Proprietăți terapeutice
Fiecare inflorescență de floarea-soarelui conține aproximativ două mii de semințe, care în funcție de gradul de prăjire capătă o gamă largă de gust și aromă. Iată, pe scurt, câteva utilizări: * Previn ateroscleroza, infarctul miocardic și alte boli ale sistemului cardiovascular. * Normalizează echilibrul acid-alcalin în organism și sunt bogate în vitamine care întăresc țesutul dermic. * Au un efect calmant asupra sistemului nervos, datorită conținutului ridicat de magneziu (până la 6 ori mai mult decât pâinea neagră). * Leac anti-vârstă pentru femei. Jumătate de cană de semințe de floarea-soarelui prăjite conțin necesarul zilnic de "vitamina tinereții”, ce încetinește îmbătrânirea. * Îi salvează pe cei cu arsuri la stomac, după ce ronțăie doar o cantitate mică de semințe. * Calmant nervos - secretul dragostei oamenilor pentru ronțăitul de semințe nu este condiționat numai de utilitate sau de gustul lor. Decojitul semințelor calmează. Ronțăitul semințelor de floarea-soarelui este o modalitate foarte bună de relaxare și echilibrare a sistemului nervos.
Cum se prăjesc corect semințele de floarea-soarelui
* La început, se clătesc bine în apă fierbinte pentru a spăla praful și substanțele colorante (pigmenți) de la suprafață, se scurge apa. * Se toarnă semințele pe o tigaie de fontă fierbinte. * În timpul prăjirii, se amestecă în mod constant, cu o lingură de lemn. * În cazul în care semințele încep să trosnească, luați-le de pe foc, dar continuați să le amestecați. * După 1-2 minute, se pune din nou tigaia pe foc, se așteaptă până încep să trosnească semințele, apoi se dau la o parte, amestecând încontinuu. Repetați de câteva ori, dar aveți grijă să nu le ardeți. Totuși, cel mai bine este să mâncăm semințele în forma lor naturală, neprăjite, doar uscate bine în cuptor, la 38 de grade, cu toate vitaminele păstrate, folosind aceleași metode de igienizare.
Totul cu moderație
* Nu este de dorit să cumpărați semințe neambalate, de pe stradă. Pe suprafața lor se adună tot felul de microbi. Prin urmare, se recomandă ca înainte de utilizare să fie spălate sub un jet de apă fierbinte și apoi uscate în cuptor.
* Delicatesa noastră națională consumată în cantități mari duce, uneori, la gastrite, ulcere stomacale și chiar apendicită. Pentru a fi digerate, semințele au nevoie de un timp destul de lung - aproximativ 2 ore. Și stomatologii ne recomandă să nu mâncăm semințe de floarea-soarelui, din cauza problemelor ce pot apărea: smalțul dentar se distruge, pe dinți se pot dezvolta pete negre de tartru dentar.
* Nutriționiștii nu recomandă consumul de semințe, persoanelor ce doresc să piardă în greutate, deoarece sunt bogate în calorii, 100 de grame conținând 520 kcal.
* Ronțăitul în exces afectează în mod negativ și corzile vocale. Prin urmare, cântăreții să nu le folosească înainte de spectacol, deoarece componentele uleioase ung gâtul, astfel încât să iei o notă înaltă devine aproape imposibil.
După testări îndelungate, cercetătorii au ajuns la concluzia că semințele pot afecta starea de sănătate a organismului, în cazul în care sunt consumate în mod regulat în cantități mari. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la bogăția de elemente naturale prețioase adunată în semințe. Totul e să fim cumpătați. În general, semințele sunt de folos, cel mai important este să le prăjiți corect și să nu exagerați cu consumul lor.