DOVLEACUL - (Cucurbita maxima)

Elena Josan
* În basme, dovleacul se transformă în caleașca Cenușăresei. În farfurie, îl face împărat pe cel care-l mănâncă! *

Cea mai frumoasă poveste despre prove­niența do­­vleacului le aparține dogonilor, membrii unui trib african, care spun că el creștea pe mar­ginea Căii Lactee, de unde semințele lui s-au scutu­rat pe pământ. În Evul Mediu, alchimiștii îi acordau și ei pu­teri "divine”, încercând să obțină cu ajutorul lui aur în laborator. În popor, "aurul” dovlea­cului constă mai de­grabă în faptul că era mâncarea săracului, sătu­rând o fami­lie întreagă, cu dimensiunile lui pantagrue­lice. (În Cartea Recordurilor conduce azi un dovleac de 821 de kilograme!) Frate bun cu pepe­nele galben și roșu, do­vlea­cului nu i se acordă însă atenția cuvenită, atunci când e vorba de sănătate, deși puterile lui de vindecare sunt unice, mai ales prin conținutul mare de caroten.

Comori

Miezul galben-portocaliu al dovleacului conține 9,9% de glucide, vitaminele ?, ?1, ?2, ??, potasiu, cal­­­­ciu, magneziu și fier. Dar lista continuă:
* Vitamina E din pulpă și din semințe previne îmbătrânirea, apariția ridurilor, pigmentației nedorite, de asemenea, și dereglările în sistemul reproductiv, îm­bunătățește circulația periferică. Iar în organismul fe­meilor diminuează efectele sindromului premen­strual.
* Acidul linoleic din semințe sau din uleiul de dovleac întărește membranele celulelor, acționează asupra proceselor intracelulare, reglează formula sân­gelui. Are o importanță imensă în dezvoltarea creieru­lui fătului pe toată perioada de sarcină, precum și în activitatea cerebrală a adulților.
* Vitamina T, rar întâlnită în alte plante, ajută femeile ce nu pot să rămână însărcinate din cauza greutății corporale. Vitamina T favorizează digestia ali­mentelor grele, nesănătoase, și previne depunerea de grăsime.
* Fosforul acționează asupra libidoului, mărește potența, iar zincul îmbunătățește calitatea și cantitatea de spermă, mărind șansele de procreare. Până nu de­mult, cea mai "sexuală” legumă se considera țelina. În Roma antică, ostașii plecau la război cu semințe de țe­li­nă și cu usturoi, ca să obțină vic­torii glorioase. În ur­ma unor cerce­tări recente, a apărut un alt concu­rent - dovlea­cul. Semințele de do­vleac, la fel ca cele de floa­rea-soa­re­­lui, măresc dorința sexuală, dimi­nu­ează oboseala.

