Consider că o răceală pe an este chiar necesară, o spun din propria mea experienţă - pentru că întăreşte efectiv sistemul imunitar. Cei care ani la rând nu fac nici măcar un guturai se îmbolnăvesc, adeseori, brusc, şi forma este cu mult mai grea.
Cu cât înaintăm în vârstă, cu-atât mai greu se descurcă organismul nostru cu guturaiul, cu tusea sau cu răguşeala. Chiar dacă suntem deprinşi cu ele. O gripă "adevărată” îi dă mult de furcă unei persoane în vârstă, iar perioada de convalescenţă poate dura câteva săptămâni bune.
Personal, ştiu cum să-i vin de hac, chiar şi fără ajutorul vaccinului antigripal. Dar în această privinţă e bine ca fiecare să decidă singur. Pentru unii, acest vaccin este o adevărată binecuvântare.
Preventiv
Pentru întărirea imunităţii, se pot face o mulţime de lucruri. Ieşiţi, zilnic, afară, la aer curat, chiar dacă e frig. Faceţi măcar câţiva paşi, inspirând şi expirând pe nas.
Mâncaţi în fiecare zi un măr proaspăt, sau, alternativ, felii de măr uscate. Şi beţi suc de citrice - portocală, grapefruit sau lămâie - deoarece conţin o cantitate mare de vitamina C, atât de sănătoasă.
Ceaiuri de plante pentru iarnă
Ceai pentru răceală (provoacă transpiraţia): flori de tei (uscate).
Ceai pentru tuse şi guturai: flori de soc negru (uscate).
Ceai de tuse: 2 linguriţe de salvie, 2 linguriţe de plumânărică, 2 linguriţe de pătlagină şi 1/2 linguriţă de cimbru (toate uscate).
Răguşeala
Dacă sunteţi răguşiţi, fiţi zgârciţi la vorbă, până ce vă simţiţi mai bine. Foarte eficientă este şi reţeta următoare: daţi pe răzătoarea mică 2 cepe roşii şi amestecaţi zeama stoarsă cu o lingură de miere naturală. Luaţi zilnic - în mai multe reprize - între 3-5 linguriţe de suc. Vindecă răguşeala, dar este şi un întăritor al nervilor.
Sfatul meu
Eu personal fac - o dată pe an - o cură de 2 săptămâni cu sucuri roşii. Beţi, de două ori pe zi, câte un păhărel de suc roşu, după gustul dvs.: de coacăze roşii sau negre, de soc negru sau de sfeclă roşie.
Sucul de sfeclă roşie e foarte sănătos şi nu conţine aşa de mult acid ca sucurile de fructe. Multora nu le prea place sucul de sfeclă, fiindcă are un pronunţat gust "pământos”. De fapt, nu are nici o importanţă ce sucuri alegeţi.
Încheieturi şi mobilitate
Cu cât suntem mai mobili, cu-atât părem mai tineri. Faceţi, aşadar, ceva pentru propriile dvs. încheieturi. Din timp! Mişcarea este cel mai bun exerciţiu pentru mobilitate şi împotriva afecţiunilor articulare.
Gută
Păr frumos la bătrâneţe
Îngrijit aşa cum trebuie, intern şi extern, părul poate rămâne puternic şi strălucitor până la o vârstă înaintată. Importantă este armonizarea îngrijirii cu o alimentaţie sănătoasă.
Dacă vreţi să aveţi un păr sănătos şi frumos la bătrâneţe, ţineţi seama de următoarele recomandări:
Mâncaţi mei, cel puţin o dată pe săptămână. Conţine o cantitate mare de siliciu, iar siliciul întăreşte părul şi unghiile.
Consumaţi cât mai multe produse integrale - pâine, cereale etc.
Pentru un păr strălucitor
Dacă vreţi ca părul dvs. să-şi păstreze luciul, clătiţi-vă, după ce vă spălaţi pe cap, cu apă şi oţet (diluată).
Efectul - din interior - este asigurat de seva de mesteacăn (de la magazinele Bio sau, direct, de la "sursă”, primăvara).
Păr gras
Nu încercaţi să scăpaţi de părul gras, spălându-vă mai des pe cap. De multe ori, efectul este exact invers: părul se îngraşă mai tare. În loc de spălat, folosiţi o perie moale şi periaţi-vă părul câteva minute. (Vă daţi seama singuri când e de-ajuns.) Şi nu uitaţi să spălaţi mereu peria cu un detergent moale.
Căderea părului la bărbaţi
Am încercat, cu succes, pe soţul meu, următoarea reţetă: se masează bine un gălbenuş, în părul ud, mişcând pielea capului, cu atenţie, încolo şi-ncoace. După câteva zeci de secunde, gălbenuşul începe să facă spumă şi părul trebuie clătit. Dar atenţie: doar cu apă călduţă, ca să nu se coaguleze. Repetaţi procedeul din două în două săptămâni.
Cură pentru păr
(de aplicat seara)
1 linguriţă de rădăcină uscată de urzică sau 2 linguriţe de rădăcină proaspătă.
Se taie mărunt rădăcina de urzică şi se fierbe în apă circa 10 minute (bucăţelele trebuie să fie acoperite de apă). Se strecoară şi se lasă decoctul să se răcească, după care se pulverizează în păr şi se lasă să acţioneze peste noapte. Alternativ cu decoctul de rădăcină de urzică, puteţi folosi un ceai din frunze de mesteacăn.Pielea şi îngrijirea pielii
De la o anumită vârstă, pielea are nevoie de o îngrijire tot mai atentă. Beţi lichide multe şi ieşiţi, zilnic, afară la aer. Şi mâncaţi sănătos: legume, fructe şi salate cât mai multe.
Dacă vreţi să folosiţi o cremă, încercaţi mai multe până ce vedeţi pe care o "acceptă” pielea dvs. Şi schimbaţi-o dacă observaţi că nu-i mai prieşte.
Purtaţi-vă blând cu ea, pentru că la o vârstă înaintată, orice leziune se vindecă mai încet. Nu întindeţi şi nu trageţi de piele, şi când o curăţaţi, nu o faceţi prin frecare, ci prin tapotare.
Alergii, eczeme şi alte reacţii ale pielii
În cazul reacţiilor alergice, neurodermită sau leziuni ale pielii, cea mai eficientă pare a fi crema triplă, preparată din 500 g untură de porc, frunze şi flori de coada-şoricelului (proaspete), flori de gălbenele (proaspete) şi frunze de zmeur, recomandată şi împotriva hemoroizilor. Iar pentru tratarea eczemelor, recomand uleiul de coada-şoricelului.
Ulei de coada-şoricelului
Ingrediente: 2 pumni de flori de coada-şoricelului (proaspete), 1/4 l ulei de măsline sau de migdale.
Se pun florile într-un borcan alb transparent şi se toarnă peste ele uleiul. Se închide bine borcanul şi se ţine 3-4 săptămâni într-un loc cald şi însorit. Se strecoară apoi uleiul şi se foloseşte pentru calmarea pielii, în caz în eczeme, sau pentru masaj.