Zâmbetul
Au fost ceva aplauze în seara aceea de 7 august 1996 în Pescul. Şi lume. Neobişnuit de multă lume, pentru un sătuc din inima Dolomiţilor, o aşezare ca oricare alta, risipită pe pajiştile înalte ale Văii Fiorentina. Lume, prea multă lume pentru Vittorino Cazzetta, obligat să stea la aceeaşi masă cu profesorii Giuliano şi Marco Palmieri, autorii unui volum care tocmai se lansase şi în care era vorba şi despre el, săteanul acela ciudat, care făcuse atâtea şi atâtea descoperiri geologice uluitoare. Autorii i-au mulţumit, oamenii l-au aplaudat, iar Vittorino a tăcut. Era, oricum, lucrul pe care ştia să-l facă cel mai bine. Abia când invitaţii au început să plece, iar sala de festivităţi s-a golit, Vittorino Cazzetta a îndrăznit să zâmbească. Pentru unul ca el, un bărbat retras şi ursuz, ajuns la 49 de ani, zâmbetul acela era un soi de miracol. O îmblânzire stingheră şi târzie a unei mari singurătăţi senine. S-a apropiat atunci de singurul om care rămăsese în sală, Pierino Lorenzini, l-a strâns uşor de braţ şi i-a şoptit: "Azi sunt chiar fericit. Să bem o bere duminică. Fac eu cinste". Pierino Lorenzini, singurul om cu care Cazzetta se încumeta, rar, să povestească, îşi aminteşte glasul acela uşor tremurat, stăpânit de emoţie, ochii sfredelitori, privirea intensă. Privirea lui dintotdeauna. Doar că duminica aceea n-a mai venit. Sâmbătă, pe 10 august 1996, Vittorino Cazzetta a plecat din nou pe munte.
Chemarea
În 1966, la 19 ani, Vittorino Cazzetta îşi urma tatăl. Aşa trebuia să fie, tânărul să înveţe meseria părintelui, chiar dacă asta însemna să se îmbarce pe vase de croazieră şi să vânture mările Italiei, dintr-un port în altul. Avea să cunoască marea, nu ca marinar, ci ca ucenic patiser, ajutorul de nădejde al unui om care ştia ce e mai bine pentru fiul său. Avea să se oprească apoi în hoteluri, ca simplu angajat, şi să frământe mai departe ouă şi făină, să pregătească aluaturi. Doar că aluatul lui era altul, iar în inima sa sălăşluia un duh ciudat, care nu-i dădea pace. Un duh şuierător, aidoma vântului aspru ce cobora de sus, de pe Piz del Corvo, pe văile Mondeval şi Fiorentina, un duh roşiatic-albăstrui, întocmai ca lumina vrăjită a înserării ce rămâne multă vreme pe vârfurile Munţilor Dolomiţi. Duhul acesta viu, răscolitor, neliniştit. Duhul ca un dor, duhul ca o chemare neîntreruptă. Nici măcar Veneţia, acolo unde a lucrat la cofetăria unchiului său, nu l-a îmblânzit pe tânărul Vittorino Cazzetta. Nici nu avea cum. Laguna, străduţele labirintice, fastul poleit al unor bogăţii apuse, vânzoleala neîntreruptă nu erau pentru el. Stelele străluceau cu adevărat prea departe de locul ăsta. Iar Vittorino avea steaua lui. Ea îi arăta drumul. Drumul spre casă.
Şi a plecat. A plecat lăsând în urmă destinul acela trasat cu rigla, ca să asculte de un alt destin, mai tulbure, mai înalt, mai viu. N-a contat nici o clipă că pentru asta a trebuit să devină un simplu angajat la telescaun, nici că lumea satului nu te priveşte cu ochi buni când, după ani lungi de pribegie, te întorci la munca aceea pe care o fac toţi: să coseşti fânul, să tai lemnele, să îngrijeşti vitele. Dar Vittorino Cazzetta nu era ca ei.
