Consider că o răceală pe an este chiar necesară, o spun din propria mea experiență - pentru că întărește efectiv sistemul imunitar. Cei care ani la rând nu fac nici măcar un guturai se îmbolnăvesc, adeseori, brusc, și forma este cu mult mai grea.
Cu cât înaintăm în vârstă, cu-atât mai greu se descurcă organismul nostru cu guturaiul, cu tusea sau cu răgușeala. Chiar dacă suntem deprinși cu ele. O gripă "adevărată” îi dă mult de furcă unei persoane în vârstă, iar perioada de convalescență poate dura câteva săptămâni bune.
Personal, știu cum să-i vin de hac, chiar și fără ajutorul vaccinului antigripal. Dar în această privință e bine ca fiecare să decidă singur. Pentru unii, acest vaccin este o adevărată binecuvântare.
Preventiv
Pentru întărirea imunității, se pot face o mulțime de lucruri. Ieșiți, zilnic, afară, la aer curat, chiar dacă e frig. Faceți măcar câțiva pași, inspirând și expirând pe nas.
Mâncați în fiecare zi un măr proaspăt, sau, alternativ, felii de măr uscate. Și beți suc de citrice - portocală, grapefruit sau lămâie - deoarece conțin o cantitate mare de vitamina C, atât de sănătoasă.
Ceaiuri de plante pentru iarnă
Ceaiul se prepară mereu în același mod: o lingură rasă de plantă (sau de amestec de plante) la 1/4 l de apă. Se dă în câteva clocote, se acoperă și se lasă să se infuzeze 10 minute.
• Ceai pentru răceală (provoacă transpirația): flori de tei (uscate).
• Ceai pentru tuse și guturai: flori de soc negru (uscate).
• Ceai de tuse: 2 lingurițe de salvie, 2 lingurițe de plumânărică, 2 lingurițe de pătlagină și 1/2 linguriță de cimbru (toate uscate).
Răgușeala
Dacă sunteți răgușiți, fiți zgârciți la vorbă, până ce vă simțiți mai bine. Foarte eficientă este și rețeta următoare: dați pe răzătoarea mică 2 cepe roșii și amestecați zeama stoarsă cu o lingură de miere naturală. Luați zilnic - în mai multe reprize - între 3-5 lingurițe de suc. Vindecă răgușeala, dar este și un întăritor al nervilor.
Sfatul meu
Eu personal fac - o dată pe an - o cură de 2 săptămâni cu sucuri roșii. Beți, de două ori pe zi, câte un păhărel de suc roșu, după gustul dvs.: de coacăze roșii sau negre, de soc negru sau de sfeclă roșie.
Sucul de sfeclă roșie e foarte sănătos și nu conține așa de mult acid ca sucurile de fructe. Multora nu le prea place sucul de sfeclă, fiindcă are un pronunțat gust "pământos”. De fapt, nu are nici o importanță ce sucuri alegeți.
Încheieturi și mobilitate
Cu cât suntem mai mobili, cu-atât părem mai tineri. Faceți, așadar, ceva pentru propriile dvs. încheieturi. Din timp! Mișcarea este cel mai bun exercițiu pentru mobilitate și împotriva afecțiunilor articulare.
Dacă aveți deja probleme, ar fi important să nu resimțiți mișcarea ca pe o povară. Și să nu o "împingeți” - în nici un caz - până la durere. Începeți cu exerciții ușoare, pe durate scurte și sporiți treptat dificultatea și timpul. Este foarte important, de asemenea, să dați jos din kilogramele în plus. Am cunoscut un domn în vârstă, care avea niște dureri de genunchi insuportabile. După ce a slăbit 15 kg a început să facă mișcare și, în prezent, genunchiul nu-l mai doare deloc.
Gută
Dacă aveți gută, ar trebui să schimbați complet alimentația: multe fructe și legume, grăsimi puține, lichide multe și alcool puțin. Muesli cu iaurt sau lapte și cu fructe proaspete reprezintă un mic dejun excelent. Tăiați din meniul dvs. zilnic carnea de pasăre sau de porc, măruntaiele, peștele cu piele, fructele de mare și sardelele. Conțin o cantitate importantă de purine, o substanță care în organism se transformă în acid uric. Pentru crizele de gută, recomand următoarea rețetă: dați câțiva cartofi cruzi pe răzătoare, opăriți-i cu apă clocotită și țineți în terciul astfel obținut membrele afectate. Sau: îmbibați cu urină (jetul mijlociu) o pereche de mănuși (cu deget) sau de șosete de bumbac și dormiți peste noapte cu ele, schimbându-le măcar o dată.
