* În zona musceleană a Argeşului, pe dealurile din Suslăneşti, există un sat în care toţi oamenii au acelaşi nume: Vlădău. Povestea lor coboară în timp cu peste 150 de ani, când marele Cuza a împroprietărit un grup de pribegi ardeleni fugiţi peste munţi, din Imperiul austro-ungar. Un dar venit de la Dumnezeu, pe care neamul Vlădăilor a ştiut să îl transforme în muncă şi bucurie *
Pământul făgăduinţei
Săptămâni întregi au pribegit Vlădăii prin munţi şi văi, pe o vreme câinoasă, până să ajungă în Muntenia. Şi-au luat carele, şi-au înhămat boii, au pus în ele ce brumă de agoniseală vor fi avut, şi-au luat animalele din bătătură şi, cu mic, cu mare, s-au pornit. În urmă lăsau Ardealul lor drag, pământurile şi casele, crucile bătrânilor. Ce avea să-i aştepte dincolo de munţi, asta numai Bunul Dumnezeu putea şti...
Fuseseră izgoniţi din Ardeal cu tot neamul. Nimeni nu îşi mai aduce aminte exact de unde au plecat şi nici pricina pentru care au fost nevoiţi să părăsească Imperiul. "Zâce că de răi o fost daţi. Aşa zâce, că de răi o fost izgoniţi”, repetă nea Ioan Vlădău din Suslăneşti. E cel mai bătrân dintre Vlădăi şi singurul în viaţă din cea dintr-a treia generaţie de după venirea familiei în Muscel. "Mult o pătimit, bieţii, cu copiii şi cu toate cele după ei. Io am fost cioban tătă viaţa şi ştiu cum îi să baţi atâta amar de drum”, spune.
Erau neam mare Vlădăii. Unii s-au oprit în Dragoslavele, alţii în Soveja şi Gemenea, iar Gheorghe Vlădău, "tata mare” al lui nea Ioan, cu fraţii lui, Din şi Ioan, s-au oprit la Aluniş, pe dealurile care despart Argeşul de Ardeal. Gheorghe Vlădău avea o pereche de boi, Din şi Ioan, fraţii mai mici, aveau câte două. Pentru fiecare pereche, domnitorul Alexandru Ioan Cuza i-a împroprietărit pe pribegii din Ardeal cu câte 10 pogoane de pământ, acolo, la Aluniş, sub pădurea boierului Vânturel, de la Rucăr.
Dumnezeu îşi întorsese faţa către Vlădăi! Le-a dat pajişti bune Cuza, şi pământ roditor, o pădure răcoroasă şi un izvor cu apă, cum nu s-a mai pomenit prin părţile Muscelului. "Nu suntem noi vrednici de toate astea!”, le-a spus Gheorghe Vlădău, mulţumind Cerului pentru aşa dar. Şi tot atunci a făcut legământ cu cei din neamul lui să aibă grijă de pogoanele de la Cuza ca de ochii din cap. Şi-au "cotat” toţi trei fraţii câte un loc bun de casă, apoi au dat drumul oilor şi vitelor. Aici avea să fie pe veci pământul lor, aici îşi vor creşte Vlădăii copiii şi nepoţii, cât a mai fi lumea lume!
Şi, într-adevăr, de atunci şi până azi, doar Vlădăii au stăpânit pământurile din Aluniş. Tot satul are acelaşi nume: Vlădău. Neam cu mulţi copii - unul şase, altul patru, altul zece, majoritatea băieţi, pribegii din Ardeal au dus mai departe numele şi ambiţia bătrânului Gheorghe. Pământul acela de la Cuza i-a făcut oameni pe toţi. După o generaţie, două, casele din chirpici au devenit case "boiereşti”, turmele de oi s-au înmulţit, iar Vlădăii erau bine văzuţi prin părţile Muscelului. În anii '50, când au venit comuniştii, nea Ioan avea 500 de oi. L-au declarat chiabur. La fel ca nea Ioan, au prins cheag şi ceilalţi Vlădăi, oameni harnici şi strângători chiar şi în ziua de azi, când nea Ioan a lăsat şi el în urma sa trei generaţii de Vlădăi.
