Spre deosebire de migrene, care apar mai frecvent la femei, acest tip de cefalee (Cluster) afectează cu prioritate bărbaţii şi este în strânsă legătură cu unele substanţe chimice prezente în creier şi cu anumiţi nervi cranieni, care determină fenomenul de vasodilataţie cerebrală. Totodată, o activitate anormală a hipotalamusului ar putea sta la baza caracterului nocturn şi sezonier al atacurilor.
În esenţă, cefaleea Cluster (în ciorchine) este o afecţiune cronică, ce poate să dureze toată viaţa şi pentru care nu se cunoaşte (încă) un tratament curativ. Durerea din timpul atacului vă poate afecta temporar, dar nu determină o afectare fizică permanentă şi nici nu poate genera alte boli. Important de reţinut este faptul că cefaleea de tip Cluster este, de obicei, rezistentă la analgezicele obişnuite, deoarece efectul acestora apare mai lent.Vestea bună este că există, totuşi, anumite medicamente, care pot ameliora sau preveni apariţia puseelor dureroase.
Astfel, sumatriptanul (Imitrex, Imigran), în formă injectabilă determină vasoconstricţia cerebrală. Derivaţii de ergotamină (dihidroergotamina D.H.E-45) determină constricţia vaselor cerebrale şi ale scalpului. Acest lucru este eficient în cazul anumitor persoane, dar dozele trebuie limitate pentru a evita efectele adverse, în special senzaţia de greaţă. Acest tip de medicaţie se poate utiliza, de asemenea, pentru prevenirea crizelor.
* Inhalarea de oxigen 100% ameliorează deseori simptomatologia şi poate fi, de cele mai multe ori, cel mai eficient tratament al acestui tip de cefalee, cu apariţie nocturnă.
* Şi medicaţia preventivă poate fi de folos pentru diminuarea frecvenţei şi severităţii cefaleei de tip Cluster, dar şi pentru creşterea eficienţei medicaţiei analgezice, în timpul atacului. Exemple: Methysergid maleat - folosit pentru controlul şi prevenirea atacurilor, inhibă activitatea serotoninei şi blochează eliberarea de histamină din celule. Se administrează în perioadele dureroase, dozele scăzându-se în timpul remisiunii. Carbonatul de litiu - unul dintre efectele acestui compus este blocarea acţiunii serotoninei la nivel cortical. El poate fi eficient în cursul fazei cronice a cefaleei de tip Cluster. Blocanţii canalelor de calciu - medicamentele de genul verapamilului (Isoptin, Falicard) relaxează musculatura netedă a vaselor sanguine şi pot fi eficiente în prevenirea atacurilor dureroase, în cazul multor persoane. Tratamentul poate fi continuat timp de 3-4 săptămâni de la primul atac, apoi va fi scos progresiv.
* Corticosteroizii (medicamentele de tipul Prednisonului) pot fi de ajutor în oprirea unui atac de cefalee Cluster. Această medicaţie poate fi prescrisă în cazul unui debut recent al durerii sau dacă prezentaţi frecvent atacuri de scurtă durată, urmate de lungi perioade de remisiune.
Din punct de vedere al medicinei naturiste, se poate veni în ajutorul medicaţiei alopate, prin administrarea următoarelor remedii:
* Ghimbir (1 linguriţă rasă de pulbere, înainte de mese) inhibă prostaglandinele eliberatoare de proteine inflamatorii (peptide) pe cale aferentă - traiectul cerebel - nerv trigemen.
* Magneziu (2x1 pliculeţe pulbere de magneziu, dimineaţa şi seara) - acţionează benefic prin relaxarea musculaturii netede vasculare şi stimularea vasodilataţiei cerebrale.
* Extract din Corn de secară - este, practic, un extract natural dintr-o ciupercă ce parazitează secara şi din care se obţin derivaţi de ergotamină. Se administrează conform prospectului. Se mai pot folosi şi remedii obţinute din Gheara-diavolului, scoarţă de Salcie, uleiuri volatile (intern şi extern) de Levănţică, Mentă sau Granat, alcool camforat (masaje ale cefei).
În încheiere, trebuie menţionat că multe produse alimentare conţin tiramină, un compus chimic care irită vasele sanguine cerebrale şi, ca atare, acestea ar trebui restricţionate. Cele mai incriminate declanşatoare sunt: ciocolata, citricele, brânza, cafeina, varza acră, heringii, extractele de drojdie şi, în general, toate alimentele fermentate.
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Ce putem face pentru a stopa ciroza cu hepatită C?"
(Răspuns pentru CRISTINA BĂRĂRIU, F. AS nr. 1028)
În afară de metodele oferite de medicina alopată, pot fi luate unele măsuri importante pentru abordarea acestei tulburări:
* Prevenţie - prin evitarea sângelui şi a produselor sanguine. Această măsură este importantă în special pentru cei care lucrează în domeniul Sănătăţii.
