Răspuns pentru BLIDARU DANIELA, F. AS nr. 1056 - "Ajutați o tânără femeie suferindă de boala Friedreich"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Așa cum menționați și dvs., nu este încă disponibil un tratament specific pentru ataxia Frie­dreich, în afară de recomandările care vizează menținerea continuă a unor ac­tivități fizice, asociate cu kinetoterapie. Deși semnele și simptomele variază de la o persoană la alta, din păcate, majo­ritatea celor ce suferă de această boală vor avea nevoie, la un moment dat, de un scaun cu rotile, pentru a se putea deplasa. Caracterul progresiv invalidant al ataxiei Friedreich are la bază degenerarea fibrelor nervoase în zona măduvei spinale, a nervilor periferici sau a cere­belului, determinată de o genă defectă, care face ca nervii să piardă o parte din teaca lor de mielină (mem­brana izolatoare care permite transmiterea rapidă a impulsurilor electrice de la o celulă nervoasă la alta). În altă ordine de idei, ataxia Friedreich este o boală genetică autozonal recesivă, în care mutația suferită de gena răspunzătoare de instalarea stării patologice determină diminuarea sintezei unei anumite proteine, numită frataxină. Pe cale de consecință, un nivel redus de frataxină crește vulnerabilitatea neuronilor la efectul oxidant al radicalilor liberi și, implicit, la distrugerea învelișu­lui de mielină, fenomen care duce, în timp, la instalarea semnelor și simptomelor caracteristice - dificul­tăți în menținerea echilibrului, senzații de slăbiciune în membre, tremor al mâinilor, deformări ale coloanei și picioarelor, paralizie etc. Mai mult, complicațiile bolii con­stau în diferite afectări cardio-vas­culare, cum ar fi cardiomegalia (mă­rirea în volum a inimii), insufi­ciența cardia­că, tulburări de condu­cere a impul­surilor electrice la nive­lul inimii (blocuri cardiace), aritmii (tahicar­die) și, uneori, boală diabe­tică. Cu siguranță, identificarea genei ce determină această boală va conduce la găsirea unor metode efi­cien­te (lucru pe cale să se realizeze), pentru prevenirea sau tratarea ataxiei Friedreich, însă, până atunci, vă ră­mân la dispoziție unele remedii naturiste capabile să stopeze evoluția bolii și să amelioreze simpto­mato­logia.
Astfel, administrarea ubiquinonei (coenzima Q10) poate ajuta în sensul menținerii integrității tecii de mielină, care protejează fibra nervoasă și stimularea producției de neuromediatori chimici, implicați în trans­­miterea impulsurilor nervoase. Totodată, coenzima Q10 are efecte favorabile în managementul compli­cațiilor cardiace sau diabetice posibile. Se adminis­trează 1 până la 3 capsule pe zi, la mesele principale, în funcție de severitatea afectării. Resveratrolul este, de asemenea, foarte util în combaterea patologiilor neurologice degenerative (Alzheimer, Parkinson, Scleroză laterală amiotrofică, ataxia Friedreich etc.) prin protecția antioxidantă exercitată asupra țesutului nervos și reducerea procesului de demielinizare. La fel ca și coenzima Q10, resveratrolul asigură o protecție eficientă, pentru posibilele complicații la nivelul ini­mii, prin reglarea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și menținerea integrității țesutului endotelial (stimu­larea sintezei și a eliberării acidului nitric). La rândul lui, lăptișorul de matcă crud, ca de altfel și celelalte produse apicole (polen, miere, păstură etc.) pot îmbunătăți substanțial starea generală a pacientului cu ataxie Friedreich, prin stoparea proceselor degene­rative ale sistemului nervos central și refacerea celu­lelor nervoase distruse, dar și prin conținutul mare de acetil-colină, neuromediator chimic esențial în trans­miterea impulsurilor nervoase. Se administrează de la 5 până la 10 g lăptișor de matcă (crud) pe zi.
Se mai pot utiliza, de la caz la caz, remedii bazate pe Ginkgo biloba, ulei de cânepă (Medicanabis), ulei de cimbru (ulei esențial pentru masajul zonelor care prezintă parestezii) sau produse finite, ce înglobează principii active cu proprietăți puternic vitaminizante și antioxidante.
Să auzim numai de bine!

Centrul de consultanță naturopată "Energy Plus(R)"
București, str. Mircea Vulcănescu nr. 92, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, info@energy-plus.ro


"Știe cineva de unde se poate procura orez roșu?"
(Răspuns pentru PETRE - Ploiești, F. AS nr. 1054)


Într-adevăr, monacolin K, substanța activă din drojdia de orez roșu, are proprietăți de reducere a co­lesterolului. Subliniez că nu este vorba de orez roșu, ci de fermentarea unei ciuperci de culoare roșu purpuriu, pe orezul alb. Vestea bună pe care v-o dau este că nu trebuie să căutați și să folosiți drojdia de orez roșu, deoarece ea este inclusă în produsul Choles Opti­mizer(R). Acest produs conține o formulă complexă ce include drojdie din orez roșu (Monascus purpureus), dar și alte extracte standardizate brevetate, care îmbunătățesc me­tabolismul lipidic (reduc nivelul colesterolului seric total și al LDL-colesterol "rău" și al trigli­ceridelor, cresc nivelul HDL-co­lesterol "bun". Produsul asigură protecție cardiovasculară, deoa­rece reduce depunerea și oxida­rea colesterolului "rău" (LDL) în pereții arteriali, îmbunătățește fluxul sanguin, reduce aderarea trombocitelor la placa de aterom, oxidarea și inflamația plăcii de aterom. De menționat că produsul nu conține toxine rezultate din fermentarea drojdiei pe orez. Dacă doriți să țineți și diabetul "la respect", atunci bănuiesc că este vorba de ceea ce numim "sindromul metabolic", pen­tru tratarea căruia este necesară o analiză completă a funcțiilor principalelor organe și, desi­gur, un tratament natural profe­sionist.
În Centrul de Consultanță Natu­ropată "Energy Plus" elaborarea pro­gra­mului de tratament se face pe baza evaluării stării de sănătate a fiecărui pacient. Pentru aceasta, pe lângă anali­zele medicale, folosim și rezultatele tes­tării EIS (electrosca­narea intersti­țială). Se pot indica astfel și tratamente profilactice (care previn îmbolnăvirile sau reduc gravitatea simptomelor). Să profi­tăm de progresele științei aplicate în fitoterapie și să le folosim pentru sănătatea noastră!
În cadrul Centrului de Consultanță "Energy Plus" există un magazin în care pot fi găsite toate produsele recomandate.

