Aşa cum îi stă bine unei rădăcini care se odihneşte cinci luni pe an, în vremea anotimpului rece, rădăcina sau, mai exact, rizomul valerianei este printre cele mai bune somnifere din lume. De aceea, valeriana este şi cea mai folosită plantă medicinală, aproape jumătate de milion de tone de rizom fiind culese în fiecare an pe glob. Iar efectele sale terapeutice foarte puternice sunt recunoscute chiar şi de către cei mai înverşunaţi adversari ai terapiei naturale. Nici nu e de mirare, întrucât odoleanul, cum i se mai spune în popor, are o tradiţie de peste patru mii de ani, fiind o plantă magică şi medicinală de referinţă, atât în Europa, cât şi în Asia. În ultimele patru decenii, i-au fost dedicate sute şi sute de studii medicale, care toate atestă acelaşi lucru: valeriana este una dintre cele mai eficiente ierburi de leac. Ţinta predilectă a acestei plante sunt tulburările emoţionale, precum şi bolile fizice asociate lor, ceea ce şi explică atenţia deosebită care i-a fost acordată în vremurile noastre, care stau sub semnul tensiunii emoţionale şi al stresului psihic. În cele ce urmează vom afla câteva dintre tainele acestei plante medicinale:
Carte de vizită
Numită popular odolean sau guşa porumbelului, denumirea ştiinţifică este Valeriana officinalis. Este o plantă ierboasă, înaltă de un metru-un metru şi jumătate, care creşte spontan în locurile umede şi nisipoase, cu pământ afânat, din zonele de deal şi de munte. Are florile de un roz palid, cu un miros slab, dulceag, la fel ca şi frunzele. Rădăcina este puternică şi bine dezvoltată (în ea sunt depozitate peste iarnă substanţele de rezervă), având mirosul specific de valeriană: dulceag-înţepător şi destul de neplăcut, uşor emetic (vomitiv). Pentru terapie, se foloseşte rădăcina recoltată primăvara, foarte devreme, sau la sfârşitul toamnei.
Administrarea valerianei
Tinctura de valeriană
Este forma de administrare clasică, tinctura de valeriană fiind printre cele mai folosite medicamente din secolul trecut. Iată metoda de preparare: se pun într-un borcan cu filet douăzeci de linguri de pulbere de rădăcină de valeriană, peste care se adaugă două căni (500 ml) de alcool alimentar de 70 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat, vreme de două săptămâni, într-un loc călduros, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu de patru ori pe zi, câte 50 de picături diluate în puţină apă.
Pulberea
Extractul uscat
Este fenomenal în tratamentul insomniei, anxietăţii, atacurilor de panică, al bolilor acutizate pe fond de stres. Extractul se obţine la rece, prin dizolvarea principiilor active ale valerianei într-o soluţie alcoolică, care apoi se concentrează prin uscare. Astfel se obţine un produs ca un praf fin, brun, extrem de concentrat - echivalentul, ca principii active, a zeci de grame de pulbere de valeriană fiind conţinut în doar câteva sute de miligrame din acest extract. Din extractul de valeriană, de regulă ambalat sub formă de capsule, se administrează câte 200 miligrame, de trei ori pe zi.
Infuzia combinată
Valeriana şi insomnia
La început de februarie, când soarele începe să prindă puteri şi ziua se măreşte, încep şi insomniile. La mulţi dintre noi, somnul devine mai agitat, mai puţin odihnitor şi cu treziri mai dese. Ce e de făcut? Un studiu german efectuat în 2001 conchidea astfel: "Multe plante şi remedii naturale pot fi recomandate contra insomniei, însă doar în cazul valerianei eficienţa poate fi garantată". Nenumărate teste clinice, făcute pe pacienţi de toate vârstele şi care sufereau de diferite tipuri de tulburări de somn, arată eficienţa valerianei ca sedativ şi somnifer. Administrarea de extract de valeriană înlătură dificultatea de a adormi, micşorează semnificativ procentul de treziri nocturne, favorizează apariţia fazei de somn profund fără vise (etapa cea mai odihnitoare a somnului). Cu alte cuvinte, valeriana ajută la mărirea perioadei de somn şi - foarte important - îmbunătăţeşte calitatea acestuia. Se fac tratamente de câte 6 săptămâni, în care se administrează seara, la ora 7, şi înainte de culcare, câte 1-2 capsule cu extract de valeriană. Efectele evidente de îmbunătăţire a somnului apar după 3 săptămâni de administrare, în cazul valerianei efectul fiind cumulativ.
