În medicina naturală este foarte bine stabilită ordinea în care trebuie să abordăm excesele din timpul sărbătorilor și oricare tip de abuz: prima prioritate este detoxifierea sau, altfel spus, curățarea de otrăvurile acumulate prin mesele copioase, prin expunerea mai mult sau mai puțin voluntară la fumul de țigară, prin consumul de băuturi alcoolice ș.a.m.d. După ce ne despovărăm de toxine organismul, putem să ne gândim și cum să ne eliberăm de kilogramele în plus, de țesutul adipos care a luat locul celui muscular și, nu în ultimul rând, de tirania poftei de mâncare, amplificată sau chiar scăpată de sub control, pe perioada fripturilor și a cozonacilor. Dar să ne concentrăm mai întâi asupra detoxifierii, care va începe - cum altfel? - de la hrana pe care o consumăm zi de zi.
Alimentele amare
Mai ușor decât să ne frustrăm, tăind brusc de pe listă toate mâncărurile care ne plac, dar sunt nocive pentru sănătate și pentru siluetă, este să introducem, pentru început, în dieta noastră, niște super-alimente. Iar alimentele cu gustul natural amar sunt un fel de echipă de comando, menită să salveze organismul din situațiile delicate și care au un rol extrem de important în menținerea și recâștigarea echilibrului fiziologic al organismului.
Salata verde - are un gust amar nu foarte pronunțat, motiv pentru care este excelent tolerată chiar și de gurmanzii pretențioși, putând fi consumată fără efort, în cantități mari. 200 de grame de salată consumate zilnic sunt un ajutor prețios pentru tubul digestiv împovărat de toxine și reziduuri, acționând ca o mătură care antrenează și dă afară toate deșeurile nocive. Salata verde trebuie consumată de măcar două ori pe zi, fie ca aperitiv, fie ca adaos la felul de mâncare principal, fiind un excelent remediu pentru curățarea colonului, pentru alcalinizarea sângelui, pentru eliminarea radicalilor liberi.
Andivele - le găsim în mai toate supermarketurile, fiind un aliment consumat cu predilecție pe timp iarnă. Puțini știu că, de fapt, andivele nu sunt altceva decât o varietate de cicoare, culeasă la puțin timp după ce i-au dat frunzele. Se consumă căpățânile tăiate pe lungime, condimentate cu oregano, cu lămâie, ulei de măsline și puțină sare. Gustul lor amar este puternic, dându-le un extraordinar efect drenor pentru vezica biliară și ficat. Marii amatori de grăsimi, persoanele cu predispoziție spre calculi sau crize biliare ar trebui să-și facă un obicei din a consuma andive, care îi vor ajuta din plin pentru recâștigarea sănătății.
Uleiul extra-virgin de măsline - gustul său amărui provine de la o substanță numită oleuropeină, care este un adevărat inamic al colesterolului și un prieten al imunității. Apoi, așa numitele grăsimi prietenoase, care reprezintă mai mult de 90% din masa uleiului extravirgin de măsline, curăță vasele de sânge de depunerile de colesterol și trigliceride, ajută activitatea cardiacă și circulația vasculară. Se recomandă consumul acestui ulei, nepreparat termic, mai ales marilor amatori de carne, de dulciuri cu grăsimi hidrogenate sau de prăjeli.
Castraveții bulgărești - se mai numesc și castraveți de seră, distingându-se prin forma lor cilindrică și coaja groasă, de un verde închis. Tocmai această coajă, cu gustul ușor amărui, este cea care le dă efectul vindecător și detoxifiant pentru care îi recomandăm. Ca atare, atunci când sunt puși în salată, castraveții nu vor fi decojiți, ci doar spălați cu multă atenție și curățați de eventualele părți stricate. Între altele, coaja castraveților conține o enzimă numită tripsină, care ajută la digestia și metabolismul grăsimilor, la ținerea sub control a colesterolului și, foarte important, la reglarea glicemiei. De altfel, reglarea glicemiei este un subiect atât de important pentru greutatea corporală și pentru sănătate, încât în cele ce urmează îi vom acorda o atenție specială:
Atenție la indicele glicemic al alimentelor!
