Leacuri din bucătărie (II)

Rodica Demian
Dureri de gât și răgușeală

- Lămâie, piper de Cayenne și miere -

Când începe să usture în gât, această combinație poate fi de folos. Acidul din lămâie contractă țesutul inflamat și îl protejează cu vitamina C. Capsaicina din piper grăbește procesul de vindecare, iar mierea are un efect antibacterian.
Rețeta: Amestecați bine câte o jumătate de linguriță de miere și de zeamă proaspătă de lămâie cu 1 vârf de cuțit de piper de Cayenne.
Doza terapeutică: Vreme de 3 zile, câte o lingură de amestec de 5 ori pe zi. Se lasă să se topească încet în gură.

Coșuri și arsuri de soare

- Pastă de curcuma -

Uleiurile eterice ale plantei, mai ales curcumina, stimulează sistemul imunitar, neutralizează radicalii liberi și stopează inflamațiile.
Rețetă: Se amestecă 1/2 linguriță de praf de curcu­ma cu 5-7 picături de suc de aloe vera, până ce se ob­ține o pastă subțire.
Doza terapeutică: Se întinde pasta pe coșuri sau pe zonele arse de soare. Nu există efecte secundare nici în dozaj mare, de exemplu de 8-10 g de plantă pe zi. Atenție, însă, la preparare, pentru că se pot produce pete galbene, urâte.

Dureri de dinți

- Cuișoare -

Cuișoarele au un conținut foarte ridicat de uleiuri eterice și de taninuri. Mai ales una din substanțele componente, și anume eugenolul, are un puternic efect antibacterian și acționează rapid în cazul inflamării gingiilor și al durerilor provocate de carii.
Rețeta: Se zdrobesc în mojar 2-4 cuișoare și se amestecă cu câteva picături de apă, până la obținerea unui terci gros și lipicios.
Doza terapeutică: Se aplică amestecul pe zona inflamată, se lasă să acționeze 5-10 minute, după care se scuipă. Aplicarea se poate repeta până la intervenția stomatologului.
Atenție: interzis copiilor mici!

Lipsă de energie

- Ceai de scorțișoară -

Substanțele vegetale secundare - aldehidele și borneolul - existente în scorțișoară, produc o încărcare cu energie, stimulează nevoia de mișcare și alungă oboseala. Ele permit, astfel, ieșirea rapidă din starea de deprimare, sporind pofta de viață și apetitul.
Rețetă: Se toarnă 1 ceașcă cu apă clo­cotită peste 1 baton de scorțișoară și se lasă 10 minute să se infuzeze.
Doza terapeutică: Se beau 2-3 cești pe zi, cu în­ghițituri mici, vreme de o săptămână. Scorțișoara de Ceylon este cea mai indicată, pentru că nu conține cumarină, care poate provoca du­reri de cap sau vomă.

Sinusuri nazale inflamate

- Aburi cu oregano, cimbru și rozmarin -

Prin uleiurile eterice pe care le conțin - cineol, tymol sau borneol - cele trei plan­te dilată ramificațiile fine ale bron­hiilor, desfăcând obturațiile perseve­rente ale sinusurilor. În plus, atacă virusurile și bacteriile.
Rețetă: Se pune câte-o linguriță din cele trei plante (măcinate) într-un recipient mare cu apă clocotită și se lasă să se răcească puțin.
Doza terapeutică: Se fac inhalații - cu un prosop pe cap - de 3-4 ori pe zi, inspi­rând adânc pe nas și expirând pe gură.

Oboseală

- Melasă -

Siropul maro închis, asemănător cu mierea, provine din sfeclă sau trestie de zahăr. Conține o cantitate mare de fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, cupru și alte substanțe minerale și microele­mente și combate oboseala (epuizarea) datorată unui efort excesiv, stresului sau unei gripe sau răceli pre­lungite.
Rețetă: Se pun 3 lingurițe de melasă într-o ceașcă de lapte sau de apă caldă. Melasa neagră, din trestie de zahăr, există și sub for­mă de pulbere și poate fi presărată peste muesli.
Doza terapeutică: Se bea câte o ceașcă, înaintea meselor principale.