Cel mai bătrân: nea Ioan
La 92 de ani, nea Ioan Vlădău e aprig ca un ficior mare. E văduv de 7 ani, dar îşi ţine singur de grijă. Singur se bărbiereşte, sigur îşi spală, singur îşi găteşte. De nu l-ar chinui reumatismul căpătat într-o viaţă de ciobănit, ar fi şi acum, pe undeva, prin Parângul Mic, la oi!
A moştenit pasiunea pentru oierit a bunicului Gheorghe Vlădău, dar şi asprimea sa. Vorbeşte tare şi hotărât, întărind cuvintele cu gesturi ferme şi cu privirea aceea puternică a omului care a văzut multe la viaţa lui. "La oi n-ai cum fi om moale, că te calcă tăţî în picioare. Să mă fi văzut pe la 50-60 de ani, când eram şi io tânăr! Păi, dacă vedeam că mi-a pus gând rău vreunul, îi ziceam să vină mai repede la mine, să n-o lungim!”, râde nea Ioan. E în râsul lui ceva din curajul nebun cu care "tata mare, Gheorghe” şi tot neamul lui au trecut munţii, în urmă cu peste 200 de ani...
Nea Ioan l-a apucat pe Vlădăul cel bătrân. A prins vremurile când tot neamul stătea sus, la Aluniş, vremurile când nu aveai loc să treci pe "Drumul Vlădăilor” de ciurdele de vaci, de măgari şi cai, şi de turmele de oi. Îi dau lacrimile când vorbeşte despre dealurile Alunişului, despre apa rece a fântânii Vlădăilor, de sub arţar, despre locul unde vestitul haiduc Radu lu' Anghel de la Greci îşi avea bordeiul, "chiar în curtea Vlădăului 'ăl bătrân”, pe când se ascundea de poteră... A doua zi, vom merge negreşit împreună, să-mi arate şi mie "Raiul pe pământ”. N-a mai fost de ani buni pe-acolo, şi-acum, povestindu-mi de pământul sfânt al Vlădăilor, i s-a făcut aşa un dor...
"Radu mamii” şi banul de-argint
Mă vede din drum, a doua zi. Până să-i dau bineţe, e deja în faţa porţii. Şi-a pus o cămaşă tinerească, în carouri vesele, şi clopul cel bun, ca-n zi de sărbătoare. Pentru nea Ioan, chiar e o sărbătoare să revină pe pământurile copilăriei lui. Din Suslăneşti până în "Drumul Vlădăilor” sunt câteva minute de mers uşor, la pas. Poteca, lată cât să treacă un car cu boi, e adâncită în muchia dintre două dealuri, cu pruni grei de atâta rod. "Nu era pui de pom pe aci, cât vezi cu ochii, nu era nicio casă, era rară lumea pe atunci”. Iar acum, numai păşuni şi livezi, prin care soarele scapără în bătaia vântului. În liniştea amiezei, coasele bătute de Vlădăii ieşiţi la fân sună ca nişte clopote îndepărtate, vestind, ritualic, împlinirea rostului omenesc al verii: fânul! Fânul de pe pământul moştenit acum de Vlădăii cei tineri.
De pe coastele dealurilor şi de prin livezi, oameni aflaţi care pe unde cu treabă, ba la coasă, ba la cules de prune, toţi îl salută cu respect pe nea Ioan. Ca şi "tata mare, Gheorghe” cândva, acum el e "Vlădăul 'ăl bătrân”. Cu o bucurie luminoasă în ochi, bătrânul îmi dezvăluie, făcând ochi mari de încântare, amintirile despre Radu lu' Anghel din Greci, faimosul haiduc pe care Maria Lătăreţu l-a cântat cu atâta patos în melodia "Radu, mamii, Radule”, eroul copilăriei lui nea Ioan. Bunicul Gheorghe Vlădău era leat cu Radu lu' Anghel şi l-a adăpostit ani de zile într-un bordei din curtea sa de la Aluniş, pe vremea când potera încerca să-i dea de urmă. Vlădăii erau oameni de cuvânt, iar Radu s-a încrezut în ei şi le-a răsplătit înzecit încrederea. "Aici îşi avea bordeiul, la salcia asta, unde o fost casa noastră”, îmi arată nea Ioan. "Radu lua bani de la boieri şi dădea la săraci, tot poporul îl iubea... Fusese fermecat, de-aia nu-l putea puşca potera, asta v-o spui io drept, să nu credeţi că-s poveşti! Cartuşul nu să lipea de el, aşa farmece erau pă atunci”, povesteşte, ca pe-un mare secret, nea Ioan. "A avut Radu lu' Anghel o cârciumăreasă aicea, Ţogoica. Ei i-a spus secretul, după o noapte de dragoste, dar ea s-a scăpat şi l-a turnat la poteră. Le-a spus secretul şi atunci ei l-au puşcat cu banul de argint tăiat în două, numai aşa se putea rupe vraja...”.