Cozonac, șampanie, bere, ciocolată, cremă de vanilie, fursecuri, bezele... - această enumerare nu este vreun meniu de Crăciun sau Revelion, ci o listă a alimentelor cu un indice glicemic foarte mare și, ca atare, extrem de periculoase pentru pancreas și pentru greutatea corporală. Dar ce este acest indice glicemic? Indicele glicemic (prescurtat IG) este un sistem de măsurare al zaharurilor din alimente, pe o scară de la 0 la 100, în funcție de viteza cu care fiecare aliment ne crește glicemia. Alimentele care au un indice glicemic ridicat eliberează cantități foarte mari de zahăr în sânge, într-un timp scurt, motiv pentru care cresc rapid glicemia, suprasolicită pancreasul, cresc exponențial apetitul (mai ales pentru dulciuri) și duc la formarea accelerată a depozitelor de grăsime. În schimb, s-a dovedit științific că alimentele cu IG scăzut mențin constant nivelul glicemiei, previn suprasolicitarea pancreasului, încetinesc formarea depozitelor inestetice de grăsime, previn apariția diabetului zaharat. Totodată, aceste alimente cu indice glicemic mic sunt eficiente în menținerea sau chiar reducerea greutății corporale, deoarece controlează apetitul alimentar și oferă senzația de sațietate timp îndelungat. Adoptarea unui regim alimentar bazat pe consumul alimentelor cu IG scăzut este secretul slăbitului natural după sărbători, deoarece nu ne supune la caznele înfometării, ci ne ajută prin reglarea naturală a senzației de foame. În dietoterapia modernă, alimentele care conțin zaharuri sunt împărțite în trei categorii:
1. Cu indice glicemic scăzut (IG mai mic de 35), care vor fi consumate în cantități cât mai mari, alcătuind peste 60% din alimentație. Din această categorie fac parte: fasolea, mazărea, năutul, lintea, merele, țelina și pătrunjelul crud, varza, castraveții cu tot cu coajă, sucul de roșii, roșiile proaspete, salata verde, varza, napii, ceapa, usturoiul, iaurtul natural (nu și cel cu amidon), ciocolata neagră cu peste 70% cacao, lămâile, portocalele, grepfrutul, minolele, mandarinele, smochinele și caisele uscate, perele, vinetele, fulgii de orz integral, ciupercile.
2. Cu indice glicemic mediu (IG între 35 și 50), ce vor constitui în jur de 35% din rația de hrană zilnică, fiind alimente nu neapărat recomandate, dar tolerate. Alimente tolerate în dietă sunt: pâinea integrală și cea de secară, țelina și pătrunjelul fiert, pastele de făină integrală, fulgii integrali (de grâu, ovăz, secară), orezul nedecorticat (mai ales varietățile sălbatice), sucul de portocale, pasta de susan, cartofii fierți în coajă (nu și cei fierți după decojire, sub formă de piure etc.).
3. Cu indice glicemic mare (IG mai mare de 50) - nu trebuie să reprezinte mai mult de 5% din alimentația unui om sănătos și cu greutatea normală. Ele sunt însă total contraindicate celor care suferă de obezitate sau îngrășare, care au diabet sau care se confruntă cu tulburări de apetit alimentar. Dintre alimentele cu indice glicemic mare enumerăm: zahărul rafinat, zahărul brun, făina albă, pâinea albă, produsele de patiserie, produsele de cofetărie, orezul decorticat, cremele (de ciocolată, vanilie, etc.), mălaiul grișat, ciocolata (cu excepția celei negre, cu peste 70% cacao), cartofii prăjiți, cartofii copți, berea, toate băuturile spirtoase, amidonul din porumb, fructele confiate, chipsurile de cartofi, biscuiții, cola, pizza, pastele din făină albă.
Plantele detoxifiante
Sunt ajutorul cel mai rapid de care putem beneficia după sărbători, atât pentru a slăbi, cât și pentru a ne repune pe direcția cea bună digestia și metabolismul. Iată, în continuare, trei plante extrem de eficiente, recomandate cu predilecție în această perioadă:
Extractul de anghinare - este genul de remediu pe care persoanele cu probleme digestive, hepatice sau biliare este bine să îl aibă mai mereu la îndemână. Principala țintă a extractului din frunzele acestei plante este dischinezia biliară (fierea leneșă), care are adesea drept complicații calculii biliari, dar și indigestiile, constipația, migrenele și un întreg lanț de afecțiuni și tulburări, care toate pornesc doar de la acest mic rezervor din corp, care este vezica biliară. Și trebuie spus că medicina alopată are prea puține soluții pentru afecțiunile biliare, pe care însă anghinarea le rezolvă ca nici un alt remediu. Tratamentul tulburărilor hepatice și biliare cu anghinare se face în cure de lungă durată (minimum 30 de zile), timp în care se administrează extractul, câte 150-300 de miligrame luate cu un sfert de oră înainte de fiecare masă. În timpul curei cu anghinare, se va evita consumul de prăjeli, cafea și ceai negru (mai ales pe stomacul gol), dulciuri concentrate.