Mirosul gurii (halena)

- Cardamom -

Înrudit cu ghimbirul, cardamomul își datorează aroma dulceag-picantă unui ulei eteric compus din peste 120 de substanțe. Și este remediul ideal pentru igiena bucală - din când în când - pentru că are o ac­țiune antibiotică împotriva bacteriilor dăunătoare și îndepărtează mirosul gurii (inclusiv de usturoi) cât ai bate din palme.
Doza terapeutică: Se mestecă încet 3-5 capsule de cardamom. Sau se pune 1 vârf de cuțit de cardamom măcinat în cafea, așa cum se obișnuiește în țările arabe.

Irigare sanguină defectuoasă

- Cataplasme cu muștar -

Sinalbina și uleiurile eterice din muștar stimulează irigarea cu sânge și produc o căldură pătrunzătoare.
Rețetă: Se amestecă 1-2 lingurițe de muștar (praf) cu 1 ceașcă de făină și cu apă caldă, până ce se obține o pastă groasă, care se întinde pe un prosop de bumbac.
Doza terapeutică: Se unge pielea cu ulei de măsline, pentru a o proteja, după care se aplică cataplasma, și peste cataplasmă se pune o buiotă cu apă fierbinte, pentru a fi mai eficientă. Se aplică de două ori pe zi și se lasă să acționeze 20 de minute. Se controlează din 5 în 5 minute, dacă nu au apărut iritații ale pielii. Dacă da, se întrerupe.

Crampe abdominale

- Busuioc crud -

Taninurile și uleiurile eterice din busuioc, cum sunt: cineolul, mentolul, tymolul, anetolul, camforul etc. calmează durerile menstruale, dar rezolvă și proble­mele menopauzei, deoarece o componentă a sa, beta-silosterolul, este asemănă­toa­re estrogenului și com­bate tulburările hormonale.
Rețetă: Se pun în mixer 3 fire de busuioc proaspăt, 1 cățel de usturoi, 2 lingurițe semințe de pin și o priză de sare. Se mărunțesc, adău­gând ulei de măsline, pică­tură cu picătură, până ce pas­ta are o consistență cre­moasă.
Doza terapeutică: Se mă­nâncă 3 linguri pe zi.

Probleme de somn

- Lapte cu scorțișoară și nucșoară -

O albuminoidă - tripto­fan - existentă în lapte sti­mu­lează producerea de se­ro­tonină și melatonină (neuro-transmițători). Prima comută ritmul somn-trezie pe "economie”, iar mela­tonina stimulează direct somnul.
Rețetă: Se încălzesc, într-un ibric mare, 250 ml de lapte cu o priză de scorțișoară și una de nucșoară și se îndulcește cu miere.
Doza terapeutică: Se bea cu 30 de minute înainte de culcare. Suplimentar: se masează, cu 10 minute înainte, tălpile, cu ulei de susan presat la rece. Câte 5 minute fiecare.

Hipotensiune arterială

- Trandafir și măceșe -

Trandafirul întărește inima și ridică tensiunea prea mică la nivelul optim. Senzația de amețeală și nesigu­ranța la mers cedează. Substanțele componente, pre­cum geraniolul sau rhodinolul calmează și stabilizează, în plus, o inimă nervoasă.
Rețetă: Se pune pe foc 1/2 l de apă rece cu 1 lin­guriță de pudră de măceșe și se lasă să fiarbă 10 minute. Se adaugă 1 lingură de petale uscate de tranda­fir, 1/2 de baton de vanilie și 2 cuișoare și se lasă să se in­fuzeze 5 minute.
Doza terapeutică: Se beau câte 3 cești pe zi, vreme de 14 zile.