"Am făcut politica ţării mele”
- Stimate domnule Teodor Baconschi, v-aţi afirmat ca diplomat şi aţi avut un parcurs strălucitor în această carieră. De ce aţi simţit nevoia să treceţi din corpul tehnic guvernamental în politica partinică? Nu regretaţi pasul făcut?
- Nu am motive să regret acest pas. În postura de ministru de Externe am făcut politica ţării mele, iar nu una tributară unui anume partizanat politic. În plus, ştiu că pot aduce ceva nou. Am multe de spus, am o experienţă diplomatică solidă, care mă califică pentru această cale. Am demonstrat prin rezultate că buna pregătire, calificarea, munca asiduă, lipsa oricărei agende ascunse, încrederea în eforturile de traducere ale principiilor binelui comun - sunt avantaje nete în orice împrejurare politică.
- Sunteţi liderul FCD, o organizaţie care încearcă să impună la noi conceptul de democraţie creştină. Ce aţi reuşit până acum din ce v-aţi propus?
- Coagularea valorilor creştin-democraţiei în România, asta îşi propune FCD. Am ţinut cont însă de specificul creştin-ortodox al majorităţii românilor. Am avut numeroase acţiuni (conferinţe, colocvii, simpozioane, traininguri, lansări de carte etc.) prin care am capacitat o seamă de oameni, tineri în special, sensibili la valorile creştin-democrate. Succesul dezbaterilor care s-au desfăşurat nu doar în Bucureşti, ci şi în alte oraşe din ţară, m-a determinat să înfiinţez la Timişoara, Cluj, Sighişoara, Mediaş, Braşov filiale al FCD, prin care încercăm conectarea elitelor locale la marile curente doctrinare. În fond, creştin-democraţia a făcut Uniunea Europeană. De vreme ce suntem membri în acest club select, măcar să ne familiarizăm cu ideile lui.
"Sunt mândru că mă trag din Basarabia”
- V-aţi depus candidatura parlamentară la Iaşi, un oraş foarte aproape de graniţa cu Basarabia, din care vă trageţi pe linie paternă. Tatăl dvs., scriitorul A. E. Baconsky, a făcut parte dintr-o familie de preoţi şi învăţători basarabeni. Contează legăturile acestea de sânge, în vreun fel, pentru dvs.? Aveţi o legătură de suflet cu această parte a României, vremelnic desprinsă de ţară?
- Sunt foarte mândru de originile familiei mele, pe care nu le uit nicicând. Nu cred să existe român care să nu fie mândru de rădăcinile sale. Aş aminti de existenţa multor preoţi în familia mea, iată un motiv în plus să mă simt acasă la Iaşi, unde există încă o viguroasă credinţă. Prezenţa, aici, a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva, înseamnă şi pentru mine o binecuvântare. Fiind ministru de Externe, am contribuit decisiv la înfiinţarea Grupului de state care sprijină parcursul european al Republicii Moldova, am susţinut cauza Chişinăului în toate întâlnirile relevante pe care le-am avut cu omologi de-ai mei, timp de 25 de luni, cât a durat mandatul, am înfiinţat două consulate generale la Bălţi şi Cahul, am inaugurat Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu” de la Chişinău, am refăcut echipele de diplomaţi acreditaţi în Republica Moldova, trimiţând oameni foarte bine calificaţi, cu experienţă relevantă în lumea occidentală, am pregătit şedinţa comună de anul acesta dintre guvernul nostru şi cel din Republica Moldova. Apoi, întreaga mea activitate diplomatică şi ca ministru de Externe a însemnat implicit şi o afirmare a rădăcinilor mele. Am sprijinit câteva proiecte extrem de importante pentru prietenii noştri de la Chişinău: construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, conectarea reţelelor energetice, proiecte trilaterale, în care am implicat şi Israelul, prin care să consolidăm capacitatea de export a industriei uşoare de peste Prut. La Bucureşti s-au desfăşurat consultări cu reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei pentru conflictul transnistrean. E o premieră pentru diplomaţia românească. Relaţia cu Republica Moldova a fost o prioritate a mandatului meu, în toate cele 25 de luni, când m-am aflat la conducerea MAE. A lucra, fie la vedere, fie discret, cum se întâmplă adesea în mediul diplomatic, pentru împrospătarea relaţiilor cu principalul partener strategic al României, SUA - ţin să vă amintesc, am semnat şi Tratatul pentru scutul antirachetă -, înseamnă un aport implicit pentru consolidarea şi readucerea pe orbita occidentală a întregii regiuni.
