Toată lumea se bucură că vine, în sfârşit, primăvara. Dar trecerea dintre anotimpuri ne pune organismul la încercare şi ne confruntăm cu o mulţime de boli: răceală de primăvară, alergii, sensibilitate faţă de schimbările meteo, nevroze etc. Toate acestea aduc în discuţie sistemul imunitar, despre care ne-am propus să vorbim din nou, dar de data asta din perspectiva remediilor populare ruseşti şi orientale, care se bucură şi astăzi de mare atenţie.
Test pentru sistemul imunitar
Vă invităm să parcurgeţi testul următor, acordând următorul punctaj: pentru fiecare afirmaţie cu care sunteţi în totalitate de acord, câte 10 puncte o pentru afirmaţiile cu care sunteţi parţial de acord - 5 puncte o iar pentru cele cu care nu sunteţi de acord - 0 puncte.
1. Răcesc de mai mult de patru ori pe an.
2. Consum mai puţin de 300 g de legume şi fructe pe zi.
3. Întotdeauna lucrez până la epuizare, iar noaptea dorm prost.
4. Sunt irascibil şi mă enervez uşor.
5. Am pielea uscată şi descuamată, iar unghiile sunt casante.
6. Dimineaţa mă trezesc foarte obosit, deşi mă culc la timp.
7. Am o slujbă de birou, o viaţă sedentară, aproape niciodată nu merg pe jos.
8. Am probleme cu greutatea (fie lipsă, fie exces).
9. Am întotdeauna mâinile şi picioarele reci.
10. Am amigdalele scoase.
11. Îmi place foarte mult să stau la plajă: vara stau la soare, până devin ciocolatiu, iar în timpul iernii, merg în mod regulat la solar.
12. În sarcina mea cad toate treburile casnice, obosesc foarte tare.
13. Fumez.
14. În timpul zilei casc des şi aş vrea să ajung cât mai repede în pat.
15. Locuiesc într-un oraş poluat.
16. Sufăr de o boală cronică.
17. Sufăr de alergie.
18. Mi-e greu să ies din casă şi să-mi petrec seara cu prietenii în oraş.
19. Răceala se prinde uşor de mine, e suficient ca cineva să strănute lângă mine şi sunt bolnav.
20. Odată ce încep să tuşesc, mult timp nu mă mai opresc.
Aprecierea punctajului
* De la 0 la 60 de puncte: puteţi fi complet liniştit! Sistemul dvs. imunitar este stabil. În general, bolile vă ocolesc, iar când le contractaţi, trec fără complicaţii.
* De la 61 la 125 de puncte: sistemul dvs. imunitar se încadrează în limitele normale. Nu aveţi încă motive de îngrijorare. Pentru ca imunitatea să rămână stabilă, trebuie să menţineţi un stil de viaţă sănătos: hrană bazată pe legume şi fructe, bogată în minerale şi vitamine; somnul profund la ore fixe şi exerciţiile fizice zilnice pot face minuni. Este indicat ca odată cu venirea primăverii să începeţi să luaţi şi polivitamine.
* Peste 125 puncte: fiţi atenţi! Sistemul dumneavoastră imunitar şi starea generală de sănătate lasă mult de dorit. Trebuie să consultaţi cât mai grabnic un medic generalist sau un specialist în imunologie. Nu încercaţi să vă restabiliţi singur, luând pastile "după ureche", fără să cereţi sfatul unui specialist.
Dieta rusească de primăvară
Chiar şi la oamenii sănătoşi, din cauza insuficienţei de lumină solară şi a lipsei de vitamine, sistemul imunitar se clatină primăvara. În regiunile din Siberia, după iernile lungi şi cumplit de geroase, toţi oamenii simţeau nevoia să-şi întărească organismul, pentru a putea lupta cu bolile specifice primăverii, când, odată cu încălzirea, viruşii şi bacteriile se înmulţesc.
Dieta cu sucuri roşii
Această dietă cu suc trebuie urmată timp de trei săptămâni. Se consumă suc proaspăt, obţinut din orice fruct roşu (cireşe, vişine, căpşuni, struguri, rodii, afine) ori legume (sfeclă roşie, morcovi, varză roşie). Locuitorii Siberiei susţin că cel mai eficient este sucul de rodii.
Alimente energizante
1. Câte o lingură de stafide, caise deshidratate (mărunţite) şi miez de nucă (mărunţit) se amestecă cu o lingură de miere de albine şi sucul de la o jumătate de lămâie. Se administrează câte o lingură de preparat, de trei ori pe zi, la primele simptome ale răcelii sau de câte ori vă simţiţi slăbit.
2. Două lămâi, un kilogram de morcovi, un kilogram de mere, o jumătate de kilogram de caise uscate, 300 g de stafide şi cinci linguri de miere de albine se prepară în felul următor. Morcovii şi merele se dau pe răzătoarea cu găuri mici, caisele uscate şi stafidele se dau prin maşina de tocat carne, iar lămâile se storc. Pasta obţinută se omogenizează bine cu mierea şi se toarnă într-un recipient cu capac. Amestecul se poate păstra la frigider. Se administrează de trei ori pe zi câte o lingură sau cel mult două.
