Imunitatea de primăvară

Natasa Galche
- Leacuri tradiționale rusești și orientale -

Toată lumea se bucură că vine, în sfârșit, primăvara. Dar trecerea dintre anotimpuri ne pune organismul la încercare și ne confruntăm cu o mulțime de boli: răceală de primăvară, alergii, sensibilitate față de schimbările meteo, nevroze etc. Toate acestea aduc în discuție sistemul imunitar, despre care ne-am propus să vorbim din nou, dar de data asta din perspectiva remediilor populare rusești și orientale, care se bucură și astăzi de mare atenție.

Test pentru sistemul imunitar

Vă invităm să parcurgeți testul următor, acordând următorul punctaj: pentru fiecare afirmație cu care sunteți în totalitate de acord, câte 10 puncte o pentru afirmațiile cu care sunteți parțial de acord - 5 puncte o iar pentru cele cu care nu sunteți de acord - 0 puncte.
1. Răcesc de mai mult de patru ori pe an.
2. Consum mai puțin de 300 g de legume și fructe pe zi.
3. Întotdeauna lucrez până la epuizare, iar noaptea dorm prost.
4. Sunt irascibil și mă enervez ușor.
5. Am pielea uscată și descuamată, iar unghiile sunt casante.
6. Dimineața mă trezesc foarte obosit, deși mă culc la timp.
7. Am o slujbă de birou, o viață sedentară, aproape niciodată nu merg pe jos.
8. Am probleme cu greutatea (fie lipsă, fie exces).
9. Am întotdeauna mâinile și picioarele reci.
10. Am amigdalele scoase.
11. Îmi place foarte mult să stau la plajă: vara stau la soare, până devin ciocolatiu, iar în timpul iernii, merg în mod regulat la solar.
12. În sarcina mea cad toate treburile casnice, obosesc foarte tare.
13. Fumez.
14. În timpul zilei casc des și aș vrea să ajung cât mai repede în pat.
15. Locuiesc într-un oraș poluat.
16. Sufăr de o boală cronică.
17. Sufăr de alergie.
18. Mi-e greu să ies din casă și să-mi petrec seara cu prietenii în oraș.
19. Răceala se prinde ușor de mine, e suficient ca cineva să strănute lângă mine și sunt bolnav.
20. Odată ce încep să tușesc, mult timp nu mă mai opresc.

Aprecierea punctajului

* De la 0 la 60 de puncte: puteți fi complet liniștit! Sistemul dvs. imunitar este stabil. În gene­ral, bolile vă ocolesc, iar când le contractați, trec fără com­pli­cații.
* De la 61 la 125 de puncte: sistemul dvs. imu­nitar se încadrează în limitele normale. Nu aveți încă motive de îngrijorare. Pentru ca imu­nitatea să rămână stabilă, trebuie să mențineți un stil de viață sănătos: hrană bazată pe legume și fructe, bogată în minerale și vitamine; somnul profund la ore fixe și exer­cițiile fizice zilnice pot face minuni. Este indicat ca odată cu venirea primăverii să înce­peți să luați și polivita­mine.
* Peste 125 puncte: fiți atenți! Sistemul dumnea­voas­tră imunitar și starea generală de sănătate lasă mult de dorit. Trebuie să consultați cât mai grabnic un medic generalist sau un specialist în imunologie. Nu încercați să vă restabiliți singur, luând pastile "după ureche", fără să cereți sfatul unui specialist.

Dieta rusească de primăvară

Chiar și la oamenii sănătoși, din cauza insufi­ci­enței de lumină solară și a lipsei de vitamine, sistemul imunitar se clatină primăvara. În regiunile din Siberia, după iernile lungi și cumplit de geroase, toți oamenii simțeau nevoia să-și întărească organismul, pentru a putea lupta cu bolile specifice primăverii, când, odată cu încălzirea, virușii și bacteriile se înmulțesc.

Dieta cu sucuri roșii

Această dietă cu suc trebuie urmată timp de trei săptămâni. Se consumă suc proaspăt, obținut din orice fruct roșu (cireșe, vișine, căpșuni, struguri, rodii, afi­ne) ori legume (sfeclă roșie, morcovi, varză roșie). Lo­cui­to­rii Siberiei susțin că cel mai eficient este sucul de rodii.
Schema de tratament: în prima săptămână se consumă o jumătate de cană de suc, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. În cea de-a doua săptămână - aceeași jumătate de cană, dar de două ori pe zi, iar în cea de-a treia săptămână - o dată pe zi, între mese. După zece zile de pauză, dieta poate fi reluată.

Alimente energizante

1. Câte o lingură de stafide, caise deshidratate (mărunțite) și miez de nucă (mărunțit) se ames­tecă cu o lingură de miere de albine și sucul de la o jumătate de lămâie. Se administrează câte o lingură de preparat, de trei ori pe zi, la primele simptome ale răcelii sau de câte ori vă simțiți slăbit.
2. Două lămâi, un kilogram de morcovi, un kilo­gram de mere, o jumătate de kilogram de caise uscate, 300 g de stafide și cinci linguri de miere de albine se prepară în felul următor. Morcovii și merele se dau pe răzătoarea cu găuri mici, caisele uscate și stafi­dele se dau prin mașina de tocat carne, iar lămâile se storc. Pasta obținută se omogenizează bine cu mierea și se toarnă într-un recipient cu capac. Amestecul se poate păstra la frigider. Se administrează de trei ori pe zi câte o lingură sau cel mult două.
3. O jumătate de kilogram de caise ori prune uscate, date prin mașina de tocat, un pahar de miez de nucă măcinată, 2-3 mere cu tot cu coajă, tăiate în cubulețe, se amestecă bine într-o cratiță. Se adaugă o jumătate de pahar cu apă și o jumătate de kilogram de zahăr. Se fierbe la foc mic, până ce fructele devin moi. După răci­re, se pune compoziția într-un borcan. Se adminis­trează câte o lingură, înainte de mesele princi­pale.