Păr frumos la bătrânețe
Îngrijit așa cum trebuie, intern și extern, părul poate rămâne puternic și strălucitor până la o vârstă înaintată. Importantă este armonizarea îngrijirii cu o alimentație sănătoasă.
Dacă vreți să aveți un păr sănătos și frumos la bătrânețe, țineți seama de următoarele recomandări:
• Mâncați mei, cel puțin o dată pe săptămână. Conține o cantitate mare de siliciu, iar siliciul întărește părul și unghiile.
• Consumați cât mai multe produse integrale - pâine, cereale etc.
Pentru un păr strălucitor
• Dacă vreți ca părul dvs. să-și păstreze luciul, clătiți-vă, după ce vă spălați pe cap, cu apă și oțet (diluată).
• Efectul - din interior - este asigurat de seva de mesteacăn (de la magazinele Bio sau, direct, de la "sursă”, primăvara).
Păr gras
Nu încercați să scăpați de părul gras, spălându-vă mai des pe cap. De multe ori, efectul este exact invers: părul se îngrașă mai tare. În loc de spălat, folosiți o perie moale și periați-vă părul câteva minute. (Vă dați seama singuri când e de-ajuns.) Și nu uitați să spălați mereu peria cu un detergent moale.
Căderea părului la bărbați
Am încercat, cu succes, pe soțul meu, următoarea rețetă: se masează bine un gălbenuș, în părul ud, mișcând pielea capului, cu atenție, încolo și-ncoace. După câteva zeci de secunde, gălbenușul începe să facă spumă și părul trebuie clătit. Dar atenție: doar cu apă călduță, ca să nu se coaguleze. Repetați procedeul din două în două săptămâni.
Cură pentru păr
(de aplicat seara)
• 1 linguriță de rădăcină uscată de urzică sau 2 lingurițe de rădăcină proaspătă.
Se taie mărunt rădăcina de urzică și se fierbe în apă circa 10 minute (bucățelele trebuie să fie acoperite de apă). Se strecoară și se lasă decoctul să se răcească, după care se pulverizează în păr și se lasă să acționeze peste noapte. Alternativ cu decoctul de rădăcină de urzică, puteți folosi un ceai din frunze de mesteacăn.Pielea și îngrijirea pielii
Când folosim remediile pe care ni le oferă natura, se poate întâmpla ca starea sănătății să se înrăutățească la început, lucru valabil pentru toate bolile, nu doar pentru afecțiunile pielii. Nu renunțați, ci continuați tratamentul și în cele din urmă, rezultatele vor fi mai bune și bune de tot.
De la o anumită vârstă, pielea are nevoie de o îngrijire tot mai atentă. Beți lichide multe și ieșiți, zilnic, afară la aer. Și mâncați sănătos: legume, fructe și salate cât mai multe.
Dacă vreți să folosiți o cremă, încercați mai multe până ce vedeți pe care o "acceptă” pielea dvs. Și schimbați-o dacă observați că nu-i mai priește.
Purtați-vă blând cu ea, pentru că la o vârstă înaintată, orice leziune se vindecă mai încet. Nu întindeți și nu trageți de piele, și când o curățați, nu o faceți prin frecare, ci prin tapotare.
Alergii, eczeme și alte reacții ale pielii
În cazul reacțiilor alergice, neurodermită sau leziuni ale pielii, cea mai eficientă pare a fi crema triplă, preparată din 500 g untură de porc, frunze și flori de coada-șoricelului (proaspete), flori de gălbenele (proaspete) și frunze de zmeur, recomandată și împotriva hemoroizilor. Iar pentru tratarea eczemelor, recomand uleiul de coada-șoricelului.
Ulei de coada-șoricelului
Ingrediente: 2 pumni de flori de coada-șoricelului (proaspete), 1/4 l ulei de măsline sau de migdale.
Se pun florile într-un borcan alb transparent și se toarnă peste ele uleiul. Se închide bine borcanul și se ține 3-4 săptămâni într-un loc cald și însorit. Se strecoară apoi uleiul și se folosește pentru calmarea pielii, în caz în eczeme, sau pentru masaj.