Succesul pare garantat, Comisia Europeană (CE) fiind tentată, din păcate, să preia rolul de portdrapel al viziunii corporatiste asupra agriculturii. Nu mai puţin de 26 de culturi modificate genetic sunt luate în considerare pentru a fi aprobate în Uniunea Europeană, începând cu 2013. Permisiunea stă să fie acordată şi pe baza celor cinci "mituri” despre organismele modificate genetic, însuşite cu prea mare uşurinţă de Comisie: Vi le oferim spre cunoaştere: 1. OMG sunt o soluţie pentru foametea globală; 2. Alimentele modificate genetic sunt inofensive pentru sănătate; 3. Chiar dacă OMG sunt pe piaţă, oamenii pot evita consumul lor dacă nu le doresc; 4. Ingineria genetică vine în completarea agriculturii organice; 5. Dacă se descoperă că OMG-urile sunt periculoase, introducerea lor este reversibilă. Fals, de cinci ori fals! spune Greenpeace. "Culturile modificate genetic vor aduce apocalipsa în agricultura românească şi europeană”, titrează organizaţia, într-un recent comunicat de presă. Pentru a dovedi că toate aceste afirmaţii sunt neadevărate, prestigioasa organizaţie internaţională a finanţat un amplu studiu ştiinţific, comandat renumitului economist agricol american, dr. Charles Benbrook, a realizat un film în SUA şi Argentina şi a mijlocit călătoria în Europa a doi fermieri americani, Wendel Lutz şi Wes Shoemyer, care să avertizeze UE până nu e prea târziu. În cadrul acestei călătorii-avertisment, fermierii s-au oprit la Berlin, Varşovia, Paris, Madrid, Bruxelles şi Bucureşti. Cu ocazia unei conferinţe de presă ţinute săptămâna trecută la hotelul Intercontinental, Greenpeace a lansat şi în România primul raport efectuat vreodată asupra impactului introducerii în UE a culturilor modificate genetic, rezistente la glifosat (ierbicid cunoscut sub numele comercial de Roundup Ready - RR). La lansare, au fost prezenţi şi cei doi fermieri de peste Ocean intraţi în malaxorul corporatist. Ei au împărtăşit din experienţa lor cu aceste culturi. A fost proiectat filmul în care cei doi, alături de fermieri din Argentina, sunt "personajele principale”, neagreate la ele acasă, dar libere să se exprime pe Bătrânul Continent.
"Când buruienile nu vor să moară!”
Construind un scenariu cât se poate de credibil, economistul Charles Benbrook avertizează: "Dacă Uniunea Europeană va cultiva porumb, soia şi sfeclă de zahăr modificate genetic şi rezistente la ierbicide (HTGE), între anii 2012-2025, utilizarea ierbicidului Roundup Ready (RR) va creşte de până la 15 ori!”. În "traducere” liberă, scenariul se petrece astfel: fermierii, atraşi de reclama mincinoasă pentru care corporaţiile plătesc milioane de dolari, sunt amăgiţi cu promisiuni şi, drept urmare, însămânţează porumb/soia/sfeclă de zahăr modificate genetic, proiectate să reziste la ierbicidul RR. În primii ani, totul este OK, culturile cresc frumos, buruienile sunt omorâte după prima trecere a pulverizatoarelor cu Roundup Ready. Întocmai ca la carte, ierbicidul ucide buruienile, dar nu şi plantele de cultură. Iată însă că, la un moment dat, luându-i pe toţi prin surprindere, buruienile se dovedesc "mai inteligente” decât omul şi nu vor să mai moară! Ce face fermierul? Cumpără de la Monsanto un ierbicid adiţional, măreşte doza, deci scoate din buzunar şi mai mulţi bani, adesea împrumutaţi de la bancă.
Prin urmare, solul este secătuit, apele freatice sunt poluate, mediul are de suferit. Până la urmă, buruienile ies biruitoare: nu mai mor deloc (la fel ca viruşii de ultimă generaţie), indiferent de cantitatea de chimicale aplicate! Din vremuri imemoriale se ştie: când buruienile trăiesc, culturile mor. Pierderile sunt uriaşe, mulţi se lasă de agricultură. Acest aspect nu ia în calcul, desigur, eventualele efecte secundare asupra sănătăţii omului, întrucât modificările genetice ale plantelor sunt încă insuficient studiate. Iată cum vede Benbrook situaţia: "Fermierii din SUA au deja mari probleme, acum ei încearcă să iasă din cercul vicios în care au intrat. Dependenţa de culturi rezistente la ierbicide din SUA a declanşat apariţia şi răspândirea rapidă a aproape 24 de tipuri de buruieni rezistente la glifosat, ceea ce a dus la creşterea costurilor de producţie în cadrul fermelor, cât şi a volumului şi a eco-toxicităţii ierbicidelor necesare pentru a preveni pierderile majore ale recoltelor”.
