- Lămâie, piper de Cayenne şi miere -
Când începe să usture în gât, această combinaţie poate fi de folos. Acidul din lămâie contractă ţesutul inflamat şi îl protejează cu vitamina C. Capsaicina din piper grăbeşte procesul de vindecare, iar mierea are un efect antibacterian.
Reţeta: Amestecaţi bine câte o jumătate de linguriţă de miere şi de zeamă proaspătă de lămâie cu 1 vârf de cuţit de piper de Cayenne.
Doza terapeutică: Vreme de 3 zile, câte o lingură de amestec de 5 ori pe zi. Se lasă să se topească încet în gură.
Coşuri şi arsuri de soare
- Pastă de curcuma -
Uleiurile eterice ale plantei, mai ales curcumina, stimulează sistemul imunitar, neutralizează radicalii liberi şi stopează inflamaţiile.
Reţetă: Se amestecă 1/2 linguriţă de praf de curcuma cu 5-7 picături de suc de aloe vera, până ce se obţine o pastă subţire.
Doza terapeutică: Se întinde pasta pe coşuri sau pe zonele arse de soare. Nu există efecte secundare nici în dozaj mare, de exemplu de 8-10 g de plantă pe zi. Atenţie, însă, la preparare, pentru că se pot produce pete galbene, urâte.
Dureri de dinţi
- Cuişoare -
Cuişoarele au un conţinut foarte ridicat de uleiuri eterice şi de taninuri. Mai ales una din substanţele componente, şi anume eugenolul, are un puternic efect antibacterian şi acţionează rapid în cazul inflamării gingiilor şi al durerilor provocate de carii.
Reţeta: Se zdrobesc în mojar 2-4 cuişoare şi se amestecă cu câteva picături de apă, până la obţinerea unui terci gros şi lipicios.
Doza terapeutică: Se aplică amestecul pe zona inflamată, se lasă să acţioneze 5-10 minute, după care se scuipă. Aplicarea se poate repeta până la intervenţia stomatologului.
Atenţie: interzis copiilor mici!
Lipsă de energie
- Ceai de scorţişoară -
Substanţele vegetale secundare - aldehidele şi borneolul - existente în scorţişoară, produc o încărcare cu energie, stimulează nevoia de mişcare şi alungă oboseala. Ele permit, astfel, ieşirea rapidă din starea de deprimare, sporind pofta de viaţă şi apetitul.
Reţetă: Se toarnă 1 ceaşcă cu apă clocotită peste 1 baton de scorţişoară şi se lasă 10 minute să se infuzeze.
Doza terapeutică: Se beau 2-3 ceşti pe zi, cu înghiţituri mici, vreme de o săptămână. Scorţişoara de Ceylon este cea mai indicată, pentru că nu conţine cumarină, care poate provoca dureri de cap sau vomă.
Sinusuri nazale inflamate
- Aburi cu oregano, cimbru şi rozmarin -
Prin uleiurile eterice pe care le conţin - cineol, tymol sau borneol - cele trei plante dilată ramificaţiile fine ale bronhiilor, desfăcând obturaţiile perseverente ale sinusurilor. În plus, atacă virusurile şi bacteriile.
Reţetă: Se pune câte-o linguriţă din cele trei plante (măcinate) într-un recipient mare cu apă clocotită şi se lasă să se răcească puţin.
Doza terapeutică: Se fac inhalaţii - cu un prosop pe cap - de 3-4 ori pe zi, inspirând adânc pe nas şi expirând pe gură.
- Melasă -
Siropul maro închis, asemănător cu mierea, provine din sfeclă sau trestie de zahăr. Conţine o cantitate mare de fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, cupru şi alte substanţe minerale şi microelemente şi combate oboseala (epuizarea) datorată unui efort excesiv, stresului sau unei gripe sau răceli prelungite.