Iaşi-România-Europa
- Cu ce argumente speraţi să-i convingeţi pe electorii dvs. ieşeni?
- În Iaşi sunt acasă. Dincolo de rădăcinile moldoveneşti ale familiei mele, este reconfortant să faci proiecte, să aduci oamenii împreună la aceeaşi masă, să-ţi doreşti să pui umărul la reechilibrarea şi dezvoltarea acestui minunat colţ de ţară. Iată de ce, dintre cele câteva variante de lucru oferite de conducerea ARD, am preferat Colegiul 4 din oraşul Iaşi. Este un colegiu care cuprinde Cartierul Copou, aşadar, inima universitară a acestui oraş. Dar mai am în colegiu şi trei cartiere mari: Păcurari, Alexandru cel Bun şi Dacia, în care sunt bucuros să întâlnesc oameni de toate categoriile sociale, majoritatea foşti angajaţi ai marilor întreprinderi astăzi inexistente. Problemele sociale ale acestora din urmă mă preocupă în mod deosebit. Cum poate fi cuplată viaţa universitară cu viaţa economică a oraşului? - iată o întrebare la care nu s-a răspuns încă. Ideea mea este că cele peste 11.000 de cadre didactice angajate în educaţia ieşeană, alături de cele câteva sute de cercetători ieşeni, pot deveni motorul principal al economiei acestui spaţiu. Pot aduce experienţa mea internaţională, relaţiile pe care mi le-am construit în timp pentru revigorarea Iaşului - iată de ce am ales acest oraş şi acest colegiu, în special.
- Ce aţi vrea şi credeţi că aţi putea face pentru Iaşi, din postura de parlamentar?
- Profilul oraşului Iaşi demonstrează că excelenţa vieţii universitare continuă să constituie cea mai importantă resursă locală. Cercetarea ieşeană, şcoala de inventică, performanţele specialiştilor în IT sunt recunoscute pe multe meridiane. Din păcate, aşa cum se-ntâmplă la noi în nenumărate alte domenii, gestionarea acestor imense resurse locale lasă de dorit, ceea ce explică exodul creierelor, subfinanţarea cercetării, palida utilizare a importantelor invenţii şi cercetări existente deja. Alături de câţiva profesori universitari, împreună cu câţiva celebri cercetători, am propus şi semnat deja la Casa Cărţii din Iaşi un Angajament care-şi doreşte să fie un pact dincolo de simpatiile şi antipatiile politice, în vederea revigorării vieţii universitare şi a educaţiei, în general, pentru maxima capacitare a tuturor entităţilor active în cercetare. Este un Angajament care-şi propune să coalizeze toate forţele politice, instituţiile de învăţământ, organizaţiile civice şi mediul de afaceri din Iaşi. Experienţa mea diplomatică şi cea de ministru de Externe vor aduce altă perspectivă şi posibilităţi de rezolvare în aceste proiecte - unele, vechi, dar care bat pasul pe loc, cum ar fi aeroportul şi racordarea oraşului la infrastructura europeană şi la cea care leagă UE de Europa de Est. Lipseşte o perspectivă unitară, de ansamblu. Oraşul Iaşi trebuie să-şi regăsească statutul european, fiind un nod pentru politica regională de vecinătate. Iaşi-România-Europa - acesta este proiectul meu la care intenţionez să-i capacitez şi să-i coalizez pe toţi ieşenii şi pe locuitorii din apropiere. Acest nod regional în care poate fi transformat Iaşul înseamnă, obligatoriu, şi o infrastructură adecvată: Coridorul IX, Coridorul european Marea Baltică-Marea Neagră - iată cele mai importante proiecte de infrastructură care vor putea atrage consistente fonduri europene. Parteneriatul Estic poate aduce de asemenea fonduri europene, coalizând forţe şi energii plasate şi în afara, şi la graniţa UE. Un ultim aspect, dar nu cel din urmă, voi folosi bunele relaţii internaţionale pe care le am pentru a face lobby în vederea atragerii de investitori străini. Din păcate, în ultima vreme, investiţiile străine în Iaşi au scăzut vizibil...
