Un studiu recent, efectuat la Institutul Linus-Pauling din statul Washington, arată că vinetele conțin substanțe active ce pot reduce valorile prea ridicate ale grăsimilor din sânge. Aceste substanțe se găsesc doar în miezul de vânătă. Modul cel mai sănătos de preparare a vinetelor este coacerea lor, cu coajă cu tot și fără grăsime. Este interzis consumul vinetelor crude, deoarece conțin solanină, o otravă care se distruge prin încălzire. Dar nu renunțați la medicamente, vinetele reprezintă doar un tratament suplimentar!
Polen contra hipertensiunii
La institutul de farmacologie din cadrul Academiei de Științe Medicale din Rusia (Tomsk) a fost demonstrat faptul că polenul din stup - denumit, încă din antichitate, polen melbrosia - poate reduce, în mod ușor și natural, hipertensiunea arterială. Pentru aceasta, se iau zilnic de 3 ori, câte 3 capsule de polen (de la farmacie), vreme de câteva luni. Polenul este, în același timp, și un întăritor. El este, însă, doar un supliment, fără a putea înlocui medicamentele prescrise de medic.
Fructele reduc hipertensiunea arterială
La celebra Harvard School din Boston a fost încheiat, de curând, un studiu, din care rezultă clar că persoanele care mănâncă fructe în mod regulat (renunțând chiar la alimente, la anumite mese), își pot ține sub control, pe parcursul timpului, tensiunea arterială. Explicația: fructele alimentează organismul cu fibre, dar și cu substanțe minerale precum magneziul și potasiul, adică exact acele componente alimentare care reduc riscul de hipertensiune.
Brânza de vaci pentru combaterea hipertensiunii
Dacă sunteți hipertensivi, consumați brânză de vaci în mod regulat. Brânza de vaci are substanțe componente ideale, precum potasiul, calciul și magneziul. Consumați zilnic - pe o perioadă mai lungă - 1,8 kg de brânză de vaci, ca atare sau preparată. Dar luați și medicamentele prescrise de medic.
Banane și nuci, în caz de hipotensiune arterială
Alimentele bogate în potasiu stimulează circulația sângelui. Ideale: bananele și nucile. Eficiente sunt, de asemenea, condimentele precum piperul verde și chili. Beți, dimineața, ceai de rozmarin sau de mentă și faceți gimnastică. Mergeți la înot și la dans. Și râdeți cât mai mult. Proasta dispoziție reduce și mai mult tensiunea și-așa scăzută.
Mic dejun "sărat" împotriva hipotensiunii
Prima măsură indicată - un mic dejun cu sare: salam, brânză, supă de legume, un hering, un pahar de suc de roșii cu sare și piper. Beți 1/4 l de suc de coacăze negre. Dar și o ceașcă de cafea vă poate fi de folos.
Dacă sunteți hipotensivi, trebuie să mergeți regulat la medic și să vă controlați periodic tensiunea arterială, pentru că medicamentele hipertensoare nu trebuie luate o perioadă prea lungă de timp.
Beți dimineața, înainte de-a vă scula din pat, o ceașcă de ceai negru. Sau amestecați 1/4 l de apă minerală cu 2 linguri de oțet de mere și 2 linguri de miere și beți-o încet, dimineața, pe stomacul gol. Și faceți dimineața o baie la picioare, cu adaos de rozmarin. Faceți mișcare regulat: plimbări pe jos ori cu bicicleta, gimnastică etc. Un remediu "de casă" eficient: măcinați (în râșniță) 3 linguri de boabe de orz, amestecați făina obținută cu 3 linguri de apă minerală, acoperiți "aluatul", lăsați-l să stea 6-8 ore și mâncați-l o dată pe zi.
Beți, vreme de 3 săptămâni, câte o ceașcă de ceai de păducel sau de vâsc, de 2-3 ori pe zi.
Usturoiul previne atacul cerebral
Cei mai mari doi factori de risc pentru un atac cerebral sunt nicotina și hipertensiunea arterială. Aceasta înseamnă: un control regulat al tensiunii arteriale și măsuri (luate de medic) în cazul unor valori ridicate. Și dacă fumați, renunțați la țigări.
