În cheie simbolică, reumatismul poate fi considerat un răspuns al organismului la desensibilizarea societăţii contemporane, generată de obsesia performanţei şi a succesului, de stresul permanent şi excesele alimentare ce constau mai ales în consumul exagerat de carne, brânzeturi grase, ouă şi lactate. Aceasta încarcă ţesutul conjunctiv cu toxine.Vasele de sânge, nervii, muşchii şi articulaţiile îşi pierd elasticitatea, se deformează şi se sclerozează.
La data când a trăit Hildegard van Bingen, termenul "reumatism” nu exista încă. Până în secolul XVIII, afecţiunea a fost denumită "catar”. Hildegard are limbajul său propriu şi prezintă în tratatele ei medicale peste o sută de remedii antireumatice, însoţindu-le cu o descriere a simptomelor pe care bolnavii ar trebui să le observe la ei înşişi. E vorba de dureri chinuitoare în articulaţii, muşchi, nervi, tendoane şi ligamente, care uneori pot să se inflameze, să trosnească ori să sufere o luxaţie. În deplin acord cu concluziile ştiinţifice din zilele noastre, Hildegard explică reumatismul printr-o tulburare a metabolismului.
La reumatici, procesele naturale de reglare ale ţesutului conjunctiv sunt blocate de reziduuri nocive şi toxine, astfel încât în interiorul articulaţiilor şi în ţesutul conjunctiv apar infiltrate - aşa-numiţii noduli reumatici. Când aceste depozite de otrăvuri sunt supraîncărcate, ele se curăţă printr-o deversare a substanţelor toxice, care poate declanşa pusee dureroase, din timp în timp, sau în condiţii meteorologice defavorabile, suferinzilor de reumatism (frig sau umezeală).
Substanţele nocive reprezintă cauza propriu-zisă a reumatismului. Printre ele se numără nu numai toxinele bacteriene (provenite de la streptococi), ci şi efectele dăunătoare ale plombelor de amalgam, ale medicamentelor de sinteză sau acelea deloc neglijabile ale erorilor de alimentaţie. Pe lângă aceasta, cauzele bolii trebuie căutate nu numai în depăşirea limitelor la mâncare şi băutură, ci şi într-un mod de viaţă dezordonat, cu prea mult stres şi tot felul de afecte negative, cum ar fi nerăbdarea, frica şi mânia, care pot agrava reumatismul.
Tratamentul reumatismului prin metodele lui Hildegard
Reumatismul nu este un fenomen local, ci un rău care cuprinde omul în întregime, nu numai trupul, ci şi sufletul. De aceea, înainte de toate, organismul trebuie curăţat de reziduuri, detoxifiat şi regenerat. Aceasta necesită atât din partea pacientului, cât şi a terapeutului foarte multă grijă, perseverenţă şi răbdare, precum şi renunţarea la toate medicamentele chimice care împiedică vindecarea. Pentru a fi încununată de succes, o terapie antireumatică trebuie să ia în considerare toţi aceşti factori. În încheiere, vom reaminti cele şase reguli de viaţă formulate de Hildegard, reinterpretate în cheie modernă.
1. Alegeţi cu precădere leacuri naturale din farmacia lui Dumnezeu.
2. Urmaţi o dietă specială pentru reumatism, bazată pe grâul spelta, fructe şi legume.
3. Asiguraţi-vă un raport judicios între somn şi veghe.
4. Înlăturaţi perfecţionismul şi stresul prin relaxare, meditaţie şi rugăciune, ca şi prin activităţi creative şi distracţie.
5. Curăţaţi ţesutul conjunctiv prin luare de sânge, ventuze, fumigaţii cu peliniţă, saună şi băi.
6. Purificaţi-vă sufletul de trăiri şi atitudini ce dau naştere reumatismului, ca mânia, stresul şi durităţile nepotrivite, înlocuindu-le cu răbdare, compasiune şi dorinţa de a vă depăşi egoismul şi a vă schimba.
Dacă medicina clasică priveşte reumatismul ca pe o boală incurabilă şi se mulţumeşte să-i amelioreze simptomele întrebuinţând în acest scop medicamente chimice, medicina lui Hildegard ne pune la dispoziţie peste 100 de remedii naturale. Pe cele mai importante vi le prezentăm în continuare.
Dureri reumatice, curăţarea umorilor
Elixirul cu lintiţă
10 g piper alb, 5 g rădăcină de ghimbir, 45 g scorţişoară, 3 ml tinctură de salvie, 7 ml tinctură de fenicul şi 70 ml miere lichidă se fierb într-un litru de vin alb. Totul se filtrează prin: 20 g lintiţă, 40 g sclipeţi, 40 g muştar-de-câmp, 20 g sânziene.
Se iau zilnic 1 păhărel de lichior (16 ml) înainte de micul dejun şi 1 păhărel de lichior înainte de culcare - în total, 3 litri în două luni. Lintiţa este o alternativă salutară la tratamentul cu antibiotice, deoarece realizează o stimulare nespecifică a sistemului imunitar, crescând capacitatea naturală de autoapărare a organismului.
Eliminarea reziduurilor nocive
Vinul cu pelin
Pelinul se culege atunci când luna e în creştere, în lunile mai-iunie. Se storc 40 ml suc din frunzele proaspete. Se încălzeşte 1 litru de vin cu 150 g miere şi, când a ajuns la temperatura de fierbere, se toarnă înăuntru sucul de pelin şi se ia imediat de pe foc. Se strecoară şi se păstrează în sticle curate.
