Stimată doamnă,
În primul rând, doresc să vă mulţumesc pentru cuvintele de apreciere formulate la adresa mea, apărute în "Formula AS" nr. 1051, şi să vă asigur că şi pe mai departe voi încerca să pun la dispoziţia cititorilor revistei materiale şi răspunsuri temeinic documentate, în încercarea de a le veni în ajutor, din punct de vedere medical.
Revenind la problemele de sănătate cu care vă confruntaţi, trebuie spus că menopauza, inclusiv cea indusă chirurgical (cazul dvs.), este un stadiu al vieţii fiecărei femei şi nu o boală. Încetarea ciclurilor menstruale, valurile de căldură (bufeuri), insomnia, astenia (oboseala) accentuată, tulburările de dispoziţie (uneori chiar depresie), osteoporoza însoţită de dureri osoase (mai frecvent în postmenopauză) etc., sunt tot atâtea semne neplăcute, dar fireşti pentru stadiul de viaţă în care vă găsiţi. Dar chiar dacă problemele de menopauză sunt, în general, autolimitate şi nu pun în pericol major viaţa, creşterea riscului de apariţie a unor afecţiuni, cum sunt osteoporoza sau boala arterelor coronare (şi nu numai), impune unele modificări în stilul de viaţă, asociate cu tratamente adecvate, ambele utile pentru un bun control al simptomelor menopauzei.
O dietă echilibrată, săracă în grăsimi saturate şi colesterol, dar bogată în calciu şi în alte oligoelemente provenite din produse lactate şi legume verzi, exerciţiul fizic regulat, menţinerea unei greutăţi normale (combaterea riscului de apariţie a bolii coronariene), controlul stresului şi, eventual, un tratament de substituţie hormonală (alopat sau naturist), pot contribui substanţial la ameliorarea stării generale şi vă pot ajuta să vă adaptaţi mai uşor la simptomele şi la complicaţiile determinate de menopauză.
Tratamentul alopat al simptomelor şi posibilelor complicaţii consecutive menopauzei este mult prea vast pentru a fi schematizat în câteva rânduri şi, de aceea, nu voi insista asupra lui, mai ales că acesta poate fi prescris de orice medic specialist din oraşul în care locuiţi. Totuşi, este important să ştiţi că tratamentul de substituţie hormonală (TSH) trebuie să ţină cont, în cazul dvs., de faptul că aţi suferit o histerectomie totală, caz în care administrarea estrogenilor se va face în absenţa medicamentelor progestative. Mai mult, deoarece nu mai aveţi uter, nu trebuie să vă faceţi griji în legătură cu creşterea riscului de cancer endometrial, chiar dacă, să spunem, vi s-ar administra Tamoxifen ca măsură profilactică, pentru combaterea riscului de cancer de sân.
În ceea ce priveşte abordarea unui tratament naturist, care să vizeze, punctual, stările neplăcute prin care treceţi (oboseală, insomnie, dureri osoase) sunt foarte multe lucruri de spus şi de aceea v-aş ruga să mă contactaţi telefonic, pentru soluţionarea lor. Până atunci, vă recomand ca măsură de primă instanţă utilizarea produsului naturist Remifemin, tablete. Este prima opţiune sigură de tratament în încercarea de a ameliora tulburările emoţionale şi neurovegetative induse de încetarea funcţiei ovariene. Produsul conţine extract vegetal de Cimicifuga racemosa, plantă ale cărei principii active o fac ideală în tratarea tulburărilor de menopauză (bufeuri, insomnie, oboseală, iritabilitate etc.). Trebuie să ştiţi că efectele administrării de Remifemin nu se fac simţite imediat, fiind nevoie de minimum două săptămâni de tratament (o capsulă, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara), pentru ca starea generală să se amelioreze. Să auzim numai de bine!
EUGEN GIURGIU -biolog, Alba Iulia, tel 0741/92.88.80
"Tatăl meu are depuneri de calciu la genunchi"
(Răspuns pentru CARMEN BIBIC - Edmonton, Canada, F. AS nr. 560)
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutriţie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Cum să scap de Papilloma Virus?"
(Răspuns pentru LUMINIŢA, F. AS nr. 994)
În momentul de faţă, se ştiu foarte puţine despre cum sau când ne putem infecta cu HPV. Transmiterea se face îndeosebi prin contact sexual cu o persoană infectată. Femeile pot fi expuse infecţiei cu HPV şi să nu prezinte displazie sau condiloame timp de mulţi ani. Femeile şi bărbaţii pot fi, de asemenea, infectaţi cu HPV fără să ştie acest lucru, neprezentând niciun fel de semn sau simptom. Unele tipuri de HPV cauzează condiloame tegumentare comune (veruci), localizate la nivelul mâinilor şi tălpilor picioarelor. Aceste tipuri de HPV nu produc condiloame genitale (vegetaţii).