Tratamente interne

* Insomnie. Se consumă de două ori pe zi câte 50 g de dovleac copt sau se beau de trei ori pe zi 100 ml decoct de pulpă fiartă într-o can­titate mică de apă. Se poate îndulci cu o linguriță de miere de albine.
* Afecțiunile ficatului, supra­ponderalitate. Zilnic se mănâncă 500 g de pulpă crudă sau coap­tă și se beau 1-2 pahare de suc de dovleac, proaspăt stors.
* Edem în caz de afec­țiuni car­diace. Pe parcursul zilei, se bea câte o linguriță de suc, la fiecare oră, în total 200-250 ml pe zi.
* Afecțiunile sis­temului nervos aso­ciate cu hipertensiune și insom­nie. Se mi­xează sau se toacă în ma­șina de carne un kilogram de pulpă de dovleac și 2 lămâi de mărime mare, cu coajă, dar fără semințe. Se mai adaugă un kilogram miere de albine sau zahăr, și se pune ames­tecul în borcane cu filet. Se păstrează la rece. Se consumă câte o lingură cu 30 minute înainte de masă, de trei ori pe zi.
* Preparat diuretic și co­lagog. Afecțiunii i se spune în popor "bilă leneșă”. Se toacă mă­runt 2 linguri cu codițe verzi sau uscate de dovleac și se fierb 15 minute, în 500 ml de apă. Decoctul răcit și stre­curat se bea în timpul zilei, în 3-4 reprize.
* Afecțiunile hepatice cu dureri. Se adună 30-40 de co­dițe, se rup mărunt și se usucă în cuptorul puțin încălzit. Într-un vas emailat, se pun 2 lin­guri cu vârf de codițe, se toarnă 500 ml apă rece și se pun la fiert pe foc mic. Se lasă să clocotească 2 mi­nute și se infuzează acoperit 3 ore. Se beau câte 100 ml, de trei ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, timp de 2-3 luni.
* Constipație. Se dau pe răză­toare 300-400 g de dovleac crud și se mănâncă zilnic, pe stomacul gol, cu puțin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingură de tărâțe cernute prin sită de mă­lai și prăjite puțin pe tigaie uscată (fără ulei). Se adaugă și o linguriță de semințe de in, făcute pulbere în râșnița de cafea.
* Obezitate. Supraponderalilor le vor fi de mare folos dietele cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Se mănâncă împărțit în 5 doze, cald sau rece. Se poate servi stropit cu suc de grepfrut sau lămâie. Pentru arderea mai rapidă a grăsimilor se con­dimen­tează cu boia de ardei iute.
* Astm bronșic. Se dau pe răzătoare 500 g de do­vleac crud, se amestecă cu 100 g de petale de tran­dafir, 5 frunze de pătlagină tăiate mărunt, 2 linguri de mie­re de albine și un litru de vin roșu sec. Ames­tecul se pune pe foc, se aduce până la punctul de fierbe­re, dar nu se lasă să dea în clocot. Se infuzează 24 de ore sub ca­pac, apoi se strecoară și se stoarce bine. Se bea câte o lingură, de cinci ori pe zi, 2-3 săptă­mâni.
* Gută, pietre la rinichi, stres. Un dovleac întreg, spălat bine, se coace în cuptor. Se curață de coajă și semințe, se pune pulpa în borcănele sau alte recipiente și se păstrează în frigider sau în congelator. Se mănâncă câte 1-2 linguri, de trei ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă.
* Potență. Zilnic se consumă cel putin 30 de se­mințe crude, în combinație cu alte remedii fitotera­peutice. Cercetări recente au dovedit că dovleacul este mai eficient decât Viagra.
* Helmintiază. Cel mai sim­plu tratament este con­su­mul unei can­tități de 100 g de semințe decojite, crude, care se mestecă lung, apoi, după o oră, se bea o lingură de ulei de ricin. Procedura se repetă de trei ori pe săptămână, timp de 3-4 luni.

Tratamente externe

* Dureri de dinți. În cutia cu me­dicamente, în fiecare casă, tre­buie să avem câteva codițe uscate de do­vleac. Codițele se toacă mărunt, se macină cu râșnița de cafea și se confecționează o țigară. Se fumează fără ca să ajun­gă fumul în plămâni. Se ține câteva secunde în gură.
* Arsuri. O bucată de tifon steril, împăturit, se îmbibă cu suc de dovleac proaspăt stors și se aplică pe locul afectat.
* Eroziuni ale colului uterin. Se face un tampon din miezul curățat de semin­țe, se învelește într-o bucată de tifon prevăzută cu un șnur și se introduce în vagin, înainte de culcare. Dimineața se scoate cu aju­torul șnu­rului. După o săptămână se face un control la medicul specialist.
* Mastopatie. Pulpa de do­vleac tocat sau sucul se apli­­că pe locul bolnav, de 4 ori pe zi, pentru 30-40 de mi­nute. Pansamentul cu pulpă sau suc se întrebuin­țează și în cazuri de eczeme, arsuri, li­cheni, erupții.
* Acnee, puncte negre pe față. Pielea feței se freacă de 2-3 ori pe zi cu un cubuleț decupat din do­vleac crud. După 10 minute se spală cu apă rece. Sau se pune la congelator suc de dovleac și se procedează la fel.
Miezul spumă din mijlocul dovleacului, de care sunt prinse semințele, este folosit de sute de ani în medicina populară, pentru tratarea rănilor, eczemelor, arsurilor, coșurilor, panarițiului unghial.

Contraindicații

Consumarea dovleacului crud este contraindicată persoanelor cu gastrită, cu aciditatea sucului gastric scăzută, cu ulcer gastric. Persoanele care suferă de balonări și cei care se află în perioada acutizării bolilor cronice ale stomacului trebuie să folosească dovleacul cu precauție.