O lumină străvezie se revarsă peste satul basarabean Cobîlea şi peste dumbrava din coasta dealului. Uneori, câte o maşină coboară pe drumul pietruit spre lunca pustie, ca apoi să dispară pe uliţe, printre grădini. Simion Roşu iese din curtea casei sale şi se îndreaptă spre o răscruce din mijlocul căreia poate scruta mai bine depărtarea. Îl ajută înălţimea dealului pe care şi-a construit gospodăria, cu zeci de ani în urmă. Acum o aşteaptă pe Ana, una dintre fiicele sale. Vine din România, de la Târgu Mureş, unde este profesoară. I-au sosit, pe rând, şi ceilalţi copii plecaţi în lumea largă. Ghenadie a ajuns acum trei zile, cu microbuzul lui, tocmai din Bruxelles, unde are o mică firmă de construcţii. Fata cealaltă a venit azi-dimineaţă din Chişinău. Aseară a sosit şi Grigore, celălalt băiat, însurat în Rusia. Dar uite şi microbuzul aşteptat! A oprit în faţa casei de cultură. O recunoaşte imediat pe Ana. O priveşte cum îşi ridică bagajul şi porneşte în urcuş spre casa părintească. E fericit. De opt ani nu şi-a mai reunit toţi copiii la aceeaşi masă! Depărtările şi dorurile i se topesc în aer, odată cu respiraţia, sunt luate de vântul care suflă peste coline dinspre Nistru. Se simte cumva uşurat de griji, de spaime, de vise rele. Îşi îmbrăţişează fiica, apoi intră împreună în curtea casei. Sunt toţi aici, soţii Roşu şi cei patru copii ai lor. Am putea spune, "ca altădată, ca la începuturi", dar acum, pe lângă ei, pe lângă familia originară, se află o mână de nepoţi care se cunosc mai mult din conversaţiile pe internet.
La răscrucea istoriei
Simion Roşu e unul dintre ţăranii aceia răzbătători, cărora destinul le pune la picioare o bucată de pământ sub cerul liber şi le spune: "mai departe te descurci, omule!". Şi omul se apucă de treabă. Munceşte din zori până seara târziu, învaţă lucruri noi, se însoară, îşi face casă, şi în jurul lui se tot adună fiinţe şi lucruri, până ajunge stăpân peste o mică lume, cu obiceiurile ei, cu viaţa ei, cu neajunsurile, dar şi cu izbânzile ei. Primele amintiri ale lui Simion plutesc temătoare prin anii războiului. Armata română înainta spre Est. Un detaşament s-a oprit în Cobîlea. "Ostaşii, toţi tineri, au pus de o horă în sat. Cânta unul la fluier, altul bătea o tobă. Jucau bine, loveau pământul cu cizmele de ieşea praf ca după căruţă. Aveam cinci ani şi mă scosese şi pe mine mama să văd hora soldaţilor. Unul dintre ei m-a luat în braţe, m-a pupat şi a intrat cu mine în mijlocul horei. Îi era drag de mine, că lăsase acasă un copil aşa mic ca mine şi îi era dor de el. Apoi a sunat alarma, hora s-a risipit şi soldaţii au plecat spre Nistru. Nu i-am mai revăzut. După un timp, s-a întors soarta războiului. Ruşii mărşăluiau spre vest, iar nemţii se retrăgeau din faţa lor. Într-o zi, au venit în sat nişte nemţi, însoţiţi de soldaţi calmuci. Ăştia, calmucii, au intrat în casa tatălui meu vitreg şi i-au cerut vin. Când nu a mai avut băutură, l-au luat la palme, iar unul dintre ei l-a smuls din braţele mamei pe fratele meu de numai câteva luni şi l-a aruncat să-l dea de perete. Noroc că a căzut în pat pe un căpătâi. A scăpat cu viaţă şi a trăit până la cinzeci de ani, dar a avut darul băuturii".