Fiertură din tărâțe de grâu

Peste o lingură de tărâțe de grâu sau secară se toarnă două căni de apă. Se fierbe la foc mic, timp de 30 de minute, după care se trage de pe foc și se adaugă o lingură de miere. Se administrează câte 50 g, de trei ori pe zi.

Ceai din angelică - planta îngerilor

Se spune că angelica este o plantă dăruită de către îngeri oamenilor, spre vindecarea bo­lilor. Ea însă nu poate fi culeasă și administrată decât de către cei cu sufletul și min­tea curate. Ceaiul de angelică îmbunătățește compoziția și circulația sângelui, forti­fică stomacul, dezinfectează intestinele, întărește siste­mul imunitar.
Mod de preparare: Peste o lingură de pulbere de rădăcină de angelică se toarnă o cană de apă clocotită. Cana se pune într-un alt vas cu apă și se fierbe la baie de abur, timp de 20 de minute, după care se strecoară. Se consumă câte un sfert de cană, de trei ori pe zi, îna­in­te de masă. Ceaiul nu trebuie utilizat timp îndelungat.

Baie rusească

Acest gen de baie este un tonic excelent, înlătură simptomele răcelii și face să dispară ca prin minune vertijul și durerile de cap.
Ingrediente: o parte frunze de merișor și de zmeur și trei părți frunze de coacăz, trei părți frunze și fructe de cătină și măceșe. Toate ingredientele se pun direct în cada de baie, în apa potrivită pentru îmbăiere. Este indicat să vă frecționați ușor corpul cu frunze și fructe după ce s-au înmuiat ușor. Relaxați-vă în această apă cel puțin 10 minute.

Masaj oriental pentru întărirea sistemului imunitar

Adoptat de la locuitorii Rusiei Orientale, s-a răs­pândit în toate zonele din Rusia, fiind practicat în pe­rioada Uniunii Sovietice în toate grădinițele și școlile, înaintea orelor de curs, după gimnastica de în­viorare. Tehnica protejează organismul de răceli și gripe, întă­rește sistemul imunitar și crește re­zistența organis­mului la infecții. Este recomandat să se efectueze de trei ori pe zi, dar cu precădere dimineața, imediat după trezire. Cu vârful dege­tului arătător sau mijlociu se fac nouă mișcări cir­cu­lare în sensul acelor de ceasornic, timp de 30 de secunde, și nouă mișcări în sens invers acelor de ceasornic, timp de alte 30 de secunde.
Punctele de masaj: * la ca­petele interioare ale sprâncenelor (punctele 1 și 2); * în părțile late­ra­le ale nărilor (punctele 3 și 4); * în adâncitura de la baza nasului (punc­tul 5); * în adâncitura dintre buza inferioară și bărbie (punctul 6).
Prin presare, căutați acel punct ușor dureros. Acela este locul co­rect ce trebuie masat.

Leacuri tibetane

Amestec din plante

Se ia următorul amestec din plante, în părți egale: rozmarin sălbatic, melisă, rădăcină de valeriană, co­nuri de hamei, flori de tei, sovârf, talpa-gâștei și se­mințe de coriandru. Amestecul se fierbe într-un ibric în prealabil opărit. La o lingură cu vârf de amestec, se pune o jumătate de litru de apă. După fierbere, ibricul se învelește într-un prosop și se lasă la răcit peste noapte. Această porție trebuie consumată într-o singură zi, în două-trei doze.
În afară de întărirea sistemului imunitar, acest ceai reglează aritmia și palpitațiile inimii și este benefic sistemului vascular.

Băutură cu aloe vera

Ingrediente: 100 ml de suc de aloe vera, 500 g de nuci pisate, 300 grame de miere, zeama de la patru lămâi și un pahar de votcă. Totul se amestecă foarte bine și se lasă timp de 48 de ore într-un loc întunecos. Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.

Decoct din măceșe

Datorită conținutului ridicat de vitamina C, tranda­fi­rul sălbatic este recunoscut ca fiind una dintre cele mai bune modalități de a menține imunitatea ridicată. Peste două linguri de măceșe uscate și tocate mărunt se toarnă o jumătate de litru de apă. Se fierbe timp de 15 minute la foc mic și se lasă la infuzat timp de 24 de ore. Se consumă după bunul plac, cu o linguriță de mie­re sau o linguriță de coniac.

Compot din plante și fructe de pădure

Peste cinci linguri de frunze mărunțite de melisă, mentă, salvie și flori de castan se toarnă un litru de apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat. După două ore, se strecoară. Separat, se pun într-o oală un kilo­gram de coacăze negre, căline, vișine, căpșuni, afine (iarna puteți folosi orice fructe de pădure congelate sau uscate) cu doi litri de apă. Se fierb timp de 15 minute, la foc moderat. În acest compot se adaugă infuzia de plante și preparatul se pune din nou la fiert până dă într-un clocot. Se păstrează în recipiente de sticlă în­chisă la culoare, în frigider. Se bea câte o ceașcă, o dată pe zi. După preferință, se poate adăuga miere.