Cititorii paginilor noastre de vacanţă îşi vor aminti, probabil, de fosta pensiune "Anita”, de la poalele Retezatului, ridicată de familia Anita şi Marius Constantinescu, pe malul Râului Mare, la 12 kilometri de cel mai mare baraj din piatră al Europei. Pensiunea ajunsese atât de solicitată, că nu-ţi puteai rezerva o cameră decât cu câteva săptămâni înainte. Era şi este poate cel mai frumos loc din România - un paradis de flori, arbuşti şi ierburi înalte, situat pe malul unui râu înspumat, între doi munţi aproape verticali, acoperiţi de o pădure neagră, de foioase. Dar "Anita” a dispărut dintr-o dată, pensiunea a fost vândută şi a devenit casă de vacanţă privată. Timp de patru ani au curs telefoanele şi mesajele din partea foştilor oaspeţi, care ar fi dorit să revină: "Vrem la Anita..”, "Ce aţi făcut cu Anita”?Impresionată de atâta loialitate, şvăboaica Anita Husar Constantinescu, repatriată prin anii 2000 din Germania, şi-a luat inima în dinţi şi "a dat viaţă” altei pensiuni, "Cabana Anita”, aşezată în alt paradis natural, pe o culme de deal din satul Mesteacăn, comuna Răchitova, unde mai locuieşte un singur ţăran. Locul Retezatului îl iau Munţii Poiana Ruscăi şi perspectiva ameţitoare a Ţării Haţegului văzută de sus.
Casa dintre mesteceni
Mesteacăn se află la o mie de metri altitudine.Cum îi spune şi numele, este un sat plin cu mesteceni. Urcarea e grea, drumul e destinat maşinilor de teren. Înainte de '89, ministerul Sănătăţii de atunci dorea să construiască aici un sanatoriu pentru boli nervoase şi de plămâni, într-atât de bun li s-a părut aerul. Au croit un drum de pământ, legându-i pe mestecăneni de restul lumii.
Între timp satul s-a pustiit, lăsând drept amintire minunate case de lemn, iar drumul mai serveşte celor ce au inspiraţia să se izoleze în paradisul natural de pe Dealul Frăsânetului. La cerere, turistul îşi poate lăsa automobilul în siguranţă jos, în satul Vălioara, iar urcuşul se face pe spezele gazdelor.
Proprietatea familiei Constantinescu are cinci hectare şi este străjuită de o pădurice de mesteceni şi de una de cireşi sălbatici. Dincolo de gardul de sârmă care înconjoară gospodăria, se întind livezi de pruni şi meri. Araci cu viţă-de-vie marchează o mică podgorie, iar panta cea mai abruptă este întărită de rădăcinile a 50 de nuci de Sebeşel, singurul soi românesc omologat în UE.
Urmează grădina de legume, fâneaţa şi parcela cu cartofi roşii. Zeci de bibilici şi găini moţate, un cocoş roşu ca din poveste, cinci oi bârsane şi o mulţime de câini şi pisici întăresc imaginea de gospodărie bine rânduită, care-şi aşteaptă mai ales oaspeţii cu copii mici să guste din libertatea absolută a locului. Corpul de clădiri din centrul imensei grădini este nou. În clădirea principală se află aşa-numita "cabană”, o pensiune de trei stele plus (3+), cu cinci camere duble, grupuri sanitare proprii, o bucătărie modernă şi un living mare, luminos şi încăpător. În clădirea mai mică se află restaurantul şi barul, magaziile şi lăzile frigorifice - tot ce le trebuie unor turişti care caută linişte, aer curat şi mâncare naturală şi sănătoasă.
Plimbări cu cuci şi fazani
Cine visează la o masă ciobănească o va găsi în apropiere, pe dealul "Ruga de piatră”, la o sută de metri de cabană, unde vestitul Lupu, ciobănaş cu trei sute de oi, ca în vechiul cântec, îţi pregăteşte, la comandă, şi bulz cu mămăligă, şi jintiţă, şi balmoş, şi caş proaspăt, şi pastramă de berbecuţ cu usturoi şi ardei iute. Crescute la o mie de metri altitudine, legumele şi fructele casei sunt bio.