3. O jumătate de kilogram de caise ori prune uscate, date prin maşina de tocat, un pahar de miez de nucă măcinată, 2-3 mere cu tot cu coajă, tăiate în cubuleţe, se amestecă bine într-o cratiţă. Se adaugă o jumătate de pahar cu apă şi o jumătate de kilogram de zahăr. Se fierbe la foc mic, până ce fructele devin moi. După răcire, se pune compoziţia într-un borcan. Se administrează câte o lingură, înainte de mesele principale.
Fiertură din tărâţe de grâu
Peste o lingură de tărâţe de grâu sau secară se toarnă două căni de apă. Se fierbe la foc mic, timp de 30 de minute, după care se trage de pe foc şi se adaugă o lingură de miere. Se administrează câte 50 g, de trei ori pe zi.
Ceai din angelică - planta îngerilor
Se spune că angelica este o plantă dăruită de către îngeri oamenilor, spre vindecarea bolilor. Ea însă nu poate fi culeasă şi administrată decât de către cei cu sufletul şi mintea curate. Ceaiul de angelică îmbunătăţeşte compoziţia şi circulaţia sângelui, fortifică stomacul, dezinfectează intestinele, întăreşte sistemul imunitar.
Mod de preparare: Peste o lingură de pulbere de rădăcină de angelică se toarnă o cană de apă clocotită. Cana se pune într-un alt vas cu apă şi se fierbe la baie de abur, timp de 20 de minute, după care se strecoară. Se consumă câte un sfert de cană, de trei ori pe zi, înainte de masă. Ceaiul nu trebuie utilizat timp îndelungat.
Baie rusească
Acest gen de baie este un tonic excelent, înlătură simptomele răcelii şi face să dispară ca prin minune vertijul şi durerile de cap.
Ingrediente: o parte frunze de merişor şi de zmeur şi trei părţi frunze de coacăz, trei părţi frunze şi fructe de cătină şi măceşe. Toate ingredientele se pun direct în cada de baie, în apa potrivită pentru îmbăiere. Este indicat să vă frecţionaţi uşor corpul cu frunze şi fructe după ce s-au înmuiat uşor. Relaxaţi-vă în această apă cel puţin 10 minute.
Masaj oriental pentru întărirea sistemului imunitar
Adoptat de la locuitorii Rusiei Orientale, s-a răspândit în toate zonele din Rusia, fiind practicat în perioada Uniunii Sovietice în toate grădiniţele şi şcolile, înaintea orelor de curs, după gimnastica de înviorare. Tehnica protejează organismul de răceli şi gripe, întăreşte sistemul imunitar şi creşte rezistenţa organismului la infecţii. Este recomandat să se efectueze de trei ori pe zi, dar cu precădere dimineaţa, imediat după trezire. Cu vârful degetului arătător sau mijlociu se fac nouă mişcări circulare în sensul acelor de ceasornic, timp de 30 de secunde, şi nouă mişcări în sens invers acelor de ceasornic, timp de alte 30 de secunde.
Punctele de masaj: * la capetele interioare ale sprâncenelor (punctele 1 şi 2); * în părţile laterale ale nărilor (punctele 3 şi 4); * în adâncitura de la baza nasului (punctul 5); * în adâncitura dintre buza inferioară şi bărbie (punctul 6).
Prin presare, căutaţi acel punct uşor dureros. Acela este locul corect ce trebuie masat.
Leacuri tibetane
Amestec din plante
Se ia următorul amestec din plante, în părţi egale: rozmarin sălbatic, melisă, rădăcină de valeriană, conuri de hamei, flori de tei, sovârf, talpa-gâştei şi seminţe de coriandru. Amestecul se fierbe într-un ibric în prealabil opărit. La o lingură cu vârf de amestec, se pune o jumătate de litru de apă. După fierbere, ibricul se înveleşte într-un prosop şi se lasă la răcit peste noapte. Această porţie trebuie consumată într-o singură zi, în două-trei doze.
În afară de întărirea sistemului imunitar, acest ceai reglează aritmia şi palpitaţiile inimii şi este benefic sistemului vascular.
Băutură cu aloe vera
Ingrediente: 100 ml de suc de aloe vera, 500 g de nuci pisate, 300 grame de miere, zeama de la patru lămâi şi un pahar de votcă. Totul se amestecă foarte bine şi se lasă timp de 48 de ore într-un loc întunecos. Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.
Decoct din măceşe
Datorită conţinutului ridicat de vitamina C, trandafirul sălbatic este recunoscut ca fiind una dintre cele mai bune modalităţi de a menţine imunitatea ridicată. Peste două linguri de măceşe uscate şi tocate mărunt se toarnă o jumătate de litru de apă. Se fierbe timp de 15 minute la foc mic şi se lasă la infuzat timp de 24 de ore. Se consumă după bunul plac, cu o linguriţă de miere sau o linguriţă de coniac.
Compot din plante şi fructe de pădure
Peste cinci linguri de frunze mărunţite de melisă, mentă, salvie şi flori de castan se toarnă un litru de apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat. După două ore, se strecoară. Separat, se pun într-o oală un kilogram de coacăze negre, căline, vişine, căpşuni, afine (iarna puteţi folosi orice fructe de pădure congelate sau uscate) cu doi litri de apă. Se fierb timp de 15 minute, la foc moderat. În acest compot se adaugă infuzia de plante şi preparatul se pune din nou la fiert până dă într-un clocot. Se păstrează în recipiente de sticlă închisă la culoare, în frigider. Se bea câte o ceaşcă, o dată pe zi. După preferinţă, se poate adăuga miere.