Un studiu efectuat recent la Universitatea Oxford din Anglia arată că persoanele care iau, în mod regulat, drajeuri cu usturoi (de la farmacie) - și anume, câte unul de 3 ori pe zi - își pot reduce cu 40% riscul de atac cerebral. Usturoiul proaspăt nu are acest efect, deoarece nu toate căpățânile au aceeași calitate și cantitate de alicină (substanța activă din usturoi).
Aritmie cardiacă: beți apă rece
Cardiologul britanic prof. dr. Campbell a descoperit - în cadrul unui studiu - cel mai simplu, mai ieftin și mai la îndemână remediu împotriva aritmiei cardiace: apa rece. Un pahar de apă minerală rece (de la gheață), băută încet, are un efect calmant asupra bătăilor inimii. Un alt remediu vechi: scufundarea feței, vreme de 20 de secunde, într-un vas cu apă rece.
Uleiul de măsline întărește inima
Ulei de măsline înseamnă ulei alimentar presat la rece din măsline coapte, proaspete. Cea mai bună calitate provine din prima presare. Uleiul de măsline conține multă vitamină A și E, dar mai ales o cantitate mare de acizi grași nesaturați. De aceea, inclus regulat în programul alimentar, uleiul de măsline întărește inima.
Vitamina E, pentru tinerețea arterelor
Studii efectuate în America au arătat că: pacienții care au trecut printr-o operație by-pass și care sunt predispuși la arterioscleroză în zona operată n-au mai prezentat simptome arteriosclerotice la nivelul venelor, după ce au fost tratați cu vitamina E. Consumați, deci, alimente bogate în vitamina E, produse integrale, germeni de grâu, nuci, produse lactate.
Usturoi împotriva picioarelor reci, pe timp de vară
Picioarele reci, vara, sunt un semnal de alarmă că suferiți de dereglări puternice ale fluxului sanguin. Cea mai bună soluție este o cură cu usturoi, pe o perioadă mai lungă: mâncați - de câte ori aveți ocazia - mâncăruri preparate cu mult usturoi și luați, cel puțin 3 luni, drajeuri cu alicină (câte unul, de 3 ori pe zi).
Și extractul din frunze de ginkgo stimulează enorm irigarea sanguină. Ar trebui să faceți o cură mai lungă cu extract sau capsule cu ginkgo (de la farmacie).
Șampania stimulează fluxul sanguin
Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că vinul spumos și șampania, băute cu măsură, pot fi remedii eficiente. Un pahar de șampanie stimulează, în mod evident, irigarea sanguină a miocardului și reduce tensiunile care produc contractarea vaselor de sânge. Și, în plus, accelerează digestia. Încordarea psihică e, și ea, diminuată, dar toate aceste efecte nu trebuie puse doar pe seama alcoolului și a acidului carbonic. În total, în șampanie acționează 400 de substanțe, printre care numeroase minerale și microelemente.
Zeama de struguri, energizantă în cazul crizelor de slăbiciune
Cura cu zeamă (suc) de struguri și-a demonstrat eficiența de întăritor natural și de energizant. La aceasta contribuie componentele sale: vitaminele A, C, B1 și B2, glucoza, potasiul și o serie întreagă de enzime. Procurați-vă suc natural (bio) de struguri și beți câte 1/4 l dimineața și seara, cu înghițituri mici, vreme de 14 zile.
Lipsa de sare, dăunătoare la o vârstă mai înaintată
Un studiu științific efectuat de prof. dr. Stumpe de la policlinica medicală a Universității Bonn demonstrează că, la o anumită vârstă, economia la sare aduce mai multă pagubă decât folos. Lipsa de sare poate prejudicia puternic activitatea cerebrală.
Remedii împotriva "colapsului meteorologic"
Vremea schimbătoare, de care avem parte chiar acum, la trecerea către primăvară, le produce multor persoane un așa-numit "colaps meteorologic", adică tulburări circulatorii și amețeli.