Foşnetul oaselor de corali
Nici măcar dimineaţă. Doar o presimţire a luminii care se furişează pae vârfurile acelea stranii, Cernera, Latoni di Formin, Pelmo, coboară încet pe pajişti şi ajunge, tăcută ca o pisică la pândă, la marginea unui sat ca oricare altul, Pescul. E ora aceea tăinuită în care munţii devin fiinţe vii, nişte oase umbrite şi albe care respiră. Ora în care încremeneşte totul, ora la care nu mai există decât visele celor care ştiu să viseze şi respiraţia asta şoptită a unor corali dintr-o mare uitată şi adâncă, Tetis, o mare care s-a retras: nişte corali care au devenit gheţari şi nişte gheţari care au devenit munţi. Apoi lumina intră încet în Pescul, foşneşte, îndepărtează cu grijă întunericul, fâşie cu fâşie, dă la o parte tăcerea şi noaptea. Mai întâi se trezesc păsările, apoi animalele. Se trezesc şi oamenii, Vittorino Cazzetta e primul dintre ei. În pragul casei, se bucură de lumina care începe să urce, ridică ochii spre oasele acelea care respiră, Dolomiţii, şi se roagă în tăcere. Abia apoi hrăneşte păsările şi vitele şi, păşind cu grijă în iarba încă udă, începe să cosească. Făşâitul ierbii tăiate devine totuna cu respiraţia lui. Abia când soarele s-a ridicat deasupra munţilor, iar satul s-a umplut din nou de viaţa obişnuită, Vittorino se opreşte. Îşi schimbă hainele, mănâncă în tăcere, apoi pleacă spre telescaun, locul unde îşi are serviciul. Vittorino Cazzetta e un om ciudat, nu vorbeşte mult, abia răspunde la salut, lumea s-a obişnuit să-l lase în pace. Locuieşte cu mama sa, fără familie, fără copii. La telescaun, îşi face treaba, veşnic morocănos, şi atât. Abia aşteaptă să se facă ora să plece, şi pleacă. Trece mai întâi pe la pădure, aduce lemne pentru casă, apoi, în loc de crâşmă, îl vezi cu privirea aţintită spre munţi şi cu caietul acela al lui pe care tot mâzgăleşte ceva. Nimeni nu ştie ce şi nici nu prea interesează pe nimeni. Vittorino e puţin scrântit, dacă nu mai mult: oamenii s-au lămurit.
Şi, de parcă n-ar fi de ajuns, sâmbătă de dimineaţă, când bărbaţii se odihnesc şi se pregătesc să meargă la cârciumă, Cazzetta se suie în Fiatul său Panda şi, singur, absolut singur, se tot duce spre munţi. Îşi lasă maşina la marginea pădurii, iar apoi începe să urce, de nebun, pe culmile pietroase. Ploaie, vânt, ceaţă, vipie, pentru el nu contează. Sâmbăta şi duminica e acolo, pe creste, scormonind cu ciocanul său, spre groaza şi, uneori, furia salvamontiştilor, stânca muntelui, căutând lucruri pe care nici un om normal nu ar vrea să le caute: fosile, roci ciudate, dovezi ale unei vieţi vechi de milioane, de sute de milioane de ani. Şi asta, într-un loc pe care oamenii de ştiinţă îl trecuseră de mult în rândul celor fără interes. An după an, dormind în văgăunile de piatră care-i deveniseră a doua casă, Vittorino şi-a trăit viaţa ascunsă febril, scormonind sâmbăta şi duminica după lucrurile pentru care a simţit că trebuie să trăiască. Două zile din şapte pentru chemarea sa sfredelitoare, şi e mai mult decât trebuie ca să te simţi împlinit.
