Cea mai frumoasă poveste despre provenienţa dovleacului le aparţine dogonilor, membrii unui trib african, care spun că el creştea pe marginea Căii Lactee, de unde seminţele lui s-au scuturat pe pământ. În Evul Mediu, alchimiştii îi acordau şi ei puteri "divine”, încercând să obţină cu ajutorul lui aur în laborator. În popor, "aurul” dovleacului constă mai degrabă în faptul că era mâncarea săracului, săturând o familie întreagă, cu dimensiunile lui pantagruelice. (În Cartea Recordurilor conduce azi un dovleac de 821 de kilograme!) Frate bun cu pepenele galben şi roşu, dovleacului nu i se acordă însă atenţia cuvenită, atunci când e vorba de sănătate, deşi puterile lui de vindecare sunt unice, mai ales prin conţinutul mare de caroten.
Comori
Miezul galben-portocaliu al dovleacului conţine 9,9% de glucide, vitaminele ?, ?1, ?2, ??, potasiu, calciu, magneziu şi fier. Dar lista continuă:
* Vitamina E din pulpă şi din seminţe previne îmbătrânirea, apariţia ridurilor, pigmentaţiei nedorite, de asemenea, şi dereglările în sistemul reproductiv, îmbunătăţeşte circulaţia periferică. Iar în organismul femeilor diminuează efectele sindromului premenstrual.
* Acidul linoleic din seminţe sau din uleiul de dovleac întăreşte membranele celulelor, acţionează asupra proceselor intracelulare, reglează formula sângelui. Are o importanţă imensă în dezvoltarea creierului fătului pe toată perioada de sarcină, precum şi în activitatea cerebrală a adulţilor.
* Vitamina T, rar întâlnită în alte plante, ajută femeile ce nu pot să rămână însărcinate din cauza greutăţii corporale. Vitamina T favorizează digestia alimentelor grele, nesănătoase, şi previne depunerea de grăsime.
* Fosforul acţionează asupra libidoului, măreşte potenţa, iar zincul îmbunătăţeşte calitatea şi cantitatea de spermă, mărind şansele de procreare. Până nu demult, cea mai "sexuală” legumă se considera ţelina. În Roma antică, ostaşii plecau la război cu seminţe de ţelină şi cu usturoi, ca să obţină victorii glorioase. În urma unor cercetări recente, a apărut un alt concurent - dovleacul. Seminţele de dovleac, la fel ca cele de floarea-soarelui, măresc dorinţa sexuală, diminuează oboseala.
Tratamente interne
* Insomnie. Se consumă de două ori pe zi câte 50 g de dovleac copt sau se beau de trei ori pe zi 100 ml decoct de pulpă fiartă într-o cantitate mică de apă. Se poate îndulci cu o linguriţă de miere de albine.
* Afecţiunile ficatului, supraponderalitate. Zilnic se mănâncă 500 g de pulpă crudă sau coaptă şi se beau 1-2 pahare de suc de dovleac, proaspăt stors.
* Edem în caz de afecţiuni cardiace. Pe parcursul zilei, se bea câte o linguriţă de suc, la fiecare oră, în total 200-250 ml pe zi.
* Preparat diuretic şi colagog. Afecţiunii i se spune în popor "bilă leneşă”. Se toacă mărunt 2 linguri cu codiţe verzi sau uscate de dovleac şi se fierb 15 minute, în 500 ml de apă. Decoctul răcit şi strecurat se bea în timpul zilei, în 3-4 reprize.
* Afecţiunile hepatice cu dureri. Se adună 30-40 de codiţe, se rup mărunt şi se usucă în cuptorul puţin încălzit. Într-un vas emailat, se pun 2 linguri cu vârf de codiţe, se toarnă 500 ml apă rece şi se pun la fiert pe foc mic. Se lasă să clocotească 2 minute şi se infuzează acoperit 3 ore. Se beau câte 100 ml, de trei ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, timp de 2-3 luni.
