Se împlinesc, deci, 1882 de ani (131-2013) de la prima atestare documentară a numelui "Alburnus Maior". De aici a plecat, odată cu aurul, salvarea Romei şi a imperiului ei. Ca o culme a ironiei amare, în care s-au specializat "urmaşii Romei" din Carpaţi, în aceste zile de sărbătoare tristă, primul ministru al României, Victor Ponta, până mai ieri protectorul "din vorbe" al Roşiei, înscrie această moştenire fabuloasă în clasa "Mari Proiecte". În replică, amintindu-i de promisiunile neonorate, asociaţiile membre ale Campaniei Salvaţi Roşia Montană organizează "Ziua Roşiei Montane" - un regal de proiecţii de filme, concerte, expoziţii şi dezbateri. Aflată la a 3-a ediţie, "Ziua Roşiei Montane" este un eveniment desfăşurat, anul acesta, în peste 20 de oraşe din ţară şi străinătate. În Bucureşti, din cauza numărului mare de participanţi, evenimentul se va extinde faţă de ediţia precedentă, astfel: "Noul Cinematograf al Regizorului Român", din incinta Muzeului Ţăranului Român, va găzdui, toată ziua de 6 februarie, filme documentare despre Roşia Montană şi alte proiecte aurifere. În cadrul proiecţiilor, va avea loc lansarea, în premieră, a documentarului grecesc "Golden Times", inspirat din realităţile crunte ale proiectului minier din Apuseni. De asemeni, la Clubul Ţăranului Român vor fi expuse lucrări din cadrul programului "Patrimoniul Roşiei Montane în imagini". Seara se va încheia cu un concert al formaţiilor "Norzeatic" şi "Avant'n'Gard".
Forţa banului închide obloanele deontologiei profesionale
Organizaţiile membre ale Campaniei Salvaţi Roşia Montană au fost deosebit de active în ultimele zile. Şapte tineri s-au legat recent cu lanţuri de gardul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), protestând împotriva indulgenţei suspecte arătate de Consiliu în cazul televiziunilor care s-au înrolat cu arme şi bagaje în solda companiei Gold Corporation, mistificând grosolan informaţiile despre referendumul din Apuseni, organizat în ziua de 9 decembrie trecut. În timp ce Biroul electoral judeţean anunţa că referendumul a fost invalidat, prezenţa la vot fiind de numai 43% în loc de 50% plus unu, televiziunile Antena 3, B1TV, România TV, Realitatea TV şi altele, principalele beneficiare ale reclamei mincinoase plătite de compania Gold Corporation, au prezentat rezultatele unui sondaj de opinie (exit poll) la ieşirea de la urne ca fiind o confirmare zdrobitoare a voinţei moţilor de a porni proiectul de la Roşia Montană. În realitate, 57% dintre moţi s-au arătat complet dezinteresaţi de minerit şi de proiectul corporaţiei miniere de peste Ocean. Campania Salvaţi Roşia Montană acuză CNA de neimplicare în sancţionarea acelor posturi TV care au încălcat deontologia profesională, luând astfel parte la o dezinformare majoră a publicului, pe altarul "banului uşor". Şi organizaţiile Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Clubul Român de Presă şi Convenţia Organizaţiilor de Media au fost sesizate cu privire la reflectarea în presa scrisă şi online a aceluiaşi referendum. Concluziile organizaţiilor ecologiste sunt şi în acest caz identice cu acelea legate de televiziuni: forţa banului închide obloanele oricărei deontologii profesionale.
Acţionarul de stat la Roşia Montană a intrat în insolvenţă!
O ştire neaşteptată soseşte de la Alba Iulia. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Alba, liberalul Florin Roman, avertizează că statul român ar putea pierde şi puţinele acţiuni (19,31%) pe care le deţine la proiectul RMGC. Compania Minvest Deva, acţionarul de stat în proiectul Roşia Montană, a intrat în insolvenţă! Dacă Ministerul Economiei sau Ministerul Marilor Proiecte nu preia de urgenţă acţiunile statului, acestea pot fi considerate pierdute. Din "Marele Proiect" al guvernului Ponta, am putea rămâne pe veci cu câţiva munţi lipsă, cu trei cratere vizibile de pe Lună şi cu un iaz de cianuri uşor de observat de pe Marte. Vă legaţi numele de acest scenariu aproape înfăptuit, domnule premier?