Pentru a reduce riscul de transmitere şi contaminare cu virusul HPV se recomandă:
reducerea numărului de parteneri sexuali
evitarea partenerilor sexuali care au avut un număr mare de parteneri sexuali
utilizarea prezervativului (prezervativul asigură protecţie împotriva majorităţii bolilor cu transmitere sexuală; însă nu poate asigura o protecţie 100% împotriva HPV, deoarece nu împiedică în totalitate contactul cu pielea la nivel genital)
evitarea contactului sexual cu parteneri care prezintă condiloame vizibile la nivel genital
vaccinarea împotriva HPV, recomandată femeilor, înainte de începerea vieţii sexuale
Ca tratament, vă recomand produse naturiste şi homeopatice care, administrate pe o perioadă de 3-6 luni, acţionează asupra sistemului imunitar, determinându-l să anihileze virusul:Intern: Tonic imunitar "E-lite", Tonic antitum "E-lite", Imunostim, Curcumin, Biosept, Influrex;
Local: Superforte Ovulin.
Superforte Ovulin este un produs natural, ce ajută la atenuarea manifestărilor în dereglările aparatului genital la femei. Are acţiune antiinflamatorie, antitumorală, antiinfecţioasă, decongestivă, calmantă, cicatrizantă, trofică, antimicotică, reglatoare hormonală, reglează pH-ul vaginal. Reglează şi nivelul hormonal; previne şi ameliorează simptomele precoce ale afectării aparatului genital la femei; Are efecte pozitive în cazurile de infecţii, inflamaţii, chisturi şi fibroame la nivelul aparatului genital feminin. Este recomandat în afecţiuni precum candida, trichomonas, E-coli, cistită, rană pe colul uterin, metroanexită acută şi cronică, chist ovarian, fibrom uterin, cancer de col uterin, polip vaginal şi uterin, tumoră în zona genitală, vaginită, infecţie cu Papilloma Virus, dereglări menstruale, sterilitate, micoze, fibromastoză.Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Cum poate băiatul meu să evite o a treia operaţie la o unghie încarnată?"
(Răspuns pentru INGRID SCURTU, F. AS nr. 1025)
Unghia încarnată este o suferinţă frecvent întâlnită. Cel mai des afectată este unghia degetului mare. Printre cauzele acestei probleme se pot număra: traumatismul la nivelul unghiei, tăierea prea scurtă a unghiilor, încălţămintea strâmtă, conformaţia prea curbată a unghiei.
Simptomele ce anunţă unghie încarnată includ: dureri în zona unghială, roşeaţă în zona unghială, puroi lângă unghie, umflarea degetului în zona unghială, creşterea pielii deasupra unghiei.
Complicaţiile includ infecţii severe, inclusiv ale oaselor degetului, gangrenă ce poate necesita amputarea degetului. Complicaţiile sunt mai des întâlnite la cei cu diabet zaharat, din cauza unei lipse de sensibilitate la nivelul picioarelor, precum şi o circulaţie sanguină precară. În afara tratamentelor clasice cu antibiotice şi analgezice, este, câteodată, necesară o intervenţie chirurgicală, pentru a scoate porţiunea unghiei afectate.
Abordările naturiste includ următoarele:
Evitaţi încălţămintea strânsă. Aceasta pune presiune pe degete, schimbând conformaţia unghiilor, astfel crescând riscul încarnării lor. Ideal, pantofii să aibă un toc de maximum 2,5 cm, să fie laţi la vârf (mai laţi decât lăţimea degetelor), cu tălpi ferme, dar şi moi. Pentru cei cu diabet zaharat şi cu o lipsă de sensibilitate la nivelul degetelor, un întăritor de metal sau din alt material tare poate proteja vârful degetelor de un traumatism cotidian.
În stadiile precoce, o bucată de pansament sau de vată poate fi pusă sub colţul unghial, pentru a-l ridica pe acesta deasupra pielii şi astfel să atenueze efectul încarnării. De asemenea, în stadiile incipiente, pacienţii ar putea beneficia de băi calde, la nivelul picioarelor, cu pelin sau muşeţel. Acestea pot ameliora simptomele. Dar dacă simptomele nu se ameliorează în 12-24 ore, trebuie consultat un medic.
Tăierea corectă a unghiilor include evitarea folosirii foarfecelor. Există cleşti de unghii, având formă de foarfece, dar cu vârfurile rotunjite, care pot fi folosite pentru tăierea unghiilor. Tăierea trebuie să fie doar la nivelul vârfului degetului, căci prea adânc duce la tendinţa încarnării. De asemenea, deşi se recomandă tăiere dreaptă, eu aş recomanda să se taie puţin şi colţurile laterale (locurile cel mai dispuse încarnării), folosind cleştii descrişi mai înainte.
Acupunctura, prin stimularea meridianului ficat, în primul rând, dar şi a meridianelor splină, pancreas şi rinichi, ar putea ajuta la normalizarea creşterii unghiale.
În afară de remediile constituţionale, individualizate, unele remedii cum ar fi nitric acidum, silicea, thuja, pot fi de folos pentru unghiile încarnate.
Vă urez succes!