Dulcețuri și jeleuri de fructe

Rodica Demian
Rețete de vară

Dulceață de prune (renglote) verzi

Ingrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1,4 l fiecare): 1 kg prune verzi (ren­glote), 100 ml zeamă de lămâie (cam de la 4-5 lămâi), 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pen­tru 1 kg de fructe), 4-5 linguri limon­cello.
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală prunele, se taie în două și li se scot sâmburii. Se taie miezul mărunt și se pune într-o cratiță mare. Se mixează cam o treime din prune și se adaugă zeama de lămâie și zahă­rul.
2. Se pun fructele pe foc și se fierb cu "bulbuci", circa 3 minute, amestecând întruna. Se încorporează limoncelllo, se face proba de închegare, se toarnă dul­ceața în borcane și se înșurubează capacele.
Durata preparării: circa 1 oră.
Termen de valabilitate: circa 6 luni.

Dulceață de căpșuni și pere

Ingrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1,4 l fiecare): 500 g căpșuni, 5 pere bine coapte (circa 750 g), zeama a două lămâi, 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pentru 1 kg de fructe).
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală căpșunile, se curăță și se taie mărunt.
2. Se spală perele, se curăță de coa­jă, se taie în patru și se înde­părtează partea lemnoasă. Se taie miezul bucățele și se pune ime­diat într-o cratiță mare, împreună cu zeama de lămâie. Se adaugă căpșunile și zahărul.
3. Se pun fructele pe foc și după ce dau în clocot, se lasă să fiarbă 4 minute, cu "bulbuci", ames­tecând încontinuu. Se face testul de închegare, se toarnă dulceața în borcane și se înșurubează capacele.
Timp de preparare: circa 1 oră.
Termen de valabilitate: circa 6 luni.

Dulceață de vișine și prune

Ingrediente (pentru 7-8 bor­cane cu capac, de 1/4 l fiecare): 600 g vișine, 1,25 kg prune, zea­ma a două lămâi, 1 baton de va­nilie, 500 g zahăr gelifiant 3:1 (pentru 1,5 kg fructe).
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală vișinele și prunele și li se scot sâmburii. Se taie miezul bu­cățele și se pune într-o cratiță mare și înaltă.
2. Se adaugă zeama de lămâie și pe urmă miezul de vanilie răzuit (și batonul despicat în două) și zahărul.
3. Se pun fructele pe foc și, după ce dau în clocot, se lasă 4 minute să fiarbă cu "bulbuci", amestecând întruna. Se îndepărtează batonul de vanilie și se face testul de închegare. Se toarnă dulceața în borcane și se înșurubează capacele.
Timp de preparare: 1 1/4 ore.
Termen de valabilitate: 6 luni.

Dulceață de zmeură și agrișe

Ingrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1,4 l fiecare): 500 g agrișe roșii, 500 g zmeură, 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pentru 1 kg de fructe), 3-4 linguri sirop de merișoare (sau coacăze).
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală agrișele, se curăță, se taie mă­runt și se pun într-o cratiță mare, împreună cu zmeura aleasă, spălată (scurt!), dacă e nevoie și lăsată să se scurgă. Se încorpo­rează zahărul și se lasă fructele să se pătrundă aproximativ o oră.
2. Se pun apoi pe foc și, după ce clocotesc, se lasă 4 minute să fiarbă (cu "bulbuci"), amestecând întruna. Se face testul de închegare.
3. Se amestecă dulceața fierbinte cu siropul de merișoare (sau de coacăze), se toarnă în borcane și se înșurubează capacele.
Timp de preparare: 1 oră.
Termen de valabilitate: 6 luni.

Jeleu din flori de soc, cu nectar de mere

Ingrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1,4 l fiecare): 12 "umbrele" de flori de soc, 1 kg zahăr gelifiant (pentru 3/4 l de jeleu), 1 sticlă nectar de mere (0,75 l), 1/2 plic sare de lămâie (5 g).
Mod de preparare:
1. Se scutură bine florile de soc (este bine să nu se spele), se ames­te­că cu zahărul, se acoperă cu un capac și se lasă peste noapte să se pă­trundă.
2. Se pregătesc borcanele. Se toarnă nectarul de mere într-o cratiță mare și înaltă. Se scot florile de soc din zahăr și se introduc în nectar, după ce s-au scuturat de zahăr ori s-au "clătit" în nectar. Se adaugă zahărul și sa­rea de lămâie și se amestecă bine.
3. Se pune jeleul pe foc și după ce dă în clocot, se lasă să fiarbă 4 minute cu "bulbuci", amestecând în­con­­tinuu. Se face testul de înche­gare, se toarnă jeleul fier­binte în borcane (până sus) și se înșurubează capa­cele. Se întorc borcanele cu gura în jos, se lasă să stea 5 minute sprijinite pe capace, du­pă care se întorc din nou cu gura în sus și se lasă să se răcească, întorcându-le încă de câteva ori, pentru ca florile să se împrăștie egal în tot borcanul. Se păstrează la răcoare și întuneric.
Timp de preparare: 1 oră.
Termen de valabilitate: 6 luni.