Valeriana şi atacurile de panică
Valeriana şi bolile de inimă
Cu ajutorul valerianei se tratează în mod special tulburările cardiace care apar pe fond de stres şi de anxietate. Un studiu efectuat pe un lot de 480 de persoane a demonstrat că administrarea extractului de valeriană, câte 200 mg de trei ori pe zi, diminuează rata bolilor cardiace care apar pe fond de stres, în special a aritmiei şi a ischemiei cardiace. De asemenea, administrarea valerianei a redus sentimentul subiectiv de stres la subiecţii testaţi şi a îmbunătăţit activitatea inimii (acţiune pusă în evidenţă prin analizarea evoluţiei electrocardiogramelor celor trataţi). Apoi, un studiu făcut în China, în anul 2003, arată că tratamentul cu valeriană are efecte benefice pentru 88% din pacienţii cu anghină pectorală. Crizele dureroase de anghină pectorală au scăzut în intensitate şi s-au rărit în urma administrării valerianei, la fel ca şi sentimentul subiectiv de panică din timpul crizei. Se administrează de trei ori pe zi, 1-2 capsule cu extract de valeriană, în cure de 40 de zile, cu 7-10 zile de pauză.
Alte boli care se tratează cu valeriană
Gastrite care apar pe fond de stres, de suprasolicitare nervoasă - se administrează infuzie combinată de valeriană, câte o cană (300 ml), care se bea în reprize pe parcursul unei zile. Un tratament durează 12 zile, cu 5-10 zile de pauză. Se foloseşte conjunctural, în perioadele cu stres intens. Induce stări de calm, mulţumire, relaxare. De asemenea, are efect sedativ, ajutând la diminuarea durerilor gastrice.
Crampe musculare - valeriana are calităţi relaxante asupra muşchilor. Se administrează atunci când este nevoie, câte 1-2 căni de infuzie combinată pe zi, pe o perioadă nu mai lungă de 3 zile. Este eficientă pentru combaterea contracturii musculare dureroase care apare din cauza supra-efortului fizic şi, mai ales, a încordării psihice.
Spasme gastrointestinale - valeriana are calităţi relaxante asupra musculaturii netede, fiind eficientă în colici şi în spasme intestinale. Se administrează sub formă de infuzie combinată, câte 2 căni pe zi. Tratamentul durează 3-7 zile.
Sindrom premenstrual - se face un tratament de o săptămână cu tinctură de valeriană, din care se iau câte 2-3 linguriţe pe zi. Tratamentul începe cu aproximativ 5 zile înaintea menstruaţiei şi se prelungeşte până a doua zi a ciclului menstrual. Înlătură stările de iritare şi de excitabilitate nervoasă, diminuează durerile de sâni, durerile din zona ovarelor, senzaţia de tensiune sau de greutate în bazin.
Crampe în timpul menstrelor - se admi-nistrează o doză de şoc, de 2 linguriţe de tinctură de valeriană, care are efect rapid antispastic şi sedativ. Suplimentar, se pot face băi fierbinţi ale membrelor inferioare, cu valeriană, ale cărei substanţe active ajunse în circulaţia sanguină periferică au efecte antispastice şi calmante rapide.
Sindrom anxios-depresiv - se recomandă o cură de 15-30 de zile cu valeriană, pentru pacienţii ce duc lipsă de exerciţiu fizic ori mental, precum şi pentru cei care nu au parte de o relaxare adecvată, manifestând din această cauză stres asociat cu depresie şi astenie. Se administrează câte o jumătate de linguriţă de pulbere, dimineaţa la ora 8, seara la ora 19, şi cu puţin timp înainte de culcare.
Adjuvant în sindromul colonului iritabil - se face un amestec în proporţii egale de pulbere de rădăcină de valeriană şi de seminţe de fenicul. Se administrează câte o jumătate de linguriţă de patru ori pe zi din acest amestec, în cure de câte două săptămâni.
Precauţii şi contraindicaţii la administrarea valerianei
Un studiu făcut în Statele Unite pe 102 voluntari a arătat că, administrată în doze mari, seara, valeriana poate da dimineaţa încetineală de reacţie, de decizie şi poate slăbi concentrarea. Contra acestor simptome se administrează sunătoare, care păstrează efectele calmante, dar are totodată şi o acţiune înviorătoare (vigilizantă).
Ca somnifer şi calmant, doza la care valeriana îşi face efectul nu depinde neapărat de greutatea corporală sau de vârstă, cantitatea optimă pentru obţinerea efectelor terapeutice fiind găsită prin încercare, însă fără a depăşi doza maximă admisă. Merită menţionat în acest context că, în conformitate cu mai multe studii recente, mărirea dozei de valeriană nu înseamnă neapărat şi mărirea efectului terapeutic.
06.02.2013, 09:24Andreea Mocanu
Ilie Tudor, multumim pentru articolele pline de informatie atat de pretioasa!
Articolele revistei demonstreaza ca Pamantul pe care calcam suntem de fapt noi insine