6 februarie - Ziua Roșiei Montane

Ion Longin Popescu
6 februarie este ziua de naștere a Roșiei Mon­tane, zi consemnată într-una dintre cele 50 de tăblițe cerate descoperite în secolele al XVIII-lea - al XIX-lea în galeriile romane din masivele Jig, Cârnic, Lety și Igre.

Se împlinesc, deci, 1882 de ani (131-2013) de la prima atestare documen­ta­ră a numelui "Alburnus Maior". De aici a plecat, odată cu aurul, sal­varea Ro­mei și a imperiului ei. Ca o culme a ironiei amare, în care s-au specializat "ur­mașii Ro­mei" din Carpați, în aceste zile de sărbătoare tristă, primul minis­tru al României, Victor Ponta, până mai ieri protectorul "din vorbe" al Roșiei, înscrie aceas­tă moștenire fabuloasă în clasa "Mari Pro­iecte". În replică, amintindu-i de promisiunile neo­norate, aso­ciațiile membre ale Campaniei Sal­vați Roșia Mon­tană organizează "Ziua Roșiei Montane" - un regal de proiecții de filme, concerte, expoziții și dezbateri. Aflată la a 3-a ediție, "Ziua Roșiei Mon­tane" este un eveniment desfășurat, anul acesta, în peste 20 de orașe din țară și străinătate. În Bucu­rești, din cauza numărului mare de participanți, eve­nimentul se va extinde față de ediția precedentă, ast­fel: "Noul Cinematograf al Regizorului Român", din incinta Muzeului Țăranului Român, va găzdui, toată ziua de 6 februarie, filme documentare despre Ro­șia Mon­tană și alte proiecte aurifere. În cadrul pro­iecțiilor, va avea loc lansarea, în premieră, a do­cumentarului grecesc "Golden Times", inspirat din realitățile crunte ale proiectului minier din Apuseni. De ase­meni, la Clubul Țăranului Român vor fi ex­pu­se lu­crări din cadrul programului "Patrimoniul Roșiei Mon­tane în imagini". Seara se va încheia cu un concert al formațiilor "Norzeatic" și "Avant'n'Gard".

Forța banului închide obloanele deontologiei profesionale

Organizațiile membre ale Campaniei Salvați Roșia Montană au fost deosebit de active în ultimele zile. Șapte tineri s-au legat recent cu lanțuri de gar­dul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), protestând împotriva indulgenței suspecte arătate de Consiliu în cazul televiziunilor care s-au înrolat cu arme și bagaje în solda companiei Gold Corpo­ration, mistificând grosolan informațiile despre referendumul din Apuseni, organizat în ziua de 9 decembrie trecut. În timp ce Biroul electoral jude­țean anunța că referendumul a fost invalidat, pre­zența la vot fiind de numai 43% în loc de 50% plus unu, televiziunile Antena 3, B1TV, România TV, Realitatea TV și altele, principalele beneficiare ale re­clamei mincinoase plătite de compania Gold Cor­poration, au prezentat rezultatele unui sondaj de opinie (exit poll) la ieșirea de la urne ca fiind o con­firmare zdrobitoare a voinței moților de a porni proiectul de la Roșia Montană. În realitate, 57% dintre moți s-au arătat complet dezinteresați de minerit și de proiectul corporației miniere de peste Ocean. Campania Salvați Roșia Montană acuză CNA de neimplicare în sancționarea acelor posturi TV care au încălcat deontologia profesională, luând astfel parte la o dezinformare majoră a publicului, pe altarul "banului ușor". Și organizațiile Active Watch - Agenția de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Clubul Român de Presă și Convenția Organizațiilor de Media au fost sesizate cu privire la reflectarea în presa scrisă și online a aceluiași referendum. Concluziile organi­zațiilor ecologiste sunt și în acest caz identice cu acelea legate de televiziuni: forța banului închide obloanele oricărei deontologii profesionale.

Acționarul de stat la Roșia Montană a intrat în insolvență!

O știre neașteptată sosește de la Alba Iulia. Vi­ce­președintele Consiliului Județean (CJ) Alba, libe­ralul Florin Roman, avertizează că statul român ar putea pierde și puținele acțiuni (19,31%) pe care le de­ține la proiectul RMGC. Compania Minvest De­va, acționarul de stat în proiectul Roșia Montană, a intrat în insolvență! Dacă Ministerul Economiei sau Ministerul Marilor Proiecte nu preia de urgență acțiunile statului, acestea pot fi considerate pierdute. Din "Marele Proiect" al guvernului Ponta, am putea rămâne pe veci cu câțiva munți lipsă, cu trei cratere vizibile de pe Lună și cu un iaz de cianuri ușor de ob­servat de pe Marte. Vă legați numele de acest sce­nariu aproape înfăptuit, domnule premier?