Simptomele şi manifestările pot apărea repede, cu o accentuare graduală maximală, în 5-10 minute. Teamă exagerată, cu nelinişte nervoasă, psiho-motorie, tipic anxioasă, chiar halucinaţii, percepţia că inima bate puternic, iar respiraţiile sunt mult accelerate, până la o stare de sufocare. Nu lipsesc durerea toracică, transpiraţiile reci, durerile la stomac, greaţa, ameţelile, zgomotele în urechi, frisoane sau chiar pierderea cunoştinţei. Atenţie: aceste manifestări sunt foarte asemănătoare cu cele ale atacului de inimă (infarct). Dacă se cunosc antecedente de suferinţă cardiacă, hipertensiune arterială, diabet sau o vizibilă obezitate, persoana trebuie dusă grabnic la spital, pentru tratament intensiv. Adolescenţii şi tinerii adulţi nu sunt printre victimele atacurilor de panică, ele vizând, mai ales, vârstnicii. Aproape în totalitate, aceste manifestări sunt percepute ca având o gravitate fără soluţie de rezolvare, mai ales când atacul apare la persoane stresate, la anxioşi, depresivi, fiind mai tolerat de persoanele calme, relaxate psihic.
Crizele de panică pot debuta adesea imaginar, numai la gândul că cel în cauză trebuie să ajungă într-o mare aglomeraţie, ori într-o incintă închisă. Acest tip de atac de panică poate fi datorat unor circumstanţe neuropsihice, stresante în mod permanent, acumulate cu timpul, nesesizate ori percepute, dar ignorate. Organismul uman este dotat natural cu un mecanism complex care pregăteşte răspunsul la expunerea în faţa unui pericol, într-un mod echilibrat, capabil să ducă la evitarea accidentului.
Manifestărilor de panică le corespund leziuni şi modificări în creier. Folosind imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN), studii medicale temeinice au reuşit să evidenţieze anomalii în lobii temporali ai bolnavilor de atac de panică. Recent, alte cercetări au observat şi reduceri de volum, în aceleaşi zone afectate ale creierului, precum şi dilatări ale unei părţi din cornul temporal al ventriculului cerebral, modificări cauzatoare de hipoxie a fluxului sanguin, scăderea metabolismului glucozei, modificări electroencefalografice (EEG). Mulţi suferinzi de atac de panică refuză examinarea la tomograf sau prin rezonanţă magnetică, datorită construcţiei aparatului care seamănă cu un sicriu, considerându-l o experienţă oribilă. În asemenea situaţii stresante e necesară o pregătire a bolnavilor înaintea examinării. Nu se poate apela la o medicaţie tranchilizantă care viciază rezultatele. Principalul argument pentru care am insistat asupra acestor multiple modificări la suferinzii de atac cerebral este faptul că unele dintre ele le sunt comune şi altor manifestări clinice neuropsihice (scleroză multiplă, autism, depresie, schizofrenie, sindrom maniaco-depresiv). E foarte important ca tratamentul ales să fie foarte judicios elaborat, prin cooperarea dintre medic, bolnav şi apropiaţii săi.
Măsurile terapeutice. Până la punerea în practică a numeroaselor tratamente anunţate pentru viitor (genetice, legate de telocite - există deja o importantă contribuţie românească) sau până la accesibilitatea folosirii celulelor stem, suferinzii de atac de panică pot accede la unele recomandări fiabile, lipsite de efecte supărătoare. Înainte de orice, trebuie evaluată severitatea cazului şi frecvenţa crizelor, iar pentru gestionarea stresului, a depresiei şi anxietăţii, se apelează la consilierea clinicianului psiholog, care poate schimba comportamentul şi modul de gândire al acestor bolnavi. Astfel, se pot înlătura anxietatea de anticipaţie şi frica de a trece prin situaţii ce au declanşat crizele din trecut. Somnul suficient, evitarea fumatului, alcoolului, consumului de cafea şi a meselor abundente seara târziu pot ajuta chiar mai mult decât multe medicamente.
Tratamentul medicamentos specific trebuie condus numai de medicul psihiatru, mai ales pentru persoanele ce nu mai pot face faţă la locul de muncă sau care au tendinţă accentuată de izolare. Recent, câteva studii au arătat că un tratament psihologic combinat cu produse de sinteză (psihoeducaţie şi medicamente), ţinut pe termen lung, de peste 5 ani, are rezultate mai bune faţă de tratamentul exclusiv cu medicamente. Pot fi utile şi respiraţiile de tip yoga şi, de asemenea, şedinţele de meditaţie, care relaxează şi cresc încrederea în sine. Femeile bolnave de atac de panică trebuie să ştie că pilulele anticoncepţionale cresc vâscozitatea sângelui şi pot dăuna creierului şi altor organe. Pentru majoritatea bolnavilor, pronosticul de vindecare este bun, deoarece creierul poate asigura vindecarea, prin preluarea funcţiilor considerate pierdute de către alte părţi sănătoase ale sale. Cel mai minunat organ, creierul!