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara

"Cred că fiul meu e alcoolic"
(Răspuns pentru RODICA - Suceava, F. AS nr. 1026)


Alcoolul con­sumat cu regularitate creează depen­den­ță, ase­me­ni unui drog, cu conse­cințe grave asupra organismului (ciroză hepa­tică, gastrită, miocardită alcoolică, degradări psihice și intelectuale mer­gând până la delirium tremens). Există, desigur, trata­mente naturiste care pot contribui la dezin­toxicarea organismu­lui alcoolicului, dar, din pă­cate, acestea necesită do­rin­ța și colaborarea lui. În cele ce urmează, vă voi in­di­ca unele ceaiuri eficiente în asemenea si­tuații, și anume:

• Ceaiul de pedicuță (Lycopodium clavatum) se consumă dimineața, la o oră după micul dejun, un ceai produs prin infuzarea părților aeriene ale plantei în 200 ml apă.

• Decoctul realizat din frunze de coacăz negru (Ribes nigrum) - 2 linguri la 200 ml apă, cantitate din care jumătate se bea dimineața și jumătate seara.

• Ceaiul de cătină albă (Hippophae rhamnoides) preparat prin infuzare din 2 linguri de fructe zdro­bite în jumătate de litru de apă. Se bea pe parcursul zilei.

• Ceaiul de măceșe (Rosa canina) se prepară prin fierbere (decoct) din două linguri de fructe zdrobite tot în jumătate de litru de apă și se bea pe parcursul zilei.

La dezintoxicarea oganismului poate contribui și consumul zilnic de drojdie de bere, asociat cu ceaiu­rile. Bineînțeles că tratamentele de dezintoxicare trebuie aplicate cu consecvență, zilnic, timp mai îndelungat, reușindu-se astfel odată cu dezintoxicarea organismu­lui și scăderea dorinței corpului de băuturi alcoolice.
Sper să-l puteți convinge pe fiul dvs. să renunțe la alcool și să se trateze, salvându-și viitorul și sănăta­tea.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Mi se umflă amigdalele de 2-3 ori pe an"
(Răspuns pentru ELENA BACIU, F. AS nr. 1057)


Faringo-amigdalita este inflamația amigdalelor, a mucoasei faringiene și a întregului inel limfatic Wal­da­yer (amigdale palatine, tubare, faringiană și lin­gua­lă). Cauzele cele mai frecvente sunt: adenovirusurile, strep­tococii și Haemofilus influenzae, cu transmitere aero­genă. Rolul normal, fiziologic, al inelului Walda­yer constă în dezvoltarea sistemului de apărare imu­ni­tară a copilului/adultului. Dacă este suspectată o infec­ție strepto­co­cică (febră, depozite alb-gălbui pe amig­dale, noduli ganglionari sensibili la nive­lul gâtu­lui), medicul va confirma diagnos­ticul prin testul ra­pid (one step diagnos­tic), pentru streptococul grup A, beta-he­mo­litic, și va iniția schema de modalmi­nizare.
O problemă importantă în diagnostic o reprezintă etichetarea amigdalelor bol­nave drept focar de infecție (pe baza unor criterii clinice și paraclinice), respon­sabile de unele complicații la distanță: reuma­tism articular acut, glomerulone­frită, determinări cardiace etc. În acest caz, indicația operatorie (amigdalec­to­mia), ca mijloc de tratament se va pune cu mult dis­cernământ de către mediul specialist ORL.
În cazul dvs., vă recomand corectarea limfatis­mului, a carențelor de vitamine și imunitate. Se va uti­liza cura heliomarină și crenoterapia, după următoarea schemă de tratament:

• Dezobstrucție nazo-faringiană cu instilații nazale (rețetă proprie, individualizată) și ulei de cătină: 3x2 picături/zi.

• Hidratare corespunzătoare și gargară cu ceai călduț din: mușețel, salvie, gălbenele și tătăneasă.

• Badijonaj local cu glicerină boraxată, cu propolis sau glicerină iodurată (atenție la alergia la propolis sau iod!).

• Apiterapie (miere de albine cristalizată și fagure de miere căpăcit și Proposept: 3x1 tablete/zi).

• Susținerea terenului imunologic cu Imunorezis­tan Forte/ Sirop Imunitate Fares.

• Tonsilotren (homeopat) - 3x1 tabletă/zi.

• Decasept - 2 x 1 tabletă/zi.

• Administrarea a 10-15 ședințe de aerosoli salini în sta­țiunile Ocna Sibiului sau Govora și pulveriza­ții/ inhalații la domiciliu cu Ocnasept spray (aerosol salin natural cu extract din plante medicinale aromatice).