La fântâna cu dor
Prinşi cu poveştile din copilăria lui nea Ioan, ajungem, pe nesimţite, sus în deal, lângă casa de chirpici a lui Din Vlădău. E singura dintre casele primilor Vlădăi care mai stă în picioare. Nu mai locuieşte nimeni în ea, decât la ceasurile amiezei, când vreun Vlădău dintre cei tineri urcă în Aluniş, la coasă, sau cu animalele la păscut. De acolo, de sus, paradisul cu miros de iarbă cosită al Vlădăilor se vede în toată splendoarea lui. Deasupra pădurii lui Vânturel, peste dealurile Alunişului, nu e decât cerul şi păsăretul cel vesel, care îţi tulbură, din când în când, glasul propriilor gânduri. Un loc cum nu e altul. "Uite aci”, taie nea Ioan tăcerea, adâncindu-şi mâinile în ţărâna drumului. "Uite cum se sfarmă pământul, ca nisipul. Ăsta e cel mai bun pământ pe care l-am pomenit! Aci, dacă scapi două boabe de porumb în drum, primăvara dau în rod!”, spune fericit bătrânul, răcorindu-şi mâinile într-un bulgăre de pământ smuls de sub un prun umbros.
Îi creşte sufletul când se uită peste moşia Vlădăilor. "Ce frumos e câmpul lucrat, dealurile sunt cosite... Ei, da' să fi văzut tu cum era pe vremea mea şi-a lui Gheorghe, frate-meu! N-aveai loc să treci pe aci de animale! Mi-e ciudă că nu mai îs în putere să mai pun şi eu mâna...!”, zice nea Ioan cu ciudă, dar fără văicăreală. Priveşte mulţumit în jur. Cei tineri nu se lasă. Toţi cei din neamul Vlădăilor sunt oameni aşezaţi, la casa lor, prosperi, unii au ajuns domni mari la oraş, cu afaceri serioase. Dar toţi, de la mic la mare, au rămas ataşaţi de pogoanele acestea transmise din moşi-strămoşi, de la Cuza încoace, pământul Vlădăilor. O nepoată de-a lui nea Ioan tocmai ce a cumpărat pământ mult în zonă, nepotul pe care îl creşte de mic are 100 de oi, fata lui are vaci multe, vreo 30. Nea Ioan ştie sigur că lumea se va întoarce la pământ şi că legământul lui "tata mare, Gheorghe”, Vlădăul 'ăl bătrân, nu va fi lăsat de izbelişte. "Lumea va pricepe valoarea pământului. Dacă ai pământ şi te zbaţi un pic, n-ai cum să nu te descurci, ascultă la mine!”.
La doi paşi de casa cea veche a lui Din, e fântâna Vlădăilor. "Nu există apă mai bună ca asta de la Aluniş. Ce loc bun au găsit Vlădăii! Pădurea în spate, pământ rodnic, pajişti şi livezi peste tot! Şi apa asta, cea mai bună apă!”, spune nea Ioan, aplecându-se peste fântână. "Ia uite, se grijesc ăştia tineri de ea, dragii de ei, e curăţată, e lacrimă!”. Soarbe cu poftă, în arşiţa amiezii de iulie, din apa aceasta pe care o laudă toată lumea în jurul Suslăneştiului. Tare dor îi fusese să mai vadă o dată moşia de la Aluniş! "Ascultă la mine, dorul ăsta numai apa rece din fântâna Vlădăilor îl putea stinge...”.
Foto: FLORENTIN POPA