Răspuns pentru SIMONA, F. AS nr. 1052 - "După histerectomie, sufăr de oboseală cronică, dureri de oase, insomnie"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Stimată doamnă,
În primul rând, doresc să vă mulțumesc pentru cu­vin­tele de apreciere formulate la adresa mea, apărute în "Formula AS" nr. 1051, și să vă asi­gur că și pe mai departe voi încerca să pun la dispoziția cititorilor revistei ma­teriale și răspunsuri temeinic documen­tate, în încercarea de a le veni în ajutor, din punct de vedere medical.
Revenind la problemele de sănătate cu care vă confruntați, trebuie spus că menopauza, inclusiv cea indusă chirur­gical (cazul dvs.), este un stadiu al vieții fiecărei femei și nu o boală. Încetarea ciclurilor menstruale, valurile de căldură (bufeuri), insomnia, astenia (oboseala) ac­centuată, tulburările de dispoziție (uneori chiar depre­sie), osteoporoza însoțită de dureri osoase (mai frec­vent în postmenopauză) etc., sunt tot atâtea semne ne­plăcute, dar firești pentru stadiul de viață în care vă găsiți. Dar chiar dacă problemele de menopauză sunt, în general, auto­limitate și nu pun în pericol ma­jor viața, creșterea riscului de apariție a unor afecțiuni, cum sunt osteoporoza sau boala arterelor coro­nare (și nu numai), impune unele modificări în stilul de viață, asociate cu tratamente adecvate, ambele utile pentru un bun control al simptomelor menopauzei.
O dietă echilibrată, săracă în gră­simi saturate și colesterol, dar bogată în calciu și în alte oligoele­mente provenite din produse lac­tate și legume verzi, exercițiul fizic regulat, menținerea unei greutăți normale (combaterea riscului de apariție a bolii co­ronariene), controlul stresului și, eventual, un trata­ment de substitu­ție hormonală (alopat sau naturist), pot contribui substanțial la ameliora­rea stării generale și vă pot ajuta să vă adaptați mai ușor la simptomele și la complicațiile determinate de menopauză.
Tratamentul alopat al simptomelor și posibilelor complicații consecutive menopauzei este mult prea vast pentru a fi schematizat în câteva rânduri și, de aceea, nu voi insista asupra lui, mai ales că acesta poa­te fi prescris de orice medic specialist din orașul în care locuiți. Totuși, este important să știți că trata­men­tul de substituție hormonală (TSH) trebuie să țină cont, în cazul dvs., de faptul că ați suferit o histerectomie tota­lă, caz în care administrarea estrogenilor se va face în absența medicamentelor progestative. Mai mult, deoarece nu mai aveți uter, nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu creșterea riscului de cancer endometrial, chiar dacă, să spunem, vi s-ar administra Tamoxifen ca măsură profilactică, pentru combaterea riscului de cancer de sân.
În ceea ce privește abordarea unui tratament natu­rist, care să vizeze, punctual, stările neplăcute prin care treceți (oboseală, insomnie, dureri osoase) sunt foarte multe lucruri de spus și de aceea v-aș ruga să mă con­tac­tați telefonic, pentru soluționarea lor. Până atunci, vă recomand ca măsură de primă instanță utilizarea produsului naturist Remifemin, tablete. Este prima op­țiune sigură de tratament în încercarea de a ameliora tulburările emoționale și neurovegetative induse de în­cetarea funcției ovariene. Produsul conține extract ve­ge­tal de Cimicifuga racemosa, plantă ale cărei princi­pii active o fac ideală în tratarea tulbură­rilor de meno­pauză (bufeuri, insomnie, oboseală, iritabilitate etc.). Trebuie să știți că efectele administră­rii de Remifemin nu se fac simțite imediat, fiind nevoie de minimum două săptămâni de tratament (o capsulă, de două ori pe zi, dimineața și seara), pentru ca starea generală să se amelioreze. Să auzim numai de bine!