Pe baza experienţei americane, Charles Benbrook imaginează trei scenarii pentru Europa. Cel mai înfricoşător este "Scenariul 2”, potrivit căruia fermierii din UE vor adopta tehnologia HTGE la fel de repede ca fermierii din SUA, în absenţa oricăror restricţii impuse de CE. În acest caz, folosirea ierbicidelor (în principal a glifosatului) la porumbul modificat genetic va creşte cu 1000% până în 2025! Şi în cazul sfeclei de zahăr, în acelaşi Scenariu 2, utilizarea glifosatului va creşte cu 380%. Aşadar, modifici genetic porumbul sau soia, pentru a rezista la ierbicide, permiţând, zice-se, exterminarea selectivă a buruienilor, dar ajungi până la urmă să otrăveşti solul şi să stimulezi, culmea ironiei, creşterea buruienilor, nu a porumbului! Aceasta este în realitate măreaţa invenţie a corporaţiilor: o poveste din tolba lui Păcală...
Cum şi-au pierdut puterea fermierii americani
Vorbind din propria experienţă, curajoşii fermieri americani se străduiesc să ne avertizeze cât mai exact asupra pericolului ce ne paşte pe fiecare dintre noi, europenii. "Iată cum s-a întâmplat”, povesteşte Wendel Lutz.
"Au venit la mine şi mi-au spus: «Cumpără seminţele noastre, seamănă soia modificată genetic, rezistentă la ierbicidele cele mai puternice, e uşor, e productiv, e profitabil». Şi am cumpărat, am plătit mai mult decât pentru seminţele convenţionale. În primii doi ani, totul a părut perfect. O mândreţe de recoltă. Dar fericirea n-a durat prea mult. În al treilea, al patrulea an şi următorii, cu cât împrăştiam mai mult ierbicid Roundup, cu atât buruienile parcă îmi făceau în ciudă, rămâneau în picioare...”. Între timp, comunicatele corporaţiilor jubilează: 73% din producţia de porumb şi soia a Statelor Unite a ajuns să fie modificată genetic! Încă stau bine americanii faţă de Argentina, unde 99% din culturile de soia sunt modificate genetic! Wendel Lutz spune că fermierii au început să ridice întrebări legate de efectele pe termen lung ale utilizării OMG. Par a se trezi la realitate. "Dacă este ceva ce noi nu ştim”, spune, "dacă ni se ascunde ceva, dacă suntem minţiţi, a venit vremea să aflăm asta”. S-au înmulţit cazurile de cancer la copii. Familiile au de suferit. Solul se deteriorează, devine friabil şi erodat. Regiuni întregi îşi pierd biodiversitatea, rămân pradă unui singur fel de plante. Comunităţile sunt ameninţate. Are loc un proces de aşa-zisă «consolidare», care înseamnă din ce în ce mai puţini fermieri şi mai puţine familii. Şcolile se închid din lipsă de copii. Localităţi pitoreşti, altădată pline de viaţă, mor una după alta. Se închid afacerile, magazinele, atelierele. Oamenii se refugiază la oraş, în căutarea unui loc de muncă. Toţi micii întreprinzători au plecat şi nu se vor mai întoarce vreodată. N-au nici un viitor. "Asta se întâmplă în America, asta doriţi să se întâmple şi la voi, în România? La voi, în Casa Europeană?”, se întreabă retoric fermierul. "Nu putem uita că noi, fermierii, aveam până nu demult putere, eram respectaţi. Azi nu mai avem nimic, am lăsat puterea corporaţiilor, orbiţi de promisiunile lor, iar ele câştigă mulţi bani din puterea noastră pierdută”.
"În mod sigur, Comisia Europeană va lua în seamă avertismentele”
Wes Shoemyer este la fel de convingător când îi sfătuieşte pe europeni să dea uitării saltul în necunoscut pe care, prin guvernanţii de la Bruxelles, sunt pe cale să-l facă. "Până acum, poziţia UE a fost foarte fermă. Încă are o şansă de a-şi păstra independenţa, de a-şi menţine integritatea”, crede el. "Trebuie să apere interesele fermierilor, acum, cât are ocazia; trebuie să ia în considerare consecinţele. Fără îndoială, odată ce UE va permite dominaţia corporaţiilor, companiile precum Monsanto vor stabili practic preţurile la cel mai înalt nivel suportat de piaţă. Viitorul UE este sumbru din acest punct de vedere. Culturile modificate genetic nu sunt nici nutritive, nu aduc nici noi locuri de muncă”.
crede el cu destulă convingere. Dar, ceea ce omit să ne spună chiar şi luptătorii redutabili de la Greenpeace este că cineva urmăreşte controlul alimentar al lumii. Corporaţiile folosesc o armă mai puternică decât arma nucleară: arma alimentară. Ele nu modifică genetic mărarul sau coriandrul, ardeiul iute sau dovleacul. Ele modifică cerealele, legumele, baza alimentaţiei pe Terra. Odată cucerită întreaga planetă, aruncând pe piaţă tehnologia OMG, care n-a trecut proba timpului (probă evaluată la 50-100 de ani), corporaţiile nu mai au de făcut decât să asculte zornăitul arginţilor în uriaşa lor teşcherea. În Africa au reuşit cu "gena terminator” la porumb, care sterilizează seminţele ca la Auschwitz, oprindu-le capacitatea de înmulţire, sub pretextul protejării "proprietăţii intelectuale”. Fermierii dependenţi sunt nevoiţi să cumpere seminţe de la ei în fiecare an, îmbogăţindu-şi "binefăcătorii”. Încă nu s-a reuşit "implementarea” orezului modificat genetic în China, deşi lupta durează de şapte ani. Corporaţiile au însă tot timpul din lume...