Un studiu recent, efectuat la Institutul Linus-Pauling din statul Washington, arată că vinetele conţin substanţe active ce pot reduce valorile prea ridicate ale grăsimilor din sânge. Aceste substanţe se găsesc doar în miezul de vânătă. Modul cel mai sănătos de preparare a vinetelor este coacerea lor, cu coajă cu tot şi fără grăsime. Este interzis consumul vinetelor crude, deoarece conţin solanină, o otravă care se distruge prin încălzire. Dar nu renunţaţi la medicamente, vinetele reprezintă doar un tratament suplimentar!
Polen contra hipertensiunii
La institutul de farmacologie din cadrul Academiei de Ştiinţe Medicale din Rusia (Tomsk) a fost demonstrat faptul că polenul din stup - denumit, încă din antichitate, polen melbrosia - poate reduce, în mod uşor şi natural, hipertensiunea arterială. Pentru aceasta, se iau zilnic de 3 ori, câte 3 capsule de polen (de la farmacie), vreme de câteva luni. Polenul este, în acelaşi timp, şi un întăritor. El este, însă, doar un supliment, fără a putea înlocui medicamentele prescrise de medic.
Fructele reduc hipertensiunea arterială
La celebra Harvard School din Boston a fost încheiat, de curând, un studiu, din care rezultă clar că persoanele care mănâncă fructe în mod regulat (renunţând chiar la alimente, la anumite mese), îşi pot ţine sub control, pe parcursul timpului, tensiunea arterială. Explicaţia: fructele alimentează organismul cu fibre, dar şi cu substanţe minerale precum magneziul şi potasiul, adică exact acele componente alimentare care reduc riscul de hipertensiune.
Brânza de vaci pentru combaterea hipertensiunii
Dacă sunteţi hipertensivi, consumaţi brânză de vaci în mod regulat. Brânza de vaci are substanţe componente ideale, precum potasiul, calciul şi magneziul. Consumaţi zilnic - pe o perioadă mai lungă - 1,8 kg de brânză de vaci, ca atare sau preparată. Dar luaţi şi medicamentele prescrise de medic.
Banane şi nuci, în caz de hipotensiune arterială
Alimentele bogate în potasiu stimulează circulaţia sângelui. Ideale: bananele şi nucile. Eficiente sunt, de asemenea, condimentele precum piperul verde şi chili. Beţi, dimineaţa, ceai de rozmarin sau de mentă şi faceţi gimnastică. Mergeţi la înot şi la dans. Şi râdeţi cât mai mult. Proasta dispoziţie reduce şi mai mult tensiunea şi-aşa scăzută.
Mic dejun "sărat" împotriva hipotensiunii
Prima măsură indicată - un mic dejun cu sare: salam, brânză, supă de legume, un hering, un pahar de suc de roşii cu sare şi piper. Beţi 1/4 l de suc de coacăze negre. Dar şi o ceaşcă de cafea vă poate fi de folos.
Dacă sunteţi hipotensivi, trebuie să mergeţi regulat la medic şi să vă controlaţi periodic tensiunea arterială, pentru că medicamentele hipertensoare nu trebuie luate o perioadă prea lungă de timp.
Beţi dimineaţa, înainte de-a vă scula din pat, o ceaşcă de ceai negru. Sau amestecaţi 1/4 l de apă minerală cu 2 linguri de oţet de mere şi 2 linguri de miere şi beţi-o încet, dimineaţa, pe stomacul gol. Şi faceţi dimineaţa o baie la picioare, cu adaos de rozmarin. Faceţi mişcare regulat: plimbări pe jos ori cu bicicleta, gimnastică etc. Un remediu "de casă" eficient: măcinaţi (în râşniţă) 3 linguri de boabe de orz, amestecaţi făina obţinută cu 3 linguri de apă minerală, acoperiţi "aluatul", lăsaţi-l să stea 6-8 ore şi mâncaţi-l o dată pe zi.
Beţi, vreme de 3 săptămâni, câte o ceaşcă de ceai de păducel sau de vâsc, de 2-3 ori pe zi.
Usturoiul previne atacul cerebral
Cei mai mari doi factori de risc pentru un atac cerebral sunt nicotina şi hipertensiunea arterială. Aceasta înseamnă: un control regulat al tensiunii arteriale şi măsuri (luate de medic) în cazul unor valori ridicate. Şi dacă fumaţi, renunţaţi la ţigări.
