Dacă sunteţi nostalgici şi vă e dor de lumea muzicală plină de farmec a anilor '60 - '80, pe 27 octombrie, pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, vă aşteaptă un adevărat regal muzical, oferit de o mare legendă italiană - Gianni Morandi. Trecut de 60 de ani, dar veşnic tânăr şi înamorat, el îşi va răsfăţa publicul cu marile hituri care l-au consacrat: "In Ginocchio da Te”,”Belinda” sau "Loredana”.
Câştigător al festivalului San Remo, deţinător a numeroase discuri de aur, a înregistrat peste 500 de melodii, iar cele 38 de albume i-au fost vândute în peste 49 de milioane de exemplare. Este un adevărat răsfăţat al publicului italian, un public capricios, care l-a adorat, dar l-a şi huiduit în egală măsură. În lunga şi bogata lui carieră, a susţinut peste 4000 de concerte în întreaga lume, a jucat în 20 de filme şi a fost prezentatorul a numeroase emisiuni de televiziune. Deşi pe 11 decembrie Gianni Morandi va împlini 68 de ani, el rămâne un artist de valoare peste care timpul a trecut fără a lăsa prea multe urme.
"Dacă e să mă uit în urmă, pot să vă spun că am avut parte de o viaţă frumoasă, extraordinară chiar. Am avut norocul să cunosc o mulţime de oameni deosebiţi, care m-au ajutat să mă dezvolt ca artist. Tatăl meu a fost piatra mea de temelie, apoi întâlnirea şi colaborarea cu mari artişti ca Franco Migliacci, Domenico Modugno, Ennio Morricone, Luis Bacalov, Giorgio Gaber, Monica Vitti, sau regizori colosali cum ar fi Luchino Visconti, Pier Paolo Pasolini, Vittorio De Sica au dus la cel care este Gianni Morandi de azi. Fără ei şi fără publicul meu fidel nu aş fi existat”, declara într-un interviu acordat anul acesta postului de televiziune italian Rai Uno.
Băiatul cu chitara
Gian Luigi Morandi s-a născut într-o familie modestă, în sătucul Monghidoro din Apeninii Toscani. Tatăl, un cizmar îndrăgostit de învăţăturile staliniste, a fost primul lui model în viaţă. A cântat de mic şi s-a alăturat adolescent fiind grupului "I Cadetti di Scaglioni”. Pe 16 aprilie 1962, în timpul unui festival din orăşelul Bellaria, a fost remarcat de unul din producătorii casei de discuri italiene RCA Italiana, şi i s-a oferit un contract. Avea numai 18 ani şi uşa către glorie i se deschisese.
În 1963 îşi face debutul actoricesc în "Totò sexy”, în regia lui Mario Amendola. Un rol minor, în care tânărul Gianni apare cântând melodia "Penelope”, dar suficient pentru a fi remarcat. Cucereşte uşor publicul italian, care se îndrăgosteşte de muzica lui simplă, dar atât de melodioasă, şi obţine o mulţime de premii naţionale, printre care cel de la Festivalul Canzonissima, în 1969. Norocul îi surâde şi pe plan sentimental, căci în 1966 se căsătoreşte cu prima lui mare iubire, Laura Efrikian.
Fortuna cea schimbătoare
În 1970, reprezintă Italia la Eurovision, cu melodia "Occhi di ragazza”. Nimic nu pare să-i stea în cale, dar tânărul Morandi nu va şti să păstreze multă vreme succesul obţinut cu atâta lejeritate.
"Aveam numai 25 de ani când am cunoscut declinul. Am ajuns să fiu huiduit pe scenă, de propriii mei compatrioţi. Dar lovitura cea mai mare a fost moartea tatălui meu, care s-a stins din viaţă într-o cameră de hotel din Caracas, la numai 49 de ani, în urma unui infarct. Era prima dată când îl convinsesem să mă însoţească în afara ţării, într-un turneu. Apoi am început să joc jocuri de noroc. Am pierdut sume uriaşe...”, povesteşte artistul, în cartea lui autobiografică "Diario di un ragazzo italiano”.
Pasiunile pentru jocurile de noroc şi alcoolul în exces aveau s-o îndepărteze şi pe soţia lui, Laura, care în 1979 divorţează, luându-i pe cei doi copii, Marianna (născută în 1969, acum actriţă) şi pe Mark (născut în 1974, acum cântăreţ şi el). După plecarea ei, Gianni începe să se dezmeticească şi să realizeze că a luat-o pe căi greşite. În anii '80, revine în topuri, iar în 1987 va câştiga festivalul din Sanremo, alături de Umberto Tozzi şi Enrico Ruggeri, cântând melodia "Si può dare di più”. Un an mai târziu, lansează alături de Lucio Dalla un album istoric "Dalla/Morandi” şi gustă iar din cupa succesului. "Este mult mai dificil astăzi să devii cântăreţ, decât pe vremea mea. Competiţia este acerbă, iar noile mijloace de comunicare au făcut ca publicul tânăr să fie mult mai pretenţios, pentru că a auzit aproape totul. Ai acces la cântăreţi din întreaga lume, în câteva secunde. Când m-am lansat eu, dacă un cântăreţ străin voia să cucerească publicul italian trebuia să cânte în italiană. Acum tinerii se tem de etichete ca «naţionalist» sau «popular». Noi tocmai asta ne doream să fim, populari şi cât mai naţionalişti”, spunea el în acelaşi interviu, acordat în august televiziunii Rai Uno.
În 1995, tot la Sanremo, se va clasa pe locul doi, cu melodia "In amore”, cântată în duet cu Barbara Cola, iar în anul 2000 va ocupa locul trei la acelaşi renumit festival, cu melodia "Innamorato”, compusă pentru el de Eros Ramazzotti. Soarta îi surâde din nou şi întâlneşte o nouă iubire, alături de Anna Dan.
Tinereţe fără bătrâneţe
La maturitate, Gianni a descoperit cumpătarea şi echilibrul între celebritate şi viaţa personală. A devenit vegetarian, a renunţat la alcoolul în exces şi la jocurile de noroc. A început să-şi selecteze mai atent apariţiile pe scenă, iar imaginea de "băiat bun”, pe care o susţine deja de peste 20 de ani, l-a adus din nou în topurile favoriţilor publicului italian. Anul trecut şi anul acesta, a fost prezentator al festivalului Sanremo. Pentru prestaţia de la ediţia din 2011, a fost recompensat cu 1.3 milioane euro şi a fost atât de apreciat de publicul spectator, încât a fost invitat să repete performanţa şi anul acesta.
Conaţionalii lui afirmă că ar fi descoperit secretul tinereţii fără bătrâneţe şi îl alintă cu titulaturi gen "Gianni cel veşnic tânăr”. Artistul nu este total de acord cu ei "«Veşnic tânăr» e o etichetă la care aş renunţa cu plăcere. M-am maturizat, am îmbătrânit şi eu, dar e important cum îmbătrâneşti. Eu zic că nu trebuie să-ţi pierzi entuziasmul. Trebuie să pui suflet în tot ce faci, iar ce faci să-ţi placă cu adevărat. Viaţa e frumoasă la orice vârstă, dacă ştii cum s-o priveşti, căci există şi curcubee”. O reţetă simplă şi demnă de urmat.
(Pentru concertul din Bucureşti, preţul biletelor variază între 150 - 500 lei, şi le puteţi procura de la EVENTIM sau VREAUBILET.ro)