- Vorbind de Basarabia, vorbim şi de un sentiment de dragoste de patrie şi de neam. Dacă n-am avea acest simţământ, nu ne-ar interesa ce se întâmplă cu românii din teritoriile rupte de România. Vorbim, aşadar, despre naţionalism. Naţionalismul este specific Dreptei, dar Dreapta se teme de naţionalism. Se teme şi de noţiunea de "dreapta”, încercând s-o îndulcească prin alăturarea cu aceea de "centru”. Între timp, Stânga de la noi a preluat ea steagul naţionalismului. Cum s-a întâmplat asta? Nu credeţi că Dreapta ar trebui să-l recupereze?
- În teorie, lucrurile ar putea sta cum le sugeraţi dvs. Realitatea românească e însă mai complicată. Naţionalismul românesc, în partea lui frecventabilă intelectual, pentru că e şi o parte care propovăduieşte crima, parte ce trebuie respinsă categoric, a fost grav compromis în perioada comunistă. Mă refer la metamorfoza suferită de regimul impus de tancurile sovietice, care din comunist-internaţionalist a devenit naţional-comunist. Naţionalismul a fost ingredientul care a favorizat construcţia unui regim de tip stalinist, în anii 1970-1980. S-a ajuns la situaţia în care corifeii naţionalismului românesc, din 1965 încoace, să spunem, au fost stâlpii propagandei regimului comunist. De aceea, intelectualii de dreapta autentici, care nu puteau să fie decât anticomunişti, au evitat asocierea cu naţionalismul, tocmai pentru că el fusese confiscat de către partidul comunist. Şi după 1989, tot Stânga a folosit naţionalismul pentru a manipula electoratul împotriva unor lideri politici reveniţi din Occident (Raţiu, Câmpeanu), împotriva investitorilor străini (nu ne vindem ţara!), cu scopul ca vechile reţele ale nomenclaturii şi Securităţii să se menţină la putere. Ceea ce, în linii mari, putem spune că au şi reuşit. Modelul este cel rusesc. Nu înţeleg cum unii membri ai PNL, care au contribuit la orientarea spre Occident a României, nu iau atitudine în faţa acestor derapaje. De la partidul lui Dan Voiculescu nu aştept nimic bun. Dar în PSD şi mai ales în PNL sunt personalităţi care nu agreează acest soi de derapaje anti-occidentale. Dreapta nu va putea să recupereze tema naţionalistă decât atunci când, prin educaţie, electoratul, în marea lui majoritate, va deveni imun la manipulările Stângii, care are un lung exerciţiu de utilizare a unui fals discurs naţionalist. Doar educaţia poate să vindece această schizofrenie în care trăim de mai multe decenii, în care Stânga comunistă este naţionalistă şi nu internaţionalistă, cum se întâmplă de regulă, iar Dreapta anticomunistă este mai cosmopolită, pro-europeană, dar pentru o Europă a naţiunilor şi aparent mai pro-globalizare.
- PDL este un partid cu orientare doctrinară - declarat de dreapta. Cât de bine credeţi că a slujit-o, cât a fost la guvernare?
- Cred că prioritatea guvernului Boc a fost ca vasul numit România să nu se scufunde în furtuna crizei economice mondiale. Agenda a fost determinată de raţiuni pragmatice şi nu doctrinare. Nu poţi judeca un guvern după cât de conforme doctrinei au fost unele sau altele din măsurile economice adoptate în cea mai gravă criză economică pe care o cunoaşte întreaga lume, de la 1929 încoace.