Cazuri unice sau repetate, consecinţele pot să fie imediate sau să apară după un interval de timp, mai scurt ori mai lung. De notat că şi persoanele-martor la aceste evenimente pot să sufere de PTSD. Răspunsul organismului la starea de presiune este diferit, în funcţie de situaţie. În principiu, el îşi mobilizează resursele pentru a înfrunta pericolul: LUPTĂ sau FUGI! Cu ce mijloace luptă organismul? Respiraţii rapide, ritmul inimii înteţit, ridicarea tensiunii arteriale, încordarea musculară, tulburări grave legate de somn. Unele din reacţiile instinctive de apărare, de luptă, pot persista un timp şi după dispariţia traumei, dacă nu au fost luate măsuri terapeutice corespunzătoare. Sindromul post-traumatic de stres este o suferinţă veche, dar nedenumită ca entitate clinică decât de câteva decenii. Ea este răspândită la aproximativ 10% din populaţia globului, mai frecventă la femei. Neluată în seamă şi greu de identificat individual, rănile psihice adânci pe care le produce se vindecă greu, dacă nu sunt tratate.
Simptomele sindromului post-traumatic de stres
Simptomele acestei afecţiuni sunt multiple. Ele pot să fie declanşate la retrăirea traumei, la reîntâlnirea cu pericolele şi experienţele care le-au produs iniţial (de exemplu: o femeie bătută sistematic de soţ, un copil pedepsit permanent, anunţarea unui cataclism natural în presă). Cei în cauză simt inima palpitând puternic, respiraţiile sunt scurte, frecvente şi simţite ca insuficiente. O sumedenie de gânduri asociate cu experienţa precedentă, gânduri ce nu pot fi complet îndepărtate, asociate cu frică, tristeţe, culpabilitate, manifestări de suprairitare, tipice unui om ce se consideră continuu pe "marginea prăpastiei", obosit şi somnolent. Problema lipsei de somn şi a coşmarurilor este inevitabilă la aceşti bolnavi, care nu-şi mai pot trăi bucuriile la nivelul anterior incidentului, evitând lumea, întâlnirile cu persoanele apropiate. Depresia, în grade diferite, este, de asemenea, prezentă la aproape toţi cei cu PTSD, pericolul de sinucidere fiind mai frecvent la alcoolici şi consumatorii de droguri. În cazul copiilor, cercetări recente au descoperit prezenţa unor probleme grave la nivel de memorie, lacune, amnezii de minute, ba chiar şi zile întregi. În general, bolnavii de PTSD au probleme de memorie şi concentrare, pierd controlul contactului cu realitatea, intră într-o depreciere socială şi familială şi, adesea, fac şi atacuri de panică şi claustrofobie. Scanările imagistice performante (RMN, PET, SPECT) au evidenţiat prezenţa unor modificări în creier, permiţând un diagnostic mai elaborat. Studii recente de psihoneuropatologie au dovedit relaţia existentă între un traumatism cranio-cerebral, fie chiar fără amploare, petrecut în trecut, şi apariţia în timp a simptomelor slab perceptibile de PTSD (emotivitate crescută, anxietate, comportament ceva mai dezordonat şi gălăgios). Fenomenul a fost şi obiectul unei alte cercetări laborioase, sponsorizată de liga profesionistă a fotbalului american, pe o durată de 20 de ani, privind starea de sănătate a jucătorilor ce s-au retras din activitatea sportivă. Scanarea imagistică a creierului a evidenţiat multiple leziuni, iar clinic, multe simptome ale sindromului PTSD.
Tratamentul sindromului PTSD
Prima recomandare ce trebuie făcută unei persoane aflate în astfel de suferinţă este să ceară un ajutor competent fără reţinere, pentru a evita agravarea sau acutizarea unor afecţiuni, mai ales cardiovasculare, şi deteriorarea stării generale a organismului. Un tratament complex trebuie să înlăture incapacitatea bolnavului de a-şi proiecta pozitiv viitorul, să-l ajute să fie mai puţin răscolit de griji, gânduri şi frământări, să fie mai liniştit. În cazurile de decădere familială şi socioprofesională, tratamentele psihologice sunt de neînlocuit. Ideal ar fi ca pentru un timp bolnavul să poată avea o viaţă mai puţin solicitantă, mai ales psihic, cu eliminarea surselor de stres, apelând la şedinţe de terapie variate, tehnici de respiraţie, reflexoterapie, multă mişcare, întâlniri de terapie în grup cu foşti bolnavi vindecaţi. Acceptarea hotărâtă a unei diete sănătoase şi echilibrate, cu multe vegetale, fructe şi legume, reducând alcoolul, cafeaua sau excesul de medicamente. Esenţial, tratamentul trebuie să asigure depăşirea sentimentului de neajutorare şi vulnerabilitate, cele două caracteristici ale PTSD. Rezultate bune s-au obţinut prin mijloace de psihoterapie cognitiv-comportamentală, pentru că ajută creierul să-şi redobândească capacitatea de a prelucra corect informaţiile, după perioada de stres. Este important ca bolnavii de PTSD să înţeleagă că vindecarea nu poate veni în câteva zile, că procesul de vindecare trebuie parcurs treptat. Important este şi ca bolnavul să nu se izoleze de familie şi societate. Pe fond, remedierea PTSD este o acţiune ce necesită timp, pentru reuşita măsurilor de a stopa stresul. De asemenea, este recomandabil ca persoanele ce se află în jurul acestor bolnavi să fie, la rândul lor, relaxate, surâzătoare, bine dispuse, să insufle optimism. Frica şi spaima pot fi atenuate prin programe de activitate fizică, care eliberează endorfine, factorii bucuriilor, şi care înlătură şi durerile. Medicaţia cu suplimente minerale şi vitamine, corect individualizată pentru fiecare bolnav PTSD, poate să ajute, dar excesele sunt foarte toxice. Medicamentele din categoria anti-psihoticelor sunt scumpe, pot avea unele efecte secundare (diabet), nu pot să fie recomandate decât de medic. Cu toate aceste inconveniente, vindecarea, chiar totală, este posibilă, creierul are o foarte mare capacitate de refacere, neuronii se regenerează, fapt dovedit de ştiinţă şi de necrezut până în ultimul deceniu. Să nu uităm de celulele stem, pe care le avem fiecare în organism şi care formează baza dezvoltării unor terapii de excepţie, dedicate, printre altele, şi bolilor neuropsihice.