Reţetă: Se pun 3 linguriţe de melasă într-o ceaşcă de lapte sau de apă caldă. Melasa neagră, din trestie de zahăr, există şi sub formă de pulbere şi poate fi presărată peste muesli.
Doza terapeutică: Se bea câte o ceaşcă, înaintea meselor principale.
Mirosul gurii (halena)
- Cardamom -
Înrudit cu ghimbirul, cardamomul îşi datorează aroma dulceag-picantă unui ulei eteric compus din peste 120 de substanţe. Şi este remediul ideal pentru igiena bucală - din când în când - pentru că are o acţiune antibiotică împotriva bacteriilor dăunătoare şi îndepărtează mirosul gurii (inclusiv de usturoi) cât ai bate din palme.
Doza terapeutică: Se mestecă încet 3-5 capsule de cardamom. Sau se pune 1 vârf de cuţit de cardamom măcinat în cafea, aşa cum se obişnuieşte în ţările arabe.
Irigare sanguină defectuoasă
- Cataplasme cu muştar -
Sinalbina şi uleiurile eterice din muştar stimulează irigarea cu sânge şi produc o căldură pătrunzătoare.
Reţetă: Se amestecă 1-2 linguriţe de muştar (praf) cu 1 ceaşcă de făină şi cu apă caldă, până ce se obţine o pastă groasă, care se întinde pe un prosop de bumbac.
Doza terapeutică: Se unge pielea cu ulei de măsline, pentru a o proteja, după care se aplică cataplasma, şi peste cataplasmă se pune o buiotă cu apă fierbinte, pentru a fi mai eficientă. Se aplică de două ori pe zi şi se lasă să acţioneze 20 de minute. Se controlează din 5 în 5 minute, dacă nu au apărut iritaţii ale pielii. Dacă da, se întrerupe.
Crampe abdominale
- Busuioc crud -
Taninurile şi uleiurile eterice din busuioc, cum sunt: cineolul, mentolul, tymolul, anetolul, camforul etc. calmează durerile menstruale, dar rezolvă şi problemele menopauzei, deoarece o componentă a sa, beta-silosterolul, este asemănătoare estrogenului şi combate tulburările hormonale.
Reţetă: Se pun în mixer 3 fire de busuioc proaspăt, 1 căţel de usturoi, 2 linguriţe seminţe de pin şi o priză de sare. Se mărunţesc, adăugând ulei de măsline, picătură cu picătură, până ce pasta are o consistenţă cremoasă.
Doza terapeutică: Se mănâncă 3 linguri pe zi.
Probleme de somn
- Lapte cu scorţişoară şi nucşoară -
O albuminoidă - triptofan - existentă în lapte stimulează producerea de serotonină şi melatonină (neuro-transmiţători). Prima comută ritmul somn-trezie pe "economie”, iar melatonina stimulează direct somnul.
Reţetă: Se încălzesc, într-un ibric mare, 250 ml de lapte cu o priză de scorţişoară şi una de nucşoară şi se îndulceşte cu miere.
Doza terapeutică: Se bea cu 30 de minute înainte de culcare. Suplimentar: se masează, cu 10 minute înainte, tălpile, cu ulei de susan presat la rece. Câte 5 minute fiecare.
Hipotensiune arterială
- Trandafir şi măceşe -
Trandafirul întăreşte inima şi ridică tensiunea prea mică la nivelul optim. Senzaţia de ameţeală şi nesiguranţa la mers cedează. Substanţele componente, precum geraniolul sau rhodinolul calmează şi stabilizează, în plus, o inimă nervoasă.
Reţetă: Se pune pe foc 1/2 l de apă rece cu 1 linguriţă de pudră de măceşe şi se lasă să fiarbă 10 minute. Se adaugă 1 lingură de petale uscate de trandafir, 1/2 de baton de vanilie şi 2 cuişoare şi se lasă să se infuzeze 5 minute.
Doza terapeutică: Se beau câte 3 ceşti pe zi, vreme de 14 zile.