Pietrele ciudate
Pierino Lorenzini îşi aminteşte de o zi oarecare de la sfârşitul anilor '70, în care Cazzetta a urcat până la el, la mansardă, cu un rucsac plin de pietre ciudate şi i-a spus, în felul său abrupt, de om obişnuit cu munţii şi nu cu oamenii: "Vezi dacă primarul poate face o expoziţie în şcoală cu lucrurile astea, poate că aşa, copiii ar putea învăţa ceva despre locul în care trăiesc". Rucsacul acela (iar Vittorino adusese doar o mică parte din "lucrurile" pe care le găsise) era doldora de comori paleontologice, fosile uluitoare care, în timp, aveau să răstoarne şi să impună alte teorii privitoare la viaţa de milioane de ani a Munţilor Dolomiţi. Proiectul s-a urnit greu, ca întotdeauna, când ştiinţa trebuie să accepte că e mai prejos decât pasiunea, sau că un profesor doctorand poate însemna mai puţin decât un sătean tăcut şi cu faimă de nebun. Dar s-a urnit. Mai întâi, pe baza descoperirilor sale, a luat naştere, în 1980, Muzeul din Selva di Cadore. O vreme, la muzeu nu au existat angajaţi, ci doar voluntari. Doar că lucrurile au început să se schimbe, faima descoperirilor să fie purtată din gură în gură, uşile să se tot deschidă. Au trecut ani, până când una dintre aceste uşi deschise să-l găsească pe Paolo Mietto, profesor docent în geologia stratificată a Padovei, care să ateste, uluit, că pietrele care îi fuseseră prezentate conţineau amprente vechi de 220 de milioane de ani, de dinozauri. Studiul său, bazat pe descoperirea extraordinară a lui Cazzetta, avea să facă înconjurul lumii: conform celor ştiute până atunci, dinozaurii nu aveau ce să caute în locul acela. Iar printre pietrele scoase la iveală de săteanul ciudat, s-au aflat şi altele, în care nu mai era vorba doar de dinozauri.
Într-un caiet obscur, descoperit întâmplător la Udine, de unul dintre voluntarii muzeului din Selva di Cadore, un cercetător necunoscut vorbea despre urme ale populaţiei mezolitice în Dolomiţi. Caietul, îşi aminteşte Pierino Lorenzini, ajunge la Cazzetta, iar faţa lui se luminează. Îi povesteşte singurului său prieten de o întâmplare din copilărie când, trimis cu vitele în munte, la păscut, a dat la o parte o piatră ca să descopere o altă piatră, teribil de asemănătoare cu cea despre care se vorbea în caiet. Vittorino ştie unde să caute, dar este iarnă şi trebuie să aştepte să se topească zăpada. În prima zi de primăvară, se întoarce cu ceva în mână, îşi aminteşte Lorenzini. Se aşează la o masă la bar, desface un pacheţel de hârtie, scoate bucăţele de piatră. Era fericit: "Vezi, aveam dreptate", îi spune lui Pierino.
Rajetta
Lumea ştiinţei, însă, nu prea vorbeşte de cea mai importantă descoperire a săteanului din Pescul. Cea pentru care, probabil, a trăit, cea care l-a căutat toată viaţa. Şi asta, pentru că ştiinţa nu ştie ce să creadă despre legende, le respinge trufaş sau întoarce capul, ruşinată, când e vorba de ele. Sau poate că, pur şi simplu, înţelege că nu e treaba ei.
Aici, în Dolomiţi, în locurile acestea în care demult se afla o mare tropicală, plină de recife de corali care au devenit munţi, a existat cândva o fată, Moltina. Crescută de copil, de o zeiţă tainică a pământului, Moltina dobândise secretul simplu al fericirii. Iar fericirea nu avea niciun nume, era, pur şi simplu, şi se ascundea în munţi, în ape şi în ceruri, iar toate se oglindeau în sufletul fetei, cum şi sufletul ei se oglindea în ele. Iar sufletul fetei şi natura, spune legenda ladină, deveniseră totuna. Şi pentru că aşa trebuie să fie toate poveştile, de când e lumea lume, Moltina a crescut şi s-a îndrăgostit de un prinţ bun, frumos şi curat. S-au căsătorit şi au ajuns să trăiască în lumea de la poalele munţilor, acolo unde oamenii aveau pământuri, avuţii şi bunuri, iar Moltina nimic altceva decât sufletul ei, în care se oglindea natura, şi o piatră pe care o luase la plecare, piatra fericirii nenumite, piatra magică a Dolomiţilor, Rajetta. Apoi Moltina şi prinţul ei s-au întors în Munte şi au avut copii, iar copiii lor, la rândul lor, copii. A luat naştere Regatul Fanes, oameni mândri, nesupuşi, demni şi curajoşi, oameni care, protejaţi de forţa magică a pietrei Rajetta, trăiau în pace, după legile simple şi fericite ale naturii. Toate poveştile sunt pline, însă, şi de oameni răi: ultima prinţesă a Regatului Fanes se căsătoreşte cu un prinţ străin, care porneşte bătălii şi face alianţe şi în care creşte pofta de noi şi noi cuceriri. Piatra fericirii, Rajetta, este furată, noul ei stăpân devine Spina de Mul, un vrăjitor crud şi straniu, ce se arată doar noaptea, cu o înfăţişare ciudată: piele de măgar pe picioare scheletice de om. Protejat de forţa Rajettei, vrăjitorul ce trăieşte în peştera de pe înălţimile din Lastoni di Formin începe să semene teroarea. Regatul Fanes este distrus, iar puţinii lui oameni se ascund în măruntaiele pământului. Ladinii mai spun doar că la fiecare lună plină din august, Zeiţa Pământului trece cu barca pe Lacul Braies, însoţită de o prinţesă Fanes, ca să vadă dacă oamenii au renunţat la războaie şi la bunuri, ca să redescopere piatra magică a păcii şi a naturii, a fericirii nenumite, Rajetta...