EUGEN GIURGIU -biolog, Alba Iulia, tel 0741/92.88.80

"Tatăl meu are depuneri de calciu la genunchi"
(Răspuns pentru CARMEN BIBIC - Edmonton, Canada, F. AS nr. 560)


Se pisează tămâie mărunt. Se face o mămăliguță tare, iar peste ea se va pune tămâia, așa cum se presară sare pe o felie de pâine cu unt. Se va întinde mămă­li­guța în strat de 2-3 cm și se va aplica cât de caldă se suportă, dar cu atenție, să nu ardă lo­cul bolnav. Pro­cedeul acesta se va face de două ori pe zi. Respectiv, dimineața și seara. Peste zi, se unge local cu un unguent. Timp de 10 zile, se va face acest procedeu zilnic, de două ori, apoi se va face o radiografie. În cazul în care mai există resturi de calciu, se va repeta procedeul după 7 zile și doar pe o perioadă de maxi­mum 5 zile, de două ori pe zi, dar cred că nu va mai fi cazul să se repete, chiar dacă depunerile sunt de dimensiune mai mare. Se vor dizolva și se elimină din organism. În această perioadă, este bine să se consume ceai de frunze de mesteacăn și de coacăze negre. Com­presele calde cu frunze de hrean ajută în perioada tra­tamentului, la calmarea durerilor.

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutriție - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Cum să scap de Papilloma Virus?"
(Răspuns pentru LUMINIȚA, F. AS nr. 994)


Virusul Papilloma Uman este un virus comun (frec­vent întâlnit), care cauzează anomalii ale celulelor sau tumori la nivelul pielii. Până acum au fost identi­ficate mai mult de 60 de tipuri de HPV, fiecare tip infectând o anumită parte a corpului. În continuare, ne vom referi la implicațiile lui ginecologice. HPV poate crește în cervix (colul ute­rin), vagin, vulvă (labii), ure­tră și anus.
În momentul de față, se știu foarte puține despre cum sau când ne putem infecta cu HPV. Transmiterea se face îndeo­sebi prin contact sexual cu o per­soa­nă infectată. Femeile pot fi ex­puse infecției cu HPV și să nu prezinte displazie sau condiloame timp de mulți ani. Femeile și băr­bații pot fi, de asemenea, infectați cu HPV fără să știe acest lucru, nepre­zentând niciun fel de semn sau simptom. Unele tipuri de HPV cau­zează condiloame tegumentare co­mune (veruci), localizate la ni­velul mâinilor și tălpilor picioa­relor. Aceste tipuri de HPV nu produc condiloame genitale (ve­ge­tații).
Pentru a reduce riscul de transmi­tere și contami­nare cu virusul HPV se recomandă:

• reducerea nu­mă­rului de parteneri sexuali

• evitarea partenerilor sexuali care au avut un număr mare de parteneri sexuali

• uti­lizarea prezervativului (prezer­vativul asigură protecție împotriva ma­jorității bolilor cu transmitere sexuală; însă nu poate asigura o protecție 100% împotriva HPV, deoarece nu împiedică în totalitate contactul cu pielea la nivel genital)

• evitarea contactului sexual cu parte­neri care prezintă condiloame vizibile la nivel genital

• vaccinarea împotriva HPV, recomandată femeilor, înainte de începerea vieții sexuale

Ca tratament, vă recomand produse naturiste și homeopatice care, adminis­trate pe o perioadă de 3-6 luni, acțio­nea­ză asupra sistemului imunitar, de­ter­minându-l să anihileze virusul:

• Intern: Tonic imunitar "E-lite", Tonic antitum "E-lite", Imunostim, Curcumin, Biosept, Influrex;

• Local: Superforte Ovulin.