Un studiu efectuat recent la Universitatea Oxford din Anglia arată că persoanele care iau, în mod regulat, drajeuri cu usturoi (de la farmacie) - şi anume, câte unul de 3 ori pe zi - îşi pot reduce cu 40% riscul de atac cerebral. Usturoiul proaspăt nu are acest efect, deoarece nu toate căpăţânile au aceeaşi calitate şi cantitate de alicină (substanţa activă din usturoi).
Aritmie cardiacă: beţi apă rece
Cardiologul britanic prof. dr. Campbell a descoperit - în cadrul unui studiu - cel mai simplu, mai ieftin şi mai la îndemână remediu împotriva aritmiei cardiace: apa rece. Un pahar de apă minerală rece (de la gheaţă), băută încet, are un efect calmant asupra bătăilor inimii. Un alt remediu vechi: scufundarea feţei, vreme de 20 de secunde, într-un vas cu apă rece.
Uleiul de măsline întăreşte inima
Ulei de măsline înseamnă ulei alimentar presat la rece din măsline coapte, proaspete. Cea mai bună calitate provine din prima presare. Uleiul de măsline conţine multă vitamină A şi E, dar mai ales o cantitate mare de acizi graşi nesaturaţi. De aceea, inclus regulat în programul alimentar, uleiul de măsline întăreşte inima.
Vitamina E, pentru tinereţea arterelor
Studii efectuate în America au arătat că: pacienţii care au trecut printr-o operaţie by-pass şi care sunt predispuşi la arterioscleroză în zona operată n-au mai prezentat simptome arteriosclerotice la nivelul venelor, după ce au fost trataţi cu vitamina E. Consumaţi, deci, alimente bogate în vitamina E, produse integrale, germeni de grâu, nuci, produse lactate.
Usturoi împotriva picioarelor reci, pe timp de vară
Picioarele reci, vara, sunt un semnal de alarmă că suferiţi de dereglări puternice ale fluxului sanguin. Cea mai bună soluţie este o cură cu usturoi, pe o perioadă mai lungă: mâncaţi - de câte ori aveţi ocazia - mâncăruri preparate cu mult usturoi şi luaţi, cel puţin 3 luni, drajeuri cu alicină (câte unul, de 3 ori pe zi).
Şi extractul din frunze de ginkgo stimulează enorm irigarea sanguină. Ar trebui să faceţi o cură mai lungă cu extract sau capsule cu ginkgo (de la farmacie).
Şampania stimulează fluxul sanguin
Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că vinul spumos şi şampania, băute cu măsură, pot fi remedii eficiente. Un pahar de şampanie stimulează, în mod evident, irigarea sanguină a miocardului şi reduce tensiunile care produc contractarea vaselor de sânge. Şi, în plus, accelerează digestia. Încordarea psihică e, şi ea, diminuată, dar toate aceste efecte nu trebuie puse doar pe seama alcoolului şi a acidului carbonic. În total, în şampanie acţionează 400 de substanţe, printre care numeroase minerale şi microelemente.
Zeama de struguri, energizantă în cazul crizelor de slăbiciune
Cura cu zeamă (suc) de struguri şi-a demonstrat eficienţa de întăritor natural şi de energizant. La aceasta contribuie componentele sale: vitaminele A, C, B1 şi B2, glucoza, potasiul şi o serie întreagă de enzime. Procuraţi-vă suc natural (bio) de struguri şi beţi câte 1/4 l dimineaţa şi seara, cu înghiţituri mici, vreme de 14 zile.
Lipsa de sare, dăunătoare la o vârstă mai înaintată
Un studiu ştiinţific efectuat de prof. dr. Stumpe de la policlinica medicală a Universităţii Bonn demonstrează că, la o anumită vârstă, economia la sare aduce mai multă pagubă decât folos. Lipsa de sare poate prejudicia puternic activitatea cerebrală.
Remedii împotriva "colapsului meteorologic"
Vremea schimbătoare, de care avem parte chiar acum, la trecerea către primăvară, le produce multor persoane un aşa-numit "colaps meteorologic", adică tulburări circulatorii şi ameţeli.
Cele mai importante măsuri sunt următoarele:
* Mâncaţi puţin, preponderent legume crude şi fructe proaspete. Beţi zilnic minimum 2 l de apă minerală sau ceai de plante, mai ales de măceşe, de roiniţă sau de chimen. Lăsaţi-vă de fumat şi evitaţi alcoolul.