Învingători, ruşii au recucerit Basarabia. Soarta ei era pecetluită pentru câteva zeci de ani. Din gubernie ţaristă, fiinţase în interbelic ca provincie românească, iar după război a fost transformată în republică sovietică. Simion s-a temut cel mai mult când l-au luat în armată. Tinerii basarabeni erau trimişi departe, în Caucaz, în Asia Centrală. Pe el l-au dus în Georgia. Acolo a învăţat zidăria. Când s-a întors acasă, s-a însurat cu Maria, o fată frumoasă şi muncitoare. Şi-au făcut o casă în deal, înconjurată de o fâşie de teren agricol, cât aveau dreptul să posede ţăranii colhoznici. Soţia s-a îmbolnăvit, a trebuit să fie operată şi nu mai putea ieşi un timp la muncile agricole. Cine nu mai muncea risca să rămână fără pământ. Preşedintele colhozului l-a chemat pe Simion la birou şi l-a avertizat: "Dacă nu vine la treabă, vă iau pământul!". L-a rugat să înţeleagă şi el, că e încă bolnavă. Preşedintele o ţinea pe a lui. Din disperare, Simion i-a tras o palmă. Speriat de gestul său, a ieşit val vârtej din sediul colhozului şi a fugit peste deal, direct la gară. Acolo a întâlnit câţiva consăteni care mergeau să caute de lucru în Ucraina. L-au luat şi pe Simion cu ei. S-a întors după trei săptămâni, să îşi ceară iertare preşedintelui şi să îşi reia viaţa în Cobîlea. Preşedintele l-a iertat, dar ştiindu-l zidar bun, l-a însărcinat să facă o echipă şi să construiască o casă de cultură în sat, unde să aibă loc şedinţele cu toţi colhoznicii şi să facă spectacole cu tematică ideologică. Masivă, cenuşie, colţuroasă, locuită sub streaşină de mii de lăstuni, casa a supravieţuit celor douăzeci de ani de postcomunism. De câte ori coboară în sat, Simion se opreşte în poiană şi o priveşte câteva clipe. E totuşi opera mâinilor sale. Ar vrea să o vadă plină de viaţă, dar sătenii au plecat care încotro, şi-au luat şi copiii cu ei. Noroc cu lăstunii care forfotesc în jur ca un nor întunecat, că o fac să nu pară pustie de tot.
Drumurile despărţirii
Patru copii le-a dat Dumnezeu Mariei şi lui Simion Roşu. Era casa plină de gângureli, de râsete şi de gălăgie. De multe ori, soarele îi găsea pe părinţi la lucru, pe tarlaua colhozului, dar ei ştiau pentru cine muncesc, pentru cine umplu toamna hambarul, pentru cine îndură umilinţele la care îi supuneau uneori mai-marii satului. Prima s-a născut Ana, apoi un băiat, Grigore, apoi o altă fată, Tamara, şi ultimul, mezinul Ghenadie. Când unul mergea la şcoală, altul se năştea, când altul abia învăţa să se salte cătinel prin curtea cu troscot, un altul ştia deja toate pământurile satului şi pădurea plină cu hribi. Au crescut unul după altul, învăţând despre ţări şi oraşe din cărţile de geografie, fără să ştie că vor veni nişte timpuri când vor ajunge să se despartă şi să trăiască la mii de kilometri unul de altul. Prima a plecat Ana. După zece clase absolvite în Cobîlea, fiica cea mare a familiei Roşu şi-a umplut geamantanul cu haine, a urcat în autobuzul greoi care străbătea şoselele raionului şi s-a dus la Bălţi, cel de-al doilea oraş ca mărime din Basarabia, ca să înveţe filologia. Licenţiată în limba română (atunci îi spunea moldovenească) şi în limba engleză, Anaa ajuns apoi profesoară tocmai în Transnistria, care atunci încă aparţinea Moldovei. Pe la începutul anului 1991, cerul s-a întunecat cu norii războiului. Pe Nistru s-au auzit şuierul gloanţelor şi tunetul exploziilor care au adus moartea şi suferinţa pe malurile până deunăzi paşnice. Ana s-a refugiat cu puţin timp dinaintea urgiei. Doi ani mai târziu, a păşit pentru prima oară în dreapta Prutului. Primise invitaţia să predea limba engleză în Târgu Mureş. A plecat cu toată familia: soţul şi cei doi copii. Traiul în Basarabia nu era uşor de îndurat. Statul nu mai avea bani pentru salarii. România s-a ivit ca o soluţie pragmatică, dincolo de sentimentele naţionale. Sigur, familia nu a fost scutită de ostilitatea autohtonilor. Soţul Anei mai povestea uneori acasă: "Azi, la muncă, s-a luat unul de mine: ce cauţi tu aici măi, basarabene?!". Ana se ruşina de accentul ei moldovenesc. Auzise că unii basarabeni aveau problema cu asta chiar şi la Iaşi, darămite ea, la Târgu Mureş, în inima Transilvaniei! Îl resimţea ca pe o pacoste de care se străduia să scape. De ce să ştie mureşenii, de la prima vorbă, că ea e venită de peste Prut? De parcă nu ar fi fost accentul de ajuns, i se întâmpla deseori ca în conversaţii să-i scape câte un cuvânt rusesc, fiindcă nu avea altul la îndemână. Ana Storceac a rămas în Ardeal, împreună cu fiica ei, Irina, dar soţul ei a plecat mai departe, în Italia. Fiul ei şi-a găsit de lucru în Bruxelles. Au ajuns şi ei o familie risipită.