Rădăcina de cicoare - dacă ținta anghinarei sunt bolile hepatobiliare, rădăcina de cicoare este specializată pe controlul glicemiei și ajutorarea pancreasului, greu încercat pe perioada sărbătorilor. De asemenea, cicoarea este un foarte eficient mijloc de control al apetitului. Rădăcina acestei plante se administrează sub formă de extract, iar efecte sale în reglarea glicemiei, controlul apetitului și combaterea îngrășării au fost demonstrate științific riguros. Între altele, există studii care arată că principiile active din această plantă țin sub control secreția de hormoni ai foamei (grelina) și ai sațietății (leptina). Singurul secret este ca extractul de cicoare sub formă de capsule să fie administrat în timpul mesei (400 mg de extract la fiecare administrare), oricât de mică ar fi cantitativ, pentru a reduce foamea și pentru a regla greutatea corporală. Mai trebuie menționat faptul că extractul de cicoare este cel mai bun antidot pentru foamea marilor amatori de dulciuri.
Aloe ferox - este un redutabil drenor al intestinului gros și, totodată, cel mai eficient remediu pentru slăbitul rapid. Studiile făcute arată că sucul cristalizat al acestei specii de aloe este cel mai bun laxativ cunoscut, mai mult de 90% dintre utilizatori (un procent uriaș pentru un produs natural!) constatându-i eficiența. Apoi, în domeniul slăbitului rapid, efectele capsulelor cu suc concentrat de aloe ferox sunt cu adevărat uluitoare. Multe dintre persoanele care au folosit acest remediu, după ce s-au îngrășat rapid de sărbători, au reușit să slăbească 4-7 kilograme (!) în doar două săptămâni. Și aceasta, fără modificări prea mari de dietă și fără să le fie afectat echilibrul organic, ca în cazul medicamentelor de sinteză. Această performanță se obține prin punerea în mișcare, cu o eficiență de neegalat, a tuturor mecanismelor naturale de eliminare a toxinelor din organism. Aloe ferox se administrează sub formă de capsule cu suc concentrat, câte 3-6 pe zi, doza fiind ajustată în funcție de tranzitul intestinal. Dacă aveți predispoziție spre constipație, doza va fi cea maximă, dar va fi redusă prompt, dacă aveți mai mult de patru-cinci scaune pe zi. De regulă, o cură ține 2 săptămâni, după care se fac 5-7 zile de pauză, iar apoi tratamentul se poate relua. Este un tratament cu rezultate foarte rapide, persoanele care au luat aceste capsule fiind suspectate, fără exagerare, că au făcut liposucție. Totuși, pentru ca pierderea în greutate să fie de durată, administrarea acestei plante trebuie completată de o ținere sub control a apetitului alimentar. Iar remediul despre care vom vorbi în continuare este un adevărat specialist în acest sens:
Chitosanul
Dacă extractul de cicoare are ca efect reducerea apetitului pentru dulciuri, chitosanul este recomandat marilor amatori de alimente sărate sau picante, dar și de alimente foarte bogate în proteine sau grăsimi. Ce este chitosanul? Este o pulbere albă, obținută prin extracție din carapacea dură care învelește multe viețuitoare marine și terestre. La noi în țară acest produs se găsește sub formă de capsule și, până în prezent, este singura substanță naturală cunoscută ce conține fibre active cu sarcină pozitiv-alcalină, fiind un extraordinar detoxifiant după ingestia alcoolului, dar și a aditivilor alimentari, a substanțelor sintetice cu efecte hormonale, a unor substanțe organice nocive. O cercetare făcută în Statele Unite, în anul 2001, sub conducerea prof dr. E. N. Schiller, a arătat că administrarea chitosanului duce la scăderea în greutate cu 1,7 kg, în medie, după 6 săptămâni de tratament. Interesant este, însă, că pacienții care au folosit chitosanul și au slăbit nu au ținut nici un fel de de dietă. În cazul în care reducem, în paralel cu administrarea chitosanului, chiar și doar cu 10-15% porția zilnică de hrană, scăderile în greutate sunt mult mai spectaculoase, ajungând să fie de 2-3 ori mai mari. Pentru scăderea în greutate, se iau câte 1-2 capsule de chitosan, cu 30 minute înainte de mesele principale. Conținutul capsulelor se dizolvă în jumătate de pahar de apă și se bea pe stomacul gol. La cinci minute după ingerarea chitosanului (nu concomitent) se mai bea, facultativ, încă un pahar de suc de portocale, de lămâie sau de alt fruct care conține acid citric. Asocierea cu acidul citric crește senzația de sațietate dată de chitosan, iar ca atare, ne vom reduce porția zilnică de hrană cu un efort mai mic. Întotdeauna, administrarea chitosanului se corelează cu un consum sporit de apă sau ceaiuri de plante.