* Umpleţi, dimineaţa, cada cu apă rece (30 cm) şi păşiţi în apă până la 2 minute. Iar seara, faceţi o baie la picioare cu apă călduţă, în care adăugaţi 1/2 l de oţet de mere. Durata: 15 minute.
* Faceţi cunoscuta cură "C-Vit", iniţiată de prof. dr. Linus Pauling, laureat al premiului Nobel: beţi zilnic, vreme de o săptămână 1/4 l apă, în care aţi dizolvat o tabletă efervescentă de vitamina C (fără zahăr) şi mâncaţi zilnic 2 cepe roşii şi mult pătrunjel, sub formă de salate.
* Masaţi-vă de câteva ori pe zi fruntea şi tâmplele cu rachiu de drojdie sau cu rachiu de izmuşoară. Şi încercaţi să dormiţi cât mai mult noaptea.
Tulburări circulatorii primăvara? Beţi zer şi lapte acru
Dacă aveţi asemenea probleme, beţi - o perioadă de timp - câte 1-1,5 l de zer, pe parcursul fiecărei zile, sau aceeaşi cantitate de lapte acru. Şi mai beţi în plus, în fiecare dimineaţă, 2 linguri de suc de păpădie, subţiat cu puţină apă.
Produse naturale, în cazul lipsei de fier
În cazul unei astfel de insuficienţe, ar trebui să introduceţi în programul dvs. alimentar produse naturale speciale: arpagic verde, pătrunjel verde, măcriş proaspăt, fasole albă (boabe), boabe de soia, făină de soia, seminţe de susan, seminţe de floarea-soarelui şi carne slabă de pui. Evitaţi ceaiul negru, pentru că leagă fierul din organism. Şi beţi, o perioadă, câte 1/8 l de apă minerală, în care dizolvaţi o tabletă de fier (efervescentă) fără zahăr. În fiecare zi!
Băi de braţe şi lapte cu miere pentru calmarea durerilor de piept
Când sunteţi suprasolicitaţi, vasele coronariene nu mai pot alimenta miocardul cu sânge suficient şi astfel apar durerile din piept şi înţepăturile din zona inimii. Faceţi o baie progresivă de braţe: introduceţi ambele braţe în apă caldă (34°C) şi creşteţi, apoi, temperatura apei până la 45°, în 20 de minute. După care ştergeţi bine braţele şi îmbrăcaţi o haină călduroasă. Şi în plus: beţi zilnic 1/4 l de lapte cu 1 lingură de miere.
Oţet de fructe şi eucalipt, împotriva căldurii de peste vară
* Masaţi-vă faţa, de câteva ori pe zi, cu oţet de mere. Sau, pur şi simplu, buricele degetelor, rădăcina părului şi ceafa, cu doar câteva picături. Ori aceleaşi zone, cu câteva picături de ulei de eucalipt.
* Beţi, de două ori pe zi, câte 1/4 l de suc de mere. Substanţele minerale existente în măr întăresc circulaţia sângelui în perioadele calde. Şi, profitaţi de eficienţa acupresurii: apăsaţi cu unghia de la degetul mare pe buricul degetului mijlociu.
* O super-băutură pentru zilele fierbinţi: amestecaţi 2 linguri de suc de rozmarin şi 3 linguri de suc de păducel cu 1/8 l de suc de caise şi adăugaţi, apoi, 1/4 l de apă minerală.
Lapte cu ceapă şi usturoi pentru "deşteptarea" de dimineaţă
Iată câteva recomandări pentru cei somnoroşi: dacă stomacul dvs. suportă, mâncaţi la micul dejun o ceapă crudă. Sau ungeţi cu unt o felie de pâine integrală şi presăraţi deasupra 5 linguri de pătrunjel verde tocat. Sau mâncaţi 2 ardei graşi. Şi o reţetă specială: tăiaţi bucăţele 2 lămâi netratate (cu coajă cu tot) şi tocaţi mărunt 3 căţei de usturoi şi o ceapă. Fierbeţi-le pe toate, vreme de 4 minute, într-un litru de lapte. Strecuraţi laptele şi beţi, zilnic, dimineaţa, 1/8 l, cu înghiţituri mici.