Cele mai importante măsuri sunt următoarele:
* Mâncați puțin, preponderent legume crude și fructe proaspete. Beți zilnic minimum 2 l de apă minerală sau ceai de plante, mai ales de măceșe, de roiniță sau de chimen. Lăsați-vă de fumat și evitați alcoolul.
* Umpleți, dimineața, cada cu apă rece (30 cm) și pășiți în apă până la 2 minute. Iar seara, faceți o baie la picioare cu apă călduță, în care adăugați 1/2 l de oțet de mere. Durata: 15 minute.
* Faceți cunoscuta cură "C-Vit", inițiată de prof. dr. Linus Pauling, laureat al premiului Nobel: beți zilnic, vreme de o săptămână 1/4 l apă, în care ați dizolvat o tabletă efervescentă de vitamina C (fără zahăr) și mâncați zilnic 2 cepe roșii și mult pătrunjel, sub formă de salate.
* Masați-vă de câteva ori pe zi fruntea și tâmplele cu rachiu de drojdie sau cu rachiu de izmușoară. Și încercați să dormiți cât mai mult noaptea.
Tulburări circulatorii primăvara? Beți zer și lapte acru
Dacă aveți asemenea probleme, beți - o perioadă de timp - câte 1-1,5 l de zer, pe parcursul fiecărei zile, sau aceeași cantitate de lapte acru. Și mai beți în plus, în fiecare dimineață, 2 linguri de suc de păpădie, subțiat cu puțină apă.
Produse naturale, în cazul lipsei de fier
În cazul unei astfel de insuficiențe, ar trebui să introduceți în programul dvs. alimentar produse naturale speciale: arpagic verde, pătrunjel verde, măcriș proaspăt, fasole albă (boabe), boabe de soia, făină de soia, semințe de susan, semințe de floarea-soarelui și carne slabă de pui. Evitați ceaiul negru, pentru că leagă fierul din organism. Și beți, o perioadă, câte 1/8 l de apă minerală, în care dizolvați o tabletă de fier (efervescentă) fără zahăr. În fiecare zi!
Băi de brațe și lapte cu miere pentru calmarea durerilor de piept
Când sunteți suprasolicitați, vasele coronariene nu mai pot alimenta miocardul cu sânge suficient și astfel apar durerile din piept și înțepăturile din zona inimii. Faceți o baie progresivă de brațe: introduceți ambele brațe în apă caldă (34°C) și creșteți, apoi, temperatura apei până la 45°, în 20 de minute. După care ștergeți bine brațele și îmbrăcați o haină călduroasă. Și în plus: beți zilnic 1/4 l de lapte cu 1 lingură de miere.
Oțet de fructe și eucalipt, împotriva căldurii de peste vară
* Masați-vă fața, de câteva ori pe zi, cu oțet de mere. Sau, pur și simplu, buricele degetelor, rădăcina părului și ceafa, cu doar câteva picături. Ori aceleași zone, cu câteva picături de ulei de eucalipt.
* Beți, de două ori pe zi, câte 1/4 l de suc de mere. Substanțele minerale existente în măr întăresc circulația sângelui în perioadele calde. Și, profitați de eficiența acupresurii: apăsați cu unghia de la degetul mare pe buricul degetului mijlociu.
* O super-băutură pentru zilele fierbinți: amestecați 2 linguri de suc de rozmarin și 3 linguri de suc de păducel cu 1/8 l de suc de caise și adăugați, apoi, 1/4 l de apă minerală.
Lapte cu ceapă și usturoi pentru "deșteptarea" de dimineață
Iată câteva recomandări pentru cei somnoroși: dacă stomacul dvs. suportă, mâncați la micul dejun o ceapă crudă. Sau ungeți cu unt o felie de pâine integrală și presărați deasupra 5 linguri de pătrunjel verde tocat. Sau mâncați 2 ardei grași. Și o rețetă specială: tăiați bucățele 2 lămâi netratate (cu coajă cu tot) și tocați mărunt 3 căței de usturoi și o ceapă. Fierbeți-le pe toate, vreme de 4 minute, într-un litru de lapte. Strecurați laptele și beți, zilnic, dimineața, 1/8 l, cu înghițituri mici.