Semințele de floarea-soarelui: pro și contra

Elena Josan
Recent, oamenii de știință americani au făcut o declarație senzațională. Se pare că semințele de floarea-soarelui pot ajuta la vindecarea cancerului. În orice caz, o serie de experimente au arătat că semin­țele inhibă creșterea tumorilor maligne la puii de găină, iar păsările slabe cresc în greutate și își recu­perează puterile în mod semnificativ, consumând se­mințe de floarea-soa­relui. Acum, cercetătorii plănu­iesc testarea proprietăților de vindecare pe oameni.

Proprietăți terapeutice

Fiecare inflorescență de floarea-soarelui conține apro­ximativ două mii de semințe, care în funcție de gra­dul de prăjire capătă o gamă largă de gust și aromă. Iată, pe scurt, câteva utilizări: * Previn ateroscleroza, in­farctul miocardic și alte boli ale sistemului car­dio­vas­cular. * Normalizează echilibrul acid-alcalin în or­ga­nism și sunt bogate în vitamine care întăresc țesu­tul der­mic. * Au un efect calmant asupra sistemului ner­vos, datorită conținutului ridicat de magneziu (până la 6 ori mai mult decât pâinea neagră). * Leac anti-vârstă pentru femei. Jumătate de cană de semințe de floarea-soarelui prăjite conțin necesarul zilnic de "vitamina tinereții”, ce înceti­neș­te îmbătrânirea. * Îi salvează pe cei cu arsuri la stomac, după ce ronțăie doar o cantitate mi­că de semin­țe. * Calmant ner­vos - secretul dragos­tei oa­me­nilor pentru ronțăitul de semințe nu este condi­ționat numai de utilitate sau de gus­tul lor. Deco­jitul se­min­țelor cal­mează. Ronțăitul se­mințelor de floarea-soarelui este o modali­tate foarte bună de re­laxare și echi­librare a sis­te­mului nervos.

Cum se prăjesc corect semințele de floarea-soarelui

* La început, se clătesc bine în apă fierbinte pentru a spăla praful și substanțele colorante (pigmenți) de la suprafață, se scurge apa. * Se toarnă semințele pe o ti­gaie de fontă fierbinte. * În timpul prăjirii, se ames­tecă în mod constant, cu o lingură de lemn. * În cazul în ca­re semințele încep să trosnească, luați-le de pe foc, dar continuați să le amestecați. * După 1-2 minute, se pune din nou tigaia pe foc, se așteaptă până încep să tros­nească semințele, apoi se dau la o parte, ameste­când încontinuu. Repetați de câteva ori, dar aveți grijă să nu le ardeți. Totuși, cel mai bine este să mâncăm se­mințele în forma lor naturală, neprăjite, doar uscate bine în cup­tor, la 38 de grade, cu toate vita­minele păs­trate, folosind ace­leași metode de igienizare.

Totul cu moderație

* Nu este de dorit să cumpărați se­mințe neamba­late, de pe stradă. Pe suprafața lor se adu­nă tot felul de mi­crobi. Prin urmare, se recomandă ca înainte de utili­zare să fie spălate sub un jet de apă fierbinte și apoi us­cate în cuptor.
* Delicatesa noastră națională con­­sumată în can­ti­tăți mari duce, uneori, la gastrite, ul­cere stomacale și chiar apendicită. Pentru a fi dige­rate, semințele au ne­voie de un timp destul de lung - apro­ximativ 2 ore. Și stoma­tologii ne recomandă să nu mân­căm semințe de floarea-soarelui, din cauza proble­melor ce pot apărea: smalțul dentar se distruge, pe dinți se pot dezvolta pete negre de tartru dentar.
* Nutriționiștii nu recomandă con­su­mul de semin­țe, persoanelor ce doresc să piardă în greutate, deoarece sunt bogate în calorii, 100 de grame con­ți­nând 520 kcal.
* Ronțăitul în exces afectează în mod negativ și cor­zile vocale. Prin urmare, cântăreții să nu le folo­seas­­că îna­­inte de spectacol, deoare­ce compo­nen­tele ule­ioase ung gâ­tul, astfel încât să iei o notă înal­tă de­vine aproape imposibil.
După testări îndelungate, cer­cetătorii au ajuns la concluzia că semințele pot afecta sta­rea de să­nătate a organis­mu­lui, în cazul în care sunt con­sumate în mod re­gu­lat în cantități mari. Asta nu în­seam­­nă că trebuie să renun­țăm la bogăția de ele­men­­te natu­rale prețioase adu­na­tă în semințe. Totul e să fim cumpătați. În ge­ne­ral, semințele sunt de fo­los, cel mai important este să le prăjiți corect și să nu exagerați cu consumul lor.