Aici nu s-a dat niciodată cu vreo substanţă chimică. Anita nu şi-a luat încă atestatul oficial, dar e convinsă că-l va obţine "din prima înfăţişare”, perioada de conversie fiind minimă. De notat că oile, găinile şi bibilicile familiei Constantinescu nu sunt pentru sacrificat, ci pentru plăcerea de a le privi şi, eventual, de a le îngriji. Cei dornici să mănânce, totuşi, carne de pasăre sau de porc, crescute în gospodăriile locale, pot anunţa cu o zi în avans. Jos, în Vălioara, sunt mulţi ţărani dispuşi să facă un ban fără să mai bată drumul oraşului. Din producţia proprie, familia Constantinescu vă mai poate oferi ţuică şi palincă din prune Voroneşti, păstrate în butoaie de dud, dar şi lichior de cireşe amare, afinată, vişinată. Însă oferta spectaculoasă a cabanei Anita sunt plimbările "virtuale” peste dealuri şi păduri. Cum ridici privirea de pe terasă, ţi se deschide înspre sud depresiunea Văii Haţegului, iar în partea opusă, Ţinutul Pădurenilor, cu turnurile vestitei biserici de la Ghelar. Ţara Haţegului găzduieşte cel puţin două tezaure nepreţuite pentru sufletul românesc: Sarmisegetusa Ulpia Traiana (inima lumii romane tutelare) şi Parcul Naţional Retezat. Iată-le, în toată splendoarea, le cuprinzi cu privirea!
Ochiul îţi porneşte apoi spre înălţimile Olimpului românesc: vârfurile Păpuşa (2509 m), Teleaga (2508 m) şi Retezat (2482 m). Spre dreapta, către Caransebeş, se văd "Porţile de Fier ale Transilvaniei”, parcă tăiate de paloşul unui uriaş din vremuri imemoriale, din care răsar păduri întunecate. Relieful "tocat” al depărtării, vizibil la zeci de kilometri în dimineţile senine, îţi dă măsura înălţimii la care te afli. Doritorii de drumeţii cu pasul, nu doar cu privirea, trebuie să ştie că nu pot pleca niciunde fără însoţitori: câinii ciobăneşti Buzduganu şi Jim. Ca un "bonus” neaşteptat, din clipa în care ai ieşit pe poartă, te însoţesc fazanii! Ies din tufişuri şi, păstrând o distanţă confortabilă, vin paralel cu tine, chirăind şi fâlfâind, şi nimeni nu poate explica acest comportament. După cum nimeni n-a înţeles de ce, până la Sânpetru, cucii au cântat întruna la Mesteacăn, de dimineaţa până seara. Zeci, sute de cuci... Zeci, sute de fazani...
Un sanctuar al cucilor şi al fazanilor. Unii spun că pustiirea satului e de vină. Întregul perimetru al fostului, cândva, sat vesel de munte, s-a sălbăticit. Nu mai urcă picior de sătean pe Vârful Câmpului, pe Vârful Frunţii, pe Grunetele, pe Dealul Goii, pe Făgeţelul, pe Ceret sau pe Runcu. Doar oile lui Lupu, fazanii, câinii şi berbecuţii Anitei tulbură liniştea pământului. "Energia locului”, crede Anita, a fost respectată. Satul tradiţional, cu casele lui din lemn cu pridvor îşi aşteaptă parcă noii locatari. Care pot fi orăşenii speriaţi de criză şi de poluare. Faceţi o încercare: trageţi pentru început la Anita şi Marius. Vorba ceea: prietenii îşi amintesc de ce...
(Mai multe detalii, legate de cazare şi tarife, aflaţi pe site-ul cabanei şi la tel. 0744.524.871, 0744.630.787, e-mail:cabanitaro@yahoo.com)