiuni.