Răspuns pentru BOTA GABRIEL, F. AS nr. 1056 - "Tata are de 6 ani sindrom Cluster Headache"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Spre deosebire de migrene, care apar mai frecvent la femei, acest tip de cefalee (Cluster) afectează cu prioritate bărbații și este în strânsă legătură cu unele substanțe chi­mice prezente în creier și cu anumiți nervi cranieni, care determină fenome­nul de vasodilatație cerebrală. Totodată, o activitate anormală a hipotalamusului ar putea sta la baza caracterului nocturn și sezonier al atacurilor.
În esență, cefaleea Cluster (în ciorchine) este o afecțiune cronică, ce poate să dureze toată viața și pentru care nu se cunoaște (încă) un tratament curativ. Durerea din timpul atacului vă poate afecta temporar, dar nu determină o afectare fizică permanentă și nici nu poate genera alte boli. Important de reținut este faptul că cefaleea de tip Cluster este, de obicei, rezis­tentă la analgezicele obișnuite, deoarece efectul aces­tora apare mai lent.Vestea bună este că există, totuși, anumite medicamente, care pot ameliora sau preveni apariția puseelor dureroase.
Astfel, sumatriptanul (Imitrex, Imigran), în formă injectabilă determină vasoconstricția cerebrală. Deri­vații de ergotamină (dihidroergotamina D.H.E-45) determină constricția vaselor cerebrale și ale scalpului. Acest lucru este eficient în cazul anumitor persoane, dar dozele trebuie limitate pentru a evita efectele ad­verse, în special senzația de greață. Acest tip de me­dicație se poate utiliza, de asemenea, pentru pre­venirea crizelor.
* Inhalarea de oxigen 100% ameliorează deseori simptomato­logia și poate fi, de cele mai multe ori, cel mai eficient tratament al acestui tip de cefalee, cu apariție nocturnă.
* Și medicația preventivă poate fi de folos pentru diminuarea frec­venței și severității cefaleei de tip Cluster, dar și pentru creșterea efi­cienței medicației analgezice, în timpul atacului. Exemple: Methy­sergid maleat - folosit pentru con­trolul și prevenirea atacurilor, inhi­bă activitatea serotoninei și blo­chează eliberarea de histamină din celule. Se administrează în perioadele dureroase, do­zele scăzându-se în timpul remisiunii. Carbonatul de litiu - unul dintre efectele acestui compus este blo­carea acțiunii serotoninei la nivel cortical. El poate fi eficient în cursul fazei cronice a cefaleei de tip Cluster. Blocanții canalelor de calciu - medicamentele de genul verapamilului (Isoptin, Falicard) relaxează mus­culatura netedă a vaselor sanguine și pot fi efi­ciente în prevenirea atacurilor dureroase, în cazul multor persoane. Tratamentul poate fi continuat timp de 3-4 săptămâni de la primul atac, apoi va fi scos pro­gresiv.
* Corticosteroizii (medicamentele de tipul Predni­sonului) pot fi de ajutor în oprirea unui atac de cefalee Cluster. Această medicație poate fi prescrisă în cazul unui debut recent al durerii sau dacă prezentați frec­vent atacuri de scurtă durată, urmate de lungi peri­oade de remisiune.
Din punct de vedere al medicinei naturiste, se poa­te veni în ajutorul medicației alopate, prin admi­nistra­rea următoarelor remedii:
* Ghimbir (1 linguriță rasă de pulbere, înainte de mese) inhibă prostaglandinele eliberatoare de proteine inflamatorii (peptide) pe cale aferentă - traiectul cere­bel - nerv trigemen.
* Magneziu (2x1 pliculețe pulbere de magneziu, dimineața și seara) - acționează benefic prin relaxarea musculaturii netede vasculare și stimularea vasodi­latației cerebrale.
* Extract din Corn de secară - este, practic, un extract natural dintr-o ciupercă ce parazitează secara și din care se obțin derivați de ergotamină. Se adminis­trează conform prospectului. Se mai pot folosi și re­medii obținute din Gheara-diavolului, scoarță de Salcie, uleiuri volatile (intern și extern) de Levănțică, Mentă sau Granat, alcool camforat (masaje ale cefei).
În încheiere, trebuie menționat că multe produse alimentare conțin tiramină, un compus chimic care irită vasele sanguine cerebrale și, ca atare, acestea ar trebui restricționate. Cele mai incriminate declanșa­toare sunt: ciocolata, citricele, brânza, cafeina, varza acră, heringii, extractele de drojdie și, în general, toate alimentele fermentate.
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Ce putem face pentru a stopa ciroza cu hepatită C?"
(Răspuns pentru CRISTINA BĂRĂRIU, F. AS nr. 1028)