Zeolitul
Dacă chitosanul este un excelent detoxifiant după ingestia de alcool, zeolitul este recomandat pentru eliminarea toxinelor din fumul de țigară, inhalat voluntar sau involuntar, în cazul fumatului pasiv. Acest mineral natural de origine vulcanică are capacitatea de a extrage din organism metalele grele sau chiar radioactive, care sunt inhalate odată cu gudroanele din fumul de țigară. Mai mult, studiile de medicină experimentală arată că acest mineral ne crește imunitatea, ajută la eliminarea accelerată a deșeurilor rezultate din metabolismul cărnii. Așadar, zeolitul se dovedește a fi un ajutor extrem de prețios pentru corectarea efectelor unei sumedenii de obiceiuri nocive. Pentru detoxifierea după sărbători, se administrează câte 6-8 capsule de zeolit pe zi, în cure de 30 de zile, urmate de 15 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua.
Hidratarea
Mai ales după excesele din timpul sărbătorilor, rinichii, care sunt o cale foarte importantă de eliminare a deșeurilor metabolice, sunt în mod special afectați. De aceea trebuie să le acordăm și lor o atenție specială, mai ales dacă ne știm predispuși la afecțiuni reno-urinare. Iar cea mai simplă modalitate de curățare și stimulare a rinichilor este așa-numită cură hidrică, care va fi făcută imediat după sărbători. În timpul acestei cure, se beau 1-1,5 litri de lichid, dimineața după trezire, și încă 1 litru sau chiar 2 litri (dacă ne expunem mult la frig sau dacă facem sport) pe timpul zilei. Procedeul se face vreme 10-15 de zile, iar principalul lui scop este accelerarea eliminării reziduurilor metabolice, prevenirea litiazei urinare sau a infecțiilor reno-urinare, care ar putea apărea pe fondul scăderii imunității. Cum spuneam, pe timpul acestei cure se consumă între 2 și 3,5 litri de lichid zilnic, în reprize. Iar în ceea ce privește lichidele pe care le putem consuma, meniul este destul de variat, așa cum vom vedea:
Limonada - se prepară casnic, din suc de lămâie, miere și, eventual, coajă de lămâie rasă fin (foarte bine spălată în prealabil) - este un excelent diuretic și stimulent imunitar local pentru rinichi.
Sucul de portocale - ne referim la cel obținut casnic, cu ajutorul storcătorului și consumat proaspăt, care este în mod special recomandat celor cu predispoziție la calculoză renală. Conform cercetărilor făcute de Asociația Americană a Urologilor, "un pahar de suc de portocale pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi”. Cel mai eficient este sucul de portocale pentru prevenirea formării oxalaților și a uraților, care sunt dizolvați efectiv de către acidul citric și de alte substanțe conținute de către portocală, care este mai eficientă în acest sens decât suratele ei lămâile, mandarinele sau grepfrutul. Mai ales persoanele care au predispoziție la calculi renali este bine să consume zilnic jumătate de litru - un litru de suc de portocale, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză.
Ceaiurile alimentare - sunt de fapt infuziile fierbinți, pe care le consumăm de regulă îndulcite la micul dejun sau la cină și care sunt de un real folos în prevenirea și în combaterea bolilor renale, mai ales în sezonul rece. Vă recomandăm în mod special consumarea zilnic a minimum o jumătate de litru de infuzie cât mai caldă din busuioc, măghiran, tei, cimbrișor, ghimbir sau scorțișoară, toate fiind foarte gustoase și având în plus efecte extrem de favorabile asupra rinichilor și vezicii, dar și asupra organismului pe ansamblu.
Apa minerală - se recomandă apele plate (necarbogazoase), nu foarte bogate în minerale și cu compoziția lor chimică naturală, fără adaosuri sintetice. Conform unor cercetări recente, pH-ul trebuie să fie ușor alcalin, valorile sale ideale fiind situate undeva între 7,2 și 7,8. Asemenea ape sunt cele de la Vatra Dornei (marca Bucovina), Cheia, Băile Herculane, Cheile Bicazului.