Se ia din două în două zile câte 1 păhărel de lichior (20 ml), înainte de micul dejun. Cura durează din mai până în octombrie.
Reumatism, prevenirea reumatismului, artrită, scăderea nivelului ridicat de acid uric
Cura de gutui
"Mâncată crudă, poama aurie a gutuiului nu face rău nici bolnavului, nici omului sănătos, însă fiartă sau coaptă le prieşte foarte mult amândurora. Reumaticul să mănânce cât de des acest fruct fiert sau copt şi îl va curăţa de reumatism, astfel că nu va avea nici simţurile amorţite (scleroză cerebrală), nici mădularele strâmbe (artroză deformantă), nici nu va fi neajutorat. Iar cine scuipă multă salivă, să mănânce adesea fructul gutuiului fiert sau copt şi îl va usca pe dinăuntru şi îi va împuţina saliva”.
Orice pacient care se tratează după metoda lui Hildegard ar trebui să folosească lunile de toamnă pentru a face o cură de gutui. * Gutui tăiate în bucăţi, ca merele. * Compot de gutui, fierte 20 de minute în apă sau vin. * Prăjitură cu gutui, din cocă fragedă coaptă la cuptor, la fel ca prăjitura cu mere. * Gem de gutui şi pâine cu gutui, în care se pot pune la frământat migdale şi rădăcină de galgan (ghimbir chinezesc). * Pâinea cu gutui, un fel de chec, este un desert al lui Hildegard, care poate fi mâncat cu plăcere nu numai de Crăciun, ci oricând în timpul anului.
Dureri reumatice (şi profilaxie), calmarea durerilor, tulburări ale circulaţiei locale
Brâul din blană de bursuc
"Blana bursucului are în sine o mare putere. Fă-ţi din ea un brâu, încinge-te cu el de-a dreptul pe piele şi orice boală din tine se domoleşte, aşa cum o vijelie mare se preschimbă într-o adiere molcomă şi liniştită, iar câtă vreme îl porţi, nu se va prinde de tine nici o molimă. Căci puterea bursucului, care îi îmbibă blana, aproape că se aseamănă cu oţelul. Când stă lipită de pielea cuiva, o pătrunde, după cum oţelul străpunge fierul şi nu îngăduie ca o boală să pună stăpânire pe om”.
Perii bursucului asigură un micromasaj al pielii şi activează circulaţia locală, astfel încât substanţele care provoacă dureri în articulaţii şi în ţesutul conjunctiv pot fi evacuate. Procedeul s-a dovedit eficient în înlăturarea durerilor la artroze, artrite şi crize de sciatică.
Umori rele, febră reumatică, gută provocată de excesul de acid uric
Vinul cu scorţişoară
"Copacul de la care vine scorţişoara este foarte fierbinte şi are puteri mari. Fierbinţeala sa e atât de puternică, încât nu lasă umezeala să urce în el. Când cineva mănâncă deseori scorţişoară, ea îi micşorează umorile rele şi dă naştere la umori sănătoase. De aceea, dacă un om este chinuit de gută sau are febră zilnic, de trei zile şi de patru zile (malarie), să ia un vas făcut din oţel, să toarne în el vin bun, să pună în acest vin frunze şi lemn luate de la arborele de scorţişoară, câtă vreme mai au sevă în ele, apoi să-l lase pe foc, ca să fiarbă. Să-l bea cald şi de mai multe ori şi se va vindeca”.
În lipsa frunzelor, este bună şi fiertura de scoarţă în vin. Un beţişor de scorţişoară se fierbe timp de 3 minute într-un sfert de litru de vin, după care se strecoară şi se bea.
Vinul de scorţişoară a dat rezultate şi la puseurile repetate de febră - aşa-numita febră de trei zile sau de patru zile - aşa cum se întâmplă în malarie, dar şi în numeroase infecţii virale. De asemenea, vinul cu scorţişoară este un remediu excelent în combaterea umorilor rele.
Dureri provocate de gută, Parkinson, tremurul membrelor, artroză, artrită, degetele de la mâini şi picioare deformate de gută, reumatism de focar
Pulbere combinată cu seminţe de ţelină
60 g pulbere din seminţe de ţelină, 20 g pulbere de virnanţ, 15 g pulbere de nucşoară, 10 g pulbere de cuişoare, 5 g strugurel. Din pulberea combinată indicată mai sus se ia o linguriţă pe pâine unsă cu gem de gutui şi se mestecă bine, înainte de a înghiţi. Când durerile sunt mari, procedeul se repetă de trei ori pe zi.
Atât gutuile, cât şi seminţele de ţelină reduc nivelul acidului uric. Durerile cedează în scurt timp, cel mai târziu după opt zile. În caz contrar, înseamnă că nu acidul uric este cauza bolii. Cura durează între 6 şi 8 săptămâni. Degetele afectate de gută se vindecă după un tratament mai îndelungat. La dureri puternice, se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi, apoi două linguriţe pe zi timp de două săptămâni şi la sfârşit o linguriţă pe zi până la dispariţia durerilor. Când ele revin (criză de gută), se administrează iarăşi trei linguriţe pe zi.