Stimată doamnă, hepatita C este o infecție cauzată de virusul hepatitei C (VHC). Este una dintre cele mai grave infecții din grupul hepatitelor virale. Transmisia este, de regulă, prin sângele sau produsele sângelui. Mai rar prin contact sexual, mai ales dacă acesta se petrece în cadrul cuplurilor monogame. De regulă, nu sunt simptome de infecție, până când, după ani sau decenii, apar complicații cum ar fi ciroză, cancer he­patic sau insuficiență hepatică.
În afară de metodele oferite de me­dicina alopată, pot fi luate unele măsuri importante pentru abordarea acestei tulburări:
* Prevenție - prin evitarea sângelui și a produselor sanguine. Această mă­sură este importantă în special pentru cei care lucrează în domeniul Sănătății.
* Dietă - un regim bogat în vegetale și fructe este esențial. Chiar și culoarea naturală a lor - verde - întă­rește energia ficatului. (Unii recomandă extras de ficat, în cantități mici.)
* Alcoolul este de evitat. De asemenea, consumul drogurilor ilicite, mai ales cele injectabile. Fumatul constituie un factor ce slăbește energia ficatului.
* Somnul și odihna sunt foarte importante pentru procesul de re­fa­cere. Ele combat senzația de obo­sea­lă, care este unul dintre simptomele bolii.
* Exercițiul fizic ajută la redo­bândirea tonusului corporal. Astfel crește energetic și corpul.
* Masaj, Yoga, gimnastică Tai chi - ajută la calmarea mentală, sti­mulează sistemul imunitar, echili­brea­ză energiile organismului și con­tribuie, prin urmare, la refacerea cor­pului.
* Urina proprie este o metodă controversată. Se bazează pe princi­piul că elementele ce pot ajuta la re­pararea corpului sunt eliminate prin urină, iar consu­mul lor din urină crește concentrația lor în corp. Cei care pot practica urinoterapia trebuie să-și amintească de faptul că multe medicamente sunt eliminate în urină și, în aceste situații, se poate produce o toxicitate medi­ca­men­toasă. Așadar, verificați medicamentele pe care le consumați înainte.
* Plantele medicinale cum ar fi lemnul-dulce (Glycyrrhi­za glabra) pot îmbunătăți funcția hepa­tică, mai ales în insuficiența hepatică și cancerul he­patic (atenție, în cantități mari poate provoca hipoten­siune); Silymarina (Silybum marianum) are efect în cancerul hepatic, putând reduce încărcarea virală și încetinind evoluția cirozei.
* Acupunctură - ajutând la echilibrarea energetică, ar putea ameliora simptomele și poate chiar împiedica evoluția bolii. Meridianele Ficat, Vezică biliară, Ri­nichi și Plămân ar putea fi de folos.
* Homeopatie - există un număr mare de remedii utile pentru problemele hepatice, inclusiv Caardus marianus, Chelidonium majus, Mercurius solubilis, Lycopodium, Nux vomica. Totuși, cele mai bune reme­dii rezultă din consultații individualizate la un medic specialist, ce pot duce la rădăcina tulburării.
Vă urez succes!

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara

"Cum să-mi vindec fetița, care are o cicatrice adâncă la încheietura mâinii?"
(Răspuns pentru ADINA RALUCA TIU, F. AS nr. 1029)


Vă propun să încercați aplicații locale cu unguen­tul Epitelin, realizat pe baze naturiste de firma Exhe­lios din Timișoara, un unguent ieftin, dar deosebit de eficient, pe care îl găsiți în farmacii sau la magazinele de produse naturiste.
Spre deosebire de unguentul cu gălbenele, pe care l-ați utilizat, acest unguent are o compoziție mai com­plexă, de natură a-i spori eficacitatea, conținând în plus pe lângă principiile biologic active din gălbenele și cele din mușețel și luminița-nopții.
Așa cum menționează firma producătoare, acest unguent are o acțiune epitelizantă, regenerantă, cica­trizantă, emolientă, antiinflamatoare, antiseptică, nutri­tivă, combinația celor 3 extracte din plante în con­centrații bine determinate realizând un complex bioac­tiv care conferă cremei proprietăți regenerante și hră­ni­toare deosebite. Crema este indicată pentru tratarea plăgilor, a rănilor, escarelor, arsurilor termice, chimice sau solare, a înțepăturilor de insecte, degerăturilor, ec­zemelor, vindecarea și regenerarea pielii fiind mult accelerată. Sper să se dovedească eficace și în cazul relatat de dvs.

"Am mâna umflată în urma unei operații la sânul stâng"
(Răspuns pentru AURELIA - Târgu Mureș, F. AS nr. 1030)


Până la clarificarea de către un medic competent a cauzei reale a umflării mâinii în urma ope­rației la sân și a extirpării ganglionilor axilari, vă reco­mand să încercați aplicații locale cu două produse realizate pe baze naturiste, de firma Exhelios din Timi­șoa­ra, care conțin ca un constituent de bază extract de spânz, deosebit de eficient în asemenea situații, acționând puternic asu­pra ameliorării circu­lației sanguine.
Este vorba de Loțiunea relaxantă cu spânz, mai cunoscută în farmacii sub vechea denumire de Loțiune Doctor Boici cu spânz și de unguentul Stimuven Plus, care se prezintă sub două variante și anume Stimuven Plus Cremă și Stimuven Plus Gel, ambele la fel de eficace, cu precizarea că gelul este mai ușor și mai rapid ab­sorbit de piele. Aceste produse le puteți găsi în farma­cii sau la magazinele de produse naturiste. Sunt con­vins că se vor dovedi utile și în cazul dvs.