Al doilea copil, Grigore Roşu, a plecat mai întâi în Transnistria, să facă o şcoală profesională. Apoi, l-au luat în armată, într-o unitate din Germania de Est. Nici că îşi dorea mai mult! După eliberare, băiatul s-a însurat cu o rusoaică şi s-au stabilit în regiunea Kostroma, pe malul Volgăi. În zonă sunt păduri întinse şi Grigore s-a angajat într-o fabrică de prelucrare a lemnului. Nici nu visase că va ajunge să trăiască printre ruşi o viaţă întreagă, mai ales că în şcoala profesională se mai încingeau bătăi între moldoveni şi ruşi. Acum, cei doi copii ai lui nu ştiu o boabă româneşte. În fond, la ce le-ar mai folosi? Nu au fost în ţara tatălui lor decât o singură dată, când erau foarte mici. O amintire prea îndepărtată, prea palidă. Nici Grigore nu ajunge des. Îi trebuie trei zile să străbată cu trenul întinsul nesfârşit al Rusiei europene.Cu atât mai bucuros e bătrânul Simion să-l vadă acum acasă, împreună cu ceilalţi fraţi. Ana, de pildă, nu-l mai văzuse pe fratele ei de vreo opt ani. Cum a trecut vremea! Şi câte nu s-au mai întâmplat în vieţile lor! Tamara, cealaltă soră a lor, e singura care nu a plecat din Basarabia. Locuieşte la Chişinău şi n-a simţit cu adevărat gustul străinătăţii, dar Ghenadie, fratele cel mai mic, s-a dus tocmai în cealaltă margine a Europei. Nu avea gânduri de ducă. Lucra în construcţii şi câştiga mulţumitor. Moldova a cunoscut, ca orice ţară răsăriteană, o febră imobiliară materializată în case şi blocuri noi şi în amenajări interioare. Băiatul punea faianţă aici, cărămidă dincolo, zugrăvea un perete în Durleşti, lipea gresie în Râşcani. După fiecare lucrare, seara, număra banii şi îşi spunea: "Uite că se poate trăi şi în biata noastră Moldovă!". Până într-o zi, când a descoperit că lada cu scule de mii de euro, pe care o ţinea în boxa căminului de nefamilişti unde locuia, i-a fost furată. Pur şi simplu a dispărut. Nimeni nu a văzut nimic, nu a ştiut nimic. Sculele au ajuns cel mai probabil pe piaţa neagră. O furie cumplită şi neputincioasă l-a cuprins pe Ghena. La ce bun să munceşti aici, dacă alţii stau la pândă să te fure? În focul rece al acelei frustrări, băiatul s-a hotărât să plece la muncă în străinătate. Doar sunt atâţia moldoveni care şi-au încercat norocul prin Occident. Nu s-a mai oprit decât la Bruxelles, în capitala Europei. Are acum o firmă de construcţii şi nu stă degeaba. Lucrările vin una după alta. Înalţă case de la fundaţie până la ultimul finisaj. Le predă la cheie. Îşi plăteşte impozitele către statul belgian şi nu îl doare capul. Vine acasă o dată pe an. "Belgienii nu fac diferenţa între moldoveni şi români. Pentru ei, toţi suntem români. Există o piaţă acolo unde ne strângem toţi, duminica. Mâncăm un mic, bem o bere şi mai schimbăm o vorbă. Am ajuns să ne cunoaştem între noi. Ştim cine e om de treabă şi cine nu."