* Constipaţie. Se dau pe răzătoare 300-400 g de dovleac crud şi se mănâncă zilnic, pe stomacul gol, cu puţin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingură de tărâţe cernute prin sită de mălai şi prăjite puţin pe tigaie uscată (fără ulei). Se adaugă şi o linguriţă de seminţe de in, făcute pulbere în râşniţa de cafea.
* Obezitate. Supraponderalilor le vor fi de mare folos dietele cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Se mănâncă împărţit în 5 doze, cald sau rece. Se poate servi stropit cu suc de grepfrut sau lămâie. Pentru arderea mai rapidă a grăsimilor se condimentează cu boia de ardei iute.
* Astm bronşic. Se dau pe răzătoare 500 g de dovleac crud, se amestecă cu 100 g de petale de trandafir, 5 frunze de pătlagină tăiate mărunt, 2 linguri de miere de albine şi un litru de vin roşu sec. Amestecul se pune pe foc, se aduce până la punctul de fierbere, dar nu se lasă să dea în clocot. Se infuzează 24 de ore sub capac, apoi se strecoară şi se stoarce bine. Se bea câte o lingură, de cinci ori pe zi, 2-3 săptămâni.
* Gută, pietre la rinichi, stres. Un dovleac întreg, spălat bine, se coace în cuptor. Se curaţă de coajă şi seminţe, se pune pulpa în borcănele sau alte recipiente şi se păstrează în frigider sau în congelator. Se mănâncă câte 1-2 linguri, de trei ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă.
* Potenţă. Zilnic se consumă cel putin 30 de seminţe crude, în combinaţie cu alte remedii fitoterapeutice. Cercetări recente au dovedit că dovleacul este mai eficient decât Viagra.
* Helmintiază. Cel mai simplu tratament este consumul unei cantităţi de 100 g de seminţe decojite, crude, care se mestecă lung, apoi, după o oră, se bea o lingură de ulei de ricin. Procedura se repetă de trei ori pe săptămână, timp de 3-4 luni.
Tratamente externe
* Dureri de dinţi. În cutia cu medicamente, în fiecare casă, trebuie să avem câteva codiţe uscate de dovleac. Codiţele se toacă mărunt, se macină cu râşniţa de cafea şi se confecţionează o ţigară. Se fumează fără ca să ajungă fumul în plămâni. Se ţine câteva secunde în gură.
* Arsuri. O bucată de tifon steril, împăturit, se îmbibă cu suc de dovleac proaspăt stors şi se aplică pe locul afectat.
* Eroziuni ale colului uterin. Se face un tampon din miezul curăţat de seminţe, se înveleşte într-o bucată de tifon prevăzută cu un şnur şi se introduce în vagin, înainte de culcare. Dimineaţa se scoate cu ajutorul şnurului. După o săptămână se face un control la medicul specialist.
* Mastopatie. Pulpa de dovleac tocat sau sucul se aplică pe locul bolnav, de 4 ori pe zi, pentru 30-40 de minute. Pansamentul cu pulpă sau suc se întrebuinţează şi în cazuri de eczeme, arsuri, licheni, erupţii.
* Acnee, puncte negre pe faţă. Pielea feţei se freacă de 2-3 ori pe zi cu un cubuleţ decupat din dovleac crud. După 10 minute se spală cu apă rece. Sau se pune la congelator suc de dovleac şi se procedează la fel.
Miezul spumă din mijlocul dovleacului, de care sunt prinse seminţele, este folosit de sute de ani în medicina populară, pentru tratarea rănilor, eczemelor, arsurilor, coşurilor, panariţiului unghial.
Contraindicaţii
Consumarea dovleacului crud este contraindicată persoanelor cu gastrită, cu aciditatea sucului gastric scăzută, cu ulcer gastric. Persoanele care suferă de balonări şi cei care se află în perioada acutizării bolilor cronice ale stomacului trebuie să folosească dovleacul cu precauţie.