O piatră ciudată, ca o inimă de cuarţ strălucitor, identică cu toate descrierile ladine ale Rajettei, a fost găsită de Vittorino Cazzetta lângă Lastoni di Formin, la câteva zile după ce făcuse descoperirea uluitoare a scheletului de vânător din mezolitic. A dus-o la poalele muntelui şi a dăruit-o Muzeului din Selva di Cadore. Câteva zile după aceea, Vittorino nu a mai fost văzut de nimeni.
Dispariţia
Ce s-a întâmplat atunci, în vara lui 1985, nimeni n-a ştiut. Se povesteşte doar că, după ce a donat piatra de cuarţ muzeului, Vittorino s-a întors, ca de obicei, pe munte. Apoi nu s-a mai aflat nimic de el, zile bune. Poliţia şi Salvamontul au fost alertate, elicopterele au început să survoleze piscurile Dolomiţilor în căutarea lui, lumea a început să se agite. Nimic. Nicio urmă. La câteva zile de la dispariţie, în toiul căutărilor, Vittorino Cazzetta apare singur, răvăşit, fără maşină şi fără rucsac, pe străzile din Selva di Cadore. Nu vorbeşte cu nimeni, nu-şi aminteşte sau nu doreşte să-şi amintească nimic, abia se ţine pe picioarele pline de răni, ca şi cum ar fi fost sfârtecate de frig, de şoareci şi de corbi. Se închide în casă şi nu mai iese luni bune. Încet, aşa cum e soarta multor întâmplări pe lume, oamenii încep să uite. Nici Cazzetta nu vrea să pomenească de zilele acelea în care a fost dispărut, iar lucrurile se întorc, încet, pe făgaşul lor ştiut. Vittorino se alătură după o vreme echipei de cercetători din munţi. Nu putea să stea deoparte prea mult, chemarea era încă vie. Anii trec, descoperirile se înmulţesc, faima lui de paleontolog neşcolit continuă să crească. În august 1996, cercetătorul singuratic pleacă din nou în munţi. Avea de îndeplinit o datorie veche.
Până la capăt
10 august 1996 a fost o zi din cale afară de mohorâtă. Soarele n-a vrut să se arate, un vânt rece, coborât din munţi, i-a ţinut pe oameni în casă. Nu şi pe Vittorino. Singur, neînduplecat, a luat cu el rucsacul, ceva provizii şi un obiect nou, pe care l-a învelit cu grijă. Pager-ul, ca de obicei, l-a lăsat acasă. Era prea mândru ca să poarte cu el aşa ceva. Sus, pe crestele muntelui, la mai bine de 2000 de metri, vremea era de-a dreptul cumplită. Se pornise vijelia, iar, odată cu ea, o ninsoare măruntă te orbea cu totul. Vittorino Cazzetta trebuie să fi închis ochii, să fi simţit frigul şi vântul şuierător, să fi zâmbit poate, liber, cel mai liber, în timp ce ninsoarea îi biciuia faţa, şi să fi mers mai departe. Până la capăt.
Nu s-a întors în ziua aceea. Nici în cea următoare. A mai trecut o altă zi, iar Vittorino nu s-a arătat. Era deja a doua oară când se întâmpla asta. Era deja a doua oară când se dădea alarma, iar Salvamontul, jandarmii, voluntari, pompieri şi elicoptere, în total 150 de persoane, se adunau să-l caute. Doar că, de data asta, Vittorino nu a mai apărut, vara a trecut, iar căutările au fost abandonate. Venise iarna în munţi, zăpada acoperise totul, Dolomiţii străluceau albastru, sub o crustă de gheaţă.