* Dietă - un regim bogat în vegetale şi fructe este esenţial. Chiar şi culoarea naturală a lor - verde - întăreşte energia ficatului. (Unii recomandă extras de ficat, în cantităţi mici.)
* Alcoolul este de evitat. De asemenea, consumul drogurilor ilicite, mai ales cele injectabile. Fumatul constituie un factor ce slăbeşte energia ficatului.
* Somnul şi odihna sunt foarte importante pentru procesul de refacere. Ele combat senzaţia de oboseală, care este unul dintre simptomele bolii.
* Exerciţiul fizic ajută la redobândirea tonusului corporal. Astfel creşte energetic şi corpul.
* Masaj, Yoga, gimnastică Tai chi - ajută la calmarea mentală, stimulează sistemul imunitar, echilibrează energiile organismului şi contribuie, prin urmare, la refacerea corpului.
* Urina proprie este o metodă controversată. Se bazează pe principiul că elementele ce pot ajuta la repararea corpului sunt eliminate prin urină, iar consumul lor din urină creşte concentraţia lor în corp. Cei care pot practica urinoterapia trebuie să-şi amintească de faptul că multe medicamente sunt eliminate în urină şi, în aceste situaţii, se poate produce o toxicitate medicamentoasă. Aşadar, verificaţi medicamentele pe care le consumaţi înainte.
* Plantele medicinale cum ar fi lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) pot îmbunătăţi funcţia hepatică, mai ales în insuficienţa hepatică şi cancerul hepatic (atenţie, în cantităţi mari poate provoca hipotensiune); Silymarina (Silybum marianum) are efect în cancerul hepatic, putând reduce încărcarea virală şi încetinind evoluţia cirozei.
* Acupunctură - ajutând la echilibrarea energetică, ar putea ameliora simptomele şi poate chiar împiedica evoluţia bolii. Meridianele Ficat, Vezică biliară, Rinichi şi Plămân ar putea fi de folos.
* Homeopatie - există un număr mare de remedii utile pentru problemele hepatice, inclusiv Caardus marianus, Chelidonium majus, Mercurius solubilis, Lycopodium, Nux vomica. Totuşi, cele mai bune remedii rezultă din consultaţii individualizate la un medic specialist, ce pot duce la rădăcina tulburării.
Vă urez succes!
VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timişoara
"Cum să-mi vindec fetiţa, care are o cicatrice adâncă la încheietura mâinii?"
(Răspuns pentru ADINA RALUCA TIU, F. AS nr. 1029)
Vă propun să încercaţi aplicaţii locale cu unguentul Epitelin, realizat pe baze naturiste de firma Exhelios din Timişoara, un unguent ieftin, dar deosebit de eficient, pe care îl găsiţi în farmacii sau la magazinele de produse naturiste.
Spre deosebire de unguentul cu gălbenele, pe care l-aţi utilizat, acest unguent are o compoziţie mai complexă, de natură a-i spori eficacitatea, conţinând în plus pe lângă principiile biologic active din gălbenele şi cele din muşeţel şi luminiţa-nopţii.
Aşa cum menţionează firma producătoare, acest unguent are o acţiune epitelizantă, regenerantă, cicatrizantă, emolientă, antiinflamatoare, antiseptică, nutritivă, combinaţia celor 3 extracte din plante în concentraţii bine determinate realizând un complex bioactiv care conferă cremei proprietăţi regenerante şi hrănitoare deosebite. Crema este indicată pentru tratarea plăgilor, a rănilor, escarelor, arsurilor termice, chimice sau solare, a înţepăturilor de insecte, degerăturilor, eczemelor, vindecarea şi regenerarea pielii fiind mult accelerată. Sper să se dovedească eficace şi în cazul relatat de dvs.
"Am mâna umflată în urma unei operaţii la sânul stâng"
(Răspuns pentru AURELIA - Târgu Mureş, F. AS nr. 1030)
Până la clarificarea de către un medic competent a cauzei reale a umflării mâinii în urma operaţiei la sân şi a extirpării ganglionilor axilari, vă recomand să încercaţi aplicaţii locale cu două produse realizate pe baze naturiste, de firma Exhelios din Timişoara, care conţin ca un constituent de bază extract de spânz, deosebit de eficient în asemenea situaţii, acţionând puternic asupra ameliorării circulaţiei sanguine.
Este vorba de Loţiunea relaxantă cu spânz, mai cunoscută în farmacii sub vechea denumire de Loţiune Doctor Boici cu spânz şi de unguentul Stimuven Plus, care se prezintă sub două variante şi anume Stimuven Plus Cremă şi Stimuven Plus Gel, ambele la fel de eficace, cu precizarea că gelul este mai uşor şi mai rapid absorbit de piele. Aceste produse le puteţi găsi în farmacii sau la magazinele de produse naturiste. Sunt convins că se vor dovedi utile şi în cazul dvs.