Dulceață de caise și agrișe

Ingrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1/4 l fiecare): 600 g caise, 500 g agrișe, 1/2 plic sare de lă­mâie (5 g), 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pentru 1 kg de fructe), 2 linguri limoncello.
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală caisele, se taie (se rup) în două, li se scot sâmburii și se taie miezul bucățele. Agrișele spălate și curățate se taie în patru. Se pun fructele într-o cratiță mare și înaltă, împreună cu zahărul și sa­rea de lămâie și se lasă să se pătrun­dă, acoperite cu capac, aproximativ o oră.
2. Se pun fructele pe foc și după ce dau în clocot, se lasă să fiarbă cu "bulbuci" circa 3 minute, ameste­când întruna. Se face testul de închegare.
3. Se încorporează limoncello, se toarnă dulceața fierbinte în borcan (până sus) și se înșurubează capa­cele. Se răstoarnă borcanele cu gura în jos și se lasă să stea 5 minute sprijinite pe capace. Se întorc din nou cu gura în sus, se lasă dulceața să se răcească și se păs­trează la răcoare și întuneric.
Timp de preparare: circa 1 1/4 ore.
Termen de valabilitate: circa 6 luni.

Dulceață de corcodușe și coacăze

Ingrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1/4 l fie­care): 750 g corcodușe, 250 g coacăze roșii, zeama unei lămâi, 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pentru 1 kg de fructe).
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală corcodușele, li se scot sâmburii și se rupe miezul în două (sau în patru). Se spală coacăzele, se lasă să se scurgă și se rup de pe ciorchini. Se pun fructele, împreună cu zahărul și zeama de lă­mâie, într-o cratiță mare și înaltă, se amestecă și se lasă o oră să se pă­trundă.
2. Se pun fructele pe foc și, după ce dau în clocot, se lasă să fiarbă 3 minute cu "bul­buci", amestecând întruna. Se face testul de închegare, se toarnă dulceața fierbinte în borcane și se înșurubează bine capacele.
Timp de preparare: 45 de minute.
Termen de valabilitate: circa 6 luni.

Sfaturi utile pentru prepararea dulcețurilor

Importante: pregătirea atentă și cură­țenia absolută.
* Se folosesc numai borcane neciobite, cu capace etanșe.
* Borcanele se spală cu detergent, se clă­tesc cu apă fierbinte, se pun cu gura-n jos pe un șervet curat și se lasă să se zvânte (eventual, se pot usca în cuptor, la o temperatură de 100°).
* Se aleg fructele cu grijă - să fie bine coapte, nevătămate, nu strivite sau putre­zite.
* Pentru testul de închegare, se pune o farfurie mică în frigider. Borcanele gata pregătite se așează pe un șervet ud, ca să nu se crape în contact cu dulceața fier­binte.
* Indiferent ce fel de zahăr folosiți - gelifiant sau obișnuit, trebuie să respectați indicațiile de pe ambalaj.

Dulceață, marmeladă, jeleu: totul se face pas cu pas

1. Se pun fructele pregătite sau sucul de fructe într-o cratiță înaltă. Pentru je­leuri, se mărunțesc fructele cu mixerul, se adau­gă zahărul gelifiant și se amestecă bine. Pentru dulceață, fructele se taie bucățele și se lasă să se pătrundă, împreună cu zahărul.
2. Se lasă fructele să dea în clocot, ames­tecând întruna. Fierberea începe abia când totul clocotește și face bășicuțe (bulbuci). La terminarea timpului de fierbere, se face testul de închegare: se pune o linguriță de dulceață fierbinte pe farfurioara răcită în frigider. Dacă dulceața nu s-a închegat suficient și e prea lichidă, se adaugă 1 plic de sare de lămâie (acid citric) și se mai fierbe 1 minut, cu bulbuci, amestecând încontinuu.
3. Înainte de a turna dulceața sau jeleul în borcane, n-ar fi rău să se ia spuma de la suprafață, cu o lingură. Apoi se toarnă dul­ceața fierbinte, cu polonicul, în borca­nele pregătite.
4. Borcanele se umplu până sus. Cu cât ră­mâne mai puțin aer în ele, cu-atât vor ține mai bine dulceața, gemul sau jeleul.
După ce s-au înșurubat capacele, se țin borcanele circa 5 minute cu gura în jos, pen­tru formarea unui vid etanș. Se întorc, apoi, cu gura în sus și se lasă dulceața să se ră­cească complet.
Important: se lipește pe borcane o etichetă cu felul dul­ce­ții și cu data. Se păstrează la răcoare și întuneric, până ce s-a închegat bine de tot (poate să dureze până la 2 săptă­mâni).