A mai trecut un an până când, de Sfântă Mărie, un speolog, Gianni Lovato, are un vis straniu. Simte ce trebuie să facă. Urcă muntele, pe partea lui nordică, de la Piz del Corvo, paşii îl poartă fără să ştie prea bine unde, iar din iarba înaltă de la picioarele sale, o piatră se rostogoleşte şi cade. Cade, pur şi simplu: 30 de metri de hău ascuns chiar la picioarele sale. Sub iarba aceea de munte, ca o poartă tainică, se cască o fisură nevăzută, care coboară şi tot coboară în măruntaiele muntelui. Lovato îşi fixează coarda şi pătrunde înăuntru. Jos, la capătul acestei fisuri, îl aşteptau, exact ca în visul său, rămăşiţele celui ce a fost Vittorino Cazzetta. Alături, rucsacul cu proviziile neîncepute, semn că sfârşitul l-a găsit repede pe cercetătorul singuratic. Şi încă ceva: în rucsacul acela, bine învelită, se afla o statuetă din lemn cioplit a Fecioarei Maria.
La câteva zile, o nouă expediţie a coborât pe coardă în fisura aceea. Sub bolovanii adunaţi pe fundul grotei, au găsit un alt rucsac, o coardă deteriorată şi coada unui ciocan, toate pierdute de Cazzetta cu mult timp înainte, atunci, în 1985, când Vittorino a dispărut pentru prima oară. Şi au înţeles. Vittorino Cazzetta trebuia să se întoarcă aici, în locul acesta unde s-a mai prăbuşit o dată, ca să-i mulţumească Fecioarei că atunci, cu 11 ani în urmă, printr-un miracol pe care nu l-a putut explica nimeni, l-a ajutat să iasă la lumină (30 de metri de căţărare liberă cu picioarele aproape zdrobite) şi i-a călăuzit mai apoi paşii spre oraş. Dar a mai fost ceva ce l-a obligat pe Cazzetta să se întoarcă, să mulţumească şi să moară, chiar în locul acesta. Tot aici, pe un perete al grotei, oamenii au observat un mic gol, ca şi cum o piatră mică, alungită, asemănătoare unei inimi de cuarţ, a fost smulsă din locul acela. Cei care au avut ocazia să o vadă pot să jure că de acolo a fost desprinsă Rajetta.
Fericirea nenumită
Pe 23 august, a avut loc slujba de înmormântare, în vechea biserică din Santa Fosca. S-a vorbit mult, aşa cum se întâmplă întotdeauna la moartea unui om. S-a spus că "iubea munţii, vorbea puţin şi căuta să cunoască mult". S-a vorbit despre "omul simplu, prin care munţii şi-au dezvăluit secretele sale". Despre "cel care a ştiut să deschidă porţile trecutului acestor munţi". Despre "rezultatul cercetărilor lui ce a devenit cunoscut în toată lumea". A fost numit "vânătorul dinozaurilor din Pelmetto", "autodidactul pasionat, care făcea abstracţie de restul lumii". În semn de omagiu, muzeul din Selva di Cadore se numeşte de atunci "Vittorino Cazzetta".
Auzind toate astea, probabil că Vittorino ar fi tăcut, ar fi privit încruntat în pământ şi ar fi plecat repede, odată ce omagiile ar fi încetat. Ar fi zâmbit mai târziu, singur, în peştera în care obişnuia să se adăpostească, peştera pe care oamenii au găsit-o foarte aproape de fisura în care şi-a aflat sfârşitul. Ar fi zâmbit din tot sufletul către valea aceea de la picioarele sale, către un sat, Pescul, un punct mic, pierdut pe o întindere uriaşă, şi-ar fi ridicat ochii spre cer şi ar fi fost, pur şi simplu, fericit. Fericirea aceea nenumită, în care sufletul tău se oglindeşte în natură, iar natura devine totuna cu sufletul.
De Rajetta nu se mai vorbeşte la muzeul "Vittorino Cazzetta" din Selva di Cadore. A fost expusă o vreme, dar acum, din motive pe care nimeni nu vrea să le explice, e ţinută ascunsă.
Fotografii de ANDREI CHERAN