Moş Anghelenici
Ana nu vine niciodată acasă fără să o viziteze pe mătuşa Cristina, o femeie mărunţică, de peste optzeci de ani. Trăieşte împreună cu soţul ei, Maxim Anghelenici, român pricopsit cu nume rusesc. Sunt şi ei singuri, fiindcă o fiică e plecată în Italia, iar fiul lor a murit într-un accident rutier în Moscova. Sunt bucuroşi când îşi aud nepoata strigându-i la poartă. O recunosc după glas, fiindcă aproape douăzeci de ani trăiţi în Ardeal au lăsat urme în vocea Anei. Mătuşa o priveşte prin ochelarii ei cu lentilele mari, cu ramă groasă. Generaţiile tinere cresc şi îşi iau zborul, numai ei, bătrânii, rămân pe loc, cu amintirile pe care nu mai prea au cui să le povestească. Moş Maxim îşi mai face de lucru prin atelierul său, mai îndreaptă un cui, mai lustruieşte o bucată de lemn sau, dacă a fost o toamnă bogată, pune în funcţiune mica lui distilerie, să aibă şi el un pahar de licoare când e gerul mai cumplit. Dacă are însă vreun musafir, lasă totul de o parte, îl invită în casă şi se pune pe povestit. Vorbeşte o limbă română amestecată cu rusisme. Nu spune "primărie", ci "pravlenie". O întreabă pe Ana ce drum urmează când se duce în România. Când aude de Piatra Neamţ, faţa lui se luminează: "Aaa, Piatra Neamţ? Cunosc oraşul! Am fost în armată la români acolo. Au, au, ce regim cazon, disciplină de fier! Dar eu, spun sincer, nu am rezistat. Am dezertat cu prima ocazie. Fratele meu a fost mai rezistent, a rămas până la capăt, dar eu am fugit într-o seară, înapoi în Cobîlea. Am traversat Prutul cu doi snopi de stuf sub braţ, că nu ştiam să înot. Noaptea mergeam, iar ziua mă ascundeam prin păduri sau pe la stâni, unde mai primeam şi ceva de mâncare. Două săptămâni am făcut până acasă. Apoi au venit ruşii şi au încorporat pentru război, că porniseră ofensiva şi îi respingeau pe nemţi. Ştii care a fost norocul meu? Cunoşteam un strop de rusă de la tatăl meu care făcuse şcoala pe vremea ţarului. Când au venit ruşii, m-au pus preceptor. Umblam cu o geantă de piele pe umăr şi băteam pe la porţile oamenilor să plătească impozitele. Mă ocărau, că era vreme de război, dar suportam, că mai bine să mă înjure ăia pe la porţi, decât să mă fi găurit vreun glonţ prin Germania şi să-mi las oasele pe acolo".
Încă un "rămas bun"
S-au trezit cu toţii de dimineaţă, deşi în fiecare seară au adormit târziu. Câte nu au să-şi spună patru fraţi care trăiesc în ţări diferite, de la Urali până la Atlantic! Lucruri şi imagini din Bruxelles s-au amestecat cu întâmplări din Kostroma. Amintirile bunicilor s-au încrucişat cu ultimele noutăţi ale nepoţilor. Au rămas şi multe nespuse, topite în fondul acela de tăcere care subîntinde istoria fiecărei familii. Se apucă să îşi strângă fiecare lucrurile şi să îşi facă bagajele. Au grijă să nu uite ceva. Sorb câte o înghiţitură de cafea, mai mult pe fugă.Nu prea mai vorbesc. Fiecare e îngândurat, concentrat. Ghenadie se gândeşte poate la drumul lung de la Cobîlea la Bruxelles. Grigore la oraşul rusesc unde îşi va regăsi familia, şi la întâlnirea de acum, cu toţi în jurul lui, care ar putea deveni amintire. Ana e poate cu gândul la serviciul din învăţământ, ce ore să mai ceară, ca să câştige un ban în plus, să îşi ajute fiica la facultate. Tamara poartă cu ea regretul că a vrut să facă în sat agricultură, dar toate i-au fost potrivnice: vremea, legile, uneori oamenii. Tensiunea creşte, odată cu fiecare geantă scoasă din casă şi înghesuită în microbuzul lui Ghenadie, care îi va duce pe toţi la Chişinău. Tamara va rămâne acasă, Grigore va urca în trenul de Moscova, Ana va coborî în Târgu Mureş, iar Ghenadie va traversa toată Europa. Deocamdată sunt încă aici, cu toţii, cu mâinile trebăluind la împachetat. Mai fac câte o fotografie de grup, unde se străduiesc să zâmbească. Nu se cade să fie trişti într-o poză. Nepoatele mai stau lângă bunica lor, Maria, o femeie blândă, aşezată. Moş Simion e fără stare. Cară câte o geantă, se uită după fiecare, dă sfaturi. Când toate bagajele sunt strânse şi ei pe picior de plecare, emoţiile, abia stăpânite până atunci, se dezlănţuiesc. Toţi încep să suspine şi să plângă, pentru frumuseţea regăsirii, pentru despărţire, pentru speranţa că poate vor mai veni nişte zile când se vor aduna din nou, aici, în Cobîlea natală. Cu îmbrăţişările lor taie aerul dimineţii, apoi, urcă pe rând în microbuz. Rămaşi singuri, bătrânii îl urmăresc cu privirea până trece dincolo de coama dealului. "Ne-au mai plecat copiii o dată în lume, Simioane!". "Asta e viaţa, Marie!", îi răspunde bărbatul, ştergându-şi cu dosul mâinii lacrima din colţul ochiului.