Sindromul post-traumatic de stres

Dr. Ion Nica
Denumirea sa de circulație internațională este sindromul PTSD (post-traumatic stress disease) și el vizează manifestările apărute în urma unei împrejurări dramatice: cata­clisme naturale, conflicte armate, bătăi, violuri, acci­dente, prezența unor boli grave, dispute în familie, despărțiri, decese, dar și probleme finan­­ciare-șomaj, pensionare etc.

Cazuri unice sau repetate, con­se­cin­țele pot să fie imediate sau să apară după un inter­val de timp, mai scurt ori mai lung. De notat că și per­soa­nele-martor la aceste eveni­mente pot să su­fere de PTSD. Răspunsul organis­mu­lui la sta­rea de pre­siune este di­ferit, în funcție de situație. În prin­cipiu, el își mobilizează re­sursele pentru a înfrunta peri­colul: LUPTĂ sau FUGI! Cu ce mijloace luptă orga­nismul? Respirații rapide, ritmul ini­mii întețit, ridicarea ten­siu­nii arte­riale, încordarea musculară, tul­burări grave le­gate de somn. Une­le din reac­țiile instinc­tive de apă­rare, de luptă, pot per­sista un timp și după dis­pariția trau­mei, dacă nu au fost luate mă­suri terapeutice co­res­pun­zătoare. Sindro­mul post-trau­matic de stres este o su­ferință ve­che, dar nedenumită ca entitate cli­nică decât de câte­va decenii. Ea este răspân­dită la apro­ximativ 10% din populația globului, mai frec­­ventă la fe­mei. Neluată în seamă și greu de iden­tificat individual, rănile psihice adânci pe care le pro­duce se vin­decă greu, dacă nu sunt ­tra­tate.

Simptomele sindromului post-traumatic de stres

Simptomele acestei afecțiuni sunt multiple. Ele pot să fie de­clanșate la retrăirea traumei, la reîntâl­nirea cu peri­colele și experiențele care le-au produs inițial (de exemplu: o femeie bătută sistematic de soț, un copil pedepsit permanent, anun­țarea unui cata­clism natural în presă). Cei în cauză simt inima palpi­tând puternic, res­pirațiile sunt scurte, frecvente și sim­țite ca insu­fi­ciente. O su­medenie de gân­duri asociate cu experi­ența prece­dentă, gânduri ce nu pot fi complet înde­părtate, asociate cu frică, tris­tețe, culpabilitate, mani­festări de suprairitare, tipice unui om ce se con­sideră continuu pe "marginea pră­pastiei", obosit și som­nolent. Pro­ble­ma lipsei de somn și a coșmarurilor este inevitabilă la acești bolnavi, care nu-și mai pot trăi bucuriile la nivelul anterior incidentului, evitând lumea, întâlnirile cu persoanele apropiate. Depresia, în grade diferite, este, de aseme­nea, prezentă la aproa­pe toți cei cu PTSD, pericolul de sinucidere fiind mai frecvent la alcoolici și consu­matorii de dro­guri. În cazul copiilor, cercetări recente au descoperit prezența unor proble­me grave la nivel de memorie, lacune, amnezii de minute, ba chiar și zile întregi. În general, bolnavii de PTSD au probleme de memorie și con­cen­trare, pierd controlul contactului cu rea­litatea, intră într-o depre­ciere socială și fami­lială și, adesea, fac și atacuri de panică și claustro­fobie. Sca­nările ima­gistice per­for­mante (RMN, PET, SPECT) au evi­den­țiat prezența unor modificări în creier, permi­țând un diagnostic mai elaborat. Studii recente de psiho­neuropatologie au do­vedit relația existentă între un traumatism cranio-ce­rebral, fie chiar fără amploare, petrecut în trecut, și apariția în timp a simp­tomelor slab perceptibile de PTSD (emo­tivitate crescută, anxie­ta­te, com­portament ceva mai dezordonat și gălăgios). Fenomenul a fost și obiectul unei alte cercetări labo­rioase, spon­so­rizată de liga profesio­nistă a fot­balului ame­rican, pe o durată de 20 de ani, pri­vind starea de sănătate a ju­că­torilor ce s-au retras din activi­tatea spor­tivă. Sca­narea imagistică a creierului a evi­dențiat mul­tiple leziuni, iar clinic, multe simp­tome ale sin­dromului PTSD.

Tratamentul sindromului PTSD

Prima recomandare ce trebuie făcută unei per­soane aflate în astfel de suferință este să ceară un aju­tor competent fără reți­nere, pen­tru a evita agravarea sau acutizarea unor afecțiuni, mai ales cardiovas­culare, și dete­riorarea stării generale a organismului. Un tratament com­plex trebuie să înlăture incapa­citatea bolnavului de a-și proiecta pozitiv viitorul, să-l ajute să fie mai puțin răscolit de griji, gânduri și frământări, să fie mai liniștit. În cazurile de decădere familială și socio­pro­fesională, tratamentele psiholo­gice sunt de neînlocuit. Ideal ar fi ca pentru un timp bol­navul să poată avea o viață mai puțin soli­citantă, mai ales psihic, cu elimi­narea sur­selor de stres, apelând la ședințe de terapie variate, tehnici de respi­rație, reflexoterapie, multă mișcare, întâlniri de terapie în grup cu foști bolnavi vindecați. Accep­tarea hotărâtă a unei diete sănătoase și echilibrate, cu multe vegetale, fructe și legume, re­ducând al­coolul, cafeaua sau excesul de medica­mente. Esențial, trata­mentul trebuie să asigure de­pă­șirea sentimentului de nea­jutorare și vulnerabilitate, cele două caracte­ristici ale PTSD. Rezultate bune s-au obținut prin mijloace de psihoterapie cog­nitiv-com­por­tamentală, pentru că ajută creierul să-și redo­bân­dească ca­paci­tatea de a prelucra corect infor­mațiile, după perioada de stres. Este important ca bolnavii de PTSD să înțe­leagă că vindecarea nu poate veni în câteva zile, că procesul de vindecare trebuie parcurs treptat. Important este și ca bolnavul să nu se izoleze de familie și societate. Pe fond, remedierea PTSD este o acțiune ce ne­cesită timp, pentru reușita măsurilor de a stopa stresul. De asemenea, este reco­man­dabil ca persoa­nele ce se află în jurul acestor bolnavi să fie, la rândul lor, rela­xate, surâzătoare, bine dispuse, să insufle optimism. Frica și spaima pot fi atenuate prin progra­me de activitate fizică, care eliberează endor­fine, factorii bucuriilor, și care înlătură și dure­rile. Medi­cația cu suplimente minerale și vitamine, corect indi­vidualizată pentru fiecare bolnav PTSD, poate să ajute, dar excesele sunt foarte toxice. Me­dica­mentele din categoria anti-psi­hoticelor sunt scumpe, pot avea unele efecte secun­dare (diabet), nu pot să fie reco­man­date decât de me­dic. Cu toate aces­te inconve­niente, vindecarea, chiar totală, este posi­bilă, creierul are o foarte mare capa­citate de refacere, neuronii se rege­nerează, fapt dove­dit de știință și de necrezut până în ultimul deceniu. Să nu uităm de celulele stem, pe care le avem fiecare în organism și care formează baza dezvoltării unor tera­pii de excepție, dedicate, printre altele, și bolilor neu­ro­psihice.