Superforte Ovulin este un produs natural, ce ajută la atenuarea manifestărilor în dereglările aparatului ge­nital la femei. Are acțiune antiinflamatorie, antitu­mo­­rală, antiinfecțioasă, decongestivă, calmantă, cica­tri­zan­tă, trofică, antimicotică, reglatoare hormo­nală, re­glează pH-ul vaginal. Reglează și nivelul hormo­nal; pre­vine și ameliorează simpto­mele precoce ale afec­tării aparatului genital la femei; Are efecte pozitive în cazurile de infecții, in­flamații, chisturi și fibroame la nivelul aparatului ge­nital femi­nin. Este recomandat în afecțiuni precum candida, tri­chomonas, E-coli, cistită, rană pe colul ute­rin, metro­anexită acută și cronică, chist ovarian, fi­brom uterin, cancer de col uterin, polip vaginal și ute­rin, tumoră în zona genitală, vaginită, in­fecție cu Pa­pi­lloma Virus, dereglări menstruale, sterilitate, mico­ze, fibromastoză.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Cum poate băiatul meu să evite o a treia operație la o unghie încarnată?"
(Răspuns pentru INGRID SCURTU, F. AS nr. 1025)


Stimată doamnă,
Unghia încarnată este o suferință frecvent întâlnită. Cel mai des afectată este unghia degetului mare. Prin­tre cauzele acestei probleme se pot număra: trauma­tismul la nivelul unghiei, tăierea prea scurtă a un­ghi­ilor, încălțămintea strâmtă, conformația prea curbată a unghiei.
Simptomele ce anunță unghie în­car­nată includ: dureri în zona unghială, ro­șea­ță în zona unghială, puroi lângă un­ghie, umflarea degetului în zona unghia­lă, creșterea pielii deasupra unghiei.
Complicațiile includ infecții severe, inclusiv ale oa­selor degetului, gangrenă ce poate necesita ampu­ta­rea degetului. Complicațiile sunt mai des întâlnite la cei cu diabet zaharat, din cau­za unei lipse de sensi­bi­litate la nivelul picioarelor, precum și o circulație san­guină precară. În afara trata­mentelor clasice cu anti­biotice și analgezice, este, câteodată, necesară o inter­venție chirurgicală, pentru a scoate porțiunea unghiei afectate.
Abordările naturiste includ următoarele:
Evitați încălțămintea strânsă. Aceasta pune presiu­ne pe degete, schimbând conformația unghiilor, astfel crescând riscul încarnării lor. Ideal, pantofii să aibă un toc de maximum 2,5 cm, să fie lați la vârf (mai lați de­cât lățimea degetelor), cu tălpi ferme, dar și moi. Pen­tru cei cu diabet zaharat și cu o lipsă de sensibili­tate la nivelul degetelor, un întăritor de metal sau din alt ma­terial tare poate proteja vârful degetelor de un trau­matism cotidian.
În stadiile precoce, o bucată de pansament sau de vată poate fi pusă sub colțul unghial, pentru a-l ridica pe acesta deasupra pielii și astfel să atenueze efectul încarnării. De asemenea, în stadiile incipiente, pacien­ții ar putea beneficia de băi calde, la nivelul picioa­relor, cu pelin sau mușețel. Acestea pot ameliora simp­to­mele. Dar dacă simptomele nu se ameliorează în 12-24 ore, trebuie consultat un medic.
Tăierea corectă a unghiilor include evitarea folo­sirii foarfecelor. Există clești de unghii, având formă de foarfece, dar cu vârfurile rotunjite, care pot fi folo­site pentru tăierea unghiilor. Tăierea trebuie să fie doar la nivelul vârfului degetului, căci prea adânc duce la tendința încarnării. De asemenea, deși se recomandă tăiere dreaptă, eu aș recomanda să se taie puțin și col­țurile laterale (locurile cel mai dispuse încarnării), folosind cleștii descriși mai înainte.
Acupunctura, prin stimularea meridianului ficat, în primul rând, dar și a meridianelor splină, pancreas și rinichi, ar putea ajuta la normalizarea creșterii un­ghiale.
În afară de remediile constituționale, individuali­zate, unele remedii cum ar fi nitric acidum, silicea, thuja, pot fi de folos pentru unghiile încarnate.
Vă urez succes!